Hypocyrta glabra: методи за разплод и домашни грижи

Растението хипоцирт има второ име - немантус, под което може да се намери в съвременната литература. Преди това това бяха два независими рода, а сега те са обединени в един - Нематантус. Ето защо hypocyrta glabra (гол) е същото като nemantus glabra.

Растението образува храст с изправени клони с дължина до 60 см всеки. Листата са вечнозелени, по-светли отвътре. През лятото от синусите на листата в краищата на клоните растат 2-3 ярко оранжеви пъпки с необичайна форма.

Прилича на гипс на глабра

Hypocyrta - домашни грижи

Не е трудно да се създаде подходяща среда за активен растеж и цъфтеж на хипоцирти в апартамент. Растението е най-взискателно към влажността на въздуха, тъй като идва от влажните гори на Амазонка. То ще може да живее при не много ярка светлина, в не най-питателната почва и няма да умре, ако забравите да го напоите навреме. Но на сух въздух хипоциртата постепенно ще изсъхне.

Осветление

Саксията с растенията трябва да бъде разположена така, че върху нея да пада обилна, но не пряка светлина. В стая с прозорци на юг растението се поставя на известно разстояние от перваза на прозореца, например на маса или в подова стойка за стайни цветя. Прекалено яркото слънце оставя изгаряния по листата. Ако има твърде малко светлина, пъпките няма да се появят, така че северните первази трябва да се избягват. Разположените в югозападната и югоизточната част на къщата са най-подходящи.

Изглежда елегантно в окачена сеялка

Можете да използвате висяща сеялка за засаждане, като я поставите в горната част на прозореца с изток или запад. През зимата е препоръчително да осигурите на цветето изкуствено осветление с LED лампи за поне 4 часа на ден (за предпочитане рано сутрин или след 15.00), за да се избегне грозна деформация на короната и разтягане на леторастите.

Забележка! Цветето на хипоцирта не обича много студените течения.

Не се препоръчва да поставяте саксия с растение в стая, в която работи климатик или вентилатор, тъй като това ще доведе до падане на листата.

Поливане

Когато правите редовно поливане, е важно да поддържате баланс: почвата трябва да е възможно най-добре навлажнена, но не прекалено. В корените водата никога не трябва да застоява, особено през студения сезон. През зимните месеци те не спират да поливат цветето, но го правят много пестеливо, понякога е достатъчно да се навлажни само горния слой на почвата от спрей бутилка.

Glabra hypocyrte цвете

Когато храстът цъфти през летните месеци, честотата на поливане леко се увеличава. За целта използвайте само утаена вода със стайна температура (от крана не е подходящо!). Излишната влага от палета веднага се източва, за да не предизвика гнилостни процеси в корените. През есента поливането постепенно се намалява, като се фокусира върху скоростта на изсъхване на почвата в саксията.

Влажност

В условията на естественото си местообитание хипоцирта расте при постоянно висока влажност на въздуха (до 80% и дори по-висока). Трудно е да се постигнат такива показатели в градски апартамент, но ниво от 55-60% е достатъчно. Саксията, заедно с палета, се поставя във втори съд с по-голям диаметър, напълнен с мокри камъчета. През горещия сезон, особено по време на цъфтежа, храстът се напръсква от фин спрей с вода рано сутрин или късно вечерта, но не всеки ден.

Забележка! През зимата гърнето трябва да се изважда далеч от отоплителните батерии, тъй като до тях хипоциртата може да изхвърля листа.Сухият, горещ въздух е категорично противопоказан за нея.

Температура

Hypocyrta понася доста лесно плавните температурни колебания, но може да навреди поради внезапни промени в "топлина-студ". През лятото оптималният температурен режим за него е + 20 ... + 25 ° С. През зимата се допуска леко понижаване на температурата до + 14 ... + 16 ° C.

Растението расте активно при добро осветление през цялата година, ако температурата на въздуха не спадне

Подхранване и почва

Hypocyrt се храни на всяка възраст от средата на пролетта до средата на есента на всеки 10 дни. За целта използвайте готови течни или гранулирани торове за закрити декоративни листни растения. Концентрацията на лекарството се избира като най-ниската, препоръчана от производителя, за да се избегнат изгаряния на кореновата система.

Хипоциртът е подходящ за умерено плодородна, рохкава почва. Тя трябва да позволява на влагата и въздуха да преминават свободно към корените. За самоподготовка на субстрата вземете листна почва и я смесете с малко речен пясък, торф и хумус. Полезна добавка е натрошен въглен. От готови почвени закупени в магазина субстрати за теменужки са идеални (само черни, а не кафяви!).

Функции за трансплантация

Младите растения през първите 2 години се трансплантират всяка пролет, през март. Новият капацитет е взет с 25% повече от предишния. Кореновата система расте повече в ширина, така че е по-добре да изберете саксия широка, но не висока. Не се препоръчва да увеличавате обема на гърнето твърде радикално. Ако корените почувстват прекомерна свобода, това ще доведе до обилен растеж на зелената маса в ущърб на бъдещия цъфтеж. Ще получите буен храст с редки и малки цветя.

Забележка! Корените обикновено са първите, които сигнализират, че е време да се трансплантира хипоцирта: те стават видими над повърхността на почвата, а върховете им излизат от дренажните отвори на дъното на саксията.

Примери, по-стари от две години, се трансплантират по-рядко, обикновено след 2 години или дори 3. В същото време растението се отстранява внимателно заедно с буца земя от саксията, като се опитва да не повреди корените и да наруши буца. В нова саксия дебелината на дренажния слой е леко увеличена и в нея се изсипва прясна плодородна почва. Първият ден след пресаждането не е необходимо да се напоява културата, а на втория ден се полива както обикновено. Първото хранене може да се направи само след 2 седмици.

Методи за размножаване

Hypocyrta е цъфтящо растение, поради което лесно се размножава чрез семена. Цветовете му се опрашват от насекоми, а в закрити условия, ако желаете, можете да го направите сами с помощта на клечка за зъби.

Вече наличен храст може да се използва за присаждане. Здравите издънки без признаци на увяхване, заразяване с болести и вредители са подходящи за размножаване на хипоцирт. Това е много удобно, защото силно обраслият стар храст винаги може да бъде подмладен, ако започне да заема твърде много място на прозореца.

Забележка! С метода на семената можете да получите нови нюанси на цветята чрез кръстосано опрашване на различни сортове.

Разрязването дава екземпляри 100% идентични на майчиния храст.

Резници

Всяка година след завършване на цъфтежа хипоциртата се нуждае от радикално подрязване на короната си. Всичките му стъбла се съкращават наполовина от дължината с остър резач. Резултатът е чиста, симетрична корона. Това е единственият начин за ефективно стимулиране на повторното израстване на нови издънки и полагането на цветни пъпки.

След правилна резитба храстът буквално е осеян с пъпки

Факт е, че пъпките могат да се появят само на издънките през първата година от живота; цветните пъпки не се образуват на по-старите клони. Но всяка година нарастващият обем на храста престава да съответства на размера на кореновата система. Само в открито поле хипоциртът ще може да цъфти всяка година без резитба.В закрити условия, без образуване на корона, вече трета година не можете да видите цветя.

Не си струва да чакате края на цъфтежа за резници. Издънките по това време са доста подходящи за размножаване, но най-добре е да засадите резници през втората половина на пролетта. В този случай вкоренените екземпляри ще цъфтят през следващото лято, след като са отгледали собствените си корени в достатъчно количество.

Изрезката, подходяща за размножаване, има 3-4 междувъзлия. Може да се вкоренява във вода или смес от торф и пясък. Стъблото се потапя във вода или почва до долната двойка листа и се покрива с прозрачна капачка отгоре. Такава оранжерия трябва да бъде поставена на топло място под разсеяна светлина. Корените трябва да се появят в рамките на един месец, но ако клонът не е дал корени, тогава резниците се повтарят тази година или се отлагат за следващата. Успешно вкоренените екземпляри се засаждат в постоянна саксия и веднага се прищипват короната за по-добро браздаване.

Резниците също се вкореняват във вода

Семена

Ако имате късмет да намерите семена от хипоцирт в продажба, можете да опитате да вземете разсад. Семената, събрани от собствения им храст, трябва да бъдат засети незабавно, тъй като капацитетът им за покълване се губи в рамките на една година.

За сеитба торфът и пясъкът се смесват в равни пропорции и се приготвят чаши с вместимост 100 ml. Те засаждат семена в тях, само леко ги поръсват с пясък отгоре. Субстратът се полива и след това се покрива с фолио. Разсад трябва да се очаква след 2-3 седмици. През цялото това време контейнерите за разсад трябва да са на топло и светло място, където няма течения.

Забележка! Трябва да премахвате капачката от разсада за половин час всеки ден.

Накрая се отстранява, когато кълновете се простират на 2-3 см нагоре. След това, след месец, можете да ги засадите в отделни саксии и да се грижите за тях по-нататък, както за възрастни.

Много млад кълнове от хипоцирти

Дори начинаещ в цветарството на закрито може да осигури домашни грижи за хипоцирпната глабра. Растението може безопасно да се препоръча на онези, които не могат да отделят много време на зелените обитатели на первазите на прозореца, но искат да получат красив вечнозелен храст, обилно и ярко цъфтящ у дома през лятото.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина