Каменни рози - какви цветя, засаждане и грижи у дома и в градината

Каменните рози привличат вниманието с оригиналния си вид. Това растение се счита за едно от най-добрите за отглеждане в домашни условия. Дори ако любителят на закритите растения има малко място, просто трябва да изберете малка площ с добро осветление. Няколко малки рози могат да бъдат засадени в една голяма и плоска саксия, което води до красив декорен елемент, който ще се превърне в ефектна интериорна декорация. В тази статия можете да разберете какво представляват каменните рози, как да отглеждате растение в стая и на цветно легло, как да се грижите за него.

Сортове каменна роза

Каменната роза (друго име: подмладена) е растение, което има сложен външен вид. Не е трудно да отгледате цвете, тъй като то не изисква специални грижи и внимание. Известни са повече от хиляда разновидности.

Каменна роза - елегантна декорация на интериор или пейзаж

По-долу са най-популярните сортове, които се отглеждат в Русия и съседните страни.

 • Покривни покриви. Този сорт е най-известен в Европа. Цветът има сферична, леко сплескана форма, диаметърът достига 15 см. Листата са плътни, с червено-кафяви върхове.
 • Планина. Растението се състои от малки, естетични, деликатно сглобени розетки. Пъпките са големи с розови връхчета. Хибрид на планината, подмладен - розата на Браун. Листата са покрити с бледожълти цветя.
 • Кавказки. Расте върху каменни повърхности. Листата са тъмнозелени на цвят. Кавказката каменна роза цъфти с лилави или люлякови цветя, отдалеч наподобява теменужки. Този вид трябва да се тори редовно. Растението изисква много калций.
 • Мраморната роза се различава от другите видове по пъстрата си окраска със зелено-розови петна, които до зимата променят цвета си на червен. Прилича на повърхността на мрамор. Венчелистчетата на това растение са боядисани в спокоен червен цвят с бяла граница около ръба.
 • Паяжина. Най-необичайната и красива гледка беше подмладена. Листата са оформени като конуси, украсени с цветя. Особеността на този сорт се крие в паяжината, която грациозно покрива растението. Изглежда ефектно както във ваза, така и на алпийска пързалка.
 • Бягството беше младо. Има розетки с диаметър до 5 сантиметра. Цветът на цветята е бледозелен или бледожълт.
 • Каменната роза на Вулфен. Този сорт привлича с обилна зеленина и красиви малки розетки.
 • Руски. Растението може да се намери в общата руска горска степ. Розетката се състои от големи зелени листа, които са плътно събрани и разположени по-близо до центъра.

Сортове каменна роза

Скалистата роза изглежда много впечатляващо и оригинално. Лесно може да расте в саксия или градина. Елегантното растение е в състояние хармонично да се впише във вътрешността на стая или в пейзажа близо до къщата или в страната.

За справка! Каменната роза е изключително популярно име, използвано в Русия и страните от ОНД. Известни са и имената на упорито зеле от заек.

Условия за растеж и развитие на растенията

За да може растението да се развива нормално и да радва окото с привлекателен външен вид, е необходимо да му се осигурят подходящите условия. Подмладеното изисква ярко осветление, независимо от сезона.

Препоръчително е да не поставяте саксиите с растението на перваза на прозореца, който е обърнат към северната страна, за да държите цветето на сянка.

Допълнителна информация! През зимата и есента растението трябва да се полива умерено, не повече от веднъж месечно.

При горещо време, тоест през лятото и пролетта, цветето се полива по-рядко, когато земната бучка изсъхне, средно 1 път на 10 дни. Не е нужно да пръскате венчелистчетата.

През зимата и есента температурата на въздуха в помещението, където се отглеждат малките, не трябва да пада под +10, а през лятото и пролетта, надвишава + 22-27 градуса.

Как да засадите каменна роза

Когато купувате растение, определено трябва да прочетете описанието. Трябва също да обърнете внимание на целостта на контакта - той трябва да е компактен. В магазините розите се отглеждат в торфени смеси, затова се препоръчва да се трансплантира растението в рохкава и лека почва за сукуленти веднага след покупката.

Млади кълнове от каменна роза в саксии

Подмладеният има плитка коренова система, което означава, че саксиите трябва да са плитки. Плосък, широк контейнер е подходящ за засаждане на сукулент.

На дъното трябва да изложите дренажен слой, който включва камъчета, счупена тухла или експандирана глина. Дебелина на слоя - най-малко 2 сантиметра. Ако не искате да купувате почвена смес за сукуленти, можете сами да подготвите почвата.

За това ще ви трябва:

 • копка земя - 3 части;
 • пясък - 1 част;
 • малка експандирана глина - 1 част.

Преди да засадите малките, трябва да дезинфекцирате почвата. Това може да стане с вряща вода (изсипете вряла вода върху почвата и охладете).

Важно! Ако почвата не е обработена правилно преди засаждането на растението, тогава издънките и корените могат да бъдат засегнати от гъбични инфекции, които активно се развиват в ограничените условия на флорариума.

Как правилно да се грижим за каменна роза

Най-важният фактор за развитието на културата е слънчевата светлина. Растението трябва да получи достатъчно количество слънчева светлина, в противен случай ще загуби своите декоративни качества.

Но температурата не е определящият фактор. Не пресушавайте растението и оставяйте почвата да замръзне.

През лятото е препоръчително да изнесете розата на балкона и след това да поставите саксията, така че пряката слънчева светлина да попадне върху цветето.

За справка! Младите не се страхуват от изгаряния, тъй като са защитени от восъчна топка и отделни пухкави листа.

Как правилно да се полива и наторява каменна роза

Подхранването на каменна роза се извършва през пролетта или лятото веднъж месечно. За това се използват същите торове, както за кактусите и сукулентите. През зимата не се прави стръв.

През лятото растението изисква често правилно поливане, за предпочитане с по-ниска техника, като се използва палет.

Внимание! Не позволявайте на течността да попадне върху листата.

За напояване на каменна роза използвайте добре утаена вода.

Периоди на цъфтеж и латентност

Младите нямат период на покой, той винаги цъфти, просто развитието се забавя през зимата.

За да оживите цветето, трябва да го оставите на мира в хладна стая. Културата цъфти в повечето случаи през лятото.

Красива земна роза дава едно или повече цветя. Ако собственикът на сукулента не планира да размножава реколтата със семена, тогава цветята трябва да бъдат премахнати, в противен случай розата ще започне да се изчерпва.

Цъфтяща каменна роза

Грешки в грижите

При неправилна грижа за цветята могат да се развият различни заболявания. При липса на осветление растението губи своята естетика. Ако няма достатъчно слънчева светлина, трябва да се използват фитолампи и растението да се допълни с тях.

При липса на влага листата ще започнат да се навиват, след което трябва да напоите цветето. С напредване на възрастта на растението долните листа започват да пожълтяват - това е естествен процес.

С излишната влага листата стават подути и воднисти.Ако любител на стайни растения забеляза тези признаци, трябва спешно да инспектирате корените и да трансплантирате малките в друга саксия, да коригирате поливането.

Борба с болести и вредители

Каменната роза е изключително рядко засегната от вредители. Въпреки това, в редки случаи все още се случва растението да страда от брашнеста атака, която унищожава листата и кореновата система.

Разпознаването на мразен вредител е лесно. Това са колонии, които приличат на мръсна памучна вата върху листата на растението. Можете да премахнете вредителя с памучни тампони, обработени с алкохол. Или просто измийте с вода. Ако случаят е силно пренебрегнат, тогава почвата и растението се напръскват с инсектициди (в такива случаи се използват Aktara и Fitoverm).

Забележка! Когато подмладеното се намокри или почвата е повредена от гъбична инфекция, тя изсъхва. Възможно е да се отървете от тази инфекция само в началните етапи, с помощта на специални препарати Fitosporin или Trichodirmin, които използват строги инструкции.

Методи за развъждане на каменни рози

Най-популярният и лесен начин за размножаване на младите е да се отделят малките странични дъщерни розетки от майчиното растение. Препоръчително е този метод да се използва през пролетта, тъй като това е основната фаза от развитието на каменна роза. Гнездата трябва да бъдат отрязани с нож, след като сте дезинфекцирали инструмента. Всеки отрязан дъщерен изход се поръсва с активен въглен и се засажда в земята.

Методи за развъждане на каменни рози

Размножаване чрез листни резници:

 1. от майчиния храст трябва да се отреже страничен лист, който се намира близо до багажника (или можете да отрежете горната част на стъблото);
 2. отстранете няколко листа от дъното;
 3. резниците се вкореняват в рамките на няколко часа;
 4. след това долната част на листа или резника се потапя в импрегнирана (навлажнена) смес от вермикулит и пясък;
 5. инсталирайте дръжката на място, което е силно осветено;
 6. периодично трябва да пръскате почвата;
 7. след месец трябва да се появят малки корени, от които след това ще се развият нови гнезда.

Целият този процес отнема време (2 до 3 месеца). През този период настъпва свиване и изсъхване на майчиния лист. Когато малката розетка стане по-силна, ще трябва да бъде трансплантирана в широка саксия с кактусова почва.

Покълващи семена от каменна роза

Ако младите се отглеждат в магазините, тогава проблеми, като правило, не възникват. Но малцина знаят как да покълнат семена у дома.

Първо, трябва да ги засадите в земята, състояща се от торф и пясък, и да ги заровите в земята с 3-4 мм. След това е необходимо да се полива земята от пръскачка и да се постави под филма.

Импровизирана оранжерия се поставя на топло, добре осветено място с температура не по-висока от 20-25 градуса. Важно е редовно да пръскате почвата с вода и да проветрявате помещението ежедневно в продължение на 30 минути.

Важно! Ако се направи правилно, кълновете ще се появят до две седмици. Когато се появят истински 2-3 листа, те могат да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Розите "камък", както ги наричат ​​още, са много ефектни стайни и градински растения, които ще радват собственика с външния си вид и висока декоративност за дълъг период. Оригиналните гнезда се предлагат в различни цветове, форми, размери. Растението е непретенциозно, не изисква специални грижи. Заетите и дори мързеливи хора го обичат. Ако има желание да създадете комфортна, уютна атмосфера в къщата или да украсите пейзажа в градината, каменна роза ще помогне за това.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина