Ficus Moklame - домашни грижи

Ficus Moklame има компактна корона и непретенциозна грижа. Но все пак има редица характеристики в условията на отглеждане на това растение, трябва да знаете за тях.

Как изглежда Ficus Moklame, към кое семейство принадлежи

Ficus Mokleim (латински ficus Microcarpa Moclame) принадлежи към семейство Черница. Това е вид джудже, който често се използва в интериора на дома и озеленяването. Основната разлика от другите представители на фикусите е, че този вид има въздушен корен, а листата са с по-кръгла форма. Вкъщи Мокламе расте малко повече от 1 м.

Фикус Мокламе

Накратко за историята на появата

Топлите страни с влажен климат се считат за родина на този вид фикуси. В естествената си среда растението расте доста високо.

Ficus Moklame грижи у дома

За да расте растението и да се развива добре, трябва да създаде оптимални условия.

Температура

През лятото фикусът се чувства най-добре при температура от + 24 ... +30 градуса. През зимата може да се понижи до +15 градуса. Основното нещо е да се предотврати хипотермия на саксията. Ако духа от прозорците през зимата, тогава контейнерът с цветето трябва да се пренареди на топло място.

Допълнителна информация! Ако контейнерът е на студен под, той трябва да бъде преместен в дебела стойка, за да се предотврати замръзването на корените.

Осветление

Ficus Microcarpa Mokleim не обича, когато често се пренарежда на нови места и осветлението се променя, така че си струва да изберете идеално място за цвете предварително. Растението предпочита дифузна светлина.

През зимата цветето ще се нуждае от допълнително осветление. Всяка вечер трябва да включвате флуоресцентни лампи за няколко часа.

Поливане

Поливането трябва да бъде умерено. През лятото почвата се напоява не повече от 2-3 пъти седмично. През зимата количеството поливане се намалява.

Пръскане

През лятото трябва да се грижите за цвете по различен начин, отколкото през зимата. Колкото е възможно по-често, листата трябва да се пръскат и да се почистват от прах. Особено ако контейнерът е на прозорец с отворени прозорци.

Влажност

Въздухът в помещението трябва да се овлажнява в рамките на 50-70%. Ако е твърде сухо, можете да поставите чиния с мокра експандирана глина до цветето. През зимата влажността се увеличава чрез окачване на мокри кърпи върху радиаторите.

Грундиране

Ficus предпочита неутрална или слабо кисела почва.

Необходим състав на почвата:

 • едър пясък;
 • копка земя;
 • листна почва.

Всички съставки трябва да се приемат в равни количества.

Подхранване

Ficus Moklame се нуждае от торене през лятото и пролетта. През зимата трябва да дадете на цветето почивка. През пролетта можете да приложите универсален тор за стайни растения. През лятото се използват азотсъдържащи вещества.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата трябва да намалите количеството напояване. Поливайте почвата, когато е напълно суха. Също така, през зимата не се внасят торове и се монтират лампи за допълнително осветление.

Кога и как цъфти

Подобно на повечето сортове фикуси, сортът Moklame не цъфти.

Подрязване

Когато се отглежда в къща, фикусът се нуждае от резитба, за да образува корона. В противен случай той ще порасне много висок.

Подрязване на фикус

Процедура за подрязване:

 1. Изчакайте основното стъбло да нарасне до 20 см.
 2. След това отрежете централната издънка.
 3. Отрежете страничните издънки, след като израснат по-високо от централния.

За подрязване трябва да използвате само заточени ножици, така че да няма гънки в точките на изрязване. Също така трябва предварително да се дезинфекцира.

Как се размножава Ficus Moklame

Процесът на размножаване на растението е прост. За отглеждане на фикус се използват семена, резници или въздушни слоеве.

Покълващи семена

Семената се засяват в земята в края на февруари - средата на април.

Процес на сеитба:

 1. Разпръснете посадъчния материал по повърхността на навлажнената почва.
 2. Поръсете леко с пръст.
 3. Покрийте контейнера с торба и поставете на топло място.
 4. Поливайте почвата и я проветрявайте няколко пъти седмично.

Когато се появят първите издънки, филмът се отстранява. Беренето се извършва, след като първата двойка пълноценни листа са цъфнали.

На бележка! Разсадът се трансплантира в саксии, когато порасне.

Вкореняване на резници

Най-лесният начин за отглеждане на ново растение е от резници. Като резници се използват lignified издънки, дълги 10-15 cm.

Описание на процеса на присаждане:

 1. Нарежете долната страна на резника под ъгъл от 45 градуса.
 2. Измийте сока, който изтича.
 3. Откъснете долните листа и издънки.
 4. Поставете резника във водата, така че листата да не го докосват. В противен случай те ще започнат да гният.
 5. Добавете 1 таблетка активен въглен към водата.

След около 2-3 седмици трябва да се появят първите корени. След това можете да засадите резника в земята. Растението се трансплантира в постоянна саксия след 3 месеца.

Размножаване чрез резници

Въздушно наслояване

Процес на възпроизвеждане чрез въздушни слоеве:

 1. На възрастен фикус изберете лигнифицирана издънка.
 2. Изберете зона и отрежете всички листа от нея.
 3. Направете пръстен, изрязан над и под това място.
 4. Отстранете кората.
 5. Поръсете избраното място с натрошен въглен или Kornevin.
 6. Разстелете мъха върху торбата и увийте мястото с нея. Задайте пакета.

След известно време трябва да се появят корени. След това пакетът се отстранява внимателно и наслояването се засажда в земята.

Прехвърляне

Причини за трансплантацията:

 • Кореновата система е нараснала много.
 • Корените се виждат от саксията.
 • Кореновата система започна да гние.
 • Саксията е твърде малка.

Трансплантацията се извършва през пролетта или лятото. Веднъж годишно фикусът се трансплантира в по-голяма саксия, за да може цветето да расте по-нататък.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

По време на отглеждането на фикус Мокламе можете да се сблъскате с редица проблеми, причинени от вредители, болести или неправилни грижи.

Цветето хвърля пъпки и листа

Листата могат да падат по естествен път. Но ако те падат масово, тогава трябва да потърсите проблем. Това може да се дължи на пренареждане на саксии, течения или внезапни температурни промени.

Важно! Преовлажнена почва може да причини обезцветяване на пъпките и листата. В този случай листата първо започват да се мокрят.

Листата пребледняват

Листата могат да започнат да избледняват поради лошо осветление, постоянно преливане на почвата и хлороза.

Забележка! Лечението с Ferrovit и Ferrylen помага срещу хлороза.

Можете да си направите сами лекарства за хлороза. Това ще изисква лимонена киселина, железен сулфат и преварена охладена вода. Разтворете 4 g лимонена киселина и 2,5 g витриол във вода. Разбъркайте добре разтвора. Пръскайте с него болните растения. Разтворът се съхранява 2 седмици.

Върховете на листата изсъхват

Върховете на листата обикновено започват да изсъхват през зимата, когато отоплението е включено. Това се дължи на рязък спад в нивото на влажност. Необходимо е да преместите гърнето от батерията и да поставите контейнер с мокра експандирана глина до него.

Върховете на листата изсъхват

Долните листа падат

Долните листа обикновено падат, когато широколистната маса се промени. Но това може да се дължи и на неправилно поливане, липса на тор, температурни промени и течения.

Вредители

Чести вредители на фикуса са мащабните насекоми, паяковите акари и брашнестите буби. Ако се открият насекоми, листата на растението трябва да се избършат със сапунена вода и да се третират с Actellik. Когато се появи паяк, влажността на въздуха трябва допълнително да се увеличи.

Важно! Вредителите трябва да се изхвърлят веднага след като бъдат открити.

Други проблеми

Други нарастващи проблеми:

 • Гъбични заболявания, произтичащи от студено поливане.
 • Появата на кафяви петна поради сух въздух.
 • По-бавен растеж поради липса на хранителни вещества.
 • Ficus може да загуби декоративния си ефект поради липсата на подстригване.

Знаци и суеверия

Смята се, че фикусът в къщата носи късмет на своя собственик или любовница. Смята се, че растението помага за подобряване на материалното състояние на собственика.

Ficus Moklame в интериора

Ficus Moklame е много красиво растение, което ще изглежда хармонично във всеки интериор. Цветето е много непретенциозно и ако се грижи правилно, ще расте дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина