Почва за спатифилум - каква земя е необходима за цвете

Семейство Aroid, или Aronnikovs, включва повече от 3000 растения. Те включват антуриум, монстера, дифенбахия, замиокулкас, спатифилум. Всички те се отглеждат на закрито. Спатифилумът е популярен с прякора „женско щастие“ заради нежността на листата и венчелистчетата. За да може това екзотично растение да се чувства комфортно на перваза на прозореца и да цъфти активно, то се нуждае от правилно подбрана почва.

Основни изисквания за спатифилум

За да разберете какъв вид почва е необходима за спатифилум, трябва да получите повече информация за естественото му местообитание. В дивата природа цветето се среща в тропическите гори на Южна Америка. Почвата тук е наситена с хранителни вещества поради непрекъснатото обновяване на органичния слой, който се състои от гниещи паднали части от растения и торф. Качеството на почвата за спатифилум трябва да се различава:

 • разхлабеност;
 • влажност;
 • дишане;
 • екологичност.

Плътните храсти от спатифилум могат да украсят всеки интериор

Почвата, позната на растението, има неутрално или слабо кисело рН, в диапазона от 5-5,5.

Забележка! Подобряването на циркулацията на въздуха в кореновата зона ще позволи добавянето на дрениращи компоненти на груба фракция към почвата за спатифилум.

Какъв е съставът на почвата е необходимо за цветето "женско щастие"

Често те купуват готови субстрати за Aroids. Опитните производители на цветя знаят, че всеки универсален грунд може да не работи и да изисква подобрение. Оптималната почва за спатифилум трябва да има следния състав:

 • листна или дерниста почва;
 • торф;
 • разширени глинени или тухлени чипове;
 • дървени въглища;
 • мъх сфагнум;
 • едър речен пясък;
 • минерални набухватели (вермикулит, перлит).

Не намирайки специална земя за спатифилум в продажба, те прибягват до самостоятелното й съставяне.

Трябва ли земята за засаждане и презасаждане да е различна?

Отглеждането на екзотично цвете от семена е трудоемко и не винаги носи желаните резултати. Когато такъв посадъчен материал е в ръцете на производител, може да възникне въпросът: каква земя е необходима за покълване на спатифилум?

За да подновите почвата, понякога заменете горния й слой в саксия

За да се получат разсад, най-подходяща е пясъчно-торфена смес, при която е по-лесно да се поддържа необходимото ниво на влаго- и въздухопропускливост. След като истинските листа се появят при разсада, те се гмуркат в субстрата с добавяне на други компоненти, необходими за спатифилума.

В коя земя трябва да бъде засаден възрастен спатифилум? Зрял екземпляр от цвете се трансплантира в почва с препоръчителен състав, близък до естествения.

Как да осигурим подходяща почва при засаждане на открито?

Понякога производителите на цветя използват буйни храсти спатифилум за озеленяване на личния си парцел през лятото.Прехвърляйки цветето на открито за лятото, изкопайте дупка за засаждане, изцедете го добре и го напълнете с подходящ субстрат.

Плюсове и минуси на готовата почва и приготвена на ръка

Знаейки коя земя е подходяща за спатифилум, можете да отгледате буен и обилно цъфтящ храст на собствения си перваз. Готовата почвена смес е удобна с това, че елиминира необходимостта от изразходване на ненужно време и усилия. Но когато става въпрос за универсална почва, важни моменти като:

 • съотношението на съставните компоненти;
 • дезинфекциращо лечение;
 • ниво на киселинност.

Почвата за Ароидите далеч не винаги се продава. За да създадат оптимални условия, те често смесват земята със собствените си ръце.

Как да готвя земя у дома

Приготвянето на смес за заливане не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Освен това дори такива специфични компоненти като мъх сфагнум или кокосови люспи могат да бъдат намерени в продажба.

За да получите почвата, която обича спатифилум, смесете:

 • 2 части торф;
 • 2 части питателна листа или копка земя;
 • 1 част едър пясък;
 • 1 част сфагнум.

Почвата трябва да е лека и рохкава.

Към получения състав се добавят малко компостна смес, чипс въглен, борова кора и игли. Разбъркването на перлит и вермикулит е допустимо, за да се даде разхлабеност на почвата и да се обогати с минерали.

Забележка! Сложни торове с азот, калий и фосфор се въвеждат в готовата почвена смес преди засаждането на спатифилум.

Как да изберем готов субстрат

След като разбрахме каква трябва да бъде почвата за спатифилума, е много по-лесно да се избере универсална почва, която е сходна по състав. Сред производителите, които произвеждат почва за Aroids, има:

 • Вермион;
 • Селигер-агро;
 • Bio-Master;
 • Еко градина.

Всяка от тези смеси има редица предимства и високо качество. Те се отличават с подходящо ниво на киселинност и оптимално съдържание на органични компоненти. В такъв субстрат „женското щастие“ ще се чувства комфортно, получавайки всичко необходимо за хранене и пълноценен растеж.

След като засадите растение в нова почва, закупено или съставено от вас, това изисква внимателно наблюдение. Най-малките промени към по-лошото могат да сигнализират за грешки, допуснати при избора на почвена смес или презасаждането.

Какво може да се добави към закупената почва, за да се подобри

При финализирането на готовия субстрат се взема предвид кои компоненти са включени в него първоначално. Ако описанието показва, че в състава липсват редица необходими елементи (например торф или пясък), препоръчително е да ги добавите.

Ако е решено да добавите минерален комплексен препарат или органичен тор към закупената земя, важно е внимателно да следвате инструкциите на опаковката. Нарушаването на дозировката може значително да навреди на деликатната коренова система на цветето и да доведе до смъртта му.

Гасена вар, доломитово брашно или пепел се добавят към закупената почва с висока киселинност, за да се понижи рН. Ако почвата е алкална, към нея се добавят торф, хумус или азотни торове.

Допълнителна информация! Можете да разберете киселинността на почвата, като използвате набор от лакмусови ленти, като потопите една от тях в смес от земя и вода.

Важно е да не изгорите нежните корени с прекомерно хранене.

Дезинфекция на земята преди засаждане или пресаждане на спатифилум

Когато самостоятелно съставят почвена смес, производителите на цветя често прибягват до използване на градинска или горска земя, която съдържа огромен брой патогенни микроорганизми, бактерии и насекоми вредители. И понякога можете да отворите опаковката с готова почва и да установите, че тя също се нуждае от дезинфекция.

В борбата срещу унищожаването на вредни бактерии и гъбични заболявания препаратите Fitosporin, Gamair и Alarin са се доказали добре. Използването им ще направи композицията удобна за „женско щастие“.

Извършва се и термична обработка на почвата. Има два основни начина - печене във фурната и замразяване.

В първия случай почвата се излива върху лист за печене, слоят се изравнява и се поставя във фурната, където се държи 15-20 минути при температура от 120 градуса. За замразяване субстратът се оставя на балкона през зимата за няколко дни. Последният метод се счита за по-малко ефективен, тъй като някои насекоми и гъбични спори са в състояние да хибернират в почвата.

Дренаж

Колкото и хлабав и източен да е субстратът, при засаждане на стайно растение в саксия на дъното трябва да се постави дренажен слой. Нежният спатифилум не прави изключение - застойът на влагата в почвата е вреден за него. Можете да създадете дренаж от компоненти:

 • счупена тухла;
 • експандирана глина или речни камъчета;
 • строшен камък.

Някои производители използват полистирол или пластмасови хранителни субстрати, натрошени на парчета за тези цели. Този метод ще осигури въздушната пропускливост на кореновата зона. Той е екологичен и изобщо не вреди на растенията.

Дренажът ще ви позволи да премахнете излишната влага от саксията

Проблеми при отглеждане на спатифилум поради неправилно подбрана почва

Нарушенията в засаждането и грешният избор на почва за спатифилум могат да доведат до факта, че цветето постоянно ще бъде изложено на различни заболявания, листата му ще започнат да изсъхват. Също така може да повлияе на способността да цъфти: вместо буйно растение, което постоянно пуска нови стрели с пъпки, то ще се превърне в невзрачен храст.

Никакви мерки за грижа за цветята, дори при пълно спазване на селскостопанската технология, не могат да поправят грешките при избора на почвата. Поради тежката, плътна почва влагата ще се задържи в корените по-дълго от необходимото, което ще доведе до тяхното гниене. В крайна сметка растението може да умре.

Допълнителна информация! Ако „женското щастие”, засадено в подходяща почва, откаже да цъфти, то се стимулира чрез пресаждането му в по-малка саксия.

Ако цветето е засадено в почва, която не е в състояние да задържа влага за достатъчно време и постоянно изсъхва, тогава по листата ще започнат да се образуват кафяви петна. Същото се наблюдава при нарушаване на киселинния баланс в състава на почвата. В същото време растението изглежда отслабено, летаргично. При липса на подходящи мерки, закърнелостта на спатифилума рано или късно ще провокира появата на инфекция или атака на вредители.

Начинаещите производители, използвайки почвена смес със съмнително качество, понякога пренебрегват борбата с насекомите. В тази връзка те се сблъскват с различни паразити, сред които най-често срещани са:

 • ножници;
 • коренна въшка;
 • паяк;
 • брашнест.

След като открият признаци за наличие на вредители, те незабавно предприемат мерки за унищожаването им. В този случай цветето се трансплантира в внимателно обработена, прясна почва. За превантивни цели почвата се елиминира от спорите на различни гъбични заболявания.

Цвете, засадено в подходяща почва, се нуждае от минимална поддръжка

Спатифилумът, въпреки екзотичния си произход, се счита за най-малко взискателното стайно растение. Един храст, снабден с достатъчно хранене, ще зарадва производителя със сочни листа и обилен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина