Ficus Starlight - описание на сорта, грижи

Фикусите могат да бъдат наречени едни от най-често срещаните стайни растения. Те се вписват перфектно във всеки интериор и не са капризни в грижите си. Сред разновидностите на сортовете можете да спрете избора си на фикуса Starlight.

Как изглежда фикусът Starlight, към кое семейство принадлежи

Ficus Starlight (латинско име ficus starlight) принадлежи към семейство Черница. Принадлежи към вида Бенджамин. Отличителна черта на този сорт е мраморният цвят на листата. Белите петна по листната плоча изглеждат декоративни. Никой друг сорт няма този цвят. Растението расте бавно. Всяка година се увеличава на височина с 5-10 см. Лесно е да се формира корона от всякакъв вид, включително да се направи бонсай от храст.

Ficus Starlight

Често срещани сортове

Фикус Бенджамин, видове:

 • Boucle;
 • Сафари;
 • Естер;
 • Анастасия;
 • Неон;
 • Фентъзи;
 • Наоми.

Често срещан сорт е сортът Starlight.

Накратко за историята на появата

Родината на фикуса са горите на тропическа Азия. Именно от тази зона заводът стигна до европейски и други страни.

Характеристики на грижите за фикус Starlight у дома

Грижата за фикуса Starlight у дома не е трудна. Това е непретенциозно растение. Основното е да се създадат оптимални условия, при които растението да се чувства комфортно.

Температура

Оптималната температура на въздуха в помещението, където се намира централата, трябва да бъде от +18 до +25 ℃. През зимния сезон температурата може да спадне с няколко градуса до +16 ℃. Не е препоръчително да оставяте гърнето да стои на течения.

Осветление

Ficus принадлежи към светлолюбивите растения, така че трябва да намерите място в къщата, където да има разсеяна светлина повече от половината от деня. Например, можете да позиционирате гърнето на източните прозорци. Преките слънчеви лъчи са вредни за растението, така че южните прозорци не са подходящи. На сянка цветето ще се чувства зле.

Поливане

Предпочита умерена влажност. Почвата трябва да се полива, докато изсъхне. През лятото са достатъчни 3-4 поливания седмично. През зимата трябва да има по-малко от тях.

Допълнителна информация! Не поливайте стайно растение с вода от електрическата мрежа. Първо трябва да се свари и охлади, или да се защити няколко дни. Поливането с чешмяна вода води до заболявания като хлороза.

Пръскане

През зимата можете да правите без пръскане, особено ако стаята е студена. През лятото листата се избърсват на всеки 2 дни и се пръскат няколко пъти седмично.

Влажност

Фикусите обичат висока влажност. Тя трябва да бъде в диапазона 60-75%. През зимата, когато отоплението е включено, до него се поставя плоча с мокра експандирана глина и редовно се добавя вода.

Грундиране

Ficus Benjamin Starlight обича питателна и рохкава почва с добър дренаж. Най-добре е да закупите готова почвена смес за фикуси. Почвата задължително трябва да включва копка земя, торф и едър пясък.

Забележка! Не можете да използвате почвата от града, без първо да я мариновате от вредители и болести.

Подхранване

Подхранването се прилага през вегетационния период от пролетта до есента, на всеки 14 дни. Необходимо е да се редуват органични и минерални торове. Най-добре е да използвате течен фураж. През пролетта и лятото растението се нуждае от много азот.

Допълнителна информация! Използва се запарка от пилешки тор, оборски тор, отвара от коприва или дървесна пепел, разреден във вода. През зимния период подхранването изобщо престава да се прилага.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Периодът на покой за фикуса продължава от късна есен до ранна пролет. По това време трябва да спрете храненето на цветето и да намалите количеството поливане.

Кога и как цъфти

Ficus Benjamin Starlight в обичайния смисъл не цъфти. Оранжевият грах се появява на растението сред зелената зеленина. Те могат да се появяват целогодишно.

Подрязване

Оптималното време за подрязване на храсти е пролетта. Описание на процеса на подрязване:

 1. Веднага след като растението нарасне на дължина до 50 см, горната част на багажника се отрязва с 10-15 см.
 2. Веднага след като страничните клони пораснат по-дълго от основното стъбло, те се съкращават.
 3. Ако тъкането на клоните е плътно, някои от най-тънките клони се отрязват.

Важно! За резитба можете да използвате само остри резачки, които не оставят гънки. Местата на разфасовките се поръсват с натрошен въглен.

Как се възпроизвежда фикус Starlight

Методи за възпроизвеждане и особености на тяхното изпълнение у дома.

Покълващи семена

Процесът на отглеждане на фикус от семена:

 • Напълнете контейнера с фикусова почва.
 • Поливайте почвата.
 • Посейте семена и покрийте с пластмаса.
 • Поставете на прозореца. Основното е, че мястото не е тъмно.
 • Веднъж на ден полиетиленът се отстранява за 10 минути, за да се проветри почвата.

Когато се появят първите кълнове, опаковката се отстранява. Разсадът може да бъде трансплантиран на постоянно място след появата на няколко пълноценни листа.

Вкореняване на резници

Най-популярният начин е присаждането. Как да вкорените резници:

 1. Изберете дълги, големи клони, дълги поне 10 см.
 2. Откъснете долните листа.
 3. Подрежете долната страна на резника под ъгъл от 45 градуса.
 4. Поставете рязането в стимулатора на корена Kornevin за 1 час.
 5. По това време можете да подготвите почвата.
 6. Засадете резника в земята, покрийте го със стъклен капак.
 7. Поръсете обилно с филтрирана вода.

Всеки ден капачката се отстранява за 20 минути, за да се проветри почвата. Първите корени трябва да се появят след няколко седмици. След това резниците се трансплантират на постоянно място.

Вкореняване на резници

Въздушно наслояване

Как да размножавате растение чрез наслояване:

 1. Изберете място на страничното стъбло. Откъснете всички листа от него.
 2. Направете две пръстеновидни среза на разстояние 3-5 cm.
 3. Отстранете кората от това място.
 4. Разстелете влажния мъх сфагнум върху торбата, закрепете.

След няколко месеца под разреза трябва да се появят корени. След това можете да отрежете клонката и да я засадите в земята.

Други възможности

Няма други методи за разплод.

Прехвърляне

Трябва да презасадите растението само ако саксията е станала малка или току-що е закупена. Също така за някои болести или вредители.

Младите растения се пресаждат всяка година. Всеки път контейнерът трябва да е по-голям от предишния. Ако появата на цветето започне да губи своя декоративен ефект и корените се виждат от почвата, тогава е време да пресадите растението в нова голяма саксия. Зрелите растения могат да се пресаждат на всеки три години.

На бележка! Преди разсаждането кореновата система се изследва внимателно. Ако върху корените има плесен или изгнили участъци, те се отрязват, след което корените се обработват в слаб разтвор на калиев перманганат.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Проблеми възникват при отглеждането на всяко закрито растение. Най-често причината се крие в неправилна грижа или в появили се вредители.

Капки пъпки и листа

Ficus може да хвърли листа поради внезапни промени в температурата, неправилно поливане или липса на хранителни вещества.

Листата пребледняват

Растението няма слънчева светлина. Трябва да преместите саксията на друго място на слънце.

Върховете на листата изсъхват

Върховете могат да изсъхнат поради прекалено сух въздух и топлина. Или корените са били повредени по време на трансплантацията.

Долните листа падат

Долните листа могат естествено да отпаднат по време на смяната на листата. Това е възможно и поради наводнена почва или липса на светлина, или поради липса на хранителни вещества в почвата.

Вредители

Вредители, които могат да се видят на фикус:

 • щит;
 • брашнест;
 • паяк;
 • листна въшка.

Ficus рядко се засяга от насекоми, но ако това се случи, не е нужно да дърпате и веднага да започнете да ги премахвате. Ако все още няма много насекоми, можете да избършете листата със сапунена вода и да поставите цветето под душа.

Забележка! Ако има много вредители, те прибягват до използването на инсектициди.

Други проблеми

Техните симптоми са много сходни, така че е важно да знаете разликите:

 • Със сиво гниене (листът е покрит със сив цвят), всички повредени листа се отрязват, самият храст се напръсква с фунгициди.
 • Признак на брашнеста мана е бяло покритие върху листа като брашно. Листата могат да се избърсват със сапунена вода. Ако това не помогне, ще се наложи лечение с фунгициди (Acrobat, Bravo).
 • При гниене на корените корените започват да гният. Повредените корени се отрязват, кореновата система се измива в разтвор на калиев перманганат. Необходима е трансплантация в нова почва.

При първите признаци на заболяване трябва незабавно да започнете лечението.

Брашнеста мана по листата

Знаци и суеверия

Според признаците фикусът помага за укрепване на семейството. Също така помага за привличане на финансово благосъстояние. Според суеверията на Тайланд това растение се счита за свещено. Ако поставите саксия с растение в кухнята, в къщата винаги ще има изобилие.

Ficus Starlight се различава от останалите видове с необичаен външен вид. Растението изглежда хармонично във всеки интериор и според знаците носи късмет в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина