Ficus Kinki - описание и грижи за къщата

Вероятно всеки опитен цветар е чувал за такова растение като фикуса Кинки. Достатъчно красива е, за да заинтересува дори един изтънчен цветар и затова е популярна не само сред руските аматьори, но и по целия свят.

Накратко за растението

Родината на популярния домашен фикус е Австралия и Западна Африка - тук растенията растат в мощни дървета с височина до 30 метра! Вкъщи те са с по-скромни размери.

Фикус Бенджамин

Фикусът Бенджамин Кинки получи името си от името на откривателя, който за първи път реши да отгледа издънка от високо дърво в саксия на перваза на прозореца. Експериментът се оказа успешен и растението започна да се радва на значителна популярност в целия свят.

Ficus Green Kinky

Външно фикусът Бендж Кинки е доста прост и оскъден. Листата не са твърде големи - не повече от 4-5 см дължина и около 1,5-2 см ширина. Повърхността е гладка, кожена. Основната им отличителна черта е необичайният им цвят. В центъра листата са тъмнозелени, но по краищата имат по-малко наситен цвят, по-близо до светло зелено. Съществува и специален сорт - Ficus Green Kinky. Той вече има напълно зелени листа без елегантна светла граница.

Интересно! Ако първата част от името си - Бенджамин - растението получи в чест на откривателя, то „Kinky“ произлиза от английската дума „curly“. Стъблата на фикуса са къси, но обилно засадени с листа, което прави дървото много пухкаво, което напълно съответства на името.

Характеристики на грижите за растение у дома

Като цяло грижата за фикуса на Кинки у дома е съвсем проста. Но той ще разкрие напълно своята красота и изтънченост с правилния подход. Има много фактори, които трябва да вземете предвид, за да изглежда растението наистина изтънчено и величествено.

Температура

Оптималната температура за отглеждане на този фикус е + 20 ... +22 ° C. Но той може да издържи на студ до +15 ° C, без да навреди на себе си. Също така, растението реагира негативно на течение. Те често карат фикуса да отделя листата си. Ficus Kinky също не обича високите температури, така че през летните дни е по-добре да го премахнете от прозорците, разположени от слънчевата страна.

Забележка! През зимата е препоръчително да държите саксията далеч от радиатори и други източници на топлина, за да избегнете изсушаването на листата.

Осветление

През топлия сезон естествената светлина е напълно достатъчна, ако растението е на перваза на прозореца. Но през есента и зимата, когато светлинните часове са рязко намалени, трябва да използвате допълнително осветление под формата на лампи за растения. Когато се прилагат, листата на фикуса Benjamin Green Kinky ще придобият богат зелен цвят, а короната ще стане особено дебела и пухкава.

Поливане

За да може цветето да се чувства добре и да расте активно, не трябва да се забравя за определени правила за поливане. Препоръчително е да използвате мека вода за това - подходяща е варена, охладена до стайна температура. Невъзможно е фикусът да се излее силно - достатъчно е да се навлажнят горните 2-3 сантиметра от почвата. В края на краищата растението реагира еднакво остро както на липсата, така и на излишъка от влага. В първия случай изхвърля листата, а във втория кореновата система започва да гние, поради което фикусът може да умре.

Интересно! Много начинаещи производители не са запознати с името на фикуса Кинки, но те познават растението като смокиня.

Ако саксията е голяма, трябва да поливате фикуса няколко пъти седмично в топло време, за да се чувства страхотно. По-трудно е с малките саксии - поради малката им повърхност влагата се изпарява бавно, така че трябва да се избягва преовлажняването.

Също така, не пренебрегвайте пръскането. Листата на Ficus могат да се навлажнят с пулверизатор, особено ако влажността на въздуха у дома е под 60% - здравето на растението драстично ще се подобри.

Пръскане на фикус

Грундиране

Неутралната или слабо кисела почва е най-подходяща за отглеждане на фикуси. За да се осигури добър дренаж, на дъното на саксията се поставя слой чакъл или камъчета.

Подхранване

Всяка почва се изчерпва с времето, така че не забравяйте за навременното торене. Най-добре е да използвате минерални азотни торове, които са подходящи за повечето домашни цветя.

През пролетта, когато фикусът най-активно набира зелена маса, препоръчително е да прилагате торове поне два пъти месечно. През лятото трябва да се спазва същата честота. През есента количеството превръзки се намалява до един на месец, а през зимата те могат да бъдат изоставени изобщо.

Подрязване

Ficus Kinki расте доста активно, короната става по-малко плътна, но по-удължена. Не всички собственици обаче харесват тази промяна, тъй като мнозина предпочитат компактно, пухкаво растение. В тази връзка не можете да правите без подрязване.

Важно! Можете да засадите две или три фикусови издънки в една саксия. Докато са меки и гъвкави, стволовете им се преплитат, което води до особено плътно и грациозно растение, което може да се превърне в шикозна декорация за всеки дом.

Плетени стволове

Най-доброто време за резитба е есента, когато скоростта на растеж намалява и движението на сок в стъблата се забавя. За процедурата е важно да използвате само висококачествени ножици или по-добре - остър резач. След подрязването ръбовете трябва да са гладки и да не се дъвчат - тогава рискът от заболяване значително намалява.

Забележка! При резитбата от издънките се отделя млечен сок, който бързо изсъхва върху кожата и може да остави сериозни изгаряния. За да се предотврати това, препоръчително е цялата работа да се извършва в гумени защитни ръкавици.

Подрязване на фикус

Как се размножава фикус Кинки

В дивата природа фикусите активно цъфтят и се размножават предимно със семена. У дома размножаването чрез резници е по-подходящо. Опитните производители правят това през пролетта, когато растението се развива най-активно. Процедура:

 1. Изберете силен, здрав издънка с дължина най-малко 10-12 cm.
 2. Отрежете го внимателно с помощта на остър нож или резачка. Оставете млечния сок да замръзне.
 3. Потопете издънката в топла вода за 10-12 дни, докато се появят корени.
 4. Пресадете младото растение в подготвена саксия и го затворете с буркан или пластмасова бутилка, създавайки оптимални условия за неговото развитие и вкореняване.
 5. Извадете буркана след около две седмици. По това време фикусът вече се е втвърдил достатъчно.

Размножаване чрез резници

Трябва да се грижите за него по същия начин, както за възрастен - тук няма големи разлики.

Прехвърляне

По-добре е да избягвате ненужните трансплантации - това винаги е сериозен стрес за растението. Но ако фикусът вече е надраснал саксията, е дошло времето да го преместите в нов „дом“. Как да го направим:

 1. Вземете саксия, която е подходяща за обема си, изсипете експандирана глина или камъчета като дренаж.
 2. Навлажнете обилно почвата в стар съд, изчакайте, докато омекне.
 3. Внимателно отстранете растението заедно с по-голямата част от почвата, спуснете бучката в нова саксия.
 4. Добавете земя, така че контейнерът да е почти пълен.

Важно! След пресаждането е препоръчително да подхранвате растението с минерални фосфорни торове, които насърчават растежа на кореновата система.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Дори опитен цветар може да затрудни отглеждането на фикуси. Основни проблеми:

 • Листата падат от растението.Причината е най-вероятно в неудобни условия. Температурата може да е твърде висока, поливането е недостатъчно или водата е твърде студена.
 • Атаки от листни въшки и паяк. Тези насекоми най-често нападат растението, когато влажността на въздуха е твърде ниска. Проблемът се решава чрез пръскане със специални средства.
 • Инфекциозна болест по брашнеста мана. Заразените листа трябва да бъдат отстранени, а останалите трябва да бъдат третирани с разтвор на фунгицид.

Здраво растение

Няма особени трудности при отглеждането на фикус Кинки, грижата за него и размножаването. Можете спокойно да го купите вкъщи, така че да внесе малко хармония и уют във вашия дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина