Ficus Tineke - отглеждане и грижа за цвете

Ficus е особено популярен сред домашните растения. Знаците показват, че цветето носи мир и благополучие в къщата. Такова растение се ражда главно заради декоративни свойства. Освен това фикусът се размножава лесно и дори начинаещ може да се погрижи за него.

Как изглежда едно цвете, към кое семейство принадлежи

Фикусът от този вид принадлежи към семейство каучукови, може да расте доста висок. В естествени условия растението се среща в Индия и Индонезия. Храстът има големи овални листа. В естествени условия дължината на листа варира от 20 до 30 см. Цветът на листата е ярко зелен с красива бяла граница. Някои видове имат диагонални ивици.

Домашно отглеждан каучуков фикус

Грижа за тинеке фикус у дома

Не е трудно да се грижите за фикус, но ако пренебрегнете правилата, можете да получите грозно избледняло домашно растение.

Температура

Фикус не обича студа, тъй като климатът в родината му е много топъл. Температурата през зимата не трябва да е по-ниска от 5 градуса по Целзий. При такова студено време листата ще придобият черен оттенък и храстът ще умре. Високата температура също често е вредна за цветето. Оптималният режим е + 18 ... +25 градуса.

Осветление

Осветлението за цветето не играе специална роля. Ако каучуковият фикус Tineke расте на сянка, тогава листата му губят своята пъстрота и стават просто зелени. С малко количество светлина растението бързо ще изхвърли листата си и ще влезе в състояние на сън. По-добре е да поставите Ficus tineke по-близо до прозореца, а през летния сезон да го изнесете на балкона или градината.

Важно! Не позволявайте на пряка слънчева светлина да удря листата на фикуса.

Поливане

Растението понася добре влажната почва, земята не трябва да изсъхва. В този случай е важно да не заливате цветето, така че кореновата система да не страда. Напоителният режим трябва напълно да зависи от климатичната зона. Особености на напояването на цветя:

  • през лятото поливането се извършва 3 пъти на ден;
  • през есента и зимата влагата се намалява до няколко пъти седмично;
  • през пролетта започва активен растеж на фикуса, така че поливането се извършва при необходимост.

Пръскане

Тази процедура е много полезна за цветето. По време на силна суша или по време на включване на отоплението е просто необходимо редовно да се пръска растението. Процедурата може да се извършва няколко пъти седмично.

Подходящи саксии за засаждане на Tineke

Влажност

При естествени условия фикусът расте в добре овлажнен въздух, но сухотата на микроклимата в апартамента влияе негативно на цветето. При недостатъчна влага, листата на храста пожълтяват и започват да падат. Това се случва най-често в апартаменти по време на отоплителния сезон, когато радиаторите започват да работят.

Грундиране

Цветето предпочита рохкава, плодородна почва. Ако торфена почва е закупена в магазин за цветя, тогава към нея трябва да се добавят листни почви и пясък.

Важно! Невъзможно е преовлажняването на почвата на фикуса, но не трябва да се оставя и земната кома да изсъхне.

Подхранване

Комплекс от витамини и минерали е от съществено значение за Tineke. Най-важните компоненти на смесите за тази култура са азотът и магнезият.Азотът ще ускори растежа на листата, а магнезият ще го спаси от преждевременно стареене.

Подрязване

Цветето е известно с широката си зеленина и бързия си растеж. Ако не следвате храстите и не отрежете горната част, тогава фикусът е напълно способен да расте до самия таван. Растението се подрязва с цел заздравяване веднъж на 3 години.

Как се размножава фикус Тинеке

Възпроизвеждането на културата става по вегетативен начин. Има няколко опции:

  • резници;
  • наслояване на въздуха;
  • вкореняване на листа.

Вкореняване на резници

Дръжката трябва да е дълга най-малко 15 см. Нарязва се косо и се поставя във вода за вкореняване. Процедурата може да се извърши и в мокър пясък. След получаване на млади корени, растението се засажда на постоянно място.

Въздушно наслояване

Издънката се нарязва косо и в нея се вкарва клечка кибрит, за да не зараства стъблото. На мястото се нанася мъх, навлажнен и увит във фолио. Когато се появят първите издънки, можете да отрежете слоевете и да ги засадите в отделни саксии.

Вкореняване на лист

Този метод се счита за най-неефективен. Листът може да се постави във вода или почва за вкореняване. В най-добрия случай ще получите лист с корени, но не трябва да чакате издънки.

Прехвърляне

Когато в почвата на цветето не остават хранителни вещества, то се трансплантира. Младите храсти се трансплантират ежегодно. След 5 години растението може да расте в саксия в продължение на много години. Когато листата на фикуса стане малка, това може да се счита за сигнал за необходимостта от трансплантация.

Подрязване на фикус каучук

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Причините за развитието на фикус на Tineke Elastica са много. Неспазването на правилата за отглеждане и игнорирането на елементарните правила на селскостопанската технология води до различни проблеми.

Цветето хвърля листата си

Падащата зеленина може да показва неправилен режим на поливане, най-вероятно растението не е имало достатъчно влага.

Листата пребледняват

Това се дължи на излишната влага. Струва си да се преразгледа режимът на напояване.

Върховете на листата изсъхват

Върховете на листата се свиват и стават кафяви поради липса на микроелементи в почвата или твърде сух въздух. Ситуацията може да бъде коригирана чрез прилагане на тор и редовно пръскане.

Вредители

Често растението е атакувано от вредители като мащабни насекоми, брашнести червеи и листни въшки. В този случай цветето трябва да се третира със сапунена вода, а насекомите трябва да се събират на ръка.

На бележка! Ако сапуненето не работи, се използват химикали.

Знаци и суеверия

Смята се, че фикусът внася положителна енергия в къщата. За семейства, в чиито домове расте цвете, това обещава просперитет и финансов просперитет. Славяните приписват на фикуса напълно различни характеристики. Според тях растението се свързва със зли духове и носи само нещастие на собствениците си.

Здравословно цвете Тинеке

Ficus elastica Tineke е силно декоративно растение. Цветето има буйна корона, която расте много бързо. Грижата за растение у дома е съвсем проста, но изключително необходима. Дори начинаещи ще могат да отглеждат това цвете на перваза на прозореца си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина