Fittonia mix - домашни грижи

Fittonia Mix е екзотично растение. Често се отглежда на первазите на апартаменти, частни къщи и офиси. Популярността на цветето е донесена от красиви вени върху листата. За да получите силно декоративно растение, струва си да разгледате по-подробно как да се грижите за Fittonia у дома.

Как изглежда фитония, сортове цветя

Смесете храсти на фитония с малка височина, стъблата й красиво се разпространяват върху почвата. Дължината на листа може да бъде от 2 до 16 см. Листата са оцветени в зелено, понякога с лилав оттенък. Вените се виждат ясно върху плочите.

Домашно отглеждане на фитония от различни видове

Често срещани сортове

Най-често срещаният сорт Fittonia Mix е Беложилкова. Други популярни сортове растения:

 • Vershaffelt - издънките на растението се извиват, те са покрити с пух. С течение на времето техният сребрист цвят се променя на маслинен. Листата на този сорт са украсени с червени вени.
 • Сребро - сравнително нов хибрид, дължината на листа е само 2,5 см. При този размер на плочата белият шар изглежда още по-привлекателен.
 • Бяла Анна - отличителната черта на сорта е бял модел върху листата, по краищата на който има тъмен кант.

Снимка 2 клас Бяла Анна

Как да се грижим за Fittonia у дома

При спазване на техниката на отглеждане можете да получите силно декоративно растение.

Температура

През лятото Fittonia предпочита температура от +24 градуса, а през зимата +20 е достатъчно за нея. По-ниските температури през зимата ще доведат до болести по растенията. Поради наличието на течение или внезапни промени в температурата, листата могат да летят около Fittonia.

Важно! През пролетта или лятото поставянето на цвете на балкон или дори в градина е силно обезкуражено.

Осветление

Отглеждането на Fittonia на закрито изисква много ярка светлина. Южните прозорци няма да работят за растението, но ако няма други възможности, саксията трябва да бъде поставена дълбоко в стаята, за да предпази листата от пряка слънчева светлина. Западният и източният прозорец ще работят най-добре. От северната страна цветето няма да умре, но липсата на светлина ще доведе до намаляване на декоративността на листата му. Когато светлинните часове се съкращават, е важно да се използват флуоресцентни светлини за осветяване на фитонията.

Fittonia на прозореца

Поливане

Когато поливате фитония, трябва да се уверите, че земната буца няма да изсъхне, в противен случай растението ще остане без листа. Застояването на вода в саксия също е вредно, защото причинява гниене на кореновата система. През лятото поливането се извършва веднага след като земята отгоре изсъхне, а през зимата - 2-3 дни след изсъхване на горния слой на почвата. Овлажняването се извършва само с утаена топла вода.

Пръскане

Систематичното пръскане на листата за това растение е просто необходимо, в противен случай плочите ще започнат да изсъхват, да избледняват и да губят декоративния си ефект. Пръскането се извършва веднъж на ден и, ако е възможно, сутрин и вечер.

Важно! Не полирайте листата, това ще навреди на Fittonia.

Влажност

Ниската влажност на въздуха води до различни заболявания на фитония, освен това могат да се появят вредители.За да увеличите влажността, можете да поставите тава с излята в нея вода и камъчета, а отгоре да поставите саксия с цвете.

Грундиране

Почвата за фитония трябва да е рохкава, добре пропусклива, но питателна. Почвената смес от торф, пясък, тревна и иглолистна почва е идеална.

Почва за фитония

Подхранване

Културата изисква целогодишно хранене. Но твърде голямото съдържание на хранителни вещества ще повлияе негативно на развитието на растението. Опаковката на производителя обикновено посочва необходимата доза, но е по-добре да вземете половината от посочения обем. Комплексните минерални торове са идеални.

Важно! През зимата храненето ще се изисква веднъж месечно, а през топлия сезон - веднъж на 2 седмици.

Подрязване

За да направите разклоняването на растението красиво, а самият храст се оказа буен, трябва да прищипите върховете на стъблата. Тази процедура трябва да се прави редовно. В процеса на растеж е изложена долната част на фитонията, в този случай растението губи своя декоративен ефект. Подмладяването може да се постигне чрез резитба в края на март. Не се препоръчва да се отрязва цялата зеленина наведнъж, тъй като растежът на младите издънки ще бъде изключително бавен. Подрязването е най-добре да се извърши в няколко стъпки.

Fittonia: размножаване

Препоръчва се цветето да се размножава всяка година по време на трансплантацията, ако е необходимо. Възможни методи за разплод:

 • резници;
 • разделяне на храста;
 • използването на въздушни слоеве.

Вкореняване на резници

От върха на храста трябва да отрежете част от стъблото, върху която остават няколко листа. За да се извърши бързо вкореняване, дръжката не трябва да бъде по-дълга от 8 см. Отрязаната част от цветето се поставя в пясъка. Покрийте отгоре с буркан. Корените ще се появят след месец.

Размножаване на цветя чрез резници

Въздушно наслояване

Растението се размножава самостоятелно на слоеве, но ако не искате да чакате, тогава можете да помогнете на цветето. Издънка без листа трябва да се притисне към почвата и да се изкопае малко. След известно време на това място ще се появят корени. Издънката се нарязва и се засажда в отделен контейнер.

Разделяне на храста

При пресаждането храстът се разделя на няколко части и след това получените растения се засаждат в различни саксии. Процедурата се извършва внимателно, за да не се наранят нежните корени на растението.

Прехвърляне

Бушът расте доста бързо, така че в млада възраст той трябва да се пресажда ежегодно. Тъй като фитонията расте, трансплантациите се извършват по-рядко - 1 процедура за 3 години ще бъде достатъчна. Сместа Fittonia в саксия трябва да се чувства просторна. Трансплантацията се извършва по метода на трансбордиране, без да се почиства кореновата система от почвата.

Засаждане на смес от фитония в широки контейнери

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Въпреки високата устойчивост на Fittonia към болести и вредители, ако не се спазват агротехническите правила, могат да възникнат проблеми.

Цветето хвърля пъпки и листа

Ето как Fittonia съобщава, че й липсват светлина и влага. Растението може да не получава достатъчно микроелементи. Необходимо е да пренаредите саксията на по-осветено място и да преразгледате графика за поливане.

Листата пребледняват

Този знак се появява, когато влагата застоява в почвата. Обемът и броят на напояванията трябва да бъдат намалени.

Върховете на листата изсъхват

Това се дължи на липса на хранителни вещества или пренасищане на почвата с торове. Струва си да се преразгледа схемата за хранене.

Изсушени листа от фитония

Долните листа падат

Този процес е естествен, не е нужно да правите нищо. Докато расте, стъблото става голо, но можете да подмладите цветето, за да увеличите декоративния му ефект.

Вредители

Fittonia често се атакува от насекоми:

 • листна въшка;
 • щит;
 • трипс;
 • паяк акари;
 • брашнести бъгове.

За борба с вредителите се използва сапунен разтвор, а в по-напреднали случаи химикалите не могат да се откажат.

Знаци и суеверия

Всички признаци, свързани с Fittonia, са положителни.Растението помага за подобряване на атмосферата в дома и изглаждане на възникналите конфликти. С него можете да намалите броя на битките в къщата и да увеличите честотата на посещение на гости. Fittonia насърчава приятелството и любовта. Отрицателната енергия в къщата се абсорбира напълно.

Смес Fittonia и грижата за него у дома няма да създаде много проблеми дори на начинаещ цветар. За да получите декоративно и здраво растение, трябва своевременно да извършите елементарна агротехническа работа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина