Как да поливаме циклама - правила за грижи по време на цъфтеж и покой

Тревистото многогодишно растение циклама принадлежи към семейство Примули. Известни от 20 до 55 разновидности на културата. Коренът на цикламата има грудковидна форма. От него растат зелени листни плочи с дълги дръжки. На високи стъбла се образуват увиснали цветя. В зависимост от вида растението цъфти през зимата и пролетта. Цикламата е непретенциозна в поддръжката, но правилното поливане е ключът към красивия и здравословен външен вид.

Как да разберем, че цветето се нуждае от влага

За да разберете дали цикламата се нуждае от поливане, трябва внимателно да я наблюдавате в покой. Веднага щом на храстите се появят нови листа и пъпки, можете постепенно да увеличавате честотата на хидратация и обема на течността. Не променяйте рязко режима на грижа. Голямо количество влага ще доведе до гниене на растението.

Непретенциозно цвете на циклама

Честотата на поливане зависи от възрастта на храстите. Младите екземпляри имат слаби корени, затова се нуждаят от честа, но не много обилна влага. След достигане на тригодишна възраст цикламената грудка става силна. Той може да съхранява вода и хранителни вещества, така че е разрешено по-малко влага. В този случай обемът на водата трябва да е малко по-голям. Следните условия влияят върху честотата на поливане:

  • температура в къщата;
  • влажност на въздуха;
  • осветление (в светла стая има повече нужда от вода, отколкото в тъмна стая).

Цветето обича стаи с висока влажност на въздуха. Осветлението трябва да бъде разсеяно, оптималният температурен режим е от +10 до +20 градуса.

Забележка! Ако на цикламата е осигурено най-светлото и хладно място в къщата, тя ще ви благодари с буен цъфтеж.

Изисквания към водата

Поливането изисква мека и леко хладна вода. Температурата му трябва да бъде с 2 градуса под стайната. Един ден преди поливането контейнерите се пълнят с вода и се оставят да се утаят. Най-добре е изворната, топената или дъждовната вода.

Как да поливаме циклама у дома - честота и правила за поливане

В процеса на растеж на цветята се разграничават две фази: цъфтеж и покой. По време на цъфтежа почвата трябва да бъде обилно навлажнена. В края на тази фаза влагата се намалява. След като листата изсъхнат, грудката се излага. През този период поливането е сведено до минимум. Не се допуска пресушаване на почвената смес в саксии, но също така не може да се доведе до стагнация на течността.

При пресаждането е нежелателно да се разрешава пълно погребване на клубените. Те трябва да са над повърхността на почвата. Не трябва да забравяме и за дренажа.

Важно! Подхранване след трансплантация ще се изисква само след месец.

Методи за поливане

Когато отглеждате циклама, е по-добре да организирате поливане на цвете през палет. При този метод водата няма да попадне върху клубените и пъпките. 2-3 часа след поливане на храста е задължително да се отцеди излишната вода от тигана.

Поливане на цвете от лейка

Не позволявайте директен контакт на вода с растението - по-добре е да го навлажнявате през тава. Можете да използвате малка лейка с дълъг чучур. От него леко навлажнете почвата по стените на саксията. Ако цикламата не е пресушена, поливането няма да навреди и влагата бързо ще се разпредели през целия глинен обем.

Друг начин за овлажняване е потапянето на саксията в течност. Това се прави по следния начин:

  • Водата се излива в широк съд, например леген.
  • Саксията се потапя, така че течността да е малко под краищата.

Фактът, че почвата е наситена с вода, се показва от мокрия блясък на повърхността ѝ. Растението се отстранява и излишната течност се оставя да се отцеди през дренажните отвори.

Важно! Когато навлажнявате чрез потапяне, не поставяйте няколко саксии в легенчето, а също така използвайте същата течност за няколко храста. Здравите растения могат да бъдат заразени чрез водата от болни храсти.

Потапящо овлажняване

Ако храстите са много млади, например, когато цвете се размножава със семена, в такива случаи се използва поливане с фитил. Същността му е, че растението сякаш „пие“ вода през фитил и почвата не изсъхва. За този метод почвата трябва да е лека и дишаща, за да не се образува блато.

Позволено ли е да се пръска циклама

Преди да се появят пъпките, цикламите могат периодично да се пръскат. Но веднага щом се образуват първите пъпки, пръскането трябва да се спре, за да се предотврати гниенето. За да увеличите влагата, саксиите могат да се поставят върху палети с влажен мъх или камъчета. Дъното на саксията не трябва да докосва водата.

Чести грешки при напускане и поливане

Периодът на цъфтеж на цикламата пада през зимата и пролетта. Но ако с настъпването на лятото цветето продължава активно да пуска пъпки, трябва да намалите поливането и храненето. Начинаещите производители се опитват да отрежат цветни яйчници, за да принудят цветето да хибернира. Това е строго забранено, тъй като цветето може да умре.

През пролетта, по време на съхранение на хранителни вещества преди периода на покой, по клубените могат да се появят пукнатини. Това е доказателство, че цветето първо е било пресушено, а след това са започнали да го поливат обилно. Субстратът трябва да се полива редовно, за да се избегнат прекомерни промени във влажността.

Поливане на палети

При дънно поливане или поливане в тиган цветето ще получи толкова влага, колкото му е необходимо. С правилните грижи и внимание те изглеждат здрави и изглеждат страхотно, носейки радост на другите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина