Как се полива фикус за правилен растеж

Най-популярните стайни растения на територията на Руската федерация заслужено се наричат ​​фикус (фикус). Принадлежи към групата на вечнозелените широколистни култури. Цветето е известно със своята непретенциозност и способност да се адаптира на различни места. Появата на проблеми с растежа и развитието на цветето кара неопитните производители да се интересуват как да поливат фикуса правилно.

Колко често да поливате фикуса

Поливането на фикуса се извършва не повече от 2 пъти седмично. След пристигането на студения сезон се наблюдава постепенно намаляване на честотата на овлажняване на земята: от октомври тя се намалява до седмично, а от първия зимен месец - веднъж на всеки 10 дни.

Поливане на фикус

Качество на водата за фикус

Опитните производители предпочитат да използват дъждовна вода и да топят сняг през зимата. Ако в близост до къщата има естествен извор, то прясната вода от извора ще бъде най-доброто решение на проблема с напояването поради своите уникални качества.

Важно! Овлажняването на почвата с обикновена чешмяна вода е изключено. Съдържащите се в него вещества влияят отрицателно както на земята, така и на общото състояние на растението. Ако няма алтернатива, той се използва след ежедневно утаяване.

Поливането на вечнозелени храсти с чешмяна вода се извършва съгласно алгоритъма:

 1. След като течността се стегне, тя се вари.
 2. Оставете да се охлади - общият обем се разделя на няколко съда.
 3. След като се утаи за 24 часа, растението се напоява.

За да се предотврати изпадането на културата в хибернация, се извършва подхранване: два пъти месечно, от март до началото на септември. Обогатяването на почвата с течни минерални състави ви позволява да дадете на културата всички необходими вещества, да активирате нейния растеж и развитие.

Торове за фикус

Ficus Benjamin се храни със следните разтвори:

 • Боной Форте;
 • Добра мощност;
 • Multiflorum aqua;
 • Цветно щастие.

Забележка! Всеки магазин за тор се предлага с подробни инструкции за правилата за употреба. Някои производители произвеждат продукти, които са достатъчни за почти 500 процедури за обогатяване на почвата.

Признаци за неправилно поливане

Независимо от непретенциозността на цветната култура, прекомерната влага в земята я влияе отрицателно. Има редица признаци, които помагат да се разбере, че цветето трябва да промени напоителната система или изисква по-добро качество на водата:

 • Спирането на растежа на каучуков фикус - освен спиране на развитието, се характеризира с пожълтяване на листата в долната част на културата. Проблемът е свързан с обедняла почва и недостатъчно количество полезни минерали. В противен случай - с липса на течност. Лечението се състои в увеличаване на честотата на поливане и навременното въвеждане на полезни микроелементи.
 • Следи от гниене по кореновата система, издънките или листата - показва прекомерно преовлажняване и стагнация на влагата в контейнера. Пренебрегването на предупреждението може да доведе до развитие на различни гъбични инфекции.

Важно! Промяната в честотата на овлажняване на основата зависи от температурния режим и показателите за влажност в помещението. В хладни и влажни помещения честото поливане може да се превърне в източник на гъбички и други заболявания.

Признаци за неправилно поливане

Какъв е рискът от неправилно поливане

Неспазването на изискванията за напояване често води до продължителна болест или смърт.При неправилно поливане растението е атакувано от насекоми вредители. Грешният подход може да се определи по следните критерии:

 • загуба на зеленина, образуване на жълти петна от двете страни на листните плочи;
 • постепенното появяване на тъп цвят и изчезването на стандартния ярко зелен цвят на надземната част.

Нарушаването на правилата, свързани с неподходяща влажност на въздуха или сезона, води до изсъхване на растението. За начинаещите производители е трудно да изчислят план за напояване и торене на субстрата, поради което трябва да се съсредоточат върху общоприетата схема. За опитни любители на културите на закрито определянето на промените в грижите не е трудно: според състоянието на почвата и външния вид на фикуса.

Характеристики на процедурата през студения и топъл сезон

Експертите разделят времето на процедурите на зимно и лятно, особено поради промени в температурата и нивата на влажност.

Зима

Периодът започва от късна есен, когато идват първите студове. В този момент растенията забавят скоростта на преминаване на сокове по багажника и зеленината, те не се нуждаят от същите количества хранителни вещества, както през горещия сезон. За да предотвратите развитието на болести и нападения от насекоми вредители, поливайте реколтата два пъти месечно.

В допълнение към приетото напояване на почвата често се използват пръскане на зелената част и контрастен душ. През зимата те се отстраняват от задължителната програма - по време на изпълнението може да възникне случайно нараняване на листата.

Допълнителна информация! Пръскането и къпането се заменят с избърсване на листовите плочи с влажен памучен тампон. Процедурата помага да се почистят от натрупания прах и да се подхранят малко.

Лято

С пристигането на пролетни жеги и до последните топли дни на есента, апартаментът има ниска влажност на въздуха. Растенията изискват често овлажняване на субстрата, достатъчно количество минерали. В този период (особено през пролетта) растежът и развитието се засилват - културата се нуждае от увеличаване на честотата на поливане, поне веднъж на всеки седем дни.

Важно! В допълнение към стандартното овлажняване на основата се извършва топъл душ (ежемесечно) и пръскане - на всеки 20 дни.

Душ от фикус

Техника за поливане на фикус

Поливането на растение е лесна и неусложнена дейност. Колко често трябва да поливате фикуса: преди да извършите процедурата, трябва да обърнете внимание на някои от нюансите:

 • преди манипулация се правят леки вдлъбнатини на повърхността (до 7 см) - този подход ще позволи течността да бъде равномерно разпределена върху саксията и да не застоява над земята;
 • след абсорбиране на влага се извършва разхлабване - спомага за увеличаване на притока на кислород и хранителни вещества към кореновата система;
 • поливането се извършва равномерно, с постоянен мониторинг на резултата: ако цялата вода влезе в картера, тогава тя се отстранява внимателно и субстратът продължава да се навлажнява.

Стандартните методи за напояване не са трудни, дори децата могат да се справят с тях. За пръскане на култури се препоръчва използването на специален течен спрей.

Забележка! Ако нарушаването на изискванията за поливане не продължи дълго, коригирането на схемата ще премахне всички последици от грешките. Навременното идентифициране на проблема ще помогне да се избегнат атаките на паразитни насекоми и развитието на гъбични патологии.

Влажност на въздуха и пръскане

Показателите за влажност се променят в зависимост от сезона: през лятото те намаляват, а през зимата се увеличават. Тези нюанси трябва да се вземат предвид при изчисляване на схемата за овлажняване на основата.

Фикусите принадлежат към култури, които предпочитат висока влажност.За да създадат благоприятна среда, те се нуждаят от систематично напояване, редовно пръскане и душ, с почистване на листовите плочи от натрупания прах и мръсотия.

У дома, в офиси и детски заведения, те са инсталирани за почистване на помещенията от прахови частици. Мръсотията се натрупва върху листата и за нормалния живот на растението е необходимо периодично измиване на зелената част с влажни памучни тампони.

Важно! Ако съдържанието на влага надвишава 30%, тогава цветето не трябва да се пръска. При намалено ниво използвайте варена или топла течност. Няма ограничения за броя на спрейовете - те се задвижват според нуждите, като се фокусират върху общото състояние на растението.

Пръскане на фикус

Процедура, ако растението е наводнено или пресушено

Ако се установят преливания или недостатъчна влага на субстрата, експертите съветват да се извърши пълна проверка на зелената част на културата. Този подход ще помогне за своевременно откриване на развиваща се болест или колонизация на насекоми вредители. Кореновата система се проверява за гниене - с малко количество повреди те се отстраняват.

Ако растението вече е засегнато от вредители (паякови акари, мащабни насекоми, листни въшки, брашнести червеи, трипс), тогава основната обработка е механично почистване на листата с гъба и сапунена вода. Сапунът за пране се разрежда във варен и този разтвор се използва за почистване не само на листовите плочи от двете страни, но и на стъблото.

Важно е да знаете! В случай на масова атака на паразити се препоръчва пръскане с инсектициди: Aktara, Aktellik, Fufanon. Преди процедурите болните растения трябва да бъдат отделени от здравите, за да не се провокира масова инфекция.

Възстановяването на състоянието на цвете след липса на течност е по-лесно от борбата с болести и вредители. Земята в контейнера се разхлабва внимателно, след което бавно се излива вода с разреден в нея минерален състав. Процедурата ще позволи не само да навлажни субстрата, но и да подхрани културата с липсващи полезни елементи.

Фикусите са непретенциозни стайни растения, за които е напълно лесно да се грижи. Ако основните инструкции за напояване и пръскане се спазват правилно, може да се отглежда здраво и красиво цвете с добър имунитет. Последното свойство му помага да се бори с повечето болести и да устои на атаките на паразитни насекоми.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина