Как цъфти драцената - какви видове, подходящи грижи

Драцената е компактно, подобно на палмово дърво с тесни листа, които цъфтят като фонтан от върха на удебелено стъбло. Симпатично, непретенциозно растение, което толкова често може да се намери в офиси и апартаменти, универсално се вписва в интериора, но малцина са виждали как цъфти драцената.

Тропическият гост се нуждае от влажен горещ климат за образуване на пъпки. Цъфтежът се случва 1 път на 5-10 години. Благодарение на мира и стабилността такива зеленини се избират за декориране на работни пространства, но трябва да знаете няколко характеристики на цветето, за да създадете безопасна, уютна среда за него.

Ароматните цветя на драцена придават усещане за пролет

Какви сортове Dracaena цъфтят

Не всички драцени са способни да произвеждат цветя. Безплодните растения се считат за безопасни и оптимални за живеене и обществени площи. Има обаче няколко разновидности, които произвеждат буйни, приятни цветя. Като правило те приличат на конични свещи или метли, където много малки цветя се събират в общ букет. Сянката на цветята на драцената варира от бели и бледо кремави до розовокафяви възли.

Контрастните червени пъпки изглеждат красиви на фона на нежна пъстра зеленина

Друга важна характеристика е подчертаният аромат на пъпките.

Важно! Много сортове дървета са токсични, опасно е да се вдишват парите на сока му с прашец.

Това може да причини не само алергии и световъртеж, но и отравяне. Някои сортове издават остра, неприятна миризма, подобна на пресни органични отпадъци и захарен прашец. Други имат приятен флорален букет, който съчетава нотки на плодове, етер и тревисти нюанси.

В рода Dracaena има повече от 100 разновидности, сред които само 4 вида могат да цъфтят в необичайна среда, например в средните ширини на Русия:

  • Dracaena Godseffiana е къс храст с доста широки и разперени овални листа, които включват кремообразни петна. Този подвид разтваря жълтеникави цветя с приятен усет.
  • Dracaena Fragrans е ароматен сорт, който цъфти най-често на закрито. Дървото нараства до 2 м, което е забележително - след цъфтежа се разклонява. Това е устойчив на замръзване тип, който не се страхува от температури до –10 ° С.
  • Dracaena Marginata или Bordered е интересен вид с пръстеновиден ствол и тънки листа, подчертани с лилав кант. Растението Маргината има избледнели, неприятно миришещи цветя, така че цъфтежът трябва да се избягва.
  • Dracaena Deremensis или сортът Derem е друг опасен, остър тип, който произвежда червени пъпки. Цъфтежът е много рядък. Изключение за този вид е палмата Varneschi, която произвежда пухкави бели метлички с приятен аромат.

На бележка! Драцената отваря цветята си и пуска ярък аромат само през нощта, а през деня цветята се затварят в плътни възли. Това не позволява на агресивните насекоми да навредят на растението.

Цвете драцена - какво носи в къщата, как да се грижи за растението

Палмата се счита за придружител на стаята, абсорбира вредни вещества и пречиства въздуха. Този ефект се произвежда от листата на растението през периода на покой, но цветята могат да отделят съединения, които са отровни за хората и животните, поради което по време на периода на цъфтеж е по-добре да вземете ваната с драцена на балкона или верандата .

Символично компактната и тънка домашна палмова драцена е талисман на щастие и стабилност, хармонична спокойна атмосфера. Помага ви да се концентрирате, да се уморявате по-малко или да се отпуснете след тежък работен ден. Поради това растението е инсталирано като един вид филтър и приятен декор в офиси, обществени пространства и у дома. Той се вписва идеално в зелена зона със сукуленти, висящи цветя и всякакви буйни растения.

Драцена - цъфтеж, както често се случва

Драцената, подобно на много тропически растения, цъфти много рядко: веднъж на 5-8 години. У дома, при липса на специални грижи, дори цъфтящ сорт може никога да не донесе пъпки. В естествената среда, вече на 3-5 годишна възраст, драцената започва да цъфти и да расте бързо.

При добри домашни условия палмовото дърво може да дава цветя веднъж на 4 години, но дори този процес изисква дълго узряване. Цъфтящите пъпки се полагат и развиват за много дълго време - в рамките на една година.

Улавянето на цъфтеж на драцена е подобно на намирането на щастлива детелина

Характеристика на някои разновидности на дървото драцена е кръговото изрязване на цветя. По време на периода на цъфтеж (който обикновено трае около месец, но може да зависи от зрелостта и силата на екземпляра), растението постоянно освобождава и изхвърля възобновяеми пъпки и това може да бъде придружено от отделянето на лепкав ароматен нектар.

Условия на цъфтеж на драцена

Ако собствениците са убедени, че техният сорт растения не е опасен, могат да се създадат специални условия за цъфтеж на драцената у дома. Тропическото дърво обича топлината и високата влажност, така че производителите на цветя препоръчват да извадите цветето на балкона през лятото и да поливате по-често, предотвратявайки изсъхването на почвата в саксията. Важно е да покриете листата на растението от преки ултравиолетови лъчи, в противен случай слънцето може да обгори листата, което ще доведе до смъртта им.

Забележка! За пълен разцвет палмовото дърво се нуждае от пространство, типично за тропическите гори. Ако дървото се държи в оранжерия или стая с тавани от 2,5-3 м, шансовете за изчакване на цветя се увеличават.

Драцената цъфти по-добре в южните райони или зони с променлив климат, където средната температура през лятото е най-малко един месец в района от +30 ° C. За удобство цветето се нуждае от температурен режим от + 26 ... + 35 ° С, постоянна влага на листата и леко засенчване.

Дървото се нуждае от редовен топъл (но не горещ) душ, който ще насити и премахне праха от листата, което означава, че ще ускори фотосинтезата. За добро захранване на кореновата система е най-добре да поставите дланта за вана в палета, пълна с камъчета или друг дренаж.

Важно! Не си струва да провокирате цъфтежа на отровна драцена у дома. В допълнение към отровните свойства, цветарите отбелязват, че отделяната миризма не изчезва дълго време от помещенията дори след разцвета.

Колко често да се полива, когато цъфти

За разлика от много други стайни растения, драцената много обича да полива. Поради достатъчно количество влага стволът му се укрепва и растат "бодливи" листа. Растението периодично трябва да се полива в корена и често да се пръска зеленина с топла вода с температура 22-30 ° C.

Драцената не се нуждае от специфични грижи, но не понася суша

За да може драцената да цъфти и да не пуска цветя преди време, трябва да поддържате интензивно поливане. Почвата в саксията не трябва да изсъхва, но не трябва да заливате растението, в противен случай то ще се разболее. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е дренаж.

Важно! Цъфтежът на драцената у дома е силно повлиян от качеството на водата. Водата от чешмата, обогатена с флуор и други тежки примеси, може да причини болести по растенията и липса на цъфтеж. В идеалния случай трябва да използвате филтрирана, мека вода както за пръскане на листа, така и за насищане на корени.

Други нюанси на грижите

Смята се, че драцената е палмово дърво, въпреки че понякога цветето расте под формата на клекнал храст с разперена зеленина. По-добре е да третирате тесните деликатни листа с пулверизатор, за да измиете праха и да напоите растението. По-сочните дебели листа могат да се избършат с мека влажна кърпа, това механично ще премахне потенциалната заплаха - патогени на фитозаболявания.

В допълнение към редовните водни процедури, цветето се нуждае от постоянен климат, трябва да бъде защитено от течение, периодично да се проветрява помещението и по-често от обикновено по време на цъфтежа.

На бележка! Флористи препоръчват размножаване, ако драцената е цъфнала. Смята се, че такъв храст ще донесе късмет. Препоръчва се трансплантация при пълнолуние. Обичайно е да се дава разрез на цъфтяща драцена на близки.

Ако палмата започне да се развива слабо, струва си да режете растението: на мястото на отрязване могат да растат няколко издънки. Полученото рязане може да бъде вкоренено в пясъчно-торфена хранителна смес (1: 1). След рязане откритото място трябва да се обработи с натрошени въглища, за да се избегне замърсяване на растението.

Драцената, цъфтяща на открито, очарова

Домашната палмова драцена във всичките й разновидности е приятен спътник във всяка стая. И ако успеете да уловите периода на неговия цъфтеж, деликатният аромат с лайм-мед и жасминови нюанси ще даде истинско усещане за почивка и тропически рай.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина