Как да трансплантирате каланхое - каква почва и саксия са необходими

Производителите на цветя познават над двеста вида каланхое, някои от които са известни с буйния си красив цъфтеж. Други сортове цветя не съществуват у дома, но листата са впечатляващи в разнообразието от форми и цветове. В градинските магазини можете да изберете растение с подходящ размер с цветя в любимия ви сянка. Обикновено след покупката се изисква трансплантация, чиито правила като цяло са еднакви за почти всички сортове сукуленти. За да не унищожите новия домашен любимец, е необходимо да изясните как да трансплантирате каланхое у дома.

Как да вземете добро цвете каланхое в магазин

Най-често на рафтовете на магазините можете да намерите каланхое на Blossfeld с различни нюанси (Mix или Kalandiva), както и Kalanchoe bryophyllum на Degremona (известен като живороден). Вторият не цъфти, но е ценен заради своите декоративни и лечебни свойства.

Каланхое Блосфелд

Забележка! Най-успешното време за закупуване е декември, когато започва сезонът на масовия цъфтеж на каланхое.

Kalanchoe bryophyllum Degremona

Когато избирате растение в градински магазин, трябва да обърнете внимание на състоянието му. Трябва незабавно да откажете да купите болно копие. За здравето на растението може да се съди по външния му вид:

 • Листа. На допир всеки лист трябва да е еластичен, сочен, без следи от увяхване. Предупредителни знаци: жълти или кафяви петна, сив цвят, както и голямо разстояние между листата (това се случва поради липса на светлина).
 • Пъпки и цветя. Най-добре е да купите каланхое в стадий на неразцъфнали пъпки. В този случай можете да се наслаждавате на красотата на постепенно цъфтящите цветя поне месец. Ако всички пъпки вече са се отворили, скоро растението ще премине в латентно състояние.
 • Болести. За тяхното присъствие може да се съди по плачещи петна по листата, както и по неприятна гнилостна миризма.
 • Вредители. Струва си да се изследват внимателно листата от всички страни. Често ножницата, листните въшки и паякообразните акари се крият на обратната страна, но те са лесни за откриване чрез повреда: драскотини, израстъци, цъфтеж, петна.

Когато цвете се нуждае от трансплантация

За да расте здрав и силен каланхое, домашните грижи след покупката трябва да започнат с избора на подходящо място за него (светлина, но не на южния прозорец). Но можете да го поставите на постоянно място само след задължително отлежаване в продължение на две седмици в карантина, далеч от други домашни растения.

Обикновено цветята в магазините се продават в транспортни контейнери, пълни с бедна на хранителни вещества почва или торф. Това е основната причина, поради която растенията трябва да бъдат трансплантирани в нова здрава саксия и питателна почва.

Често контейнерите за съхранение не съответстват на размера на самото цвете

Мога ли да трансплантирам по време на цъфтежа

Трансплантацията може да се извърши седмица след доставянето на растението в къщата. През този период сукулентът се аклиматизира към промененото осветление, температурен режим и влажност на въздуха. Ако каланхое вече цъфти и почвата в саксията му не е лоша, тогава можете да изчакате, докато всички пъпки изсъхнат.

Забележка! Избледнелите съцветия трябва да бъдат отрязани заедно с първата долна двойка листа.Това се прави така, че разцъфналото каланхое да не губи енергията си, опитвайки се да постави семена.

Каланхое - домашна трансплантация

Причините за присаждането на растение в нова саксия са само две: това се прави след покупката или е планирано.

Планирана трансплантация

Обикновено каланхое се трансплантира на всеки 12 месеца. Възрастните екземпляри на възраст над 5 години не трябва да бъдат обезпокоявани толкова често и да сменят почвата за тях на всеки 2 години. Понякога се изисква трансплантация по спешни причини:

 • корените надничат от долните дренажни отвори на саксията - цветето е надраснало къщата си;
 • почвата е станала твърде плътна и е престанала да абсорбира влагата;
 • възникна гниене на корените - необходими са реанимационни мерки.

В процеса на трансплантация може да се окаже, че короната на растението е нараснала твърде много в страни и е загубила кокетната си форма. Подрязването се извършва по едно и също време. Удължените издънки се отстраняват, връщайки привлекателен външен вид на сукулента.

Забележка! Всеки от изсечените издънки е добър посадъчен материал. Клонките могат да бъдат вкоренени и по този начин да умножите сорта каланхое, който харесвате.

Има два начина за вкореняване на издънки (резници):

 • Във вода. Чаша вода е покрита с хартия с отвор, в който се вкарва дръжката, така че само върхът й към долната двойка листа да е потопен във вода. След 2-3 седмици трябва да се появят тънки бели корени. След това можете веднага да засадите такива резници в най-малките саксии (7-9 см в диаметър).
 • В почвата. Резниците се оставят на въздух за няколко часа, за да изсъхнат резените. След това всеки трябва да се засади в стандартна почва за сукуленти и да се остави за 2 дни без поливане. След това, в рамките на 1-2 седмици, най-горният слой на почвата се навлажнява, докато изсъхва от спрей (не поливайте!). След месец успешно вкоренените екземпляри могат да бъдат трансплантирани в постоянни отделни саксии.

Достатъчен брой корени на дръжката за засаждане

Каланхое - трансплантация след покупка

Седмица след покупката се оценяват външният вид на сукулента, качеството на почвата в саксията и размерът на контейнера. Обикновено всичко показва необходимостта от пресаждане (саксията е малка, почвата е бедна, пъпките бързо изсъхват).

Не си струва да отлагате тази работа за дълго време, тъй като това ще се отрази негативно на външния вид на растението.

Технология за трансплантация, инструкции стъпка по стъпка

Междувременно няма разлики в начина на трансплантация на каланхое след покупка или по план. Работата се извършва в следната последователност:

 1. Предварително подготвеният субстрат се полива с леко розов разтвор на калиев перманганат или гореща вода за дезинфекция.
 2. На дъното на новата саксия се поставя дренажен слой.
 3. Около половината от готовата почва се изсипва в саксията.
 4. Полейте растението и извадете от старата саксия.
 5. Отърсете бучките от стара почва от корените.
 6. Ако се разкрият изгнили участъци от корените, те се изрязват и участъците се дезинфекцират с натрошени въглища или фунгицид.
 7. Растението се поставя в нова саксия, корените се изправят и се покриват с останалата подготвена почва. Обикновено нивото на почвата в саксията е 3 см под страната.
 8. Дъжд.
 9. Поставете за 2-3 дни на леко затъмнено място и след това прехвърлете към източния или западния прозорец.

Ето как изглеждат здравите корени на каланхое

Какво гърне е необходимо за каланхое

Обикновено прехвърлянето на сукулента в нов контейнер се извършва с увеличаване на диаметъра на контейнера с 2-3 см. Ако растението се трансплантира в саксия с твърде голям обем, това ще доведе до прекомерен растеж на короната в ущърб на потенциалния цъфтеж (особено при възрастни екземпляри).

Изберете по-малкия от двата саксии - вдясно

Забележка! За каланхое е най-добре да закупите саксия от глина или неглазирана керамика, тъй като растението е много чувствително към кислородното гладуване на кореновата система.

Подготовка на почвата за каланхое

Съставът на почвата за каланхое е абсолютно същият, както при другите сукуленти.Можете да си го направите сами у дома. Компонентите се приготвят в следното съотношение:

 • Содена земя - 4 части.
 • Пясък - 1 час.
 • Торф - 1 част.
 • Листна земя - 2 части.

Почвата за каланхое трябва да е рохкава, дишаща. За това към него се добавя пясък, но вермикулитът може да се използва и в същия обем. Лопен или хумус могат да се използват като хранителни добавки, но в много малки количества. Полезно е да се смеси малко прах от брезови въглища в почвата за пресаждане.

Забележка! Дренажният слой на дъното на саксията е с дебелина най-малко 2 cm. Като материали, подходящи за тази цел, можете да вземете парчета счупена тухла, малка експандирана глина, камъчета.

Грижа за каланхое след трансплантация

Грижата за сочно растение преди и след разсаждането трябва да бъде еднаква. Най-подходящата температура на въздуха за него през лятото е в рамките на +23 .. + 25 ° С. През зимата температурата е понижена, но не много. Допустимата минимална температура е +10 .. + 12 ° С.

Каланхое отговарят на същите условия като теменужки, катарантус, циклама, така че те могат да бъдат поставени до

Каланхое се нуждае от много светлина през цялата година. Най-доброто място за него е на източните или западните прозорци, но в северните райони се показва и на южните первази. Оптимално е да се създаде ярко и разсеяно осветление, предотвратявайки падането на пряка слънчева светлина върху листата.

През целия период между цъфтежа продължителността на светлинните часове трябва да бъде 12 часа. Ако е необходимо, организирайте изкуствено осветление.

Съвети! Когато сукулентът започне да се подготвя за цъфтежа, това обикновено се случва през ноември, дневните часове за него изкуствено се намаляват до 4-5 часа на ден.

За да се съкратят светлите часове на деня, се използват светлоустойчиви капачки, които покриват саксията от 15 до 9 часа. При изпълнение на тази техника пъпките ще се появят точно след 30 дни.

За първи път трансплантираното растение трябва да се храни само след 3-4 седмици. Прясната почва има достатъчно хранителни вещества за активен растеж. По-опасно е за наранените корени да получат излишък от торове, отколкото да останат без тях. Цъфтящите сортове имат по-голяма нужда от подхранване от декоративните листни.

Комплексните минерални препарати са се доказали добре:

 • Агрикола за кактуси и сукуленти. Течен препарат в кутия. Формула азот-фосфор-калий (NPK) 3: 6: 5.
 • Бона Форте за кактуси и сукуленти. Течен концентрат, обогатен с янтарна киселина и магнезий, който е идеален за подхранване на цъфтящи видове каланхое.

Забележка! Невъзможно е да се хранят сортове с пъстри (цветни) листа с органични торове, тъй като поради това петната изчезват и листата придобиват равномерен зелен цвят. На останалите може да се даде органична материя, например инфузията на птичи тор се разрежда в пропорция от 1 ч.л. означава за 1 литър вода.

През топлия сезон торенето се комбинира с поливане, добавяйки тор във водата на всеки 2 седмици. Наложително е да се следва препоръката на производителя върху опаковката на тора за разреждане на продукта, за да се избегне предозиране и химически изгаряния на растението.

Те се ръководят от принципа: по-малко е по-добре. Излишъкът от хранителни вещества стимулира растежа на листата, за сметка на образуването на цветя. През зимата декоративните листни видове каланхое обикновено не се хранят, а цъфтящите - веднъж месечно.

Как правилно да поливате трансплантирано растение

Само след пресаждането първото поливане се извършва след 4 дни. През останалото време каланхое трябва да се полива редовно. В същото време е важно да направите това, така че почвата да се навлажни равномерно, а излишъкът да се влее в шахтата (тази вода веднага се източва).

Прахът лесно се натрупва върху гладки листа

 • През топлия сезон е достатъчно едно поливане седмично.
 • През зимата поливането се намалява до 1-2 пъти месечно за нецъфтящите, а цъфтящите се поливат, докато почвата в саксията изсъхне.

В горещите месеци е полезно да се извършва хигиеничен душ: листата се напръскват от фина спрей бутилка и веднага след това избършете капките вода с прах с хартиена салфетка. Не е необходимо да се избърсва след пръскане само онези видове каланхое, при които листата са надолу, а видовете с ресни изобщо не се нуждаят от пръскане.

Каланхое шизофилан с рунеста зеленина - никога не се пръска

Със собствените си ръце, присаждането на каланхое в нова саксия след покупка или планирано не е никак трудно. Можете да извършите тази процедура по всяко удобно време, но най-добре - през втората половина на пролетта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина