Йерихонска роза (Силагинела) - какво е това пустинно цвете

Йерихонската роза е уникално, фантастично растение. Способността на цветето да оцелява е невероятна - може да живее 50 години без вода и все още да е живо. Външният вид на розата също е впечатляващ. Растението е едно от най-старите на планетата.

Йерихонска роза - какво цвете

Йерихонската роза е многогодишно тревисто растение, което обича сянката и живее в пустинята при естествени условия. Съществува почти 300 милиона години. В сухия стадий цветето може да продължи няколко десетилетия, поради което често се предава от поколение на поколение, особено в страните от Изтока, по-специално в Египет.

Роза от Йерихон

Понякога малък подарък се поставя в цвете, обикновено бижу, и те чакат да се затвори. След като получателят на подаръка постави розата във водата, тя ще се отвори и подаръкът ще се разкрие. Това е много красив и оригинален начин, например, да направите оферта.

Описание на розата от растението Йерихон:

  • форма на живот - тревисто многогодишно растение;
  • максимална височина 15 см;
  • листата са много малки, сиво-зелени;
  • малки бели цветя;
  • размножава се със семена.

За справка! Египетската роза принадлежи към семейство Зелеви и е единственият представител на рода Anastatica.

Египетска роза в естествени условия

Символика и вярвания, свързани с цвете

Растението, което съществува от милиони години, не може да не обраства с легенди и вярвания. Библейската версия предполага, че това цвете е открито от Мария по пътя за Египет. Тя го благослови за безсмъртие, затова тази роза често се нарича "ръката на Мария".

Иван Бунин разказа за друга легенда. Той е написал цял разказ „Розата на Йерихон“, в който се казва, че той е нарекъл растението Монах Сава, който се е установил в юдейската пустиня.

Има и поверие, че Света Богородица е сложила роза върху дрехата на младенеца Христос и той е придобил безсмъртие. В деня на Рождество Христово цветето цъфнало, а в деня на разпятието изсъхнало, съживило се отново само в деня на Великден. Затова сега вярващите, собствениците на Йерихонска роза, я съживяват точно преди Великден.

Къща с това цвете се счита за благословена.

Най-популярните сортове рози за отглеждане у дома

Тъй като това растение има няколко разновидности, които се различават по свойства, трябва да проучите всеки от тях, преди да имате такова цвете у дома.

Селагинела люспеста

Селагинела люспеста се отличава с къси, не повече от 10 см, стъбла. При липса на влага в стаята тя веднага се събира на топка, но щом се напои, тя отново оживява.

Листата на цветето изглеждат доста интересно - те са покрити с малки зелени люспи.

Селагинела люспеста

Анастастика Йерихон

Anastatica Jericho е директно растението, което може да се намери в дивата природа. Според легендата тя може да живее безкрайно, но минималният вегетационен период е 30 години.

Много декоративно растение, както изсушено, така и през периода на дейност.

Anastatica Jericho в къщата

Asteriscus джудже

Това растение понякога се нарича и египетска роза, въпреки че няма нищо общо с това цвете. Това е тревисто, цъфтящо растение, което цъфти през пролетта. Идеален за домашно отглеждане.

Въпреки факта, че е едногодишен, той има способността да се възпроизвежда сам.

Как да засадите растение у дома

Това цвете е доста специфично, следователно процедурата за засаждане е оригинална и необичайна.

Процедура за засаждане стъпка по стъпка:

  1. Необходимо е да се излее топла, добре утаена вода в плитка тава.
  2. Там също се поставя суха бучка от растението Йерихонска роза, с корените надолу.

След отварянето му от центъра започват да поникват зелени издънки, образувани от подготвени семена, чакащи в крилата вътре в цветето.

След това можете да засадите цялото цвете в саксия, субстратът, в който ще се състои от смес от пясък и малки камъчета, можете да трансплантирате децата в отделни саксии.

Как да се грижим за роза у дома

У дома цветето не се чувства много комфортно, особено в края на есента и зимата, по време на отоплителния сезон, когато батериите не само отопляват стаята, но и силно изсушават въздуха.

Мнозина се страхуват да закупят йерихонската роза, защото не знаят как да се грижат за нея у дома. Но грижите и поддръжката на растението няма да създадат много проблеми на собственика.

Осветеност и температурни условия

Оптималната температура за отглеждане на цвете е +20 ° C. Предпочита се леко засенчване, но не пълна сянка. Ярката светлина е противопоказана.

Правила за поливане и влажност

За да може Йерихонската роза да е в активно състояние и да не изсъхва, тя трябва да бъде снабдена с висока влажност. За да направите това, саксия с цвете се поставя в палета с мокри камъни, експандирана глина, блатен мъх.

Идеално е да имате овлажнител, разположен до централата. Няколко пъти на ден е полезно да пръскате цветето с топла вода от спрей.

Важно!Най-удобно е да държите роза във флорариум, където влажността постоянно се поддържа на едно и също ниво, което е проблематично да се осигури в отворен контейнер.

Поливайте розата с топла, мека вода, докато горният слой на почвата изсъхне. Поливането се извършва най-добре през палет, тогава самото цвете ще поеме необходимото количество влага.

Йерихон се издигна във флорариума

Подхранване и качество на почвата

Най-важното качество на почвата е насипността. Повечето от тях трябва да са пясък.

Освен това почвата трябва да е леко кисела и добре дренирана. Периодично цветето трябва да се подхранва, особено през пролетта, когато розата цъфти през лятото, по време на активния вегетационен период.

За подхранване се използва специален сложен тор за сукуленти, разреден в съотношение 1: 3.

Размер на контейнера за цветя

Саксията за засаждане на растението трябва да е широка, но много дълбока.

Как се умножава розата на Йерихон

Розата от Йерихон се размножава чрез разделяне на храста, резници или спори.

  • Размножаване чрез разделяне на храста

При размножаване чрез разделяне на храста, малка част внимателно се отщипва от здраво растение, което се засажда в подготвена почвена смес. Ако дължината на корените е около 5 см, можете да засадите до 5 части от храста в една саксия.

Докато цветето се вкоренява, е необходимо да се поддържа постоянна влажност на почвата.

  • Размножаване чрез спори

Семената на цветята са толкова малки, че често се наричат ​​спори. В естествената си среда те се изсипват от растението, което се търкаля под вятъра, образувайки тумор. У дома цветето също е способно на саморазмножаване.

  • Резници

У дома цветето се размножава най-често чрез резници. За да направите това, в началото на пролетта те се засаждат в мини оранжерия с висока влажност и саксията се поставя на сянка.

Вкореняването ще стане бързо - след 2 седмици.

Особености на цъфтящите растения

Цъфтежът се случва най-често през пролетта, цветята са малки, бели, периодът на цъфтеж е кратък, продължава по-малко от месец.

Периодът на вегетационна дейност е пролет - есен. За зимата си струва да се организира период на почивка чрез намаляване на поливането и понижаване на температурата.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Основните проблеми при отглеждането на йерихонската роза са нейната финност. За да остане цветето винаги отворено и да не изсъхне, трябва да му бъдат осигурени всички подходящи условия.

Болестите, които могат да засегнат растението, са най-често гъбични по природа. Възможно е също образуването на гниене и плесен. От вредителите, паяковите акари обикновено атакуват цветето.

За да се справите с гъбични заболявания, е достатъчно да третирате цветето със специални фунгициди. Мухъл и гниене могат да бъдат избегнати, без да преливат храста. Паякът се страхува от разтвор на сапун за пране, но е възможно и използването на инсектициди.

Йерихонската роза е удивително растение, което перфектно ще се впише във всеки интериор, ще подчертае индивидуалността и оригиналността на собственика. Съставяйки интересни композиции с нея във флорариума, можете да постигнете отлична декорация на апартамента, която ще бъде направена в едно копие.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина