Синьо агаве - какво е това

Любителите на екзотиката, с големи свободни пространства, могат да отгледат голямо, сочно, изумрудено синьо растение - синьо агаве, от пулпата на което текила се произвежда в Мексико.

Синята агава е кактус или не

Поради бодливите листа и острите тръни на растението мнозина вярват, че агавата е кактус. Но това не е така. Синьо агаве - какво е това? Растението е един от над 300 вида агаве. Принадлежи към род Evergreen безстеблено семейство Agave. Нито кактусите, нито алоето, на което агавата много прилича, няма нищо общо.

Синьо агаве

На бележка! В допълнение към синята агава за домашно отглеждане се използват и американска, райета и жълта агава. Те се различават по формата и цвета на листата.

Кратко описание на това как изглежда цветето

Естествено, синьо агаве се отглежда в Мексико. Това е голямо растение с продълговати месести листа с форма на стрела с дължина до 2 м. След 5 години агавата произвежда дръжка с височина 5-10 м, в края на която цъфтят красиви ярко жълти цветя. Местните прилепи ги опрашват през нощта. След цъфтежа се образуват няколко хиляди семена, а самото растение умира.

Текилата изисква растение на възраст от 8 до 12 години, така че местните жители отрязват цветните дръжки, като им пречат да растат и цъфтят, за да запази агавата силна за по-нататъшен растеж. Отрязаните издънки незабавно се забиват в земята и от тях израства ново цвете.

У дома културата расте по-малко, но не много - дължината на листата може да достигне 1 метър. Краищата на листата са покрити с тръни, а на върха на листа има дълга и остра игла. Следователно мястото, където ще се намира саксията, трябва да е просторно и защитено от деца и животни. Твърда игла в края на листа се изрязва за безопасност. Това не вреди на растението. Листата от агава синьо са дебели и сочни, покрити с восъчно покритие от опушен син цвят.

Използване на син агаве

Иначе синята агаве се нарича текила лилия (Agáve tequilána), тъй като известната напитка се прави от това растение. За приготвянето на мексиканска водка агаве се отглежда от 12 години. Подходяща за употреба е само средата, от която растат листата, но това уплътняване може да достигне тегло до 90 кг. Всички останали части (листа, корени и дръжки) се отрязват и сърцевината се изпраща за преработка, за да се получи текила.

На бележка! Листата на агаве съдържат вещества, които повишават ефективността на лекарствата. Те се използват за производството на лекарства, които стимулират метаболитните процеси, нормализират метаболизма и намаляват интоксикацията. В козметологията сокът и пулпата на листата се използват като компоненти на кремове и лосиони. Влакната от агава също се използват за направата на тъкани, риболовни мрежи, въжета и дори въжета.

Домашна грижа за синьо агаве

Синята агава расте в сух, горещ климат, на надморска височина над 1500 м, така че когато се отглежда у дома, ще трябва да създадете благоприятен климат за нея.

Осветеност и температурни условия

Цветето е светлолюбиво и изисква дълги светлинни часове, а през пролетно-есенния период, когато слънцето не достига, се нуждае от допълнително осветление. В този случай не е необходима пряка слънчева светлина. През лятото, ако е възможно, цветето се изнася на улицата, в градината или на балкона.

Домашното цвете изисква дългосрочно осветление

Сукулентният плод не може да бъде уплашен от никаква топлина, той е топлолюбиво растение. През зимата цветето трябва да се държи в зимна градина или на веранда с температура на въздуха + 10 ... +12 градуса. Нещо повече, той се нуждае от осветление за поне 16 часа.

Правила за поливане и влажност

Растението се нуждае от сух, топъл въздух. Не се нуждае от пръскане, а напротив, ако влагата попадне в изхода на листа, растението може да се разболее. Листата се избърсват от прах с влажна гъба. Цветето няма да откаже проветряване и освен това не се страхува от течение.

Поливайте агавата, докато земната кома изсъхне. Агавата гние и умира от висока влажност в почвата или въздуха. През зимата поливайте растението пестеливо, веднъж месечно. Водата за напояване се взема изправена или размразена и винаги със стайна температура.

Подхранване и качество на почвата

Растението е неизискващо към почвата, тъй като при естествени условия агавата расте в глинесто-песъчливи почви и се чувства чудесно. Най-важното е да излеете добър дренаж в саксията, така че влагата да не застоява по никакъв начин. За това е подходящ всеки материал (експандирана глина, трошен камък, счупена тухла и дори натрошена пяна).

Забележка! Агаве предпочита силно алкална почва. Обикновено в саксията се изсипва смес от градинска пръст, едър пясък и торф.

Като подхранване можете да използвате универсален тор за сукуленти, но трябва да го използвате не според инструкциите, а разреден поне 2 пъти. Растението се нуждае от хранене само през лятото, през периода на растеж. Торете го не повече от 2-3 пъти месечно.

Можете да храните с тор за сукуленти

Многогодишен цъфтеж и период на покой

Кактусът от агаве цъфти у дома много рядко, почти никога. Сукулентен цъфтеж може да се види само в ботаническите градини, в които това събитие също не е често срещано. Вътрешната агава може да цъфти през 15-20 години от живота. След цъфтежа бавно умира, оставяйки хиляди семена. Но цветето е много ефектно под формата на висока метлица, покрита с ярко жълти, фуниевидни цветя.

Блум е толкова мощен, колкото растението

Периодът на покой за агаве започва през зимата, когато се нуждае от ниска температура, рядко поливане (веднъж месечно) и липса на торове. Понастоящем само осветлението не може да бъде намалено чрез добавяне на изкуствена светлина без грешка.

Размножаване на мексиканско агаве

Развъждането на синьо мексиканско агаве у дома не е трудно. За това се използват няколко метода.

Семена

Сочните семена имат отлична кълняемост. Можете да ги посеете по всяко време на годината, но оптималният период ще бъде от края на февруари до началото на март. За да отгледате разсад от семена, трябва:

  1. Пригответе контейнер с капак и го напълнете с торфено-пясъчна смес.
  2. Посейте семена на дълбочина 0,5 cm.
  3. Осигурете стабилна температура за разсад - + 22 ... +25 градуса.
  4. Проветрете контейнера с крехки кълнове, появили се седмица по-късно.

След 3 седмици първият лист ще се появи на кълна, след още 3 седмици - вторият. След около 3,5-4 месеца разсадът ще има 3-4 листа с дължина до 4 см и развити странични корени, след което може да бъде трансплантиран в нова саксия.

Покълващи семена

Деца

Най-лесният метод за разплод е от деца. Agave ги пуска всяка година.

Майчиното растение се изважда от саксията, дъщерните процеси се отделят внимателно и се оставят за 2-3 часа. Разрезът трябва да изсъхне, в противен случай може да изгние, без да пусне корени. По това време майчиното растение се връща в саксията.Децата се засаждат в пръст или мокър пясък и се оставят там за 3 дни. След това разсадът може да се полива.

Бебета от агаве

Джигирането на деца може да се извършва във всеки топъл сезон. Отначало саксията с разсад не се препоръчва да се излага на слънце, оптималното място е прозорец с източно изложение.

Лист

Агавата може да се размножава по лист по същия начин. Листът се отчупва в основата, оставя се да изсъхне. Можете да го поръсите с пепел. След 2-3 часа листът се вкарва в почвата, където след 2-3 седмици ще пусне първите корени. Вкореняването не се случва във водата на листата от агава, те започват да гният от излишната влага.

Дръжка

При естествени условия, на плантации от агава, растението се размножава чрез дръжки, като отсече палмово дърво в основата и веднага се залепва в земята. Тъй като у дома цветето почти никога не стартира дръжки, така че е по-добре да използвате методите, описани по-горе.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Въпреки факта, че синьото агаве е непретенциозно растение и толерира всякакви условия, с изключение на излишък от влага, все още могат да възникнат някои проблеми при отглеждането му у дома:

  • Растението е замръзнало и не расте. Може би растението няма достатъчно място или почвата не му подхожда. Опитайте да замените саксията с по-голяма, да я напълните с подходяща почва и да я преместите в по-голяма стая.
  • Листата са станали малки, а растението е удължено. Това означава, че на агавата липсва светлина. Необходимо е да се инсталира допълнително осветление с флуоресцентна лампа.
  • Стъблото или коренът са започнали да гният. Ако това се случи през зимата, растението е студено или влажността на въздуха и почвата е висока. Изтощаването може да се случи и поради твърде високи температури през зимата. Необходимо е да спрете поливането и да пренаредите агавата в сухо помещение с температура от + 8 ... +10 градуса. През лятото е възможно гниене с подгизнала почва поради липса на дренаж. В този случай растението се трансплантира в друга саксия със специални дупки, пълни с дренаж с 1/3 и се спазва режимът на поливане.

Болести и вредители

Синята агаве има нисък имунитет срещу гъбични заболявания и вредители. С излишък на влага цветето започва да гние и листата и кореновата система са покрити с кафяви и черни петна.

Нападение от вредители

Сред вредителите, които заразяват агавения кактус, особено вредни са ларвите на бръмбара-дългоносица, както и мащабното насекомо и трипсите. Растението трябва да създаде благоприятни условия, да контролира влажността в помещението и почвата в саксията и да проверява състоянието на цветето. Когато се открият признаци на болест или вредители, агавата се трансплантира в дезинфекцирана почва, предварително обработена с инсектициди и фунгициди.

Синият агаве е екзотично и мощно растение, което изисква малко поддръжка. Единствената трудност може да причини създаването на условия за зимуване, когато растението се нуждае от ниски температури в стаята, но се нуждае от дълъг светлинен ден. Размножаването на агаве е много лесно, така че можете бързо да създадете свой собствен мексикански кът.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина