Цвете хлорофитум оранжево - описание и грижи

Хлорофитум е отдавна известна билка на закрито. Преди няколко десетилетия тя може да бъде намерена във почти всеки дом или институция. С течение на времето разпространението му започна да избледнява, въпреки че това е неразумно. Хлорофитумът има редица полезни свойства, непретенциозен е в поддръжката и е естетически приятен.

Как изглежда хлорофитум портокал, към кое семейство принадлежи?

Тревистото многогодишно растение се отличава с пъстър изумруден оттенък, широките листа са заострени, лъскави. По-близо до основата те се стесняват значително, достигат 25-30 см дължина, 5-10 см ширина, леко вълнообразни ръбове. Растящи от центъра на прикореневата розетка на удължени дръжки, листата висят в буйна каскада в различни посоки. Общата височина на растението достига 45-60 см в естествени условия и 25-30 см в контейнери у дома. Кореновата система е грудкова и достатъчно силна. Стъблото е скъсено, страничните издънки цъфтят с течение на времето. Миризмата на хлорофитум е приятна, успокояваща. Цветята на растението са подредени спирално.

Хлорофитум оранжев

Допълнителна информация! Хлорофитум оранжев има други имена: крилати, орхидостеларни и орхидаструми. Това се дължи на спецификата на структурата на листата и сянката на дръжките (бледорозов или оранжев).

Бушът е класифициран като член на семейство Аспержи, родината на цветето е Южна Африка. Растението е многогодишно, живее средно 10 години.

Често срещани сортове

Хлорофитум оранжевият има две подобни разновидности - Fire Flash и Green Orange. Визуално те са почти еднакви, разликите са незначителни:

 • При сорта Fire Flash средната жилка е по-слабо изразена. В основата е оранжево, но постепенно сянката се променя и става зелена.
 • Формата на листата на Fire Flash е същата като тази на Green Orange, но размерът им е малко по-голям.

Забележка! Дори опитни градинари често бъркат тези сортове помежду си. Необходими са по-дълбоки и по-обширни познания за идентифициране на всеки вид. Но техните декоративни свойства са еднакви.

Крилат хлорофитум

Лечебни свойства

За съвременния човек крилатият хлорофитум е безценен; той се смята за „домашен еколог“. Учените са установили, че трайните насаждения имат уникална способност - премахват вредните вещества от водата. Той лесно отстранява формалдехид и токсини, въглероден окис и примеси в околността. Лечебните характеристики на растението:

 • Унищожава патогенната микрофлора. Един възрастен храст почиства около 2 квадратни метра с помощта на фитонциди. м. пространство от патогенни микроби. Няколко трайни насаждения са достатъчни, за да има винаги практически стерилен въздух в апартамента. Цветето убива до 80% от бактериите около него.
 • Елиминира замърсяването с газове. Често цветето се поставя върху хладилници и в близост до газово и електрическо оборудване. Той е в състояние да прочисти въздуха от вредните емисии от тези домакински уреди, аерозоли и химикали.
 • Абсорбира фините прахови частици във въздуха.
 • Насърчава повишената влажност.Хлорофитумът натрупва влага между листата и при необходимост я изпуска в атмосферата.
 • Справя се с изпарения на живак и олово, ацетон и въглероден окис, вредни емисии от работещи инсталации. Дори при често отваряни прозорци и балконски врати, вътре в апартамента винаги ще има чист въздух.

Важно! Бързият растеж на многогодишно растение показва силно замърсяване на закрито. Chlorophytum Green Orange "се храни" с такива вещества и не ги натрупва в листата.

Накратко за историята на появата

Хлорофитумът е въведен в Европа преди повече от 200 години. Родина са влажните тропици и субтропици на Южна Америка, Африка и Азия. Буквално името може да се преведе като зелено растение. Има многобройни други народни имена за растението: Flash of Fire and Cheerful Family, Sierra Leone Lily and Champagne Splash, Fire Spider Plant и Viviparous Corolla.

Интересно е! Йохан Гьоте беше фен на хлорофитума. Отглеждал го е у дома в окачени контейнери. Немският писател и философ много обичаше пъстрите цветове на растението и малките деца, които висяха от храстите на майката.

Хлорофитум оранжев дом

Домашна грижа за хлорофитум оранжев

Хлорофитум портокал е много лесен за грижи. Но има няколко правила, които трябва да се спазват.

Температура

Многогодишното предпочита топлината. Най-подходящият температурен режим е + 25 ... + 27 ° С. През зимния сезон допустимата температура е + 20 ... +22 ° С. Неговите малки капки имат благоприятен ефект върху растежа на портокаловия хлорофитум, понякога е препоръчително да го държите на студено (около + 15 ° C).

Внимание! Дългосрочното замразяване е противопоказано, това води до намаляване на имунитета на растението.

Осветление

Chlorophytum крилат обича дифузна светлина, но може да расте както под слънцето, така и на сянка. Човек трябва само да го предпази от пряка слънчева светлина, за да няма изгаряне на листа.

При прекомерно изобилие от светлина растението расте по-бавно. Дори на открито е по-добре да го засадите на сянка на дървета. От слънцето по листата могат да се появят кафяви петна, които приличат на лунички. При прекомерно осветление листата обикновено могат да загубят цвят до нездравословен жълт оттенък (хлороза). Частичната сянка допринася за избледняването на цвета, цветът избледнява.

Поливане

Хлорофитум дебелолистен не трябва да се излива, но трябва да се полива често и обилно, поне 2 пъти седмично. По-добре е да се използва нефлуорирана вода, утаена за 24 часа, при стайна температура. Флуорът може да причини заболяване, при което по листата се появяват кафяви петна.

Многогодишно растение може да оцелее 1-2 седмици без поливане. Липсата на влага е лесно да се идентифицира визуално, тъй като по растението се появяват груби удебелявания.

На бележка! Това многогодишно растение ще хареса топъл душ; достатъчно е процедурата да се извършва веднъж месечно.

Пръскане

Хлорофитум портокал много обича да пръска. Основното нещо е предварително да почистите листата от прах и външно замърсяване. Това ще осигури на растението бърз растеж и красив външен вид. След пръскането листата не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.

Влажност

За предпочитане е мократа почва. Но излишната вода в саксията трябва да се отстрани, тогава многогодишните корени няма да изгният. За да се осигури необходимото ниво на влажност, до него трябва да се постави съд с вода.

Грундиране

Хлорофитум портокал се чувства чудесно в хуминова или органично обогатена почва. Тя трябва да бъде отцедена и леко кисела. Най-добрият избор е универсален грунд.

Подхранване

Многогодишната се нуждае от редовно хранене. Точното време е от ранна пролет до края на лятото.

Важно! Когато нанасят течни хранителни вещества върху почвата, те не трябва да докосват листата на хлорофитум портокал. Понякога можете да използвате активен въглен и креда в основата.

Прехвърляне

Растението е много непретенциозно. Младите хлорофитуми се нуждаят от малко повече внимание.Те трябва да се трансплантират всяка година, като се избира широк и дълбок контейнер в зависимост от размера на кореновата система. Възрастен екземпляр расте нормално и с трансплантации веднъж на 3-4 години.

Особености на грижите през зимата, периодът на покой на портокаловия хлорофитум

Многогодишно растение с настъпването на студено време и дори началото на есента трябва да се полива изключително рядко. Честотата се проследява от степента на изсъхване на почвата. Средно е необходимо да се извършва напоителната процедура не повече от 1 път седмично и по-добре по-рядко.

Трябва обаче да се има предвид и местоположението на централата. Ако наблизо има отоплителни уреди, ще е необходимо по-често поливане. Също така, в този случай ще е необходимо пръскане, така че душът да не загуби богатия си зелен цвят.

Хлорофитум оранжеви цветя

Кога и как цъфти

Външно съцветията наподобяват царевична метлица, те са поставени върху кочана в спирала и имат тъмно бял цвят. Дръжката е много къса. Образува се от средата на изхода.

Хлорофитумът портокал цъфти през цялата седмица. Често този период остава незабелязан поради тъпотата на съцветията, при които впоследствие се образуват семенните шушулки.

По време на периода на цъфтеж не се изисква промяна на правилата за грижа за многогодишно растение. Основната процедура е редовното и обилно поливане.

Подрязване

Клонките и листата не трябва да се отстраняват редовно. Това важи, когато пожълтеят, повредят се или изсъхнат. Не е необходимо специално оформяне на короната. Компактността на цветето се постига чрез премахване на долните листа, които са образували розетка.

Млад крилат хлорофитум

Как се възпроизвежда оранжевият хлорофитум

Chlorophytum портокал се възпроизвежда по 3 прости начина, които ви позволяват бързо да получите ново растение. Когато избирате почва, трябва да се съсредоточите върху закупена смес за домашни цветя.

Покълващи семена

Тази опция за отглеждане на трайни насаждения включва малка оранжерия. Може да се изработи от стъклени, целофанови или пластмасови бутилки.

Засадените семена изискват редовна вентилация. Това ще предотврати гниенето на кълновете. Първите издънки ще се появят след няколко седмици.

Вкореняване на резници

Обраслият екземпляр хлорофитум е просто разделен на части. Важно условие е всеки храст да има поне 4-5 листа.

Въздушно наслояване

Този метод предполага наличието на влажен субстрат или съд с вода. В течността не трябва да има химически примеси. Въздушните издънки се отделят внимателно от многогодишното растение и се трансплантират в отделни контейнери.

Здравословен хлорофитум оранжев

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

При грешки в грижите хлорофитумът може да навреди или да бъде нападнат от вредители. В такива случаи е важно бързо да се определи причината и да се предприемат действия за коригиране на ситуацията. Основни проблеми:

 • Растението хвърля пъпки и листа. Отначало те стават жълти и черни, а след това падат. Причината е подгизнала почва. Симптомът се показва чрез гниене на кореновата система. Това се случва и когато цвете замръзне. През зимата трябва да се постави на по-топло място, където няма течение.
 • Листата пребледняват. Има няколко причини за това състояние. Това може да е липса на светлина, саксия, която е прекалено стегната за обрасла коренова система или липса на хранителни вещества. В зависимост от източника на проблема можете да го разрешите така: поставете растението по-близо до прозореца, сменете саксията или използвайте тор.
 • Върховете на листата изсъхват. Повишените температури и прекалено сухият въздух влияят негативно на хлорофитума. Листата на растението започват да се навиват и свиват. Трябва да се погрижите за редовното пръскане, можете да преместите сеялката на палет, върху който има навлажнен горски мъх.
 • Долните листа падат. Причината за състоянието е механично нараняване. Поливането, запрашаването и т.н. трябва да бъдат изключително внимателни, за да не се нарани многогодишното растение.
 • Вредители. Здравото растение няма този проблем. Насекомите се появяват само ако хлорофитумът е болен или не се грижи за него. Чести вредители: листни въшки, паякови акари, брашнести червеи.

Важно! Контролът на вредителите включва или обработка със сапунена вода (ако е налице брашнесто дърво), или използване на химикали като Agravertin (ако се намери паяк или се появят листни въшки).

Знаци и суеверия

Привържениците на Фън Шуй много обичат портокаловия хлорофитум. Предписват му се уникални положителни свойства, способността да внася хармония и мир в дома на работохолиците. Когато се премествате в нов апартамент, можете също да си купите хлорофитум. Това ще облекчи помещенията от негативната енергия на предишните обитатели.

В офиса многогодишно растение ще помогне за премахване на кавги и скандали. Допринася за създаването на приятелска атмосфера, хората стават по-добри един към друг, по-охотно общуват помежду си.

Хлорофитум в сенчеста зона

Хлорофитум портокал е удивително растение, което не само радва окото, но и пречиства въздуха в стаята, а също така хармонизира пространството. Важно е само да се спазват някои изисквания. Пълната грижа за растението у дома включва почистване на листата на растението, редовно пръскане, хранене и веднъж месечно топъл душ.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина