Как да се грижим за лимон, който расте у дома в саксия

Домашният лимон е интересно и оригинално растение, което често може да се намери в дома на любителите на цветята. Не е трудно да се отглежда такава култура, тя ще украси всеки ъгъл, ще донесе нотка на екзотика и лек свеж аромат. Въпреки факта, че лимоновото дърво расте добре като стайно цвете, получаването на плодовете му е доста трудна задача, изискваща търпение, знания и специални грижи.

Лимоновото дърво е един от най-търсените цитрусови плодове, роден в тропиците. Отглежда се с търговска цел в Индия, Китай, САЩ, Италия. За хармонично развитие се нуждае от топлина и висока влажност. В природата културата расте повече от два метра височина.

Плодов лимон

За да изчакате плододаването на стайно растение, трябва да научите някои от нюансите и триковете как да се грижите за лимон у дома в саксия. Важна роля играе и изборът на сорта - ако растението трябва да носи не само декоративна функция, трябва да изберете дърво, което може напълно да се развие в ограничено пространство.

Описание на културата

Стайният лимон е вечнозелено дърво джудже с бодли по клоните. Лимоновите листа са яркозелени, продълговати, много плътни. Те съдържат жлези с етерични масла, които внасят приятен, свеж цитрусов аромат в стаята. Младите пагони се открояват с богат виолетово-лилав оттенък. Пъпките се развиват за около пет седмици. Цветовете са бели, събрани в съцветие, характеризиращо се с подчертан аромат. Едно цвете може да живее до девет седмици.

Лимон в пъпки

Процесът на узряване на плодовете може да отнеме повече от девет месеца. Те обикновено са яйцевидни с туберкула в основата. Цветът и размерът могат да варират: от наситено зелено до бледо, почти жълто или райе. Има лимони с тегло над 100 g, има по-малки - до 50 g.

Важно! Ако зрелият плод не се бере, той може да виси дълго време, без да загуби привлекателния си вид, но вкусът ще се влоши - пулпата ще стане суха, жилава.

Декоративни свойства на лимон

Благодарение на красивата си корона, екзотичен вид, лимонът ще се превърне в украса на всеки ъгъл в къщата или на терасата. Растението е вечнозелено, изглежда страхотно през цялата година, придава свеж, изискан аромат. Красивите ароматни цветя и узряващите плодове добавят пикантност и оригиналност. Формата на короната се контролира чрез резитба.

Най-добрите сортове за дома

Най-добрите сортове за домашно отглеждане:

 • Павловски. Един от най-добрите сортове на закрито. Дървото е непретенциозно, самоопрашващо се, понася лошо осветление. Лимонът расте до два метра, плододава добре - средно 20 плода на сезон. По-старо растение е способно да произведе до 60 лимона. Плодовете се характеризират с изразителна миризма и малко семена. Периодът на формиране на цветя е началото на пролетта и есента.
 • Вулкан. Джудже дърво - расте не повече от един и половина метра височина, хибрид от лимон и кумкуат. Издръжливо растение, което не се страхува от температурни колебания и ниска влажност.Характеризира се с малки плодове с дължина до 4 см, с тънка обвивка.
 • Киев едроплоден. Отличен вариант за отглеждане в средната лента - през лятото растението може да бъде изнесено навън, засадено в оранжерия. Характеризира се с непрекъснат цъфтеж - дървото може да дава плодове 4 пъти годишно. Плодовете са големи, вкусни, листата и цветята са големи, много ароматни. За по-високи добиви короната трябва да се отреже.
 • Лимон на Майер. Сорт джудже, характеризиращ се с добра продуктивност, малки, много кисели и сочни плодове. Взискателен в грижите - нуждае се от често поливане, подхранване. Реагира слабо на липса на светлина и промени в температурата на въздуха.
 • Генуа. Характеризира се с висококачествени, средно големи (около 100 г) плодове. Лимоните са овални, неравен, ярко жълт или зеленикав. Пулпът е нежен, сочен, не прекалено кисел, кората е годна за консумация, дебела, зле отделена.
 • Еврика. Сортът е ценен заради своята декоративност - красива широколистна корона и малки плодове, често с цвят, напомнящ на диня: ивичест, жълто-зелен. Пулпът е с интересен розов цвят, много кисел, но сочен.

Най-безопасният начин за отглеждане на дърво от подходящ сорт е закупуването на разсад в специализиран магазин. По-сложни и отнемащи време опции са методът на присаждане, присаждане и засаждане на семена.

Правила за грижи и нарастващи проблеми

За да отгледате лимоново дърво у дома, трябва да осигурите на растението оптимални условия и да научите основните принципи как да се грижите за лимон. Културата се нуждае от редовно поливане и добро осветление, но не реагира добре на пряка слънчева светлина, светлината трябва да бъде разсеяна. Най-доброто място в къщата е южната и източната страна. Лимоните могат да се поставят на перваза на прозореца или остъкления балкон.

Лимон на перваза на прозореца

Основни правила за грижи:

 • Температурни изисквания. Лимонът е южно растение, което много обича топлината и е чувствително към неговите промени. През лятото културата се развива добре при температура 25-30 градуса, през зимата е достатъчно 14-17 градуса. Важно е разликата между дневните и нощните температури да не надвишава 4-5 градуса. Ако е твърде горещо, дървото може да изхвърли пъпките, в студено време може изобщо да не ги образува.
 • Ниво на влажност. Лимонът е тропическо растение, което се нуждае от влага, редовно поливане, пръскане. Минималното ниво на влажност за хармоничното развитие на културата е 60 процента. При липсата му лимоновите листа ще започнат да изсъхват и да се къдрят.
 • Грижи по различно време на годината. По различно време на годината отглеждането на лимон има свои собствени характеристики. През пролетта дървото започва да расте интензивно, набирайки зелена маса. През този период се нуждае от повече слънчева светлина, редовно проветряване на помещението. Културата реагира добре на храненето. Когато дойде стабилна топлина, по-добре преместете лимона на балкона или терасата, изнесете го навън. Опитните производители на цветя препоръчват да пуснете дърво в градината за летния период. Такава почивка помага за укрепване на растението, натрупване на енергия за цялата година. Особено внимание трябва да се обърне на мястото за лимона - необходимо е да се изключат течения, пряка слънчева светлина, наводнения по време на дъжд. През есента растението се връща в стаята, листата се измиват старателно, клоните и стволът се изследват. Лимонът се поставя на постоянно място. Честотата на поливане постепенно намалява. През зимата повечето растения преминават в състояние на покой, грижите са сведени до минимум: листата се напръскват, поливането се извършва само когато почвата изсъхне. При липса на осветление се използват флуоресцентни лампи. Някои лимони оставят през зимата с плодове по клоните. В този случай е необходимо да се продължи обичайната грижа за растението: вода, пръскане, оплождане и осигуряване на осветление. В края на зимата можете да отрежете сухи или болни клони, ако е необходимо, да трансплантирате дърво.

Лимон в градината

 • Опрашване на лимон в саксия.Лимоновите цветя са двуполови; дървото най-често се самоопрашва. Ако възникнат проблеми и яйчниците не се образуват, можете да използвате препаратите "Яйчник", "Пъпка". Друг метод, който градинарите понякога използват, е опрашването с ръце. Поленът се отстранява от едно цвете с памучен тампон и внимателно се прехвърля върху тичинките на друго. Това е много щателен процес, който изисква прецизност и търпение.

Съвети. Опитните производители на цветя препоръчват да се премахнат някои от тях при наличието на голяма маса яйчници и цветя - растението няма достатъчно сила, за да осигури на всички плодове достатъчно количество хранителни вещества, качеството им се влошава значително.

 • Контрол на вредителите и болестите. Лимоновото дърво е доста устойчиво на болести и вредители. Причините за заболяването могат да бъдат неправилни грижи, замърсяване на почвата или други растения, отслабен имунитет. Основните вредители:
 • Листни въшки. При малък брой насекоми листата се отчупват, растението е добре измито. Ако има много листни въшки, лимонът се третира с инсектициди, земята се променя (първо трябва да се извърши топлинна обработка).
 • Щит. Листата се измиват със сапунена вода, ако е необходимо, се извършва обработка с инсектициди.
 • Паяк акари. Използва се разтвор на борна киселина.
 • Саждива гъбичка - растението се измива, стаята се проветрява.
 • Краста, брадавица (честа причина, поради която листата и плодовете започват да падат) - засегнатите области се отстраняват, растението се третира с течност от Бордо (5%).
 • Хомоза, гниене на корените - растението се отстранява от контейнера, засегнатите области на корените се отстраняват, третират се с разтвор на калиев перманганат. Почвата трябва да се замени с нова, растението да се засади. При никакви обстоятелства кореновата шийка не бива да бъде заровена.

Лимонните вирусни заболявания не могат да бъдат излекувани.

Лимон с паднали листа

Как да отгледаме лимон от семе

Отглеждането на лимон от семена у дома е най-евтиният начин за размножаване и получаване на красиво плододаващо дърво. В допълнение, растението, отглеждано по този начин, е силно, лесно се адаптира към необходимите условия.

Условия за покълване на семената

Един от критериите, които влияят върху отглеждането на лимон, е качеството на посадъчния материал. Семената за засаждане трябва да бъдат прясно събрани, изсушени в продължение на няколко часа при стайна температура. По-добре е да засадите няколко семена наведнъж - не всички ще покълнат и вече образуваните издънки могат да умрат.

Подготовка на място за разсад

За покълване на семената оптималните условия са сенчесто място, с температура 17-22 градуса. Препоръчително е да покриете контейнера с буркан и лепило, за да създадете комфортен влажен микроклимат. Когато се появи кълнове, филмът се отстранява, саксията се премества на добре осветено, топло място.

Засаждане на костилки от лимон

Цитрусов грунд

За отглеждане на лимон се използва готова цитрусова смес, която може да бъде закупена в специализиран магазин. Няма да е трудно да подготвите земята сами: трябва да смесите пясък, дернова почва и хумус. На дъното на резервоара трябва да се постави дренаж - фин чакъл.

Избор на пот

Първо семената се засаждат в малки контейнери (пластмасови чаши). Когато се появят листа, трябва да наблюдавате броя на издънките. Ако има две от тях на едно кълно, тогава едното трябва да бъде премахнато. Когато пагонът стане по-силен, образува развита коренова система, той може да бъде трансплантиран заедно със земна буца в саксия с подходящ размер. По-добре използвайте керамичен или глинен съд с поднос.

Съвети. С нарастването на лимона е препоръчително растението да се трансплантира всяка година в саксия, с диаметър 1-2 см по-голяма от предишната. По-добре е да направите това в края на зимата или в началото на пролетта. Сигурен знак, че контейнерът за дървото е станал твърде малък, е, че корените се пробиват.

Лимонови кълнове

Режим на поливане

Лимонът е влаголюбиво растение, трябва да се полива с утаена вода със стайна температура.Поливането е необходимо, когато почвата в саксията изсъхне (приблизително 2-3 пъти седмично). Ако прекалите с влагата, можете да навредите на растението - корените ще започнат да гният. Листата започват да пожълтяват и падат, растението отслабва. Начинаещите производители често бъркат това състояние с липса на влага и напояват растението още по-обилно.

Пръскането на листата и почвата влияе много по-ефективно на лимона. В горещо време можете да пръскате дървото 2-3 пъти на ден - тази процедура не само освежава и подхранва растението, но и отмива праха, като му дава възможност да диша.

Има и някои трикове, с които лимонът се хидратира:

 • В палета се излива мокра експандирана глина - тя равномерно насища почвата с изпарения.
 • Растението се премества в кухнята, където влажността е винаги по-висока.
 • Домашните цветя се групират заедно - като по този начин се подобрява микроклимата, запазва се влагата.

Важно! След всяко поливане трябва внимателно да разхлабите горната топка пръст в саксията.

Температурен режим

През периода на покълване на издънките на семената температурата на въздуха не трябва да надвишава 20 градуса. По време на активен растеж и формиране на яйчниците, през пролетта и лятото, лимонът се нуждае от топлина - той се чувства добре при температури до 30 градуса. През периода на почивка (през зимата) комфортните условия за дървото са до 17 градуса.

Как да засадите лимоново дърво

Семената лимон започват да плододават 6-7 години след засаждането. За да ускорите този процес и да отгледате дърво от любимия ви сорт, можете да използвате метода за присаждане.

Ако засадите правилно лимон, той ще започне да дава плодове в продължение на 2-3 години.

За да завършите процеса, е необходимо да отгледате разсад, да му дадете време да расте по-силно и да развие корени. Вторият етап е да се подготви висококачествен майчин материал. Това може да е стрък от възрастен лимон от сорт, предназначен за домашно отглеждане. Ще ви трябват и малко материали: ножици за подрязване или остър нож, лента, градинска смола, влажна кърпа.

Най-добрият период за ваксинации е април-август.

Метод на окулиране:

 • Извършва се дезинфекция на ръце и инструменти.
 • При височина на багажника 5 cm се прави Т-образен разрез върху кората - хоризонтален 1 cm и вертикален 2,5 cm.
 • Присаждащият клон се отрязва под ъгъл (трябва да остане тънка плоча с кора).
 • В разреза се вмъква стрък - той трябва да прилепва плътно към дървото.
 • Мястото за ваксинация се увива с лепяща лента.

Можете да инокулирате две пъпки едновременно.

Ваксиниране чрез метод на пъпки

Метод на разделно присаждане:

 • Дърво се отрязва на ниво 5 cm.
 • Избран е присаждащият материал - той трябва да съответства на размера на багажника.
 • Извършва се наклонен разрез на издънката (под формата на острие) и хоризонтален разрез с дълбочина 2-3 см върху багажника.
 • Клонът се вмъква в разреза, мястото на присаждане се увива с лента и се обработва с градински лак.

Всички листа се отстраняват от присаденото растение, лимонът се покрива със стъклен буркан или бутилка. Ако присадката почернее след няколко дни, ваксината се провали.

Присаждане на разцепване

В процеса на отглеждане на лимоново дърво, то трябва да се подхранва с торове за цитрусови плодове, богати на микроелементи на цинк и бор. Подрязването има добър ефект върху висококачественото плододаване. Първо, централната издънка се изрязва на височина 20 см. Клоните от втория и третия ред трябва да бъдат прищипани, когато пораснат 18 см, цветните пъпки се образуват върху леторастите от четвъртия ред.

Подрязване на лимон

Отглеждането на лимоново дърво у дома, за да се получат плодовете му, е трудоемък, продължителен процес, който изисква много усилия и търпение. Необходимо е да се осигури правилната температура, влажност и нива на осветление. Възпроизвеждането на лимон от костилка е най-достъпната опция за начинаещи градинари. След като извършите висококачествено присаждане, можете да очаквате реколта вече 2-3 години след засаждането на дърво.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина