Цвете Dracaena Sander - засаждане и грижи

Dracaena Sander, драконов език или фалшива длан е билка на закрито, която също се нарича бамбук. Често се използва като сувенир или подарък за сватба или домакинство.

Външен вид и история

Сандера е най-често срещаният сорт драцена, който преди това е принадлежал към семейство Агавови. Цветът на листата на растението обикновено е светло зелен, но някои представители могат да имат тъмнозелени или жълто оградени листа. Те имат удължена копиевидна форма, достигат 3 см в ширина и 25-30 см в дължина. Височината на растението е 100 см.

Драцена Сандер

Културата може да получи всякаква форма, достатъчно е да поставите издънката в специално устройство, което се продава в магазините за цветя.

Допълнителна информация. Dracaena Sanderian се продава главно с "куп" листа в горната част, малки стъбла-колони и мощна коренова система.

В съвременния свят такова растение трябва да стане верен приятел на човека. Бамбукът абсорбира всички възможни лъчения от компютър и друго оборудване в къщата. Едно цвете с повече от 65% пречиства въздуха от химикали, вредни за хората, унищожава бактерии и микроорганизми и просто го насища с кислород.

Интересно е! Бамбукът драцена идва от влажните тропици на Африка, където никой не му придава особено значение, но последователите на системата Фън Шуй го награждават с разнообразни полезни свойства, в резултат на което дървото се разпространява и започва да расте в Китай .

Как да се грижим за Dracaena Sanderian у дома

Грижата за драцена от бамбук у дома не е особено трудна, тъй като е непретенциозно растение.

Растението се нуждае от най-честото осветление, но без пряка слънчева светлина. Може дори да е баня или друга стая с малко количество светлина, защото драцената може да оцелее дори и без нея.

Поливането се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне, но трябва да се внимава водата да не застоява и в резултат корените да не изгният.

Допълнителна информация. Растението е много благоприятно засегнато от пръскане или душ. Ако е възможно, е полезно да се организират промени в зимните и летните температури, но през това време е необходимо да се намали поливането.

Като почва-почва за драцената "щастлив бамбук" обикновено се използва специална смес, която се продава в цветарските магазини. Подходящ е и пясък, смесен в равни части с цветна почва. На дъното на саксията трябва да има малки камъчета, за да се осигури дренаж.

Драцена у дома

Подхранването за драцена е много необходимо през пролетно-есенния период. Необходимо е да го оплодите по това време 1 път на 3-4 седмици. По принцип те използват водоразтворими торове с надпис "За драцена".

Забележка! Драцената може да се отглежда и във вода, но след това трябва да се филтрира и да съдържа минерални добавки. Водата трябва да се сменя на всеки 2-3 седмици.

Зимни грижи

Периодът на почивка на Сандера започва през ноември и продължава до февруари. По това време няма нужда от оплождане на растението, то си почива. Няма специални грижи през зимата, просто трябва да изложите бамбука на слънце при ясно време.

Dracaena Sander цъфтят

По време на цъфтежа се появяват зелени колоски, които по-късно стават златисти. В плен растението не цъфти. Да, и в естествената среда също. И ако цъфти, то това се случва изключително рядко, през летните месеци. Цветовете са ланцетни и малки, бледорозови или просто бели, в глависти съцветия. За съжаление, след цъфтежа растението умира.

Драцена Сандер цветя

Как правилно да отрежете Dracaena Sanderian

За да може драцената да изглежда добре поддържана, трябва да я наблюдавате и да оформите своевременно корона. Най-добре е да се режат през пролетта, но ако има спешна нужда, тогава можете да го направите преди края на лятото. Цветето трябва да е с височина 30 см. Алгоритъмът не е труден: отдръпнете се на 5-6 см от най-ниските листа и след това направете разрез.

Размножаване

Dracaena Lucky Bamboo може да се размножава по различни начини.

Размножаване със спящи пъпки

За да приложите този метод, трябва да поставите издънки във вода и когато върху тях се появят корени, ги засадете в саксия.

Въздушно наслояване

Методът с наслояване на въздуха е доста енергоемък. Необходимо е да се направи Т-образен разрез под листния белег, достигащ до средата на стъблото, и след това да се постави жицата вътре. Когато корените растат, трябва да отделите резника и да го трансплантирате в саксия със смес от торф и пясък (2 към 1).

Вкореняване на резници

Преди вкореняване на резници в земята, те първо трябва да се навлажнят. Когато се вкоренява във вода, към течността трябва да се добави таблетка с активен въглен. Във всички случаи след процедурата те се засаждат в саксия с пясъчно-торфена смес.

Трансплантация

След месец от датата на закупуване на цветето, трябва да го трансплантирате в по-голяма саксия. След това процедурата се извършва на всеки 2 години.

Процедура:

  1. Поставете дренаж (камъчета) в нова саксия и добавете почва.
  2. Извадете драцената от саксията и прегледайте корените. Те не трябва да имат коренова гъба - гъбички, които унищожават растенията.
  3. Преместете Сандера в нова саксия, поръсете с пръст, но не тъпчете.

Болести и трудности при отглеждане

Когато отглеждат драцена Sander "бамбук на щастието", собствениците се сблъскват със следните проблеми:

  • Върховете на листата изсъхват или пребледняват. Това е следствие от висока влажност и висока температура в помещението, както и от липса на осветление.
  • Падане на долните листа. Така се проявява естественият процес на стареене на цветето. Не е нужно да правите нищо.
  • Отпадане на листа и пъпки. Това е признак на гниене на корените. Растението трябва да се трансплантира възможно най-скоро.

Внимание! При гъбични заболявания лечението на цветя трябва да се извършва с фунгициди с мед.

Вредители

Значителни щети на цветето причиняват вредните насекоми: листни въшки, паякови акари, трипси и брашнести червеи. Трябва да се справите с тях, като използвате народни методи. Но ако лезията е твърде голяма, тогава е необходимо да се използват химикали.

Пожълтели листа на драцена Sander

Знаци и суеверия

Има много признаци, свързани с драцената, тъй като те са започнали да я смятат за "щастлив бамбук" още в древен Китай.

Драцена цъфтят

Ако в къщата е цъфнала драцена, скоро трябва да се очакват много приятни събития. Но ако растението се разболее без причина, скоро някой ще напусне къщата.

Ако драцената е подарък

Драцената, поднесена като подарък, носи късмет, здраве, дълголетие и благополучие.

Колко стръка драцена да се дадат

В никакъв случай не трябва да давате 4 стъбла - това е жалко. Много по-добре е да са 9 или 7 от тях.

Народни поличби

Хората вярвали, че драцената Lucky Bamboo укрепва вътрешната сила на човека, помага на децата да растат мили и силни и осигурява увеличаване на семейните доходи.

На бележка! Ако си направите желание близо до цвете, то определено ще се сбъдне.

Dracaena Sander е доста голямо растение с древна история, което не изисква специални условия за поддръжка, рядко цъфти и не е склонна към болести.Появата му има благоприятен ефект върху атмосферата в къщата. Цветето абсорбира всички вредни вещества и прочиства пространството от негативна енергия. Не може обаче да се каже, че драцената е бамбук. Освен външни прилики, тези растения нямат нищо общо.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина