Calathea Crocata - домашни грижи

Calathea Crocata е декоративно растение с красиви шарки по листата. Разнообразието от модели привлича вниманието на много производители на цветя, така че цветето се отглежда като стайно растение. Calathea Crokata е взискателна за грижи, затова е важно да следвате правилата и препоръките, за да отгледате здраво растение на прозореца си.

Как изглежда Calathea Crocata?

Шафранът Calathea (или Crokata) е растение, което принадлежи към семейство Марантови. Височината на закрито многогодишно растение не надвишава 30-40 см, въпреки че екземпляри с височина до 1,5 м се срещат в природата.

Атрактивният външен вид на многогодишното растение го прави едно от най-популярните стайни цветя.

Цветето е със скъсено стъбло, върху което има големи листни плочи с дължина до 30 см. Формата на листата прилича на овал. Те са боядисани отвън в тъмни нюанси на зелено, а отвътре в лилави тонове.

Цветята на Calathea имат ярко жълт, наситен оранжев цвят. Те са с малки размери, но необичайният им вид добавя декоративност към растението.

Често срещани сортове

Експертите броят около 286 вида калата. Най-популярните сортове растения:

  • Чудесен;
  • Макоя;
  • Орбифолия;
  • Roseopicta.

Накратко за историята на появата

Родината на многогодишното растение се счита за Централна и Южна Америка, или по-точно, тропическите гори на тропиците. Поради тази причина цветето понякога се нарича Crocata Tasmania calathea. В Европа той получи прякора „короната на инките“ поради факта, че външният вид на цветето прилича на шапката на кралски особи.

Името на цветето „calathea crocata“ произлиза от думата „Kalathos“, която е преведена от древногръцки като кошница. Това не е случайно, тъй като листата на калате се използват за тъкане на кошници.

Шафран от калатея - домашни грижи

Не е трудно да отглеждате Calathea Crocata у дома. Необходимо е да се запознаете с правилата за грижи и да ги спазвате внимателно. Важно е да изберете правилния контейнер и място за саксията. Оптимално е да поставите саксията върху мъх или камъчета, да налеете вода в тигана, така че контейнерът с почвата да не го докосва. По-добре е да не докосвате листата с ръце, за да не разваляте ефектния външен вид на листните плочи.

Многогодишното растение може да се фиксира в изправено положение с конец и пръчка

Допълнителна информация. Тропическо растение трябва да се напоява редовно с мека топла вода 2 пъти седмично.

Температура

За калатея е необходимо да се поддържа умерена температура. Индикаторите през зимата не трябва да падат под +16 градуса. Спадът на температурата е изключително нежелан за цвете. Най-добрата температура е + 22 ... +23 градуса.

Забележка! Калатеите не обичат течения, затова е важно да предпазите растението от тях.

Осветление

Calathea Crocata не понася ярка светлина. Пряката слънчева светлина може да изгори листните плочи, оставяйки изгаряния върху тях под формата на тъмни петна. Растението също не харесва сянката, тъй като листата на тъмно губят цялата си красота.

Поливане

През лятото растението се полива обилно и често, а през зимата количеството поливане се намалява.

Важно! Не позволявайте влагата да застоява в саксията, защото това може да доведе до гниене на кореновата система.

Влажност

За да се създаде необходимото ниво на влага, калатеята, заедно с палета, се поставя в експандирана глина или камъчета. Индикаторът за влажност не трябва да пада под 65%.

Не поставяйте саксии с шафран калатея в близост до отоплителни уреди, поради което листата на растението изсъхват

Грундиране

Почвата за растението трябва да позволява преминаване на влага и въздух. Можете сами да приготвите почвената смес, като смесите торф, пясък, пепел, кора и иглолистна почва.

Подхранване

По време на вегетационния период е необходимо да се добавят минерални добавки към почвата. Течните превръзки са най-добри.

Допълнителна информация. В цветарските магазини торовете се продават специално за сортовете от семейство Марантови.

Кога и как цъфти

Не е трудно да се постигне цъфтеж у дома, за това просто трябва правилно да се грижите за цветето.

Видове и форми на цветя

Цветята на растението обикновено са оцветени в жълто и оранжево. Формата на пъпките е трудно да се опише с една дума, но сравнението на съцветие с метла е най-доброто.

Период на цъфтеж

Времето на цъфтеж на Calathea Crokat пада в средата на зимата. За да видите красиви жълти пъпки, препоръчително е да започнете да покривате саксията с тъмна торба през есента. Това трябва да се прави всеки ден от 18:00 до сутринта. Растението цъфти около 3 месеца.

Важно! За да постигнете цъфтеж през зимата, трябва да осветите растението с допълнителни източници на светлина.

Как се размножава calathea Crocata

Възпроизвеждането на Calathea се извършва по три начина. Всеки от тях има своите положителни и отрицателни страни.

Покълващи семена

Този метод отнема относително дълго време. За това семената се напояват, поставят се в оранжерия и се покриват с полиетилен. Контейнерите със семена трябва да са на добре осветено място. Веднага щом се появят първите издънки, младите растения се засаждат в саксии.

Вкореняване на резници

За да направите това, отрежете страничните листа с нарастваща точка или резници с дължина най-малко 15 см. С остър нож те се поставят във влажен субстрат, така че да се появят корени. За да ускорите растежа, можете да използвате специални добавки.

Разделяне на коренища

Най-простият и популярен метод е разделянето на храста. Извадете старото растение от контейнера, разделете коренището на няколко части и ги засадете отделно.

Преди засаждане коренището трябва да се провери за признаци на гниене.

Прехвърляне

Младите растения трябва да се трансплантират в нов контейнер ежегодно. За това се избира саксия с диаметър, който е с 3-4 см по-голям от предишния. Оптималният период за процедурата е ранната пролет.

Забележка! След 4-годишна възраст на растението броят на трансплантациите може да бъде намален до 1 път за 2-3 години.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Ако не се спазват правилата за засаждане и грижи, могат да се появят проблеми, които ще повлияят на външния вид на растението. Когато се появят първите признаци на заболявания, е необходимо да се установят причините за тях.

Цветето хвърля пъпки и листа

Теченията и внезапните промени в температурата влияят негативно върху растението. Пъпките и листата на калатеята започват да изсъхват и цветето ги хвърля.

Листата пребледняват

Бледността на листните плочи може да се дължи на недостатъчна светлина. Важно е цветето да получи необходимата част от слънчевите лъчи.

Върховете на листата изсъхват

Липсата на влага засяга листата на растението. Ако върховете на листните плочи започнат да изсъхват, това означава, че въздухът и почвата трябва да бъдат навлажнени.

Долните листа падат

Падащите листа обикновено са резултат от излишък или, обратно, липса на влага. Струва си да обърнете повече внимание на нивото на влага.

Вредители

Паякът е най-проблематичен за калатеята. Паразитът се намира в долната част на листата и там тъче своята мрежа. За да се отървете от вредителя, можете да използвате сапунен разтвор или да третирате цветето със специални препарати.

Други проблеми

Ако саксията стои близо до отворен прозорец, листата на цветето могат да започнат да гният. Причината за това е проект.

Изгарянията върху листните плочи оставят пряка слънчева светлина

Знаци и суеверия

Някои хора вярват, че Калатея има магически свойства. Според легендата тя е в състояние да внесе хармония и любов в къщата. Затова хората често купуват саксия за цветя, за да създадат спокойна и уютна атмосфера.

Здравословната Calathea Crokata расте у дома с подходящи грижи. Големите ефектни многогодишни листа в комбинация с малки жълти цветя създават прекрасна комбинация, която може да създаде атмосфера на комфорт в апартамента.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина