Защо листата на драцената пожълтяват - причини

Драцената е популярно саксийно растение, което се отглежда не само в апартаменти, но и в офиси и обществени сгради. Цветът е непретенциозен в грижите, но ако не се спазват правилата, листата му могат да започнат да пожълтяват. За да отстраните проблема, трябва да знаете причините за възникването му.

Листата на драцената пожълтяват и падат - какви могат да бъдат причините

Драцената е красиво тропическо растение, непретенциозно в грижите

Драцената има друго име - "палма" поради необичайния си екзотичен външен вид. Тя често се превръща в интериорна декорация. Но понякога собствениците могат да бъдат изправени пред ситуация, в която листата на растението започват да пожълтяват. Може да има няколко причини, вариращи от увреждане от вредители до естествено стареене на растението. Често дори при висококачествени и правилни грижи проблемът не може да бъде избегнат.

Най-честите причини, поради които листата на драцената пожълтяват, са:

 • Физиологично стареене на растението. Долните листа на цветето започват да пожълтяват и отмират - това се счита за нормален процес. Ако растението има високо, удължено стъбло, основното стъбло трябва да бъде отрязано, за да могат да растат нови стъбла.
 • Много влага. Неправилното поливане може да причини пожълтяване на листата. Твърде влажната почва, неправилно организираният дренаж водят до развитие на гниене, поради което имунитетът на растението отслабва. За да разрешите проблема, трябва да поливате растението веднъж седмично. Това ще помогне за подобряване на състоянието и цвета му.
 • Недостатъчно поливане. Този фактор също има значителен ефект върху състоянието на листата на растението. Това е тропическо цвете, което процъфтява във влажни условия. Сухият въздух в апартамент оказва негативно влияние върху него. Проблемът се задълбочава особено през зимата, когато отоплението е включено в апартаментите. Растението се нуждае от редовно пръскане, през зимата трябва да провеждате тази процедура ежедневно. До саксията, в която расте драцената, можете да поставите съд с вода. Това ще помогне за увеличаване на влажността в помещението.
 • Директна слънчева светлина. Те са вредни за растението, тъй като могат да причинят изгаряния. Важно е мястото за саксията да е избрано правилно. Драцената наистина се нуждае от дневна светлина, но в същото време трябва да бъде защитена от слънцето.
 • Липса на светлина. Ако растението стои на място, където има слаба светлина, листата започват да пожълтяват отдолу, след което падат. Понякога явлението се наблюдава, ако светлината удря само половината от растението. Затова се препоръчва редовно да обръщате саксията.
 • Поражение от вирус. В този случай пожълтяването ще бъде първият знак. Освен това ще започне деформация на листата и стъблото. Инфекциите са силно заразни и могат да заразят всички растения в дома.
 • Атака на цветя от вредители. Пожълтяването на листата може да бъде причинено от паразити като паяк, скални насекоми, трипс. В допълнение към пожълтяването на листата се появяват допълнителни симптоми под формата на кафяви петна по стъблата и тънки бели ивици по листата. Вредителите изсмукват сока от растението, поради което отслабените листа започват да пожълтяват и падат.

Важно! Пожълтяването на листата не винаги показва развитието на патология. За стайните растения това е естествен процес, който е необходим за обновяване на листата. Само масивни случаи на пожълтяване трябва да предизвикат безпокойство. Това предполага, че растението е болно.

Една от причините за пожълтяването на листата може да бъде атака на цвете от паразити.

Болести

Жълтеникав оттенък върху листата на драцената най-често се появява поради заболяване на растението. Много е трудно да понасяте внезапни промени в температурата. Ако преместите цвете от улицата в много гореща стая, тогава краищата на листата ще започнат да се напукват.

Растението започва да боли, дори ако е било дълго време на слънце. Директните лъчи причиняват изгаряния. Но липсата на светлина е вредно и за тропическата култура. Това води до избледняване на листата, тя става слаба на цвят.

Драцените често са изложени на инфекциозни заболявания. В този случай следните симптоми допълнително ще се появят като симптоми:

 • забавяне на растежа на растенията;
 • пожълтяване на листата и след това отпадането им.

Инфекциозните болести се предават от други растения или се внасят в почвата от инструменти при разхлабване. Ако симптомите бъдат пренебрегнати, цветето може да умре.

Появата на тъмнокафяви петна по върховете на листата показва развитието на бактериална инфекция. Стъблото може да почернее в основата, след което да започне да гние около дръжките. Появява се неприятна миризма. Ако инфекцията е лека, възможно е да се премахне болната листа и след това да се напръска със стимулатор на растежа. Тези мерки ще намалят развитието на точни заболявания.

Важно! Ако се започне бактериална инфекция, няма да е възможно да се спаси цветето.

Собствениците на растения могат да се сблъскат с гъбични инфекции. Като симптоми ще се появят пожълтяване на листата, малки кафяви петна с червен кант, спори на гъбички ще станат забележими в горната част на петна.

Ако драцената е засегната от гъбички, е необходимо да се отстранят болните листа, да се спре пръскането на растението. След това трябва да се извърши лечение с поредица от биологични продукти.

Друга инфекциозна патология, на която е податливо тропическо растение, е зацапването от Fusarium. При заразяване с него в цветето се наблюдава гниене на листа, на плочите се появяват воднисти петна с жълт кант.

Растението ще започне да изсъхва и да изхвърли листата си, ако в земята се появи плесен. Много стайни цветя са податливи на това явление. Най-често проблемът възниква поради неправилна грижа. Лошо качество на почвата, недостатъчно осветление, високи нива на влажност - всичко това води до образуване на мухъл. Можете да спасите драцената само ако я трансплантирате в нова почва с дренаж. Важно е почвата да е рохкава.

Драцените инфекциозни заболявания се проявяват с пожълтяване на листата и поява на кафяви петна.

Вредители

Ако не се грижите правилно за тропическо цвете, то може да бъде атакувано от паразити. Те започват да изсмукват соковете от листата, по-късно драцената може да падне и напълно да умре.

Следните видове вредители са опасни за драцената:

 • Трипс. Един от най-опасните паразити, които атакуват стайни цветя. Утаява се отдолу върху листата и се храни с клетъчен сок. Пожълтяването на листата се дължи на факта, че женските паразити прегризват листната тъкан. Това провокира нейното падане. Трипсът се размножава активно при високи вътрешни температури. За да се отървете от проблема, можете да напръскате със сапунена вода. След процедурата цветето трябва да бъде покрито с полиетилен. Препаратите "Iskra" и "Fitoverm" помагат да се унищожат добре паразитите.
 • Щит. Често срещан паразит на стайни цветя. Името си получи от малък капак на гърба (това е защитен слой). Женската е в състояние да снася голям брой ларви, които плътно се прикрепят към повърхността на листата, и изсмукват сока. Засегнатата драцена спира да расте, листата й пожълтяват. Обработката трябва да се извършва с метилов алкохол. Нанася се внимателно с гъба върху засегнатите области. Веднага след като вредителите са отслабени от действието на лекарството, те окончателно се отстраняват с помощта на лекарството "Inta-SM", "Aktara". Жълтите листа са напълно премахнати.
 • Мили бъгове. Това е насекомо, покрито с бял цвят отгоре. Благодарение на това той се вижда много ясно на листата. При заразяване цветето спира да се развива. На повърхността на листата от движението на паразита се образуват бели восъчни следи. Те могат да бъдат премахнати с четка за зъби и сапунена вода. При силна степен на увреждане се използват препаратите "Fitoverm" или "Akhtar".

Важно е да обърнете внимание! Ако растението е било обработено с химикали, горният слой на почвата трябва да бъде отстранен и заменен с нов.

Най-често собствениците на драцена са изправени пред повреда в ножницата.

Влажност на почвата

Драцената е цвете, произхождащо от тропическите страни. Той процъфтява в комбинация от обилни валежи и продължителна суша. Тази особеност на климата доведе до факта, че драцената разви устойчивост на нередовно поливане. Проблеми могат да възникнат, ако цветето е постоянно във влажна среда.

Експертите препоръчват поливането на драцената чрез потапяне. За да направите това, можете да вземете голям контейнер, в който ще се побере гърнето. В контейнера трябва да има достатъчно вода, така че да достигне нивото на земята в саксията. Цветето се държи в това положение около 10 минути. След това трябва да извадите саксията от контейнера с вода, да я поставите, така че цялата излишна влага да може да изтече. Следващото поливане е необходимо само когато почвата е напълно суха. Има лесен начин да проверите това. Трябва да задълбочите пръста си на 5 см в земята. Ако е сухо и хлабаво, можете да го поливате.

Важно! Почвата трябва постоянно да се разрохква. Това е необходимо, за да се насити почвата с кислород. Така растението ще бъде по-малко податливо на болести.

За правилен растеж драцената трябва да се полива веднъж седмично. През зимата процедурата е необходима по-рядко, тъй като цветето ще бъде в покой. Само редовното пръскане ще му бъде достатъчно.

Най-добрият начин за напояване е чрез потапяне

Температура на въздуха

Тропическото растение е много топлолюбиво. Препоръчително е температурата в помещението, където стои, да е поне 25 градуса. Много ниските температури могат да убият цветето. Мястото за драцената трябва да бъде избрано леко, но пряката слънчева светлина не трябва да пада върху него.

Разпадане на корени

Драцената може да пожълтее, ако корените й започнат да гният. Това се дължи на излишък на влага в почвата. Собственикът на растението може самостоятелно да разбере, че земята е влажна. За да направите това, трябва да задълбочите пръста си на няколко сантиметра в почвата. Почвата ще бъде влажна с плесенясала миризма. Ако се използва мулч, тогава с излишък на влага той ще почернее. Също така, голямо количество вода се доказва от нейната стагнация в контейнера под тенджерата.

За да избегнете загниване на корените, трябва да направите добър дренажен слой. Той ще контролира нивото на влага в почвата. Когато се пресажда растение, дренажът винаги се поставя с нов слой.

Ако кореновото гниене е причина за пожълтяването на листата, растението може да бъде спасено само чрез пресаждането му в нова почва.

Други възможни проблеми

Най-често листата на драцената пожълтяват поради неправилна грижа. Прекомерното или, обратно, твърде лошото поливане може да доведе до смъртта на цветето. Но има и други причини, които провокират пожълтяването на листата. Те включват:

 • Течения и ниски стайни температури. Топлолюбивото цвете идва от горещи страни, така че трудно понася студа. Не можете да поставяте тенджерата до климатика, отворете прозорците. Ако цветето е в течение, между жилките по листата се образуват бледожълти петна.
 • Редовна трансплантация. За обилен растеж и гъста зеленина, драцената се нуждае от редовно презасаждане. Ако по листата се забелязва пожълтяване, те се оцветяват и започват да падат, трябва да смените земята. Драцената не обича почвата на възраст над три години. В него започват да се натрупват соли, които не позволяват на хранителните вещества да навлязат в основното цвете.За да расте растението активно и да се чувства добре, препоръчително е да го пресаждате на всеки две години през пролетта. За да запазите почвата в насипно състояние, трябва да добавите въглен и пясък към нея. В допълнение към редовното презасаждане, всяка година горният слой на почвата се сменя с нов.
 • Липса на хранителни вещества. Симптомът ще бъде появата на жълтеникавост на горните листа на растението. Най-често това е сигнал, че в земята има много калций или липса на азот. В такава ситуация азотните торове ще помогнат. Също така трябва да замените водата, която се напоява. Освен това растението ще започне да умира, ако почвата е много твърда.
 • Неправилно използване на торове. Ако в почвата има излишък на азот, листата ще започнат да падат. Често те дори нямат време да пожълтеят.

Драцената принадлежи към растителните видове, които са много популярни сред градинарите. Красиво цвете ще бъде чудесна декорация за всяка стая. Ако му осигурите правилните грижи, той ще ви радва със свежа и ярка зеленина дълго време. Първото опадане на листа се наблюдава едва след две години. В такава ситуация това ще бъде естествен процес. Активното пожълтяване на цялото растение, падането на листата и появата на допълнителни симптоми трябва да предизвикат безпокойство. Важно е своевременно да се установи причината и да се вземат всички възможни мерки за спасяване на цветето.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина