Как да се грижим за фикуса на Бенджамин в саксия у дома

Фикус Бенджамин стои сам в света на домашните растения. Тази грациозна култура много добре почиства въздуха, създава благоприятна и уютна обстановка в апартамента. Жителите на Тайланд са издигнали вечнозеления храст до ранга на свещени растения.

Това многогодишно растение не е капризно и се отглежда лесно в апартамент.

Фикус Бенджамин е изискано дърво, което добре почиства въздуха

Основното нещо е да знаете как да се грижите за фикуса на Бенджамин в саксия у дома. Можете да научите това от опитни цветари, които споделят своите тайни и опит в отглеждането и грижите за дърво.

Характеристики на грижите

Ficus Benjamin представлява рода Ficus. По природа той е жител на азиатските страни и Австралия. Дървесният храст се харесва не само от производителите на цветя, но и от ландшафтните дизайнери. Растението е подходящо за отглеждане както на опитни любители на цветята, така и на начинаещи. Грижата за него е проста. Въпреки това, за да расте фикусът здрав, трябва да се придържате към прости правила. Сред които:

 • правилно поливане;
 • навременно хранене;
 • компетентна подготовка за зимния период.

Поливане

Дървото трябва да се полива не повече от веднъж на всеки 4-6 дни. Ако почвата в саксията не е изсъхнала за една седмица, тогава можете да изчакате с поливане. Невъзможно е да се излее многогодишно растение. През студения сезон екзотите се поливат не повече от 1 път за 10-14 дни.

Подхранване

Екзотиката има период на покой. Пада през есента и зимата. Пролетта е времето на пробуждането. Оплождането трябва да се обмисли през април. Позволено е храната, подобна на дърво, да се захранва със закупени минерални смеси, чиято опаковка е маркирана "за фикус".

Забележка! Цветето реагира добре на органични вещества, например летяща пепел, пилешки изпражнения.

Схемата за хранене е следната:

 1. през април, май - веднъж месечно;
 2. през юни, юли - веднъж на 20-25 дни;
 3. през август, септември, октомври - на всеки 14 дни.

Подготовка за зимния период

Късната есен и зима за стройна култура е време за почивка. Собственикът трябва компетентно да подготви домашния любимец за този период. Ако през топлия период на дървото не е позволено да стои на слънчева страна под директни лъчи, то през хладния сезон фикусът се нуждае от дълги светлинни часове. Поставя се на южния прозорец или до него. Дори се препоръчва да се инсталира допълнително осветление.

През студения сезон фикусът се поставя по-близо до светлината.

Температурата през периода на почивка не трябва да пада под + 15 ... + 17 градуса. Оптималната температура е + 19 ... + 21 градуса. Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, е намаляването на честотата на поливане.

Процедура за подрязване

Подрязването като санитарна и анти-старееща мярка се извършва преди растението да се отклони от периода на покой, тоест през март - първите дни на април.

Процедурата ще изисква:

 • остър нож или ножици;
 • летяща пепел;
 • ръкавици;
 • алкохол;
 • салфетка.

Не подрязвайте с тъпи ножици. Това ще повреди растението. Кройката трябва да е права. Цялата работа се извършва незабавно. Инструментът се третира с алкохол за дезинфекция.

Короната се подрязва през пролетта

Фикус Бенджамин е подрязан по такъв начин, че да запази симетрията на храста. Апикалните издънки се отстраняват не повече от 8-11 см. Резените отделят сок. Почиства се със салфетка. Раните са покрити с пепел.

Важно! По-добре е да работите с ръкавици, за да не повредите кожата със сок, който може да раздразни тъканите.

Бърз начин за получаване на буйно дърво е правилното оформяне на короната. Дебелите клони се изрязват под ъгъл. Разрезите се правят близо до бъбрека. Тънките и младите издънки се отстраняват с една трета. Те се отстраняват на 3 см над бъбрека. В багажника част от бъбреците са притиснати. Клоните, които се извиват вътре в дървото, трябва да бъдат отрязани.

Възпроизвеждане на екзотични

Как се размножава фикусът на Бенджамин у дома? Като цяло растението може да се размножава по няколко начина:

 • засяване на семена;
 • премахване на наслояване;
 • клониране на лист;
 • засаждане на резници.

Най-добрият метод за размножаване се счита за резници. Останалите са неефективни в апартамент. Развъждането с резници включва три важни стъпки:

 • самото възпроизвеждане чрез резници;
 • вкореняване на резника;
 • избор на подходящи контейнери.

Резници

Изрязването на стъблото се взема от здрав екземпляр за възрастни. Обикновено стъблата се събират в края на пролетта, лятото. По това време храстът е най-пухкавият и е в разцвета си. Есента и зимата не са подходящи за процедурата.

Технология стъпка по стъпка:

 1. Размножаването чрез резници започва с отрязване на малко стъбло. Достатъчно 10-16 см дължина. На клона трябва да има 6-8 листа.
 2. Резниците се вземат от върха на един от издънките.
 3. Използва се саниран остър нож. Нарежете под лек ъгъл.
 4. Освободеният сок се отстранява със салфетка. Раната се третира с пепел.
 5. Половината от листните пластинки на стъблените резници се отстраняват.
 6. Основата на клона се нарязва на 2-3 части. Между тях се поставят клечки за зъби и кибрит.
 7. Клончето се поставя в чаша вода. Активният въглен се разтваря във вода.
 8. На прозореца се поставя чаша с клонка. Периодично се добавя вода.

Допълнителна информация. След няколко седмици ще се появят характерни израстъци в основата на клона. От тях след още 10-14 дни корените ще гледат навън. Когато корените достигнат дължина от няколко сантиметра, резникът може да бъде трансплантиран в земята.

Апикалната дръжка на фикуса е покълнала във вода

За да вкорените издънката, се нуждаете от подходящ субстрат. Можете да го купите в специализиран магазин или да си направите сами. Засаждането се извършва в почвата, състояща се от торф, пясък, хумус.

На дъното на саксията се поставя дренаж. Контейнерът се пълни със субстрат. Прави се малка депресия, в която се трансплантира резникът. Почвата се полива. За по-добро вкореняване новото растение е покрито с филм.

За млад храст трябва да вземете средно голяма, стабилна саксия. По-добре е, ако е направен от естествени материали. Не засаждайте резника в голяма саксия. Това може да причини увеличен растеж на корените. Поради това развитието на културата ще се провали. Саксията трябва да е малка за хармоничното развитие на всички части на растението.

Препоръки за пресаждане на изящна екзотика

Опитните производители предупреждават, че фикусът на Бенджамин има деликатна коренова система. Развива се както хоризонтално, така и вертикално. Следователно пресаждането на цвете е внимателен процес.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Взима се нов пот. Трябва да има дренажни отвори.
 2. 24 часа преди разсаждането фикусът в стара саксия се полива обилно. Това е по-лесно за изваждане на растението от ваната.
 3. Преди да присадите екзотиката, дренажът се изсипва в нова саксия, след това слой пясък и питателна почвена смес.
 4. Фикусът се отстранява от стария контейнер със земна бучка. Частично земята се отърсва.
 5. Кореновата система се поставя в нова саксия и се покрива със субстрат.
 6. Екзотът ще расте по-добре, ако растението се полива веднага след засаждането.

Подходящият субстрат за Benjamin Ficus е плодороден субстрат. Можете да си купите готова смес, обогатена с различни микроелементи в магазина. Позволено е да се подготвя почвата у дома. За целта смесете в равни количества:

 • листна земя;
 • торф с високо ниво;
 • хумус;
 • смес от игли;
 • градинска земя;
 • чимове.

За да се засади младо растение, закупено в магазин, субстратът се приготвя по различна рецепта. Торф, речен пясък и иглолистна почва се смесват. Пясъкът трябва да е по-малък от останалите съставки.

Забележка! Необходимо е да се трансплантира фикус на всеки 1-2 години през пролетта. За него е избран пот, малко по-голям, отколкото е бил. Друга причина е нездравословната микрофлора в почвата. Например, той е твърде наводнен и там е започнала гъбичка.

Екзотичната трансплантация е внимателен процес, поради нежните корени

Проблем с опадането на листа

Защо фикусът хвърля листата си? Причините за това може да са няколко. Наред с други:

 • Неправилно осветление. Листата на фикуса на Бенджамин не може да живее без светлина, но ще й бъде трудно дори под парещите лъчи на слънцето.
 • Често или твърде рядко поливане. Трябва да поливате растението на всеки 4-6 дни.
 • Сайт за кацане. Младо растение трябва да бъде трансплантирано от закупена саксия.
 • Течения и по-ниски температури. В този случай фикусът хвърля листата си, а също така изсъхва и дори може да умре.
 • Липса на свободно пространство. Твърде близото до други екземпляри вреди на екзотиката. Трябва да се засаждат плътни насаждения. Позволено е да оставите 2-4 дървета в саксията.
 • Глад. Говорим за липса на тор.

Болести и вредители

Наред с други неща, отговорите на въпроса "защо листата на фикуса пожълтяват и падат?" са наличието на болести и нашествието на вредители. Чести заболявания:

 • кореново гниене;
 • брашнеста мана.

Препоръчва се борбата с неразположенията с помощта на фунгициди.

Може да има няколко причини за падането на листата.

Поради грешки в грижите (преовлажняване на почвата, липса на хранене, осветление), паразитите могат да атакуват дървото. Най-честите гости на фикус:

 • кърлежи;
 • листна въшка;
 • щит.

За да се унищожи армията от насекоми, листата се обработват със сапунена вода. Разрешено е да се използват лекарствата Aktellik, Aktofit, Admiral и др.

Тъкане на стволове

Ficus Benjamin има особеност: багажникът му може да бъде плетен заедно, създавайки причудливи композиции. Това трябва да се направи от здрави стари екземпляри, чиято височина е най-малко 15-20 cm, дебелината на багажника е повече от 1 cm. Сред често срещаните видове тъкане са следните:

 • спирала;
 • жив плет;
 • решетка;
 • плитка.

Последният тип се счита за най-простият. Да оплетете фикуса с пигтейл е по силите на всеки производител.

Странно тъкане на стволове

Съвети за сплитане у дома:

 1. Трябва да вземете три растения с еднаква височина.
 2. Пресадете ги в една саксия.
 3. Отрежете излишните странични листа, излагайки стволовете с 15-30 см. Можете да отрежете преди пресаждането в един контейнер или след процедурата.
 4. Преди да започне тъкането, почвата се пролива. Това ще позволи на леторастите да станат по-гъвкави.
 5. След това започва процесът на тъкане. Забележително е, че моделът може да се формира със или без празнина.

Грижата за фикуса на Бенджамин у дома не е трудна. Сред основните дейности са периодично поливане, подкоране, подготовка за зимата, резитба и ежегодно презасаждане. Ако следвате всички препоръки от опитни цветари, тогава интериорът ще бъде украсен с изискано красиво вечнозелено цвете, чиито стволове могат да бъдат плетени в различни вариации по време на формирането.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина