Къдрав хлорофитум - домашни грижи

Хлорофитум принадлежи към билкови растения. Интересна особеност е цветът на листата и фактът, че те започват да се извиват с течение на времето. На дълъг зелен лист има бяла ивица по цялата плоча. Дебелите корени на цветето му позволяват да съхранява оптималното количество хранителни вещества.

Как изглежда къдравият хлорофитум, към кое семейство принадлежи?

При отглеждането на закрито най-популярните сортове хлорофитум са:

 • Къдравият е компактен вид храст с навити листа, които започват да се навиват с добри грижи.
 • Гребен - има дълги, тесни листни плочи, боядисани в ярко зелено.
 • Оранжево - листата са по-широки от предишните, имат овална форма и тъмнозелен цвят.

Къдрав хлорофитум бони

Важно! Въпреки разнообразието от видове и сортове хлорофитум, грижите за тези растения са идентични.

Лечебни свойства

Растението има редица полезни свойства:

 • почиства въздуха от прах и микроби;
 • абсорбира всякакви химически съединения във въздуха;
 • отделя влага, ако сам я получи достатъчно;
 • отделя много кислород.

Накратко за историята на появата

Още през 1974 г. са описани първите видове от това растение. Намери ги в Южна Африка. През втората половина на 19 век храстът е пренесен в Европа, след което започва селекционната работа.

Характеристики на грижата за къдравия хлорофитум у дома

Много градинари потвърждават, че грижата за хлорофита е удоволствие. За да може едно цвете да расте добре, да се развива и да дава буен цъфтеж, не трябва да пренебрегвате земеделската технология.

Температура

Тъй като хлорофитумът е роден в Южна Африка, растението не понася ниски температури и наличие на течение. Температурата не трябва да пада под +18 ℃. През зимата е по-добре да поставите саксия с цветя в отопляема стая на топъл перваз на прозореца.

Размножаване на хлорофитум у дома

Осветление

Цветето обича дифузната светлина и се нуждае от нея. Ако саксията е поставена на сянка, нищо няма да се случи с хлорофитума. Растението често се поставя в коридори, стълбищни клетки и коридори.

Поливане

Тропическият произход определя необходимостта от често и обилно поливане при високи стайни температури. Почвата в саксията не трябва да изсъхва, но винаги да се поддържа влажна.

Забележка! През есенно-зимния период поливането се извършва умерено.

Пръскане

Chlorophytum bonnie от къдравия сорт обича високата влажност. Периодично правете цветето лек душ. Това важи особено за такава ситуация, когато гърнето е близо до радиаторите.

Влажност

Цветето понася нормално сухия въздух в къщата, с изключение на летния сезон. През този период е наложително короната да се пръска ежедневно с утаена вода.

Грундиране

Почвата за засаждане на цвете трябва да е рохкава, добре пропусклива, но питателна. Подходяща е смес от пръст под иглолистни (широколистни) дървета, едър пясък и хумус.Не забравяйте за дренажния слой, който ще задържа влагата дълго време.

Подхранване

Бони обича торенето с хлорофитум. Торовете трябва да се прилагат само през лятото. Готови композиции за закрити широколистни растения са подходящи. Честота - веднъж на 2 седмици.

Кога и как цъфти

Растението цъфти през топлия сезон. Цветята нямат декоративна стойност. Листата изглежда по-привлекателна от съцветията.

Видове цветя

На къси дръжки се образуват малки бели цветчета, които на външен вид са напълно незабележими.

Период на цъфтеж

Хлорофитум цъфти през пролетта и лятото. Цъфтящи съцветия могат да се наблюдават през топлия сезон.

Деленки растения за засаждане

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж растението изразходва много енергия и хранителни вещества. За да попълнят микроелементите, те извършват редовно хранене и поливане. По това време храстът започва да изсъхва особено бързо.

Подрязване

По природа цветето има красива буйна корона, която не изисква оформяне. Можете да отрежете антените и само ако се има предвид култивирането на културата.

Допълнителна информация! За да се поддържа висока декоративност, отслабените и изсъхнали листа се отстраняват.

Как се размножава къдравият хлорофитум

Къдравият хлорофитум може да се размножава по вегетативен и генеративен начин.

Покълващи семена

Тази опция за отглеждане у дома се използва рядко. Използва се главно от животновъдите в опит за разработване на нови сортове. Ако искате да размножите цвете чрез семена, трябва да се придържате към следната схема:

 • семената се поставят в тензух и се потапят във вода за покълване;
 • субстратът за засаждане трябва да съдържа торф и пясък;
 • семената се засяват на повърхността на почвата;
 • контейнерът е покрит с филм и изпратен на топло място;
 • периодично посевите се проветряват;
 • гмуркането се извършва след появата на няколко листа върху разсад.

Въздушно наслояване

След цъфтежа се образуват розетки, които се използват при отглеждането на цветя. За да се увеличат шансовете за вкореняване, отрязаната розетка се потапя в течност. Когато се появят корените, растенията се засаждат в саксия с пръст.

Разделяне на храста

Чрез разделяне на храста, културата може да се размножава само когато растението достигне 3-годишна възраст. Цветето се отстранява внимателно от саксията. Коренът е разделен на няколко части. Секциите се смазват с натрошени въглища. Получените резници се засаждат в отделни контейнери, пълни с почвена смес.

Прехвърляне

Бушът расте изключително бързо, необходима е ежегодна трансплантация. Провежда се само през пролетта. Новият пот трябва да бъде 2 или 3 пъти по-голям от предишния. Средата за засаждане е подходяща за стандартни широколистни растения.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Най-често срещаният проблем с този храст е изсъхването. За да се избегнат проблеми, цветето се полива редовно, пръска се и се проветрява.

Капки пъпки и листа

Ситуацията възниква поради липсата на хранителни вещества и микроелементи в почвата. Струва си да се преразгледа графикът на торене и използваните формулировки на торове.

Листата пребледняват

Това може да се случи от излишната влага. Също така на цветето най-вероятно липсва светлина. Изчерпаната почва и липсата на микроелементи често водят до бланширане на листата.

Върховете на листата изсъхват

Това предполага, че растението просто изсъхва. Земната бучка отдавна не се полива. Освен това си струва да се обърне внимание на влажността на въздуха и пръскането.

Долните листа падат

Може би почвата е била твърде наводнена и е започнал процесът на гниене на кореновата система. В този случай овлажняването трябва незабавно да се спре.

Вредители

Сред популярните вредители, които притесняват хлорофитума, са листни въшки, трипси и скални насекоми.Като начало използвайте сапунен разтвор, ако продуктът не помогне, ще трябва да използвате химикали.

Важно! Лекарите не препоръчват показването на голям брой цветя в спалнята, въпреки полезното им свойство.

Chlorophytum къдраво цвете отблизо

Знаци и суеверия

Къдравият хлорофитум почиства не само въздуха, но и енергията в къщата. Отрицателната атмосфера в къщата се елиминира след поставяне на саксия с хлорофитум на перваза на прозореца.

Chlorophytum е къдрава и домашните му грижи са подходящи дори за начинаещи цветари. Благодарение на това растение въздухът в къщата бързо ще бъде почистен, а интериорът също ще бъде освежен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина