Как да отрежете фикуса правилно, за да оформите короната

Почти всички видове фикуси са устойчиви на външни условия, непретенциозни в грижите. За правилното развитие на културата короната се подлага на систематично прищипване. За да не повредите растението, трябва да знаете как да отрежете фикуса. В храст се оформя красива корона, която е снабдена с редовно висококачествено поливане, разрохкване, защита от вируси и вредители.

За какво е резитбата?

Начинаещите цветари се интересуват дали частичното премахване на клони ще навреди на обрасъл храст? Подрязването се извършва, за да се образува красива буйна корона на фикуса.

Ficus каучук

Изрязването на сухи и повредени клони периодично помага да се поддържа растението здраво. Профилактиката на заболяванията включва своевременно отстраняване на увредените процеси. Ако това не бъде направено, инфекцията може да се разпространи в целия храст.

Правилно извършената манипулация допринася за:

 • подмладяване, възстановяване на стайно растение;
 • образуването на красива корона.

Време за подстригване и подготовка на инструмента

Частичното отстраняване и скъсяване на отделни части, извършено в момент на енергичен растеж, ще помогне да се направи короната на фикусовото дърво обемна и пухкава.

Инструменти за подрязване

Препоръчва се определен период за всеки вид резитба. Формирането на короната се извършва от началото на пролетта до средата на лятото. Как правилно да оформите фикус у дома, защо да не премахнете части от клони, зеленина през зимата?

Популярен вид сред руските животновъди е резитбата на каучуков фикус, чието формиране от януари до март е строго забранено. Излизайки от спящо състояние, растението започва да пуска издънки от страната, където са били отрязани клоните. Бушът се изкривява на една страна.

Забележка! Новите издънки се образуват поради запасите от хранителни вещества, останали от есента. Това е лошо за храста. Активно растящите нови клони отслабват стайното растение.

Не подрязвайте веднага след пресаждането. Цветът на фикуса все още се адаптира, а прищипването и премахването на издънките ще добави допълнителен стрес. След прехвърляне на храста в друга саксия, трябва да направите санитарна резитба.

В процеса на формиране на храст използвайте:

 • секатори;
 • градински ножици;
 • остър нож (скалпел).

Преди манипулация трябва да подготвите антисептични средства:

 • градинско игрище;
 • алкохол;
 • Активен въглен.

Инструментите се дезинфекцират с продукти, съдържащи алкохол, калциниране в огън. Резените на багажника, клоните се обработват с градинска смола. Отстраняването на ненужните процеси се извършва с наточен нож. Невъзможно е внимателно да се отреже ненужна издънка с тъп инструмент. Кората ще бъде „разрошена“ на среза. Патогенните бактерии могат да проникнат в багажника през нараненото място.

Градина вар

Общи правила за подрязване на фикус

Премахването на здрави клонки може да се извършва само през периода на активен растеж. Преди това, след две седмици, растенията трябва да се хранят с азотни торове.

Някои видове фикуси се спират във вертикален растеж чрез прищипване на едно централно стъбло. Обикновено вместо един ствол се появяват няколко издънки. При каучуковия фикус страничните клони не се образуват след прищипване.

Резените се правят над бъбреците в хоризонтална посока. Клоните се изрязват близо до стъблото. Високият коноп разваля външния вид на цветето. С течение на времето тези къси пръчки изсъхват и се превръщат в среда за размножаване на гъбички и вредители.

Важно е да знаете! Дебелите дървесни клони се отстраняват под ъгъл от 45 градуса, а зелените тънки издънки трябва да имат прав разрез.

Млечният сок се отстранява от пресни рани от фикус с памучен тампон, след което повредените участъци се третират с натрошен активен въглен, градинска смола. Тези мерки ще дезинфекцират среза и ще предпазят фикуса от инфекция.

Млечният сок на фикуса е много плътен. Ако инструментите са били калцинирани и изтъркани с алкохол, не е необходимо раните по кората да се третират с катран и въглища. Изсушава сока, запушва разреза. Следователно резитбата на каучуков фикус може да се извършва без антисептици.

Ножът и другите предмети, които са били използвани по време на подстригването, се измиват старателно веднага след манипулацията. Ако това не бъде направено, втвърденият сок ще бъде трудно да се отстрани.

Как правилно да режете фикус

Буйна корона от фикус се получава, ако издънките редовно се прищипват. Прищипването на точките за растеж на клоните води до активен растеж на нови странични издънки.

Подготовка на фикус за резитба

За да не се развали вътрешното цвете в резултат на прищипване, храстът се изследва преди манипулация. Те избират отслабени, грозни процеси, обмислят формата, която трябва да се получи в резултат на обработката. Пъпките, разположени под клоновите разфасовки, ще станат мястото за растеж на бъдещите странични клони.

Допълнителна информация! Новите издънки ще растат в посоките, където са насочени пъпките.

При редовно прищипване размерът на листата намалява. Листните плочи на страничните клони имат по-малка площ от тези, растящи на централното стъбло.

Подрязване за подмладяване на растението

За да придадете нова жизненост, възстановяване, се препоръчва да се отрежат всички повредени клони. Подмладяващата резитба се извършва, когато растението е било замразено или е започнало да изсъхва поради болест.

Ако фикусът след хипотермия е загубил листата си, а върхът е започнал да отмира, резитбата "на пън" може да помогне. Стайно цвете, след като се е отървало от болната част, бързо ще се възстанови за сметка на младия растеж, който ще премине от живите корени. По този начин ще бъде възможно да се подмлади фикусът на Кария (фиг.).

Ако желаете, можете да оставите няколко издънки и да отгледате цвете под формата на храст. Като стандарт, производителите избират най-силното стъбло, изрязват околните издънки, след което оформят растението под формата на малко дърво. Изборът на форма зависи от личния вкус.

Забележка! Ако отново искате да получите много издънки, премахнете централния издънка "на пън", след известно време кореновите издънки ще се появят от земята. Джуджетата фикуси реагират добре на подобни манипулации.

Болните, изсъхнали цветя се подлагат на кардинална резитба. Премахнете всички повредени клони. Остават само 2 пъпки. Нарязаният материал се използва за резници. Дългите клони се съкращават, така че върху тях остават 4 пъпки. Двама са заровени, останалите са оставени над почвената повърхност. Всички секции са предварително обработени с активен въглен.

Подрязване за подмладяване на растенията

Санитарна резитба

Сухите, счупени клони, листата, които са започнали да пожълтяват, се отстраняват през цялата година. Не трябва да се оставят слабо развити, болни издънки, те развалят външния вид и могат да се превърнат в източник на инфекция за цялото растение.

Цветът периодично се изследва. На някои сортове широколистни фикуси клоните са оголени след септември. Болни области могат да бъдат открити, след като са преминали в състояние на покой. Всяко нездравословно кълнове се отстранява веднага след откриването му. Подрязването се извършва редовно.

Старите и болни клони стават храна за гъбичките. Постепенно разлагащи се, такива зони привличат вредители. Върху тях са положени ларвите.Болните издънки, растящи от почвата, се отстраняват в самия корен.

Формиране на короната и общ вид

Красив външен вид, пухкавост на короната се формира в процеса на редовна старателна работа. Формата на апикалната част на цветето се планира предварително. Необходимо е да се определи колко висок ще бъде фикусът. Важно е да разберете веднага дали ще бъде стандартно растение или пухкав храст. Собственикът на цветето сам решава как да оформи фикуса.

Когато има твърде много вътрешни издънки, короната може да бъде изтънена. Оставете бъбреците, които не са насочени по протежение на багажника, а навън. Ако задачата е да се оформи кръгла корона, оставете равен брой клони, насочени хоризонтално и вертикално. Подрязването на леторастите се извършва в кръг, на еднакво разстояние от точката, маркирана в центъра.

Формирането на короната на растението включва:

 • подрязване на апикалните издънки;
 • скъсяване на страничните клони;
 • посока на процесите в определена посока.

Огъването, фиксирането се извършва с тел, въжета, колчета. Растящите в грешна посока клони се изравняват, закрепват се с опъващи устройства. Не винаги трябва да се отрязват здрави, силни издънки в корена. По-добре да им придадете желаната форма. Няма гаранция, че новите клони ще растат равномерно и достатъчно силни.

Можете да дадете желаната посока, ако огънете клона далеч от централния багажник, достатъчно е да го фиксирате на желаното разстояние с дистанционер или прашка.

Забележка! За да не се нарани кората, под върха на пръчката се поставят пяна, каучук, памук, тъкани.

Короната, оформена под формата на топка, конус изглежда красиво. Апикалната част на фикуса може да бъде изрязана под формата на всякаква геометрична форма. Няколко издънки образуват един преплетен ствол с обща корона. Такова дърво ще се превърне в украса на офис, домашна зимна градина.

За оформяне на стъбло се изрязват всички издънки, с изключение на петте апикални. Когато фикусът е нараснал до необходимата височина, прищипете централното стъбло, след което съкратете всички обрасли клони в кръг. Такива манипулации са възможни само с млади растения.

Създаване на необичайни форми

Стандартният фикус изглежда красиво, много начинаещи производители на цветя не знаят как да оформят короната му. Някои фикуси се отглеждат под формата на малко дърво. По-голямата част от ствола на багажника се освобождава от страничните клони. На апикалната част на растението е дадена всякаква геометрична форма.

Има интересни варианти за образуване на преплетени единични стъбла от коренови издънки. Докато растат, няколко издънки се преплитат.

Допълнителна информация! С течение на времето стъблата растат заедно. За да се създаде единичен багажник, се използват всякакви модели на тъкане на плитки.

За да сплетете фикуса, струва си да изчакате издънките да пораснат. Младите, не сковани издънки се поддават на формиране. В зависимост от количеството материал, можете да създадете тъкане под формата на:

 • спирали;
 • жив плет (ограда от плетеница);
 • решетки;
 • пигтейли.

Необичайни форми на багажника

Важно дизайнерско правило. Колкото по-сложна е формата на багажника, толкова по-проста, толкова по-естествена трябва да изглежда апикалната част. На просто единично стъбло короната изглежда хармонично, имайки формата:

 • сфери;
 • конус;
 • полукълбо.

Как да подрязвате домашния фикус, така че да е пухкав, собственикът решава след внимателен преглед на клоните и местоположението на пъпките. Ако цветарят планира да създаде едно растение от няколко издънки, те трябва да бъдат съкратени на една и съща височина. За тъкане са подходящи стъбла с отстранени странични клони. Прищипването на върха активира страничните бъбреци. Ако манипулацията се извършва редовно, във фикуса се образува красива буйна корона.

Дейности след подрязване

Невъзможно е да се отглежда красива закрита култура без качествена грижа, която включва:

 • редовно поливане с топла вода;
 • балансирано хранене;
 • защита срещу вируси, бактерии и вредители.

Ficus фураж

Преди и след оформянето на цветето, трябва да направите горна превръзка.За бързо възстановяване растението се нуждае от хранителни вещества и нежно разрохкване на почвата. Когато растението активно расте, се избират азотни торове.

Важна информация! Чиста органична материя не може да бъде въведена. Компостът, тинктурата на оборски тор се дезинфекцират. При домашно приготвените домашни торове инфекцията е често срещана.

За да се избегне заразяване с вредители, листата на фикуса могат периодично да се напояват с инфузия на чесън и лук. Това лекарство е подходящо и за напояване на култури. Той се използва едновременно като защита и листно приложение.

Пресаждането на стайни цветя след подрязването не се препоръчва. Допълнителен стрес може да доведе до смърт на крехки храсти. При претоварване се отстраняват твърде дълги, болни, изгнили корени.

С правилния интегриран подход към грижите и защитата на растенията, висококачествената редовна резитба, се формира буйна корона. Когато в къщата има фикус, как да оформите корона е второстепенен въпрос. Непретенциозната култура понася добре премахването и прищипването на клоните.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина