Ficus Melanie - домашни грижи

Сортът фикус на Мелани, или каучукът, е отгледан съвсем наскоро, но вече е придобил популярност сред много градинари. С подходящи грижи растението се превръща в истинска украса на всеки дом.

Как изглежда Фикус Мелани, към кое семейство принадлежи

Това растение е толкова компактно, че е подходящо за отглеждане във всякакви помещения. Фикусът на Мелани има красива корона. Плътно засадените листа придават на растението специална привлекателност.

Отглеждане на каучуков фикус

Дължината на листните плочи е около 13 см. Повърхността им е лъскава, а обратната страна, напротив, е матова. На светлозеления фон се виждат много червеникави вени. Вертикалната версия на отглеждането на растението ви позволява да постигнете много разклонения. Подрязването ще ви помогне да придадете на храста си всякаква форма, която искате.

Често срещани сортове

Най-често срещаните разновидности на каучукови фикуси са:

 • Абиджан - растението обича ярка светлина, има овални листа с тъмнозелен цвят, заострени в края.
 • Белиз - характеристика на сорта - бели и розови ивици по краищата на листната плоча.
 • Мелани - този фикус има гъста зеленина, дължината на плочата е 15 см.
 • Робуста - сортът е най-непретенциозен, дължината на листа е 30 см, формата е елипсовидна.
 • Черен принц - цветът на листата от този сорт е най-тъмният от всички. Листата са заоблени, оттенъкът им се променя в съответствие с променящата се светлина в стаята.
 • Tineke е пъстър сорт, по краищата на листата можете да видите бяла или кремава граница.
 • Sriveriana - елипсоидна зеленина има мраморен цвят, чинията е дълга 25 см и широка 18 см.
 • Трицветният е пъстър сорт, зеленината има интересен мраморен модел.
 • Декорът е тъмнозелена зеленина с бургундски оттенък, дължината на плочата е 18 см.

Ficus Sriveriana

Лечебни свойства

Сокът от това растение е добър при трудно заздравяване на рани и циреи. Сухите листа на фикуса се използват при лечението на ревматизъм и хемороиди. Листата се използват и в гинекологията и онкологията. Възпалителните процеси се отстраняват добре чрез тинктура от растителни корени.

Накратко за историята на появата

В една от оранжериите в Холандия, която се смята за родно място на растението, се появи интересен храст, който мутира напълно независимо от Ficus elastica Decor. Учените взели резници за вкореняване. След размножаването се получи отличен хибрид, който запази изцяло характеристиките на майчиния храст. Случи се така, че се открои нов сорт, който получи името Мелани.

Ficus Melanie: домашни грижи

Цветът не е много придирчив в грижите. Много грешки в поддръжката на растенията остават незабелязани, но основните моменти на отглеждане не трябва да се пренебрегват напълно.

Температура

Добър температурен диапазон за Мелани се счита за 18-30 градуса по Целзий. Растението може да умре, ако термометърът в стаята падне до 12 градуса. Идеалната температура е 20-25 градуса по Целзий.

Големи размери фикуси, отглеждани у дома

Осветление

Ficus elastica Melanie не понася пряка слънчева светлина, осветлението трябва да бъде разсеяно. Идеалните прозорци за отглеждане на растение са западните или източните прозорци. През зимата храстът може да се нуждае от допълнително изкуствено осветление. Ако няма достатъчно светлина, листата ще започнат да падат. При излишък на светлина и пряка слънчева светлина, върху листовите плочи ще се появят изгаряния.

Забележка! За да направите короната симетрична и красива, трябва да обърнете саксията с цветя в различни посоки към светлината.

Поливане

За този сорт рядкото поливане е за предпочитане от обилното поливане. Няма конкретен график за овлажняване. По-добре е да се съсредоточите върху състоянието на земята в саксия. Почвата трябва да е суха, но не трябва да се оставя да изсъхне и да се напука. Поливането трябва да се извършва, когато земята е изсъхнала до дебелина 5 см. През летния сезон са необходими няколко поливания седмично, а през зимата е достатъчно 1 поливане на всеки 10 дни.

Пръскане

Ако температурата в стаята е по-висока от препоръчителната или въздухът в къщата е твърде сух, трябва периодично да пръскате фикуса. За овлажняване на короната е подходяща само хладна, утаена вода (не повече от 10 градуса).

Влажност

Въздухът, където расте Мелани, трябва да бъде овлажнен. Това растение не приема сухота на закрито. Можете да избършете листата ежедневно, да правите душ веднъж месечно. Честото пръскане ще помогне за овлажняване на въздуха.

Грундиране

Опитните производители на цветя не правят почва със собствените си ръце, а купуват готови композиции за фикуси. Ако няма възможност за закупуване на почва, трябва да направите подходяща почва за цветето у дома:

 • слабо кисел или кисел;
 • влагопропусклива;
 • дишащ.

Когато подготвяте почвата, трябва да смесите 1 част листна почва, 1 част трева, 1 част хумус и половината речен пясък. Като дренаж се използва разширена глина или счупена тухла.

Melanie ficus за продажба, подходящ размер за закупуване

Подхранване

По време на вегетационния период и активния растеж растението изисква няколко превръзки на седмица. Тор може да се използва под формата на бульон от коприва, дървесна пепел или минерални състави в течна форма. Подхранването може да се прилага само върху мокра почва, за предпочитане с поливане или на следващия ден след него. По-нататъшно хранене ще е необходимо само няколко пъти в годината (1 път - при топло време и 1 път - при студено време).

Важно! Не трябва да храните фикуса през първия месец след засаждането на основното място.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Почти всеки фикус с понижение на температурата и липса на светлина преминава в стадия на съня. Ако в помещението се спазва оптималният температурен режим, тоест когато апартаментът е добре отопляем, растежът на растението може да продължи. В този случай трябва да използвате изкуствено осветление и да наблюдавате влажността на въздуха. Ако тези условия не са изпълнени, гуменият фикус на Мелани ще влезе в стадия на почивка и сън. В този случай той ще хвърли листата. Ще бъде необходимо само да се поддържа хладна температура и от време на време да се полива растението, около 1 път на месец.

Подрязване

Фикусът от този сорт хвърля долните листа по време на процеса на узряване. За да се поддържа висока декоративност, формиращата резитба се извършва в края на зимата. За добро разклоняване трябва да отрежете върха на фикуса, а за да увеличите блясъка на храста, се отрязват около пет горни междувъзлия.

Допълнителен начин да получите красива корона е да притиснете фикуса възможно най-ниско към земята. В този случай не върхът, а страничният бъбрек ще се превърне в основен. Тя ще започне своя активен растеж.

Как се размножава Ficus Melanie

Всички фикуси се размножават активно и Мелани не е изключение.

Покълващи семена

У дома фикусът Elastica Melanie не цъфти, поради което размножаването на храст с помощта на семена е невъзможно.

Вкореняване на резници

Резниците се събират през пролетта, но можете да направите това през лятото.Трябва да отрежете горните или страничните издънки. За да може порезът да се вкорени по-бързо, той се третира с Kornevin. Можете да вкорените дръжката не само в земята, но и във вода.

Въздушно наслояване

На багажника се правят разфасовки и се фиксират с четка. Около разреза се навива мъх и се фиксира с филм. След месец корените ще се появят и тогава дръжката вече може да бъде отрязана и поставена в земята.

Фикуси, отглеждани на перваза на прозореца

Прехвърляне

В млада възраст фикусът се трансплантира поне веднъж годишно. Възрастно растение се нуждае от трансплантация веднъж на 3 години. За да разберете кога да трансплантирате фикус, трябва да обърнете внимание на корените. Ако те растат през дренажните отвори на саксията, тогава контейнерът е напълно запълнен с кореновата система. Трансплантацията се извършва през пролетта, като се използва методът за прехвърляне от саксия в друг контейнер заедно със земна бучка. Останалото свободно пространство се запълва с пръст.

Важно! Не си струва да пресаждате фикус от малка саксия веднага в голяма. В противен случай кореновата система ще се развива бързо, което ще се отрази негативно на растежа на горната част на растението.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Ficus Melanie, въпреки че има висока устойчивост на много болести, но проблеми с отглеждането му все още могат да възникнат, ако не се гледа.

Капки пъпки и листа

Причината за това състояние е нарушение на правилата за грижи. Най-вероятно фикусът е бил твърде наводнен с вода, или напояването се е извършвало рядко. За да разрешите проблема, трябва да се погрижите за дренажния слой и да напоявате редовно.

Листата пребледняват

Листата могат да побледнеят поради липса на хранителни вещества в почвата. В този случай фикусът трябва спешно да се храни или да се изчака периодът, когато растението може да бъде оплодено, без да застрашава развитието му.

Върховете на листата изсъхват

Това се дължи на повишената сухота на въздуха. Контейнер с вода, поставен до саксията, ще помогне за решаването на проблема. Важно е да се извършва често пръскане и овлажняване на почвата. Полезно е да избършете листата с влажна кърпа.

Растението оставя върховете на листата сухи

Долните листа падат

Когато фикусът отделя долните листа, това не означава, че има проблеми. По този начин растението просто се обновява. Когато долната зеленина отпадне, расте нов връх.

Вредители

Най-популярните вредители на фикуса са трипс, паяк и скални насекоми. Насекомите могат да се събират и унищожават на ръка или да се използват специални препарати за премахване на вероятността от ларви.

Важно! Като превантивна мярка срещу появата на вредители е важно да се изключи силната сухота на въздуха.

Други проблеми

Ако листата на растението фикус станат тъмни и влажни, това може да е признак на гниене на корените. Най-вероятно фикусът е бил подгизнал. Излишното поливане трябва да бъде премахнато, но в повечето случаи не е възможно да се спаси храстът.

Знаци и суеверия

Славяните отдавна вярват, че фикусът в къщата допринася за развитието на такива черти като завист, скандалност и склонност към клюки у собствениците. Съществува и мнение, че фикусите отблъскват потенциален съпруг от жена и не му позволяват да се разбира в къщата. Чужденците вярват, че този храст укрепва семейството и има благоприятен ефект върху атмосферата в къщата.

Ficus Melanie е много популярен сред начинаещите производители на цветя и опитни ценители на такива декоративни култури. Непретенциозните грижи и отглеждане характеризират храста само от положителната страна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина