Как да размножаваме мирта у дома чрез резници

Красивото миртово дърво пречиства въздуха в стаята и има благоприятен ефект върху човека, успокоява го. Опитен цветар знае как да размножава мирта у дома. Има два основни начина - резници и покълване на семена. Тези процедури ще бъдат интересни за всички, които вече имат дърво, което расте вкъщи.

Размножаване чрез резници

Много производители се интересуват от такова легендарно и екзотично растение като мирта: възпроизвеждането у дома чрез резници няма да изхвърли всички отрязани издънки, но ще даде шанс на един от тях да живее.

Размножаването на мирта е много лесно.

Пролетта и лятото са идеални за размножаване на мирта чрез резници. Май и август са най-подходящи за тази цел, но процедурата може да се извърши и през други месеци. При топло време резниците бързо ще се вкоренят и растат. Но през есента, когато бързо става по-студено, клоните нямат шанс за вкореняване, така че по това време на годината е невъзможно да се размножават растения чрез резници. Зимното засаждане не е за тропически дървета.

Внимание! Дърво като мирта ще изисква внимателно и отговорно отношение: размножаването чрез резници се извършва веднага след планираното подрязване на короната му.

Резници

Откъде да вземете резниците и как да ги приготвите:

 1. Дезинфекцирайте градинските си ножици или ножици за подрязване, за да избегнете внасянето на инфекция в растението.
 2. Отсечете силна, здрава издънка. Можете да отрежете както зелени, така и дървесни издънки. Но трябва да помним, че зелените клони се вкореняват по-бързо.
 3. Отделете от него 15–15 см дълга дръжка и отстранете листата от долната му половина.
 4. Препоръчително е да засадите клона веднага, защото той може да се съхранява не по-дълго от 24 часа. За да направите това, той се увива във влажна кърпа.
 5. Стъблото на мирта се третира със стимулант на растежа на корените. Можете да го поставите във вода за няколко часа, в който това лекарство се разтваря.
 6. Поставете дренаж: перлитът и вермикулитът се изсипват на дъното на саксията или кутията. Ще ви трябва саксия с дренажен отвор, така че водата да не се натрупва близо до корените.
 7. Пригответе субстрата: смесете трева (30%), хумус (20%), торф (30%) и пясък (20%). Ако това не е възможно, използвайте парникова земя.
 8. Почвата се излива обилно с вода, която първо трябва да се защити през деня.
 9. Резниците се вкарват внимателно в земята на дълбочина 3 cm.
 10. Почвата е уплътнена.
 11. Отгоре разсадът е покрит със стъкло или пластмасова бутилка с отрязана шийка.
 12. Кутията се поставя на топло място, защитено от слънчева светлина и ярка светлина.
 13. Веднъж на ден оранжерията се премахва и миртата се оставя да се проветри.
 14. Необходимо е внимателно да се наблюдава как расте младата мирта: вкореняването на резници става в рамките на 1 месец.

Вкореняване

Съществува и алтернативен начин за изкореняване на мирта. За целта изрезката се поставя във вода близо до източника на топлина (батерия, нагревател). Ще пусне корен след 1,5 месеца.

Внимание! След като корен поникне от младо дърво, той трябва да бъде трансплантиран на постоянно място - в просторна саксия.

Инструкции стъпка по стъпка за трансплантация:

 1. На дъното на ваната се изсипват развалини, счупени тухли или камъчета.
 2. На върха на втория слой се полага експандирана глина или друг малък дренаж.
 3. Подготвя се нов субстрат: смесват се широколистна почва, вермикомпост и перлит.
 4. Разсадът се поставя вертикално в почвата и кореновата шийка се поръсва със земя.
 5. Поливайте почвата с много вода. Ако по същото време се уталожи, трябва да добавите още малко земя и вода отново.
 6. Излишната течност трябва да се източи и да се провери състоянието на дренажния отвор в дъното.
 7. Допълнете почвата с вермикулит.

Младото кълно се нуждае от отлични грижи

След 2-3 години младото миртово дърво ще цъфти.

Начинаещите производители са изправени пред труден избор на най-добрия начин за отглеждане на мирта: резниците са най-бързият и ефективен начин за размножаване на това растение. Отрязаните издънки запазват всички свойства на майчиното растение.

Интересен факт! Когато се размножава чрез резници, младата мирта цъфти след 2-3 години, а когато се отглежда от семена - само след 5 години.

Размножаване със семена

За разлика от резници, когато се размножава със семена, ново растение няма да запази качествата и дори сортовите характеристики на майчиния храст. Отглеждането от семена ще отнеме много работа и време, но може да не е успешно, защото не всички от тях ще покълнат.

Необходимо е да се избират семена не по-стари от 1 година, защото с течение на времето те губят своите качества и може да не поникнат. Можете да си купите семена от мирта от магазина или да ги вземете от плодовете на възрастно дърво.

За да покълнат активно, те са стратифицирани. Това се прави през зимата - през януари или февруари:

 • Калцинирайте пясъка върху огън или залейте с разтвор на калиев перманганат и след това го обработете с фунгициди.
 • Накиснете семената за 24 часа в чаша с калиев перманганат.
 • Изсипете мокър пясък и семена в малка кутия или торбичка, разбъркайте и охладете за 2 месеца. Те трябва да са там при температура 0 .. + 4 ° C.
 • Понякога те се излъчват на перваза на прозореца. Можете да държите сместа през нощта в хладилника и да я поставяте на открито място през деня.

Допълнителна информация! Вместо пясък може да се използва вермикулит.

Стратифицираните семена могат да се засяват в почвата през март или април. По този начин това растение се размножава в дивата природа.

Как да размножаваме мирта чрез семена:

 1. Подгответе почвата от торф, хумус, пясък и тревна площ.
 2. Посейте семената и ги покрийте с тънък слой земя (дебелината трябва да бъде около 1-2 см).
 3. Покрийте със стъклено или прозрачно найлоново фолио и поставете на перваза на прозореца. Желателно е стайната температура да не е по-ниска от +20 .. + 25 ° C.
 4. Веднъж на 1-2 дни кутията трябва да се отваря за вентилация.
 5. Разсадът, който е нараснал с 2 листа, трябва да се гмурка. Всяко растение се засажда в отделна малка саксия. Върхът на разсада трябва да бъде прищипан, така че короната да расте дебело.

Размножаване със семена

Разсадът се трансплантира в големи саксии след 1–1,5 месеца. Те се изваждат внимателно от контейнерите и заедно със земния буци се прехвърлят в нови кутии. След това трябва да добавите още малко почва.

Миртата ще цъфти само 5 години след засяването. На клоните ще се появят дългоочаквани бели цветя.

Квалифицираните производители знаят как да размножават мирта чрез семена и могат да отгледат дърво от мъничко семе.

След мотика

Затруднения при размножаването

При всеки метод за размножаване младите кълнове се нуждаят от добри грижи. Всяка година те се трансплантират в по-просторен контейнер. Всяка нова саксия трябва да е с 3,5 см по-широка и по-дълбока от старата. Трансплантацията се извършва в началото на пролетта, през февруари или март, докато миртата не цъфти. Ширината на саксия, подходяща за по-старо растение, е лесна за измерване: тя трябва да бъде 2 пъти по-малка от короната на дървото в диаметър.

Започвайки от втората година след засаждането, миртата трябва да се подрязва. Необходимо е не само да се отстранят изсъхналите, повредени, болни издънки, но и да се оформи храст. Силната резитба ще помогне за подмладяване на дървото. Всички мирти трябва да бъдат подстригани, независимо от тяхната височина. У дома те рядко растат по-високи от 2 метра. Препоръчително е да отрежете короната през пролетта. Не можете да извършвате резитба и пресаждане подред, трябва да изчакате известно време.

Много често производителите на цветя са изправени пред проблеми при размножаването на това растение. Листата на мирта могат да пожълтеят, да изсъхнат, да паднат. Клоните също понякога изсъхват. Причината за това е, че зимният въздух е твърде сух. За да помогне на дървото, се напръсква с разтвор за стимулиране на растежа и се прави оранжерия - покрита с пластмасови или стъклени съдове.Изсушените части на миртата трябва да бъдат отстранени.

Младо растение след разсаждане

Размножаването на мирта е съвсем просто и лесно. Не отнема много време и усилия. Резултатът ще зарадва производителя: тези растения пречистват въздуха и цъфтят невероятно красиво. Не е за нищо, че в културата на много народи миртата се счита за свещено дърво, символ на любовта и чистотата. Много хора вярват, че това дърво носи мир и просперитет в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина