Hoya carnosa - домашни грижи

Някога вечнозелено декоративно растение е било наричано „восъчен бръшлян“ поради особената си плака. В естественото си местообитание - тропическите гори на Австралия - цъфти прекрасно и се извива, оплитайки маломерни млади дървета. След като е мигрирал в страни със студен климат, той се отглежда като стайно растение. Сукулентното растение има над 200 вида. Някои от тях са гиганти с разнообразна палитра от съцветия чадър, други са миниатюрни същества с едва забележими, малки цветя, сякаш създадени от ръцете на бижутер.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Хоя Карноса, или месеста хоя, е един от представителите на семейство Кутрови, с красиви, доста големи листа, с характерен восъчен цъфтеж и приказни сенникови съцветия от 15-20 цветя. Всяко звездовидно цвете е леко космат и може да достигне 20 мм в диаметър. Ярка вишнева бъркалка допълва техния светло кремав цвят.

Хоя Карноса по време на цъфтежа

От време на време по цветята се образуват треперещи капчици нектар. Цъфтежът продължава почти през цялото лято, излъчвайки опияняващ аромат (не всички сортове). На закрито, с подходящи грижи, хоя е в състояние да образува мигли до 3-5 м. Името си е получил в чест на ботаника Т. Хоя.

Разнообразието от видове хоя

Този вид хоя има няколко разновидности, като най-популярните от тях са:

  • Компактен. Лиана, характеризираща се с изобилие от листно покритие и бели цветя, наподобяващи камбана. Цветята се събират в големи полукълбовидни съцветия.
  • Трицветна. Има жълто-червени лъскави листа със зелен кант. Цветовете са бледолилави, с ярка средна част. Може да цъфти на няколко етапа за период от 6 месеца.
  • Вариегата. Кремообразните цветни венчелистчета са украсени с бургундска сърцевина.
  • Екзотично. Лиана с вълнообразни жълтеникаво-розови листа, обрамчени със зелена граница.

Hoya Tricolor е един от най-ярките представители на вида

Забележка! След покупката не трябва веднага да трансплантирате растението. Той се нуждае от време, за да се аклиматизира.

Характеристики на домашните грижи

Растението е напълно непретенциозно. Лесно е да се грижим за него. Познавайки някои от тънкостите при отглеждането му, лесно можете да създадете условия за продължителен цъфтеж и образуване на гъсти зелени мигли.

Добрата грижа радва с обилен цъфтеж

Алгоритъм за кацане

За засаждане трябва да изберете подходящ саксия или сеялка. По-добре е да се спрем на високи варианти, тъй като на дъното предварително се полага дренажен слой от 3-4 см експандирана глина или камъчета.

След това се изсипва слой земя. Най-подходящ е състав от равни пропорции на почва за кактус и почвена смес за цъфтящи растения. Тази подредба ще има свободна, дишаща структура. Преди засаждането корените на растението се измиват и леко се подрязват. Почвата е уплътнена. След процедурата храстът не се полива за един ден, а само се напръсква.

Допълнителна информация! В долната част на саксията трябва да има дренажни отвори.

Осветление

Hoya Karnoza е изключително светлолюбиво растение и се чувства чудесно на прозорците от южната страна на апартамента. За да избегнете изгаряния, по-добре е да го засенчите със специална мрежа.Източните и югозападните прозорци също са добре, но ако живеят от северната страна, растението е малко вероятно да цъфти. В кратки зимни дни е разрешено изкуствено осветление. Веднага след като karnosa hoya вдигне пъпки, е строго забранено да го пренареждате на друго място, дори да го обръщате, в противен случай можете да останете без цветя.

Температурен режим

През летния сезон благоприятната температура за хоя в къщата е до 20-24 ℃ над нулата. Когато проветрявате стаята, трябва да обърнете внимание на чернови, растението не ги харесва. През зимните месеци издържа на спад на средната температура до +10 ℃.

Поливане

Умерено поливане веднъж седмично през лятото, през зимата веднъж на две седмици. Ако горният слой е изсъхнал 2 см дълбоко, тогава цветето трябва да се полива. Недостатъчната влага води до инхибиране на цъфтежа и забавяне на растежа. Стагнация на влага - до разпадане на кореновата система, следователно течността, събрана в тигана, винаги трябва да се излива.

Влажност на въздуха

Хоя е тропическо растение, така че допълнителната влага под формата на систематично напояване ще му бъде от полза. Това трябва да става с топла вода, като се избягва пръскането по съцветията.

Подхранване

Подхранването се извършва само през лятото, веднъж на 2-3 седмици, като се използват сложни торове.

Период на покой

С кратък светъл ден и намаляване на температурните показатели до +12 ℃, растението изпада в период на покой. Може да се избегне чрез създаване на необходимите условия, но това неминуемо ще доведе до факта, че капризната хоя спира да цъфти през пролетта и не вдига пъпки.

Подрязване

Цветарите препоръчват да се премахват само дълги издънки, като се оставят само дръжки, които през следващия сезон отново ще образуват пъпки и ще цъфтят. Причината за липсата на цветя на здраво растение може да бъде: големи саксии, липса на минерали, резитба на дръжки, поставяне на културата от северната страна с недостатъчно осветление.

Как се умножава

Най-разпространеният метод за размножаване е резници. Когато режете резници, трябва да работите с миналогодишните издънки. Всеки от тях трябва да има поне две междувъзлия. Изрязаните места се обработват с корен, поставен в подготвения субстрат. Използвайте филмово покритие, за да създадете парников ефект. След появата на достатъчен брой корени, те се засаждат в саксии.

На бележка! Размножаването на листа от хоя не се практикува.

Прехвърляне

При пресаждането специалистите съветват да се използва методът за претоварване, така корените да са по-малко повредени. Преди разсаждането внимателно проучете колко плътно кореновата система е запълнила саксията. Ако тъкането на бели корени наднича от дренажните отвори, е необходима спешна трансплантация. Обикновено млада хоя се трансплантира веднъж годишно, като вдига саксия с няколко см по-голяма от предишната. Старите растения се трансплантират веднъж на 3-4 години според описанието.

Трансплантацията на растения е важен етап от грижите

Възможни нарастващи проблеми

Има много предизвикателства, които могат да възникнат при отглеждането на нови растения от семена. На първо място, трудно е да се получи добър семенен материал. Невъзможно е да го съберете сами, тъй като отглеждането у дома растението рядко образува семенни шушулки, а семената на необходимите сортове почти никога не се срещат в продажба.

Ако по някакъв начин е било възможно да се получат семена от восъчен бръшлян, те се засяват в началото на пролетта в малки контейнери с лек субстрат, леко поръсени и напръскани с пулверизатор. Ако семената са здрави, първите издънки ще се появят след 6-8 дни. Те са осигурени с добро осветление, умерена влажност и постоянна температура. Разсадът не се докосва до 12 седмици, докато придобие силна коренова система и придобие 2-3 двойки листа.

Допълнителна информация! Отличителна черта на хоя е способността да бере цветя на стари дръжки, така че те не се отстраняват.

Екзотични видове хоя

Отглеждане на восъчен бръшлян на открито

Едва ли някой ще вземе решение за експерименталното отглеждане на хоя в студените северни условия. В южните райони, ако климатът позволява, можете да опитате, но с осигуряване на редовни грижи: своевременно поливане, подхранване с хранителни смеси и торове, защита от вредители (има много повече от тях, отколкото в апартамент), подходящ място с добро осветление и почва. За зимата все още трябва да го изкопаете, да го трансплантирате в саксия много преди застудяването.

Болести и вредители

Подобно на всички видове сукуленти, hoyu е атакуван: белокрилка, скално насекомо, брашнесто дърво. В борбата срещу тях се използват различни видове акарициди. Най-опасните вредители за лозата са трипсите, мащабните насекоми. Растението се напръсква предварително, след което се прилагат специални препарати, стриктно следвайки инструкциите.

Опасни вредители по растенията

Гъбичните заболявания се лекуват чрез третиране на листни плочи с разтвор на сапун за пране и меден сулфат. Когато корените се разпадат, лозата се изхвърля от саксията, земната бучка се измива с топла вода, всички засегнати участъци се отстраняват, изсушават, обработват със специални препарати и се засаждат в нов субстрат.

Прибягвайки до декоративните свойства на растенията, можете да „съживите“ дори „най-студения“ и скучен интериор. След като сте намерили място за любимия си сорт восъчен бръшлян, е възможно да внесете малко екзотика във вашия дом, освен това да напълните къщата с приятен аромат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина