Ficus Ginseng - домашни грижи

Ficus Ginseng е миниатюрна растителна култура с необичайни корени и разперена корона. Това растение е обичано от много градинари поради факта, че има добър имунитет срещу сезонни заболявания, а също така впечатлява със своята жизненост. Ficus може да издържи на силни пориви на вятъра, прекалено влажно време. Грижата за него у дома няма да донесе никакви главоболия.

Как изглежда фикус женшен?

Ficus Ginseng, известен също като Ficus Ginseng или Microcarpa, принадлежи към семейство Черница. Растението е представено под формата на вечнозелено дърво, което достига височина от 25 метра. Отличителни черти на културата са разпръсната яркозелена корона, мощен и дебел ствол, висящи въздушни корени.

Фикус женшен в саксия

Често срещани сортове

В областта на вътрешното цветарство най-често се срещат следните разновидности на фикусите:

 • фикус каучук;
 • фикусова лира;
 • фикус джудже;
 • фикус планина.

Важно!Много градинари отглеждат фикуси Ushkovidny и Bengalsky в летните си вили.

Лечебни свойства

В допълнение към красивия си външен вид културата е известна и с лечебните си свойства. Листата на съцветието се използват за лечение на доброкачествени тумори, кожни заболявания. Отварите на основата на кората или листата на дървото също помагат да се справите със заболявания на стомаха и белите дробове.

История на появата

Ficus Microcarpa дойде в Русия от Индонезия и Тайван. По неговото развъждане са работили най-добрите ориенталски животновъди. Растението се счита предимно за тропическо и субтропично. Въпреки това, поради непретенциозни грижи, дървото започна да расте в много части на света, включително в Русия.

Ficus Microcarpa Ginseng - домашни грижи

За да може едно дърво да расте и да не се подлага на развитие на болести, е необходимо да му се осигурят прилични условия за отглеждане. Всички правила са представени по-долу. Ако не ги следвате, фикусът ще порасне, но не трябва да очаквате голяма декоративност от него.

Температура и осветление

Ficus Ginseng се счита за термофилна култура. следователно отглеждането му в северната част на страната ще бъде проблематично. През лятото за оптимална температура за растеж на растенията се счита от +18 до +25 градуса по Целзий. През зимата минималният праг за развитие на културата е най-малко +15 градуса.

Растението се адаптира към естествената и изкуствената светлина. За пълното развитие на фикуса е необходима умерена светлина, в противен случай листата могат да бъдат обгорени. Градинарите препоръчват да поставите саксия с дърво в западната част на къщата, където има частична сянка.

Внимание! Ако растението е редовно изложено на пряка слънчева светлина, тогава листата му могат да паднат.

Поливане и пръскане

Дървото обича умерено поливане. През зимата фикус женшен трябва да се полива не повече от 1 път седмично. При по-голям поток вода кореновата му система може да започне да гние.

През лятото честотата на процедурите се увеличава до 2-3 пъти седмично. Струва си да се помни, че културата трябва да се полива с топла филтрирана вода.

Поради факта, че културата расте в естествената си среда в тропическите страни, нейната зеленина се нуждае от постоянна влага.В Русия това може да се направи изкуствено чрез пръскане на листа от фикус с обикновена вода през пулверизатор. Процедурата се извършва всеки ден, те се опитват да го направят вечер.

Ficus Ginseng обича умерената влажност, така че неговият показател в стаята трябва да бъде над 60%.

Почва и превръзка

Растението расте добре в плодородна почва, оборудвана с органични торове. Препоръчително е да се оборудва почвата 2-3 пъти месечно с едър пясък, торфена смес, дървесна пепел.

Трябва активно да оплождате дървото през лятото, през периода на цъфтеж. Подхранването се прилага 2-3 пъти месечно. Градинарите могат да редуват внасянето на органични торове с минерални торове.

Характеристики на зимните грижи

Разликата в грижите през зимата е само в намаляването на поливните процедури и торенето с 2 пъти. По време на студено време растението също не може да се подрязва.

Като се има предвид, че растението се отглежда главно в саксии, не е необходимо да се покрива от студа. Ако контейнерът с фикус е бил изнесен в градината, тогава в началото на есента той просто се внася в къщата.

Кога и как цъфти

У дома цветът на фикус женшен е рядък. Още по-рядко по клоните му се появяват плодове. Това се дължи на изкуствените условия за отглеждане. За пълен цъфтеж е необходимо осите да опрашват фикуса.

 • Видове цветя

Цветовете на фикуса са малки. Те растат в малки разсейки по клоните на растителна култура. Малко по-късно цветята се превръщат в плодове (сикония), които на външен вид са подобни на големите плодове.

 • Цветни форми

Съцветията са закръглени със сферичен съд.

 • Период на цъфтеж

Периодът на активна вегетация на културата пада в края на пролетта.

Важно! Можете да видите малки цветя по клоните от май до август.

 • Промени в грижите по време на цъфтежа

Грижите за женшен фикус у дома варират леко по време на цъфтежа. През лятото и пролетта растението трябва да се полива по-активно - до 3 пъти седмично. Освен това ще трябва да разхлабите почвата за по-добро снабдяване с кислород в корените и да режете сухи издънки.

Подрязване

За да бъде разклонена короната на растението, тя трябва периодично да се подрязва с 4-5 см.

Как се размножава фикусът женшен

Ficus Ginseng се размножава по няколко начина: покълване на семена, резници, наслояване на въздуха.

Възпроизвеждане на култура

 • Покълващи семена

В този случай семената на културата се поръсват с торфена смес с малко количество сфагнум, след което се покриват с филм. Посевният материал се полива преди появата на първите издънки и след това се трансплантира в саксия.

 • Вкореняване на резници

През пролетта клон с дължина до 15 см се отрязва от възрастно растение, поставя се в топла вода за няколко часа и след това се засажда в контейнер с почва, смесена с торфена смес. Растителната култура се покрива с фолио и се полива 1-2 пъти седмично. Когато на клоните се появят първите листа, фикусът женшен се трансплантира в по-голям контейнер.

 • Въздушно наслояване

В този случай кората се отрязва от ствола на дървото в кръг. Голите участъци са покрити със сфагнум, отгоре е положен филм. Получената структура се навлажнява през цялото време. След известно време на местата на среза ще се появят нови издънки, които могат да бъдат отрязани и трансплантирани в отделен контейнер.

 • Други възможности

Понякога градинарите размножават културата чрез коренови резници. Процесът стъпка по стъпка е подобен на обикновените резници, но отрязаният издънка се засажда на по-дълбоко разстояние, заспивайки изцяло, а самата почва се смесва с торф и пясък. Освен това, кълновете се гледат съгласно горната схема.

Прехвърляне

Необходимо е да се трансплантира фикусът, докато расте. Младата култура се трансплантира в по-големи саксии всяка година. Зрелите дървета могат да се пресаждат по-рядко - 2 пъти на 3 години.

Важно! За да може растението да запази формата на листата, в този процес градинарите препоръчват да го отрежете с 5-6 см.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Въпреки факта, че фикусът женшен се счита за непретенциозна култура, градинарите могат да се сблъскат с някои проблеми в процеса на отглеждането му. Например с бледност и сухота на листата, отпадане на пъпки, поява на вредители.

 • Капки пъпки и листа

Ако листата и цветята от клоните на дървото започнат да падат, това може да сигнализира за рязък спад на температурата или прекомерно осветление. За да се отървете от проблема, трябва да прехвърлите фикуса на сенчестата страна.

 • Листата пребледняват

Промяната в цвета на листата показва пренасищане на растението с влага. Бледността може да се развие и поради липса на минерали.

 • Върховете на листата изсъхват

Ниската влажност в помещението, както и липсата на своевременно пръскане, могат да показват сухи листа. Подобен симптом се появява и при пренасищане с минерални компоненти.

 • Долните листа падат

Падащите листа говорят за пренасищане на растението с влага, както и за липса на торене.

Сухи връхчета листа във фикус

Вредители

По време на периода на цъфтеж културата често е атакувана от листни въшки, акари. Насекомите се появяват на клоните на дървото с намаляване на имунитета му. Това може да се случи, когато има рязка промяна на вътрешната температура. Ако собственикът на растението фикус забележи паразити, растението трябва незабавно да се третира с химически инсектициди, следвайки инструкциите на опаковката.

Градинарите могат да се сблъскат с проблеми като гниене на листа, поява на петна и бели точки по тях, забавен растеж и липса на цъфтеж. Всичко това говори за неблагоприятни условия на отглеждане, липса на влага, минерални компоненти, ненавременна резитба и пресаждане.

Знаци и суеверия

Много народи третират фикусите по различен начин. Китайците смятат това растение за символ на силно семейство. В много градове в Китай младоженците се представят с това дърво за семейно благополучие. В Тайланд фикусът се счита за лечебно и магическо съцветие, което помага за прочистването на аурата на човек и за облекчаването му от много заболявания. Но на територията на Русия мнозина са убедени, че тази култура се отличава с негативна енергия и привлича нещастия в къщите, където расте.

С растението се свързват различни суеверия

Важно! Много славяни вярват, че фикусите, стоящи в саксии у дома, имат отрицателен ефект върху любовните отношения на мъжете и жените.

Ficus Ginseng е вечнозелено растение, което се отличава със силен имунитет и жизненост. Въпреки факта, че културата е субтропична, тя се отглежда активно изкуствено в страни с умерен климат. За да може културата да започне да цъфти през пролетно-летния период, е необходимо своевременно да се полива, да се подхранва и трансплантира в по-големи съдове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина