Едролистна или широколистна хортензия - засаждане и грижи на открито

Едролистната хортензия е декоративен храст, който цъфти с буйни цветя, наподобяващи шапка по форма. В превод от гръцки името на цветето се тълкува като „копнеж за вода“. Неговите съцветия могат да бъдат сини, бели, сини, лилави, пурпурни или ярко пурпурни. Луксозни листа и силуети очароват почти всички градинари.

Съцветията на хортензия могат да бъдат с различни нюанси.

Само след засаждането в процеса на отглеждане на растение можете да видите всички клопки. Хортензиите се нуждаят от внимателна грижа и избор на условия. Ето защо, например, в Сибир растението се отглежда предимно в закрити условия. Не е подходящ за лятна резиденция или частна къща. Когато се отглеждат в предградията, се избират дървесни или метликови сортове.

Произходът и външният вид на растението

Този представител на флората се отглежда в продължение на 20 години. Използва се за украса на градини и създаване на изящни живи плетове. Известни са над 60 растителни вида, всеки от които има уникални характеристики. Всички видове са разделени в 5 категории: едролистни, дръжки, почвопокривни, метличести, дървовидни.

Храстът принадлежи към семейство Hortensia. Ако растението се грижи правилно, то може да достигне височина от два метра. На закрито, максималната височина е 60 см. Периодът на цъфтеж настъпва в началото на лятото и продължава до септември. Листата са тъмнозелени, с овална форма.

Родината на хортензия е Япония, но растението е пренесено в Европа от Франция. Това беше направено от френски пътешественици след околосветско пътешествие. Хортензия е била изнесена от остров Мавриций преди три века. Не толкова отдавна цветето се смяташе за закрито, но с течение на времето започна да се отглежда на открито. Основното условие за отглеждане на открито е грижата през зимата. Въпреки факта, че цветето е топлолюбиво растение, то толерира ниски температури. Например, хортензия с големи листа може да издържи на студове до 25 градуса.

Япония е родното място на хортензия

Видове и сортове

Общо има 80 вида хортензия с големи листа. Някои сортове се отглеждат само на закрито, други в градината. Струва си да се обърне внимание на описанието на 6 основни вида, които се радват на заслуженото внимание на производителите на цветя.

Макрофил

Hydrangea Macrophylla е едролистно растение. Този сорт има много предимства пред другите сортове. Храстите достигат височина от 4 метра, лозите - 30 и повече. Има широколистни и вечнозелени индивиди.

Видът е пренесен в Европа от Китай през 1821 година. За 50 години са отгледани над 100 хибридни сорта. Много от тях се чувстват комфортно само у дома, тъй като не понасят ниски температури.

Съцветията наподобяват топка. Цветът им зависи от нивото на киселинност на почвата и може да варира от бели до тъмно лилави нюанси. Цъфти от юни до август. През зимата може да цъфти само в затворени оранжерии.

Earley Pink

Ранната розова хортензия се счита за новост сред едролистните сортове.Храстът цъфти много красиво, на височина може да достигне повече от метър. Сортът хортензия Early Pink е много издръжлив, така че се използва за рязане или съхранение в сухи букети.

Важно!

Растение с млади издънки може да бъде засадено на открито, но само след като отмине период на възможна слана.

Графиня Косел

Едролистната хортензия графиня Косел има привлекателен външен вид. Нежните розови цветя с тънка червена граница ще изглеждат страхотно на тревата в единични или групови насаждения. Сортът не понася добре ниските температури, поради което изисква подслон за зимата.

Сортът графиня Косел има бледорозови цветя

Огнено червено

Едролистната огненочервена хортензия се характеризира с големи съцветия с диаметър от 15 до 20 см. Има цветя от розови, бели или сини нюанси. Те могат да променят цвета си през сезона. Размножаването на растението трябва да се извършва у дома, като се използва вегетативният метод.

Ърли Роуз

Ранната роза е едролистно растение, което не понася зимуването на открито при руски климатични условия. Поради тази причина може да се отглежда само у дома. В стаята е избрано полутъмно място, защитено от течения и пориви на вятъра.

Генерал Vomtess De Vibrayi

Растението принадлежи към дървесни сортове. Тази група растения се счита за най-бързо растящите. За кратко време от резниците може да порасне голям и красив храст. Способен да цъфти от средата на лятото до началото на септември. Изпъква с големи съцветия с красив син оттенък. Различава се с добри зимоустойчиви характеристики.

Има и други разновидности. Например, хортензия Романтика или Радост, която може да се похвали с необичайно красиви двойно розови цветя. Рядко се среща в руските градини, сортът Blue Bird, който има ефектни яркосини цветя. Едролистна хортензия Безкрайно лято ще ви радва с цъфтеж два пъти годишно, което не е характерно за всички видове от това градинско растение. Може да се нарече истинско чудо на селекцията.

Трансплантация на открито

Широколистната хортензия е топлолюбиво растение. За кацане трябва да изберете място, което ще бъде защитено от пряка слънчева светлина и вятър.

Хортензията трябва да е на сенчесто място

Избор на седалка

Засаждането и грижите на хортензия Macrophila на открито са от голямо значение. Растежът на храста през лятото и зимата зависи от много фактори, това са: редовността на поливането, осветеността, температурата, влажността, състава на почвата, торовете.

Изисквания:

 1. Осветление. Въпреки че растението обича топлината, не бива да го засаждате под открити дървета. При прекомерно излагане на слънчева светлина цветето ще страда от изсъхване. Ако на мястото за засаждане има твърде много сянка, флората ще цъфти късно. За засаждане изберете място, където пряката слънчева светлина ще пада в продължение на 6-7 часа на ден.
 2. Температура. Едролистната хортензия се засажда на открито само след затопляне на почвата, когато заплахата от замръзване е напълно отминала. Ако температурата на въздуха може да достигне 10 градуса през пролетта за дълго време, цветните пъпки ще замръзнат, което ще доведе до забавяне на цъфтежа.
 3. Грундиране. Той е слабо подходящ за храсти - и умерено кисела почва. В почвата не трябва да има вар, в противен случай корените ще изгният. Киселинността на почвата влияе върху цвета на цветята. Този момент не може да бъде пренебрегван, когато расте.
 4. Въздух и влажност. Младите храсти предпазват от силен вятър и пролетни студове. За това растението се покрива с филм или торба за около 14 дни. Мястото за кацане трябва да се проветрява, но да не е склонна към течение. Най-често хортензията се засажда до къщата или покрай оградата.

Важно!

Почти всички сортове едролистна хортензия цъфтят само върху леторастите от предходната година.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

След покупката растението е в малка саксия. Засаждането на хортензии в открит терен се извършва, както следва:

 1. Торене, изкопаване и почистване на почвата от възможни вредители и плевели през есента. През пролетта подгответе дупка с размер 30 на 30 см. Между храстите трябва да има разстояние от 100 см.
 2. В процеса на засаждане торфът се поставя на дъното на ямата (не е забранено използването на торфена почва от пакети), добавят се минерални и органични торове.
 3. Корените се подрязват леко до разсад, след което се потапят в предварително приготвена смес от глина и пръст. В ямата се налива малко вода и там се спуска стъблото. Тя трябва да бъде разположена така, че кореновата шийка да не остане в земята. Поставя се над повърхността на почвата.
 4. Ямата е покрита със земя, около нея се извършва мулчиране с торф, компост или хумус. Покрийте с фолио.

Засаждането на хортензии на открито изисква внимание

Важно!

На издънките не са останали повече от 6 пъпки, останалите трябва да се отрежат.

Първите издънки трябва да се появят след около месец. След това филмът може да бъде отворен. Кълновете трябва да се поливат и да се плевят редовно.

Размножаване на едролистна хортензия

Рано или късно градинарите имат въпрос за това как да размножават хортензия удобно и ефективно. Има два основни метода, които си струва да бъдат разгледани по-подробно.

Резници

Резниците се приготвят по време на периода на резитба на растението (през пролетта):

 • издънките с пъпки се отрязват рано сутринта;
 • разделете ги на две части, всяка от които трябва да има пъпки и листа;
 • за 3 часа резниците се потапят във всеки стимулант за образуване на корени;
 • резниците се засаждат в саксия, поливат се с малко вода и се покриват с буркани.

След месец растението ще даде корени.

Отглеждане от семена

Тази опция е много често срещана. Има едно предупреждение: семената трябва да се купуват само от доверени производители. За да получите висококачествени разсад, изпълнете следните работи:

 1. Изкопаване на земята, премахване на плевели и ларви на насекоми.
 2. Образуване на високо легло. В дъното на изкопаната дупка се поставят клони, трева, оборски тор (компост). След това изсипете земята, смесена с хумус.
 3. Подравнете краищата с гребло, поръсете с гореща вода, покрийте с филм върху засаждането. Трябва да се съхранява 3 дни.
 4. Семената се поставят върху така загрятата почва, като леко ги притискате с пръсти. Градинското легло се полива с малко вода и отново се покрива.

 

Хортензията е внимателно подготвена за зимуване.

Отглеждането на хортензии може да се различава в различните климатични условия. Например, за да отглеждате цвете в Урал, трябва да изберете устойчиви на замръзване сортове, тъй като районът е известен със студените зими.

Грижа за хортензия

За едролистната хортензия засаждането и грижите на открито играят важна роля. Подстригването трябва да бъде редовно, а не от време на време. Вниманието е съсредоточено върху поливането, подхранването, нюансите по време на цъфтеж и покой, като подготовка за зимата.

Поливане

Изберете мека вода (без хлор и примеси). Най-добрият вариант е дъжд или изправяне. Две кофи вода се изливат под един храст седмично. Цветето обича обилно поливане. Ако листата увисват и се извиват, на растението липсва влага.

Подхранване

Торовете се внасят 3-4 пъти на сезон. Цъфтежът се стимулира чрез подхранване с калий, фосфор и азот. Забранено е внасянето на пепел или вар в земята.

Когато цъфти

Хортензията се полива редовно, азотни торове се внасят на всеки две седмици, формираща резитба се извършва от 4-годишна възраст, за да се подмлади цветът.

През периода на почивка и подготовка за зимата

 

Подготовката за време за почивка включва следните стъпки:

 • премахване на листа;
 • връзване на клони в куп;
 • висока производителност на хълм;
 • образуването на опора за покриващия материал;
 • през студените зими растението е изцяло покрито със сняг.

Поливането трябва да бъде редовно

Засаждането на листна едроцветна хортензия е половината от успеха. Необходимо е да се осигури на растението качествена грижа.При избора на сорт се вземат предвид климатът на района, площта на обекта, финансовите възможности и личните желания.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина