Heuchera Rio: описание

Красотата на Heuchera продължава дълго време - от първите седмици на пролетта до късната есен. Ето защо цветето често се използва за декоративни цели: за украса на градински парцели, централни пътеки, алпинеуми. Heuchera се отглежда и в градски апартаменти и офис сгради. Културата често е съществен елемент от флоралните аранжировки в проекти за озеленяване. Geichera може да се похвали с голямо разнообразие от видове и разновидности.

На първо място, те се различават по цвета на листата, който варира от обикновено зелено до кремаво, сиво, червено, лилаво, сребро в различни комбинации. Heuchera е род многогодишни тревисти растения, принадлежащи към семейство Saxifrage. Родната земя на цветето е Северна Америка.

Хибриден сорт на Heuchera Rio

Geichera Rio има следното описание и характеристики:

 • Височината на Heuchera heuchera rio може да достигне 20-25 cm.
 • Диаметърът на храста е около 35 cm.
 • Листата имат издълбана повърхност.
 • В процеса на растеж цветът на листните плочи се променя - светло зелено постепенно се превръща в корали.
 • Белите цветя са събрани в класовидни съцветия.
 • Heuchera hybrida rio цъфти в първите дни на юни и завършва в края на септември. Първите цветя се появяват в края на пролетта.
 • Geichera Rio предпочита слънчеви зони и полусянка. В горещ ден е по-добре да поставите растението на сянка, за да предотвратите изгарянето на листата.
 • Heuchera rio расте добре на плодородни, влажни почви (необходимо е да се изключат застоялите води в почвата).

Интересно. Този сорт изглежда страхотно на преден план на цветни композиции.

Приложение в ландшафтния дизайн

Heuchera се използва активно в тази посока, което се обяснява с богатството на цветовата палитра на това растение. Културата е включена както в едновидови състави, така и в смесени насаждения. Поради стабилността на формата, растението може да се използва за създаване на геометрично строги цветни лехи. Geichera се съчетава добре с миниатюрни храсти. Цветето се препоръчва да се комбинира с култури като:

 • Водещ.
 • Бадан.
 • Иглика.
 • Брунър.
 • Астилба.
 • Декоративни зърнени култури.

Heuchera се използва не само като допълнителен елемент в ландшафтния дизайн, но също така е избран като акцент растение, което привлича основното внимание.

Култура в ландшафтния дизайн

Използването на Heuchera за декоративни цели е много гъвкаво и включва следните опции:

 • В смесени граници - както флорални, така и дървесни храсти.
 • За декориране на езера.
 • Като граница.
 • В комбинация с рози, домакини, ириси.
 • В алпинеуми, алпинеуми.
 • В комбинация с ранно цъфтящи луковични растения. Тази възможност се осигурява от факта, че след зимуването гейхерата задържа розетката от листа.
 • Като отсечено растение. За тези цели са подходящи сортове с ярки съцветия.
 • Под формата на контейнерна култура.

Методи за размножаване на цветна градина

Heuchera се размножава по три начина:

 • Чрез разделяне на храста;
 • Семена;
 • Резници.

За да отгледате млад екземпляр чрез разделяне на храст, трябва да направите следното:

 1. Изкопайте heuchera и разделете храста на няколко части.
 2. Отрежете изсъхналите издънки, оставяйки живи пъпки, разположени в пазвите на листата.
 3. Прекалено дългите корени трябва да бъдат съкратени. Необходимо е също така да се премахнат разлагащите се области, да се обработят разфасовките с натрошени въглища.
 4. Пригответе дупка за кацане с размери 30 на 30 см, изсипете пепел в нея и добавете превръзка.
 5. Засадете Heuchera.
 6. Поливайте растението.
 7. Предпазвайте от пряка слънчева светлина.

Трябва да знам! Младите корени ще се появят след месец и половина. След като това се случи, цветето може да бъде преместено на ново място.

Не е трудно да се отглежда Heuchera от семена, но успехът на събитието пряко зависи от правилното прилагане на правилата за засаждане, а именно:

 1. След събиране на семена жизнеспособността на последните е шест месеца. Ето защо, когато купувате семена, трябва да обърнете специално внимание на срока на годност на продукта. Семената, опаковани във фолио, се съхраняват по-дълго - около една година и половина.
 2. За слизане ще ви трябва широк контейнер с дренажни отвори. Контейнерът трябва да е най-малко 5 см висок.
 3. За сеитба трябва да вземете рохкава почва.
 4. Към почвата трябва да се добави малко пясък или перлит.
 5. Преди засаждането почвата се затопля за няколко минути. Това може да стане във фурната. Друг вариант е да го загреете с вряща вода и да изчакате, докато земята изсъхне.
 6. Времето за сеитба може да бъде през март или април, в зависимост от количеството светлина.
 7. Тъй като семената са много малки, препоръчително е да ги смесвате с пясък. Благодарение на това разсадът ще бъде по-еднороден.
 8. По същата причина семената не се задълбочават, като се засаждат повърхностно върху предварително навлажнена почва. Също така трябва предварително да разрохкате и изравните почвата.
 9. След това семената са покрити с фолио или стъкло.
 10. Осигурете на семената достъп до светлина. За да направите това, те могат да бъдат поставени на перваза на прозореца. В този случай е важно да се гарантира, че разсадът не е изложен на студ и течение.
 11. Разсадът ще се появи след няколко седмици. През това време семената трябва редовно да се проветряват. Когато се издигнат, покритието под формата на стъкло или филм се оставя, само леко повдигнато (друга възможност е да се направят специални дупки).
 12. Когато се образуват първите 3 листа, разсадът трябва да бъде засаден, като се спазва разстояние от 4-6 см между тях.
 13. През този период процесът на овлажняване на почвата изисква специално внимание. Както излишната влага, така и изсушаването на почвата водят до смърт на младите растения.
 14. През май, когато времето е топло, разсадът може да бъде изнесен в градината, сенчесто място. Препоръчително е да фиксирате контейнера с издънки в почвата - благодарение на това младите растения ще станат по-силни по-бързо.
 15. Засадените през пролетта семена дават издънки с напълно оформена розетка през зимата. Такива растения могат да бъдат оставени за зимата без подслон. В същото време опитни цветари все още препоръчват покриването на Heuchera със смърчови клони.

Отглеждане от семена

Размножаването на цветя чрез резници се извършва, както следва:

 1. Страничните издънки с някаква част от розетката се отделят от родителското растение, като същевременно не засягат кореновата система.
 2. За да се намали изпарението, част от листата трябва да бъдат премахнати. На стъблото трябва да останат 2-3 листа.
 3. Резниците се засаждат в сенчесто легло с рохкава почва. Към почвата се добавя пясък или вермикулит, както и пепел (намалява киселинността на почвата).
 4. Идеалното време за засаждане е май или юни (т.е. периодът преди началото на цъфтежа).
 5. След засаждането резниците се покриват с кърпа (която ще абсорбира излишната влага) и след това с филм.
 6. Гнездата трябва да са над нивото на земята.

На бележка. Предимството на този метод е, че не се изисква изкопаване на храста за размножаване на хеухера.

Размножаване на heuchera чрез резници

Първите млади листа се появяват 3-4 седмици след засаждането. Това означава, че heuchera има развити корени.

Кацане на открит терен

Повечето сортове Heuchera предпочитат полусянка. Предимно в такива райони слънцето се появява само сутрин. От друга страна, опитни цветари съветват да засаждате млади цветя на добре осветени места, като в същото време са защитени от силен вятър и студ.

Добре е да се знае. Видовете Heuchera, които имат светли листа, обичат слънцето, а тези растения, които имат зелена или пурпурна зеленина, процъфтяват дори със значителна сянка.

Позволено е да се засажда култура в цветна градина на открито слънце.Важно условие е по-добре да поставите Heuchera зад високо цвете, зад което растението може да се „скрие” от обедното слънце.

На местата, местни за тази култура, почвата има неутрална или слабо алкална среда, поради което е по-добре да се използва точно такава почва за засаждане. Субстратът трябва да е лек, плодороден и рохкав.

Дупката за засаждане трябва да има добър дренажен слой с дебелина 3-5 см. Препоръчително е да добавите пепел или доломитово брашно в почвата.

Поливането се извършва умерено. Цветето може да издържи на кратък сух сезон. В горещо време се препоръчва интензивно да се навлажнява почвата под растението (достатъчно е веднъж седмично).

Засаждане на Heuchera на открито

Важно! Ако на мястото има застой на влага след топене на сняг и валежи, не трябва да засаждате тук култура. Факт е, че в дивата природа Heuchera расте на скалисти брегове, така че корените му не могат да понасят излишната влага.

Хранене на растенията

Отглеждането на heuchera не изисква редовно торене. Само понякога цветето се подхранва със сложни минерални състави, чиято концентрация трябва да бъде 2 пъти по-малка, отколкото при други градинарски култури. През първата година растението изобщо не се оплоди. В бъдеще прави подхранване само през периода на активен растеж 2 пъти на сезон (преди началото на цъфтежа и след края му).

Как да трансплантираме Heuchera през есента

На едно място цветето може да расте 5 години, след което е необходимо да се трансплантира. Процедурата ви позволява да запазите декоративните свойства на културата. Това ще изисква:

 1. Изкопайте храст.
 2. Премахнете дългите корени.
 3. Премахнете повредените и изсъхнали участъци от цветето.
 4. Разделете храста на 2-4 части.
 5. Засадете издънките в земята с 20 см по-дълбоко, отколкото са израснали по-рано. Разстоянието между тях трябва да бъде между 20 и 25 cm.
 6. Покрийте разсада с мулч и вода.

Geichera е перфектният баланс между красота и непретенциозна грижа. Една грандиозна култура може лесно да трансформира околното пространство, било то градина, цветно легло или миксбордер.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина