Японска фатсия - домашни грижи

Японската фатсия (Fatsia japonica) е популярна сред любителите на стайни растения, тъй като подхожда на почти всеки интериор. Размножава се лесно и с подходящи грижи расте красив храст с разкошна корона. Характеристиките на това домашно цвете, най-интересните сортове, правилата за грижа за апартамент са описани подробно по-долу.

Как изглежда японската фатсия, към кое семейство принадлежи

Японската Fatsia принадлежи към рода Fatsia. Семейство - Araliaceae, което включва храстови и лианоподобни растения. Различава се с големи зелени листа и значителна дължина на храста.

Fatsia japonica

Външно растението много прилича на кестен. Понякога у дома в Япония го наричат ​​така: "домашен кестен", "японски кестен". За това име растението дължи красивите си листа. Те много приличат на кестени, само че много по-малки по размер.

Дръжките са доста дълги. Те имат големи листа, достигащи почти 30 см в диаметър. Самата плоча не е напълно твърда. Състои се от 5 или 8, а понякога и 9 остриета. Неслучайно фатсия от японски означава „осем“, защото именно толкова остриета има най-често листът на растението. По принцип листната пластинка прилича на елипса или сърце.

За справка! Fatsia е род растения, в рамките на който има само един вид, който може да се култивира у дома.

Характеристиките на цветовете са много различни. Има както монохромни форми, така и пъстри варианти. По краищата може да има прорези и прорези с най-странни и разнообразни форми.

Висок храст с изящна форма на листа

По отношение на размера е по-скоро храст. Но стъблото е доста тънко, въпреки че достига 1 метър (максималният запис е 2 метра). В растението фация цветето няма същата привлекателност като листата. Съцветията под формата на чадъри от незабележими белезникави или донякъде зеленикави цветя обикновено се отрязват от животновъдите дори преди да цъфтят.

Ако съцветията са останали, след определено време на тяхно място можете да намерите синкаво-сини, дори лилави плодове. Семената не винаги узряват в тях, така че няма нужда и смисъл да ги оставяте с цел размножаване.

Невзрачни съцветия с форма на чадър

Често срещани сортове

Японската фатсия е доста разнообразна. Има около дузина сортове, които се отглеждат с декоративна цел в закрити условия.

 • На първо място се отличава сортът Fittshedera Lice. Растението е забележително с това, че е интересен хибрид от обикновен бръшлян и храсти. В резултат на това собственикът може да получи петметрова лиана. Неговата изгодна разлика е, че е вечнозелен, цветът на листата може да бъде най-причудливият и интересен. Цветовете са малки и незабележими.
 • Fatsia от сорта Moseri (Mazeri) расте много бавно. Самият храст е малочислен, но короната на листата е много гъста и привлекателна. Растението е доста капризно, тъй като изисква спазване на постоянен температурен режим и влажност. За мнозина е трудно да поддържат оптимални параметри на микроклимата за Mazeri Fatsia.
 • Самураят, от друга страна, е много високо растение. На височина достига 1,5 метра. Листата изглеждат много привлекателни поради специалната си форма на звезда и характерен блясък.
 • Сортът Fatsia Spider Web, с подходящи грижи в комфортна домашна обстановка, изглежда много необичайно. Листата има мистериозен белезникав цвят, който прилича на паяжина. Самата корона е сферична, доста голяма. В някои случаи достига до половин метър в диаметър.
 • Fatsia Variegata е интересна със своите листа, които са разположени спирално спрямо стъблото. Цветът им също привлича вниманието - той е наситено зелен с нежни матови кремави петна, петна. По краищата петната са бели.

Fatsia сортове Moseri

Японска фатсия - домашни грижи

Би било невярно да се пише, че домашната грижа за такова растение като фатсия е проста. Необходимо е да се спазва не само температурният режим, но и оптималната влажност на въздуха. В противен случай Фатсия очакват различни заболявания.

 • Температура

Топлата атмосфера се счита за най-добра за японската Фатсия. Според правилата за грижи средната температура, която трябва да се спазва у дома, трябва да бъде около 19 градуса.

Определено температурата не трябва да надвишава +21 и да бъде под +17 градуса, в противен случай фатсията се влошава, бързо пожълтява.

 • Осветление

В закрити условия цветето трябва да е на малко сенчесто място. Това се дължи на факта, че fatsia не понася излагането на пряка слънчева светлина.

Най-добрият изход е да ориентирате цветето към северната страна. На южните прозорци ще има допълнителна нужда от засенчване на фатсията.

 • Поливане

За правилното спазване на водния режим е необходимо да се направи оценка на горния слой на почвата. Веднага след като започне да изсъхва, трябва да напоите растението.

Стайното цвете не понася добре прекомерната влага. Разрушително за фатсия и изсушаване. Следователно са необходими дренажни отвори, но дълбоките тави не.

 • Пръскане

За да се поддържат правилни грижи за такова капризно стайно растение като фатсия, се препоръчва избърсване на чаршафите с влажна гъба.

Внимание! В горещите дни, при високи температури, растението се напръсква с топла вода.

 • Влажност

Като се има предвид, че всички растения аралия са местни в тропиците и субтропиците, влажността трябва да се поддържа на високо ниво. Ето защо е много важно растението да се пръска, както и периодично да се избърсват листата с топла вода. Също така е необходимо за профилактика на различни заболявания.

 • Грундиране

Идеалната смес за мазнини съдържа пръст, торф и пясък. Те трябва да присъстват в равни количества. Земята е дернова или листна.

Обърнете внимание на индекса на киселинност - той не трябва да бъде по-нисък от 5,0 и не по-висок от 7,0 pH.

 • Подхранване

Растението реагира благодарно на торовете. Основното нещо е да не прекалявате. Например, през зимата изобщо не е необходимо хранене. Но през лятото органичните торове могат да се добавят веднъж седмично.

 • Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата растението трябва да се гледа по-внимателно. Необходимо е допълнително осветление при използване на флуоресцентни или флуоресцентни лампи.

Внимание! Температурният режим се променя донякъде - по-добре е да издържите стойности, които не надвишават +16 градуса.

 • Подрязване

Прищипването на върховете на леторастите помага на растението да се разклонява. Това запазва необходимата красива форма на короната на храста.

Растението толерира прищипването. Следователно резитбата може да се извършва няколко пъти в годината.

Как се размножава стайното цвете Fatsia japonica

Има три начина. Всеки от тях е удобен по свой начин и има недостатъци и предимства.

Покълващи семена

Основното условие за прилагането на този метод на възпроизвеждане е целостта и безопасността на семената. Те трябва да имат добра кълняемост.

Първо трябва да изберете правилния субстрат. За целта вземете част от почвата, част от пясъка и част от тревната площ. Това ще бъде хранителният субстрат за фатсия. Трябва да се постави в контейнери и да се навлажни добре.

Fatsia се размножава лесно

Семената се вземат големи, цели. Те се засяват рядко и след това се покриват с тънък слой листна почва. Контейнерите се оставят на топло място, покрити с фолио (може да се използва стъкло).

Когато растенията се издигнат и на тях се появят 2-3 листа, те започват процеса на гмуркане. Следващата стъпка е да засадите растението отделно в саксия.

Вкореняване на резници

От вегетативните методи за размножаване най-разпространен е чрез резници. Горната част на растението се изрязва през пролетта. Дръжката все още трябва да има подути пъпки, за предпочитане в размер на 3. За скорост можете да ги третирате със специален ускорител на растежа.

Смес от торф и пръст се поставя в контейнер. Можете също да добавите малко пясък там. Готовият разрез се укрепва в тази почва, за предпочитане 2 см дълбочина. Оптималната температура е +26 градуса.

Внимание! За да създадете парников ефект, покрийте контейнера с дръжката с буркан.

Когато издънката пусне корени, можете да засадите новото растение в отделна саксия.

Въздушно наслояване

Култивирането с помощта на следната техника е по-дълго и по-трудно. Но в същото време е полезно и ефективно.

Първо, трябва да намерите два съседни възла по-близо до върха. На стъблото се прави плитък, вертикално ориентиран разрез.

Трябва да се увие в мокър мъх. По-добре е да е навлажнен с фитохормони или други стимуланти на растежа. Можете да фиксирате мъха към багажника с фолио. Алтернативен вариант е хранителен филм.

Основното условие е мъхът да не изсъхне. След около 30-60 дни на мястото на разреза се появяват корени. След 30 дни вече можете да отрежете растението под нивото на корена и да презасадите. Така растението фатсия се подмладява.

Прехвърляне

Идеалното време за трансплантация на фатсия е края на пролетта или много началото на лятото. Смята се, че идеалната честота е веднъж на 2-3 години.

При по-чести трансплантации рискът от увреждане на кореновата система надвишава нуждата и ползата.

Необходимостта от трансплантация се определя от дренажните отвори. Ако корените са проникнали в тях, значи е време да трансплантирате японски кестени.

Новият контейнер трябва да е с 5 см по-голям от предишния. Там се поставя растение, което внимателно се отърсва от старата почва, отрязват се болни или изгнили корени.

Болести и вредители

За такова капризно растение като фатсия домашните грижи се нуждаят от постоянни и задълбочени. Неспазването може да доведе до различни заболявания и проблеми.

Люспите бързо падат върху уязвимо растение. Много е трудно да се премахнат паразитите. Външно това са кафеникави туберкули по листата, по-близо до "жилките". Те се прикрепват към листата, хранят се със сокове и заразяват бактериите. В резултат на това листът първо става по-малко еластичен, след това пожълтява и изсъхва. Самото растение спира да цъфти, започва да боли. Ако нищо не се направи, Fatsia в крайна сметка ще умре.

Паяковите акари са друг вредител, който може да се намери по листата и стъблата на фатсия, когато въздухът в къщата е недостатъчно овлажнен. Листата са обвити в бели, лепкави паяжини - сигурен знак за присъствието на паразита. След известно време листата пожълтяват, изсъхват и падат, покривайки се с тъмнокафяви петна.

За справка! За борба с насекомите се използват системни инсектициди, които могат да бъдат намерени в градинските магазини.

Знаци и суеверия

На старо японски името на растението означава „осем“. Това е препратка към броя на остриетата на листа. Това име на цветето няма друго значение.

У дома японците са убедени, че цветето предпазва дома от зли духове. Днес фатсия се използва в помещения, където очевидно има много негативна енергия. Помага да се отървете от неприятните, негативни мисли. Ако вярвате на наблюденията и вярванията, листата на японския кестен поглъщат целия негатив и всички мрачни вибрации.

Ако семейството има конфликти, чести кавги, скандали, японската Фатсия умиротворява домакинството. Тя носи спокойствие, разбиране в къщата.

Японският кестен е капризно цвете.Но с подходяща грижа изглежда много полезно и допълва всяко интериорно решение. Важно е да се извърши профилактика на заболяванията, така че растението да не умре внезапно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина