Цвете Irezine: домашни грижи и основни сортове

Семейство Амарант включва 80 вида, произхождащи от Америка, Австралия, Антилите и Галапагоските острови. Един от представителите е растение, наречено Ирезин. В някои случаи това е тревист екземпляр, който може да бъде и храст или дърво. Културата се използва широко във флористиката и ландшафтния дизайн. Екзотичното име irezine е цвете с ефектна декоративна зеленина. Използва се за отглеждане на закрито, декорация на граници, градини.

Основни сортове

Многогодишното растение е популярно заради изключителния си червен оттенък; харесват се и листа със зъби и граница. Не се нуждае от специални условия. Дори начинаещ може да се справи с нарастването. На закрито съцветие, наподобяващо ухо, се появява много рядко. Най-популярните сортове са Herbst irezine и Linden irezine. Между другото, името в превод от гръцки означава "вълнен".

Декоративна зеленина ирезин

Тази култура не е отровна. Смята се, че той перфектно почиства въздуха в стаята, насищайки стаята с кислород. Следните ще се считат за типове.

Irezine Herbst

В природата този многогодишен сорт расте в тропиците на Бразилия. Заема дъждовни гори. Herbsta irezina е тревиста култура с червени стъбла с размер до 40 см. Характерните листа са кръгли, с форма на сърце в горната част, тъмно лилав цвят. Червените ивици допълват визията на Iresine Herbstii.

Irezine Herbst

Ирезинска липа

Описанието на този вид включва естествен произход - тропиците на Еквадор. Там, във влажни гори, естествените условия за отглеждане на Iresine lindenii. Свойството да има червени стъбла също е присъщо на този сорт. Височината им е 50 см и повече. Листата, големи до 6 см, с пурпурни жилки, също имат тъмен нюанс. Когато се подрязва, растението се разклонява, давайки млади издънки.

И други сортове

Необходимо е да се спомене сортът Aureoreticulata с червени издънки, дръжки. Листните пластинки са зелени със златни или червени жилки. Валиси, като друг вид, е разклонен, но компактен екземпляр. Този сорт има малки листа с метално червен оттенък.

Ирезинска липа с червени стъбла

Домашни грижи

Растението изисква редовно поливане, разрохкване на почвата, създаване на необходимото осветление, температурна среда и влажност. Нуждае се от подхранване, резитба, защита от вредители. За Irezine правилната домашна грижа е обичайното правило.

Осветление

Прозорецът, обърнат на север, не е най-доброто място за тази култура. Всички останали первази са подходящи за отглеждане. Ирезина е светлолюбиво цвете. Когато се намирате в южната част на жилището по обяд, трябва да се уверите, че слънчевите лъчи стават дифузни по интензивност, в противен случай има възможност листата да бъдат изгорени. Растението може също да бъде научено да насочва слънчева светлина, но постепенността е важна. Ако ирезинът е под флуоресцентни лампи, трябва да ги включвате по 14 часа на ден.

Температура

Обикновено няма нужда да се създава специална термична среда. През лятото приемливата температура е 15-25 градуса. През зимата горната граница се намалява до 20, но не трябва да се допуска по-малко от 12 градуса по Целзий. Цветето ще боли, влошава се, листата му ще падат. Така че той може напълно да умре.Летните горещини ще повлияят отрицателно на тонуса (тургора) на растението, което ще придобие известна летаргия.

Поливане и влага

Навлажняването на почвата се извършва с вода, която е била защитена за един ден или събрана от дъжда. През всички сезони трябва да изчакате изсъхването на горния слой на почвата. През зимата поливането се намалява, но също така не трябва да се допуска прекомерна сухота. Излишната влага и липсата на влага са вредни за Irezine. Постно поливане трябва да се извършва през зимата при температура от 16 градуса. Въздухът може да остане сух, но растението обича да пръска по-добре.

Торове

Подхранването през пролетта и лятото се прави ежеседмично. Използват се органични или минерални торове. През зимата процедурата се намалява до веднъж месечно, количеството вещества се намалява наполовина.

Подрязване и презасаждане

В допълнение към изброените правила за грижи се извършват резитба и пресаждане. Прищипването се произвежда всяка година, за да се увеличи великолепието на растежа. Откъснете издънката на върха. През февруари, в края на зимата, стимулирайте растежа със значителна резитба. Що се отнася до трансплантацията, годишният не се нуждае от това. В противен случай това се прави веднъж на 2 или 3 години.

Имаме нужда от леко кисела почва. За да приготвите сместа, вземете торф (1 част), копка, широколистна почва в пропорция от 4 части всяка. Добавете пясък, 1 част. Добрият дренаж е важен в дъното на контейнера, направен от фрагменти от тухли или експандирана глина.

Внимание! Растението ирезин, което расте на открито, също е приемливо, но не е пригодено за зимния сезон.

Ирезине близо до къщата

Защитавайки ирезин от вредители, те означават врагове: листни въшки, белокрилки, паякови акари. Използвайте специални средства за лечение в случай на профилактика или лечение. Болестите разбират растението в резултат на нередности в грижите за него. Това са следните явления:

  • Проливане на листа в млада възраст. Причините са недостатъчно осветление, липса на навременно подстригване.
  • При възрастен екземпляр листата се считат за нормални.
  • Издърпването на стъблата се случва при лоши условия на осветление. Не трябва да се забравя, че ирезинът обича любовта към ярки условия.
  • Падащите листа през лятото могат да показват липса на поливане или застояла вода.

За размножаване резниците се изрязват от основния екземпляр, като се избере края на зимата и началото на пролетта във времето. Те се засаждат в пясък при стабилна температура от 17 до 20 градуса. След вкореняване разсадът се разпределя между саксиите, приготвяйки питателна почвена смес. Те се нуждаят от температура между 19 и 21.

Важно! Резниците се вземат от млади, а не стари цветя, когато декоративният ефект все още не е загубен.

Много рядко се виждат съцветия. Те са бели, жълти, люлякови на цвят. По форма наподобяват колоски. В края на процеса плодовете се появяват под формата на кутии. В закрити условия почти никой не успява да накара растението да цъфти.

Цъфтящ ирезин

Интересно. Според източната философска доктрина на Фън Шуй, ирезинът е най-добре поставен на перваза на прозореца. В този случай цветето ще създаде бариера за отрицателна енергия, която би могла да проникне в дома. Въпреки че е възможно това да е просто суеверие.

Отглеждането на ирезин и неговите сортове не е толкова трудно както по отношение на усилията, така и на времето. Може да се купи готов или като семена. Посейте ги през пролетта или веднага, като добавите подсветка. Вътрешно растение ще помогне за украса на интериора, ще създаде благоприятна атмосфера в него. Цъфтежът е рядък, части от растението се ценят за декоративност.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина