Как да поливаме алое правилно, в зависимост от сезона

Алое е растение, което носи второто име - агаве. Принадлежи към сукуленти, характеризиращи се с месести бодливи листа. Алоето е много популярно за домашно отглеждане поради своите лечебни свойства. Освен това цветето е много непретенциозно в грижите. За да расте добре, достатъчно е да знаете как да поливате алоето.

Поливане на алое - как да го направите правилно, за да не унищожите растението

Алое е популярно стайно растение, известно със своите лечебни свойства

Листата на алое са в състояние да натрупват вода, така че растението не се нуждае от често поливане. Излишъкът от влага е разрушителен за него, също като липсата. За да може растението да се развива добре, трябва да спазвате правилата за поливане. Броят на процедурите зависи от няколко нюанса:

 • стайна температура;
 • влажност на въздуха;
 • сезон на годината;
 • възрастта на цветето;
 • осветление в стаята.

Уверете се, че растението се нуждае от влага преди поливане. За целта се препоръчва да спуснете пръста си на няколко сантиметра в земята. Ако е сухо, трябва да напоите цветето.

Важно! Повърхностният слой на почвата не може да покаже дали е необходима вода, тъй като тя изпарява влагата по-бързо.

Ако алоето расте на открито, то трябва да се полива само в сухи дни. Допълнителна влага не се изисква след дъжд.

В кои органи цветето съхранява влагата

Алоето има уникална характеристика. Растението може да остане без вода дълго време. Това е възможно поради наличието на големи месести листа, чиято пулпа съдържа вода. Растението задържа влагата, като затваря порите си.

Растението натрупва вода в листата си.

Как се полива растение

Има два метода за поливане, които се използват в зависимост от възрастта на сукулента:

 • За млади цветя използвайте метода за поднос с топла вода. Саксията се поставя в дълбок съд, в който се излива течността. Това е най-добрият вариант, който помага да се запазят всички хранителни вещества в земята. Те няма да се измият.
 • Възрастните растения се поливат с лейка. В този случай е важно да се гарантира, че течността не попада върху листата. Ако се натрупа в изходите, алоето ще започне да умира. Преди процедурата почвата трябва да се разхлаби, така че да абсорбира добре влагата.

Важно! Алое не трябва да се пръска, тъй като това може да доведе до смърт на листата. Ако е необходимо да се отстрани прахът от листата, те се избърсват с памучен тампон.

В зависимост от сезона

Правилата за грижа за агаве зависят от сезона. Цветето се нуждае от повишено количество влага през пролетта. След зимна почивка той се нуждае от него за активен растеж. През този период трябва да поливате веднъж на всеки седем дни, през лятото процедурата се увеличава до два пъти. През есента и зимата поливането е изключително рядко, тъй като сукулентът ще е в латентно състояние.

Как се полива семената

Алоето може да се размножава със семена. Но това е доста сложен метод, който рядко използвам. За да покълнат, трябва да направите следното:

 1. Първо семената трябва да се накиснат в слаб разтвор на калиев перманганат, след което да се поставят в разхлабена почва.Разстоянието от едно семе до друго трябва да бъде най-малко два сантиметра.
 2. Отгоре върху земята се изсипва малък слой пясък.
 3. За овлажняване на почвата контейнерът се потапя в топла вода. Важно е почвата да остане винаги влажна преди поникването на семената.

Веднага след като семената поникнат, поливането започва по схемата веднъж на всеки седем дни.

Поливане на леторастите по време на размножаване

Най-често срещаният начин за размножаване на алое у дома е чрез резници. Този метод има своя особеност. След рязането резниците не трябва да се потапят във вода. Те трябва да се поръсят с дървесна пепел, да се държат във въздуха, докато се появят корените.

Резниците могат да се поставят в саксия с влажна почва. Преди да се появят корените, те трябва да се държат така няколко седмици. След като растението се вкорени, то се прехвърля в контейнер със суха почва. След пресаждането младите растения не се поливат.

Внимание! Важно е да изберете правилния съд за засаждане. В него трябва да има няколко дупки. Освен това тя трябва да е широка, за да могат корените да растат свободно.

Най-често алоето се размножава чрез резници.

Поливане при пресаждане

Когато пресаждате алое, поливането трябва да бъде спряно в рамките на един месец. След това растението се поставя в нова почва, която предварително се навлажнява. Цветът не се полива през първата седмица след трансплантацията.

Броят на трансплантациите директно зависи от възрастта на растението. За младо цвете почвата трябва да се сменя на всеки две години, а за възрастни не повече от веднъж на четири години. Процедурата трябва да се извършва през пролетта, когато растението започва активно да расте.

Важно! Естествено, алоето расте в пясъка. Този момент трябва да се вземе предвид при отглеждането му у дома. Земята за агавата трябва да съдържа трева, пясък и листна почва. На дъното на саксията предварително се поставя дренажен слой.

Качество на водата за напояване, кое е по-добре да се използва

Поливането на агавата трябва да става само с топла и мека вода. По отношение на температурата тя трябва да е с няколко градуса по-висока от стайната температура. Ако водата е много твърда, на земята ще се появи плака. Студената вода причинява загниване на корените.

Има няколко начина за правилно приготвяне на вода:

 • Оставете преварената или филтрирана течност да престои един ден.
 • Замразете водата, след това я оставете да се разтопи за един ден.
 • Добавете лимонена киселина към преварена вода в размер на 5 g на 1 литър.

Не можете да използвате чешмяна вода за процедурата, тъй като тя съдържа голямо количество хлор и основи, които са опасни за растението.

Поливайте агавата само с топла вода

Комбинация от поливане и течно торене при отглеждане

Както всяко растение, алоето се нуждае от хранене. Може да се комбинира с поливане. Експертите препоръчват използването на торове или по време на самия процес на напояване, или след него.

Важно! Подхранването може да се извършва само през периода на активен растеж на агавата от март до септември. Но не повече от четири пъти на сезон.

Ако растението се трансплантира в добре обогатена почва, тор може да се прилага само веднъж. Излишъкът от тях може да изгори кореновата система.

Най-подходящият вид тор за агавата е хуминов и калиев фосфат. Можете да закупите готови смеси за сукуленти.

Не винаги е необходимо да се храни агавата. В определени случаи това е забранено:

 • цвете на възраст под три години;
 • растението е нападнато от паразити;
 • алое е изгорено на слънце;
 • липсва влага.

Като подхранване можете да използвате разреден сок от алое. Също така, растението обича сладка вода, за да го приготвите, трябва да разтворите супена лъжица гранулирана захар в чаша течност.

През периода на активен растеж сукулентът трябва да бъде оплоден

Колко пъти хидратирайте през зимата

През зимния период алоето ще е в латентно състояние. Важно е растението да не се безпокои, тъй като това е важен етап от живота му. Набира сили за по-нататъшен активен растеж.

За да може растението да се развива правилно в бъдеще, то трябва да спре да расте през зимата. Следователно поливането, започвайки през ноември, трябва да се извършва само веднъж месечно.

Какво се случва, ако не спазвате правилата

За да расте растението активно и да бъде здраво, трябва да следвате прости правила за грижи, влажност и условия на осветление. В естествената си среда агавата расте в горещ климат. Затова за него е важно да поддържа нивото на влажност. Ако въздухът е прекалено сух, стъблата на сукулента ще започнат да се бръчкат. За да разрешите проблема, трябва да ги избършете с влажна кърпа.

Контейнерът с растението трябва да се постави на топло, добре осветено място. Най-добре е да поставите саксията на перваза на юг. През лятото оптималната температура трябва да бъде около 25 градуса. Ако няма дъжд, можете да изнесете саксията на балкона, на открито.

През зимата препоръчителната температура е не по-висока от 20 градуса. Ако стаята е по-топла, растението ще отслабне.

Внимание! Поради неправилни грижи агавата може да атакува вредители, което ще доведе до сериозни последици. Ако се започне растителна болест, тя може да умре.

Ако не спазвате правилата за поливане, растението може да умре.

Основните грешки на производителите на цветя при поливане

Овлажняването на почвата е основният компонент на грижите за агаве. Ето защо е важно да знаете как да поливате алое у дома. Всички болести по растенията започват точно на фона на неправилно поливане. Растението може да стане много слабо и да умре.

Най-честите грешки, допуснати от собствениците на агаве при поливане, са:

 • Ако по листата на растението се появят жълто-кафяви петна, това показва, че върху тях е попаднала вода поради пръскане или неточно поливане.
 • Растението започва да умира, ако листата се отчупят в основата на стъблото. Това явление възниква поради натрупването на течност в изходите.
 • Липсата на влага се проявява в тънки листа, които започват да увяхват.
 • На земята може да се образува ръждясало покритие, стъблата почерняват, възниква неприятна миризма - това показва развитието на гъбично заболяване в кореновата система. Корените гният поради преливане.
 • Алое може да изхвърли листата си, ако за напояване се използва твърда вода.

Намирането на проблема по-рано може да спаси деня. За да направите това, трябва да трансплантирате растението в нова почва. Изважда се внимателно от саксията, изсушава се и се отрязват развалените корени. Веднага след като цветето изсъхне, то се поставя в нова почва, към която се добавя голямо количество пясък. Първото поливане след пресаждането се извършва след седмица. В същия период трябва да оплодите.

Грижата за алое е лесна. Растението е непретенциозно към условията на задържане. Важно е да наблюдавате състоянието, ако се появят някакви негативни промени във външния вид на цветето, трябва незабавно да вземете мерки за отстраняване на проблемите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина