Как сами да трансплантирате алое у дома

Когато отглежда стайни растения, цветарят трябва да извърши редица грижи за тях. Същото важи и за алое. За да може една култура да остане здрава и привлекателна, е необходимо периодично да я премествате на ново място. Следователно трябва да знаете как да трансплантирате алое.

Какво е растението алое и защо да го трансплантирате

Алое е сочно растение, което се нуждае от достатъчно място. Цветето се характеризира с мощна коренова система, която се характеризира с бързо развитие. Следователно, за да отгледа силно растение, цветарът трябва да създаде комфортни условия за живот. Трансплантацията на алое е важна стъпка в грижата за него.

Алоето се счита за красиво и здравословно стайно растение.

Има редица фактори, които са в основата на трансплантацията на алое у дома:

 • Основната причина, поради която се отглежда цвете, са неговите декоративни свойства. За да се поддържа красотата на растението, то трябва да се пресажда периодично. Това важи особено за възрастните култури.
 • По време на развитието на цветето около него в саксията и върху самото растение се появяват млади издънки. При голям брой такива издънки е необходимо децата да бъдат преместени в отделни контейнери. В противен случай кълновете ще поемат твърде много полезни елементи от основното растение, което ще забави развитието му и ще изтощи почвата в контейнера. Освен това растенията ще се ограничават взаимно и ще възпрепятстват правилното развитие. В резултат на това цветето се деформира, което ще се отрази негативно на външния му вид.
 • С развитието на храста корените му растат. Следователно културата трябва да се премести в по-голям контейнер. Ако цветето не бъде трансплантирано навреме, корените могат да растат през дренажните отвори. В резултат на това съществува риск от проблеми с вкореняването на реколтата в новата саксия. Очевиден симптом, че коренът от алое е достигнал впечатляващи размери, се счита за нарушение на преминаването на влагата в почвата.
 • Може да се наложи трансплантация в нов контейнер поради изчерпването на почвата в саксията. Сукулентът се характеризира с впечатляващ коефициент на отстраняване на минералите от почвата. В този случай азотът се изразходва доста бавно. В такава ситуация излишъкът от веществото провокира превръщането на почвата в прах. В този случай горната част става скалиста. Това предотвратява попадането на течност до корените. Цъфтящата култура трябва да се развива в питателна почва. В противен случай съществува риск от измиране на долния му ред, а самото растение ще стане бледо и ще изсъхне.
 • Необходимостта от спешна трансплантация възниква, когато културата започне да гние. Подобни ситуации се наблюдават при прекомерно поливане на растението и поражение на агавата от някаква болест. Развитието на процесите на гниене се доказва от подкисляването на почвата в саксията и почерняването на цветето. Често такива проблеми се наблюдават през зимата - през февруари.
 • Засаждането на растение в нов контейнер е необходимо веднага след закупуване на цвете. Факт е, че в магазина растенията се продават в субстрат, който не е предназначен за отглеждане у дома.

Важно!Опитните производители не се препоръчват да извършват трансплантация на култура без видима причина. Тази процедура създава сериозен стрес върху растението.

Има редица причини, поради които трябва да трансплантирате храст.

Колко често можете да трансплантирате у дома

Необходимо е да се трансплантира култура, ако цветето е надраснало капацитета си и се нуждае от ново пространство. Процедурата често се планира и се извършва, когато се появят корени от дренажните отвори. Липсата на хранителни вещества в такава ситуация провокира спирането на развитието. Освен това цветето става по-уязвимо от атаки на паразити и развитие на болести.

Едно обикновено стайно растение трябва да се пресажда на ново място всяка година. Това се изисква, докато реколтата достигне петгодишна възраст. Тогава развитието му се забавя. Възрастен храст е разрешено да се пресажда на интервали от 3 години. Младото растение има бързо растящи корени, които се нуждаят от повече пространство.

Едно младо растение трябва да се пресажда ежегодно.

Кога е най-доброто време да го направите

За да бъде трансплантацията успешна, се препоръчва да се извърши преди началото на активния вегетационен период или по време на него. Преместването на цвете на ново място в началото на март или с настъпването на лятото насърчава бързото възстановяване на корените. Растението се адаптира по-лесно към нов субстрат и друг капацитет.

Важно!Пресаждането на реколта през есента или зимата не се препоръчва. По това време растението е в латентно състояние и се възстановява много по-бавно.

Подготовка на растенията за пресаждане

Преди да презасадите алое, трябва да се подготвите за тази процедура. Това е необходимо, за да може растението бързо да пусне корени. Първо трябва да изберете саксия. Размерът му се избира, като се вземе предвид възрастта на растението. За младо растение трябва да вземете голям контейнер. За цвете с кълнове е позволено само да сменя земята и да засажда децата в отделен контейнер.

За да отглеждате сукуленти, трябва да използвате пластмасова или керамична саксия. Полимерните саксии помагат за постигане на еднакво развитие на културите. Въпреки това, когато отглеждате цвете в такъв контейнер, е важно да избягвате застоя на течности.

При избора на керамични саксии трябва да се има предвид, че този материал може да пропуска въздух. Това осигурява естествено изпаряване на излишната влага и спомага за нормализиране на температурните параметри. Благодарение на това ще бъде възможно да се улесни грижата за растението.

Преди да вкорените културата в закупения контейнер, тя трябва да бъде добре измита и изсушена. Всички контейнери трябва да имат дренажни отвори на дъното, през които ще се отстранява излишната течност. Когато пресаждате цвете в стар контейнер, първо трябва да се дезинфекцира.

Как да трансплантирате възрастно растение в друга саксия

Как трансплантирате алое в друга саксия? Процесът стъпка по стъпка за преместване на култура на ново място изглежда така:

 1. Ден преди преместването на културата на ново място, почвата трябва да бъде добре напоена и разхлабена. Благодарение на това ще бъде възможно да се улесни процесът на претоварване на храста и да се отстрани коренището с бучка пръст.
 2. Поставете дренаж в нов съд със слой от 10-12 см. След това е необходимо да добавите слой субстрат. Саксията трябва да е наполовина пълна.
 3. Поставете стария контейнер отстрани, за да извадите храста с бучка пръст. Когато се опитвате да освободите корените, е забранено да полагате усилия. Ако са необходими, е необходимо допълнително да се навлажни почвата.
 4. Почистете корените от буци стара земя, които не са оплетени от корени, и ги поставете в нов съд. Поръсете го с пръст отгоре. В този случай кореновата шийка трябва да се задълбочи по същия начин, както на старото място.
 5. Поливайте растението леко. В този случай влажната почва трябва да се придържа към корените. След това напълнете утаената почва до първоначалното ниво и внимателно я уплътнете. За да забавите изсъхването на земята след уплътняването, трябва да сложите слой камъчета или експандирана глина.

Когато трансплантирате култура, трябва да се спазва определена последователност от действия.

Забележка! След трансплантацията на алое се препоръчва да го поставите на сянка. Не се препоръчва да поливате или пръскате храста в продължение на няколко дни.

Какъв вид саксия е необходим

Каква саксия е необходима за алое? Новият контейнер трябва да е с около една четвърт по-голям от предишния. Твърде стегнатото гърне няма да работи. При липса на пространство развитието на храста се забавя, възниква нарушение на развитието на листата.

Когато поставяте храст в контейнер, корените му трябва да бъдат разположени на разстояние 3-4 см от стените. Важно е да се гарантира, че те не попадат в контейнера.

Когато избирате материал, трябва да отдадете предпочитание на глина, теракота или пластмаса. Експертите често предпочитат теракотени или пластмасови съдове, тъй като в тяхната структура няма пори.

Такива контейнери задържат влагата и не позволяват на въздуха да премине през тях и следователно има минимално изпаряване на течността. В същото време има и известна заплаха. Състои се в разлагане на кореновата система.

Изисквания към земята

Алоето се счита за неизискваща култура и затова всеки субстрат е подходящ за него. Колкото по-лесно се използва земята, толкова по-добре. Когато се използва уплътнена почва, съществува риск от забавяне на развитието и появата на тънки и слаби листа с жълти краища. Почвата трябва да има неутрална или слабо кисела реакция.

Когато правите субстрат сами, можете да използвате следните опции:

 • смесете трева, листна почва и едър пясък в съотношение 2: 1: 1 и добавете шепа торф;
 • вземете в равни пропорции трева, пясък, горска листна земя и добавете една пета от слабо кисел торф;
 • смесете листна земя с едър пясък в съотношение 3: 2, добавете въглен към състава.

Важно! Растението трудно понася застояла влага, така че определено се нуждае от дренаж. За това е допустимо да се използва натрошена тухла, перлит, експандирана глина.

Трансплантация на алое без корени

Растението може да се размножава без корени. Това се прави чрез резници, издънки, листа, върхове на lignified издънки. Резниците или листата се препоръчват да се режат с остър нож. Процедурата се препоръчва да се извършва по-близо до културата на майката. След това нарязаните зони трябва да бъдат обработени с активен въглен.

Алоето може да се размножава чрез резници или резници

Посадъчният материал трябва да се постави на тъмно и хладно място, за да се постигне заздравяване на повредената зона. След това листът или дръжката трябва да бъдат засадени в навлажнен пясък. След няколко седмици ще даде корени.

Важно! По време на вкореняване е разрешено да се полива само пясък. Ако влагата попадне върху зелената част, съществува риск от гниене на засадената култура.

Когато растенията пуснат корени, те трябва да бъдат засадени на постоянни площи. Също така, нова реколта може да бъде получена от горната част на lignified издънка. Трябва да се постави в съд с вода и да се пусне в съд с почва.

Грижи след трансплантацията

След трансплантацията на алое са необходими 1,5-2 месеца за адаптация. През този период културата се нуждае от особено внимателни грижи.

След пресаждането храстът изисква своевременно поливане

През първата седмица културата се нуждае от обилно поливане. В същото време за първи път е необходимо да се навлажни почвата само няколко дни след пресаждането. При по-ранно поливане съществува риск от загниване на засегнатите корени. По същата причина е разрешено наторяването на храста само след месец.

След трансплантацията културата изисква достатъчно количество осветление. Следователно храстът трябва да бъде преместен на перваза на прозореца или балкона. Това трябва да се направи 2-3 дни след трансплантацията.

При избора на температурен режим трябва да се даде предпочитание на диапазона от +12 до +30 градуса. При такива условия разсадът ще се развива най-добре.

Трансплантацията на алое е доста трудоемка процедура, която изисква спазване на редица препоръки. За да се адаптира културата нормално към новите условия, е необходимо да изберете правилния съд и да подготвите хранителен субстрат. Адекватната и внимателна грижа след трансплантацията е от съществено значение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина