Как да отрежете правилно каланхое

Каланхое е прекрасно растение, което има изразени лечебни свойства. Използва се при възпалителни процеси, кожни патологии, ринит. Също така, културата има отлични декоративни свойства. Характеризира се с красиви цветя. С подходящи грижи храстът може да се превърне в истинска украса на стаята. В този случай трябва да знаете как да отрежете каланхое.

Защо и кога можете да режете растение

Подрязването на каланхое е да премахнете излишните листа и дръжки. Тази процедура помага да се даде на цветето красива заоблена форма. Ако оформите култура под формата на малък храст, тя ще изглежда по-оригинално от удължено тънко стъбло и хаотични удължени клони.

Правилната резитба на каланхое помага да се постигне буен и обилен цъфтеж

В допълнение към решаването на декоративни проблеми, резитбата у дома се изисква, за да се създадат най-благоприятните условия за растението. Благодарение на процедурата, сокът, който се натрупва вътре в цветната култура, се разпределя равномерно по процесите и подхранва листата. В резултат на това растението става по-сочно и устойчиво на изсъхване и увяхване.

Подрязването на храсти има няколко разновидности:

 • начален;
 • превантивна;
 • след завършване на цъфтежа.

Най-добре е да използвате нож за подстригване. Можете да използвате и остър нож.

Важно! Категорично е забранено да се откъсва зеленината. Това се отразява негативно на състоянието на храста и може да причини пълно увяхване.

Първо и превантивна резитба

За първи път храстът трябва да бъде подрязан през пролетта. Процедурата трябва да се извърши един месец след събуждането на цветето. За да направите това, трябва да премахнете младите издънки с листа. Отначало се препоръчва да отрежете 2-3 листа на всеки клон.

След процедурата е забранено да се поставя културата на южния или югоизточния перваз на прозореца. Не трябва да се излага на ярки слънчеви лъчи. На такова място каланхое ще започне да расте бързо и следователно издънките ще се простират. В резултат на това храстът бързо ще загуби формата си.

Подрязването може значително да подобри външния вид на растението.

Превантивната процедура трябва да се извършва при развитието на цветето. Извършва се по различни причини. В районите, където издънките и листата се отстраняват от пъпките, след известно време се появяват пресни издънки. От тях се отрязват 2-3 листа. Този процес може да продължи до есента, докато е възможно да се получи короната с желаната форма.

За да се предотврати гниенето на стъблата и други заболявания, всички засегнати листа и счупени клони трябва да бъдат отстранени от растението. С развитието си старите листа падат, което води до голата основа на храста. Това се отразява негативно на външния му вид и предотвратява развитието на млади издънки. Следователно старите фрагменти от културата трябва постепенно да се премахват, което допринася за подмладяването на културата.

През лятото горната част ще расте активно до върха, което ще доведе до нарушаване на формата на растението. За да активирате растението от млади издънки отстрани, трябва да го притиснете.

Забележка! За размножаване на културата могат да се използват апикални издънки с дължина по-малка от 10 cm. Резниците и листата на цветето се отличават с висока степен на оцеляване.

Как правилно да отрежете каланхое у дома, инструкции стъпка по стъпка

Много хора се интересуват от това как може да се реже каланхое, ако е разтегнато. Всъщност това е доста проста процедура. Независимо от това, когато го извършвате, трябва да следвате прости препоръки:

 • за подстригване трябва да се използва изключително остър нож или ножица - това ще помогне да се избегнат силни разкъсвания на тъканите;
 • преди манипулация инструментите трябва да се дезинфекцират - това ще избегне инфекция на цветето;
 • ръцете трябва да се измият старателно със сапун, преди да се отреже културата;
 • най-добре е да режете растението сутрин;
 • секциите трябва да бъдат поръсени с натрошен активен въглен - това допринася за по-бързо изсушаване на раната;
 • след резитбата реколтата трябва да бъде премахната от слънчевия перваз - тя се нуждае от малко полусянка.

Ако растението има слаб и непривлекателен връх, препоръчително е да го премахнете. За да се развие растението в буен храст, трябва внимателно да се оцени структурата на леторастите.

Как да режем каланхое? Инструкцията стъпка по стъпка изглежда така:

 1. Отстранете 2-те горни листа от растението веднага щом започнат да се развиват.
 2. Когато се появят 2 издънки в прищипената зона, трябва да им се остави да растат, докато се образува друга двойка листа. На това ниво те трябва да бъдат подрязани.
 3. Изчакайте да се появят още 2 издънки и трета двойка листа. На този етап извършете процедурата отново.
 4. Ако храстът не е придобил привлекателна форма, процедурата трябва да продължи, докато се получат желаните резултати.
 5. За последен път се препоръчва каланхое да се подстригва отново в края на есента - това трябва да се направи през ноември.

Важно! След процедурата каланхое трябва да се постави на източния или западния перваз на прозореца. През зимата храстът се нуждае от хладен въздух - около +10 .. + 15 градуса.

По време на процедурата, излишните листа трябва да бъдат отстранени от растението, за да се стимулира развитието на странични издънки.

Как да прищипите каланхое, какви са тънкостите

Много хора се интересуват от това как да прищипите каланхое. Ако постоянно наблюдавате състоянието на цветето и избягвате свръхрастеж, няма да има нужда от значителна резитба. Когато се появят грозни издънки над короната на храста, те трябва да бъдат защипени. Процедурата се състои в премахване на двете горни листа.

В същото време е необходимо внимателно да се следи състоянието на издънките и да се предотврати бързото им развитие. Благодарение на това последващата резитба ще бъде по-малко болезнена. Въпреки това все още се изисква образуване на корона.

В допълнение, навременното прищипване ще помогне да се направи по-плътно зрялото растение. Той ще стане по-разклонен и по-заоблен. Също така процедурата ще помогне на вкоренените резници да цъфтят. За целта се препоръчва периодично да се отрязват издънките на младата култура над четвъртия лист.

За първи път се препоръчва да притиснете храста веднага след покупката. Това ще осигури правилен растеж на цветето и ще създаде основата на буйна корона. В този случай е необходимо да се премахнат 2-3 горни листа от всеки клон. Това ще помогне да се постигне развитието на младите издънки. Не се препоръчва да прищипвате храста по време на периода на цъфтеж.

Подрязване на цвете след цъфтежа, дали е необходимо да се направи

След края на периода на цъфтеж храстът трябва да бъде отрязан. Процедурата се извършва веднага след изсъхване на пъпките. В процеса на извършването му е необходимо да се отървете от сухи дръжки. Също така трябва да премахнете 2 листа на всеки клон.

Важно! Преди да започнете резитбата, препоръчително е внимателно да изследвате храста. Трябва да се уверите, че цъфтежът му е напълно приключил.

Подрязването на каланхое за буен цъфтеж през следващите сезони означава да направите следното:

 • премахване на всички дръжки;
 • подрязване на цветя близо до основата;
 • третиране на увредени зони с активен въглен.

Благодарение на резитбата след цъфтежа е възможно да се активира образуването на млади издънки, на които впоследствие ще се появят цветя. След подрязване на дръжките, фазата на покой започва в храста. В същото време се препоръчва да намалите броя на поливанията и да преместите храста на по-тъмно място. Почивката трябва да отнеме 25-45 дни.

След края на цъфтежа в храста, трябва да премахнете всички цветни стъбла

Как правилно да оформите короната на каланхое

Как да оформите правилно каланхое? Този въпрос представлява интерес за много производители на цветя. По принцип този процес прилича на резитба. Препоръчително е да оформите растението веднага след превантивна резитба, когато храстът има достатъчно количество зеленина.

Благодарение на образуването на короната е възможно да се избегне твърде силен растеж на леторастите. За да направите това, трябва да отщипите върховете на растението. Процедурата трябва да се извършва с чисти ръце. Това трябва да се направи с палеца и показалеца, между които върхът на летораста е затегнат.

Апикалните листа трябва да са много малки. Благодарение на това повредената зона ще може да се възстанови по-бързо. По този начин е възможно да се формира корона с минимум подрязване, за да се намали вероятността от повреда на каланхое.

Важно! Прищипването на върховете помага да се активира развитието на страничните издънки. Благодарение на това е възможно да се запълнят кухините в короната на растението.

В процеса на отглеждане на каланхое е наложително да се обърне внимание на формирането на короната му.

Грижа за растенията след подрязване и прищипване

Ако се отглежда каланхое, как да се грижим и подрязваме, за да цъфти тази култура? Този въпрос представлява интерес за много производители на цветя. Подрязването води до повреда на храста. За да ускорите възстановяването му, трябва да се придържате към прости препоръки:

 • Поливайте растението правилно. Процедурата се извършва след изсъхване на горния слой на почвата. През топлия сезон е необходимо да се навлажнява почвата на интервали от 3-4 дни, в студа - максимум веднъж седмично. Каланхое трудно понася излишната влага. Растението може да натрупа достатъчно количество течност в листата и да го изразходва малко по малко.
 • Използвайте мека вода за поливане. Течността трябва да е със стайна температура.
 • При поливане водата може да се излива под корена или в тава под саксията. Благодарение на това кореновата система на цветето ще може да получи необходимия обем течност.
 • След няколко часа излишната вода от картера трябва да се източи. Това избягва развитието на гнилостни процеси в корените.
 • Оптималният период за оплождане се счита за цъфтежа на културата. Това помага да се удължи живота на съцветията и да се образуват нови пъпки. В същото време се препоръчва да се подхранва културата веднъж месечно до края на буйния цъфтеж. Прекомерното количество хранителни вещества може да причини ускорен растеж на зелената маса и деформация на леторастите. Това се отразява негативно на декоративните характеристики на цветето.
 • Всяка година в края на март каланхоето трябва да бъде преместено в нов съд. Той трябва да е с няколко сантиметра по-голям от предишния в диаметър. При извършване на трансплантация храстът трябва да бъде изваден с бучка пръст. Това избягва увреждането на корените.

Важно! За каланхое трябва да изберете правилната почва. За целта смесете в равни части листна земя, едър пясък, трева и половината количество хумус.

За да трансплантирате култура, трябва да се напълни нова саксия с дренажен слой на една четвърт. За това е допустимо да се използват камъчета или експандирана глина. След това изсипете почвата и поставете растение с бучка пръст в контейнер.

Какви проблеми могат да възникнат

Като цяло растението понася нормално резитбата и лесно се възстановява. Понякога страда от инфекции и паразити. Също така цветето може да стане по-взискателно по отношение на грижите и условията за поддръжка.

Най-честият проблем на каланхое е късната болест.С развитието на патологията на листата се появяват кафяви петна и плака. Заразяването може да се дължи на излишната влага в почвата или застоялия въздух в помещението.

За да се справите с проблема, е необходимо да отрежете повредените фрагменти от храста и да напръскате растението с разтвор на фитоспорин. В същото време е необходимо да се намали броят на поливките и да се проветрява помещението по-често.

След резитбата растението се нуждае от навременно и качествено поливане.

С рядко проветряване на помещението в горещо време или по време на отоплителния сезон, вероятността от развитие на брашнеста мана се увеличава. В този случай листата на културата са покрити с бял цвят. За да се справи с проблема, културата трябва да се третира с Fundazole.

Ако растението се държи на много студено място, съществува риск от потъмняване и загниване на долната част на стъблото. Лечението с Diskor и поддържането на оптимални температурни условия ще помогнат за справяне с проблема.

Също така храстът може да страда от паразити - предимно от паяк. Вредителите се заселват в долната част на листата, което води до тяхното усукване, пожълтяване и отпадане. Fitoverm ще помогне за премахване на кърлежите.

Друг паразит, който вреди на каланхое, е брашнестата брада. В този случай листата са покрити с бели восъчни петна. Препоръчително е да се събират паразитите на ръка, след това да се третира храстът със сапунена вода и Aktara.

При неправилна грижа за храста след резитбата съществува риск от развитие на опасни заболявания.

Подрязването на каланхое помага за подобряване на декоративните свойства и повишаване защитните сили на културата. За да постигнете добри резултати при провеждането на тази процедура, трябва да изберете правилния период и стриктно да следвате препоръките на опитни цветари.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина