Hoya lacunosa - видове Eskimo Silver и Royal Flush

Hoya lacunosa е популярна закрита лоза, която привлича вниманието с голямата си зеленина и необичайни съцветия. Лесните грижи й позволиха да влезе в класацията на растенията, обичани от производителите на цветя.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Културата е представител на вечнозелените лози от семейство Кутрови, подсемейство Ластовневи.

Листата на растението са двустранни: сърмени конци е лъскава, а предната част е матова. Листът расте на дължина до 6 см, на ширина - до 2,5 см. Първоначално те са червеникаво-кафяви на цвят, след което стават тъмнозелени.

Хоя лакуноза

Зеленикави стъбла с червеникави нюанси, представени от множество мигли. На тънки клонки са разположени 15-20 съцветия с бял или розов цвят. Ароматът от пъпките се усилва вечер.

Растението се отглежда в домашни условия от 1826 година. Новите сортове са по-скоро пъстри, отколкото класическа зелена зеленина.

Внимание! Културата не се препоръчва да се отглежда в домове с животни и малки деца, защото хоя е отровна.

Често срещани сортове

Описанието посочва следните сортове:

 • Tove - с миниатюрен размер, зеленината е боядисана в лилав оттенък. Съцветията имат кремав тон и жълтеникава сърцевина. Диаметърът на пъпките е до 6 мм.
 • Снежни шапки - сребриста зеленина расте до 5 см дължина и 2 см ширина. Цветя със снежнобял нюанс, с диаметър до 10 мм. Отнася се за бавно растящи сортове.
 • Хоя ескимо (hoya escimo) - с диамантена лъскава зеленина, върху която на случаен принцип са разположени зеленикаво-сребристи петна. Hoya lacunosa eskimo има снежнобяли пъпки, които са стандартни за този подвид. Ако върху листата преобладава сребрист нюанс, тогава към основното име се добавя представката „супер“ (супер) или „сребро“.
 • Кралска светкавица - характеризира се с тъмно бронзова зеленина с малки сребристи петна. Пъпките на Royal Flash (flash) са бели, младият растеж има кафяво-червеникав оттенък.

Важно! Отличителна черта на сорта е неговата миризма - през деня наподобява карамфил, а през нощта - на тамян.

Hoya lacunosa popsicle сребро

Характеристики на домашните грижи

Лиана е взискателна за редовно къпане и влажност на въздуха.

 • Температура

През вегетационния период температурният режим е от +17 до +22 градуса, през зимата - от +12 до +15 градуса.

 • Осветление

Растението се нуждае от разсеяна светлина. В северните райони, през зимата, той се нуждае от допълнително осветление.

 • Поливане

Почвата трябва да остане леко влажна през пролетните и летните месеци. През зимата количеството поливане се намалява до 3 пъти месечно.

 • Пръскане

Лияна изисква редовен душ и пръскане.

Пръскане на лозя

 • Влажност

Отчитане на влагата при 60%.

Важно! С намаление до 40% или увеличение до 80%, определен период на промяна няма да се отрази на състоянието на цветето.

 • Грундиране

Земята се купува в цветарски магазин (за лиани) или представлява смес от равни части торф, хумус, речен пясък и плодородна почва.

Важно! Отдолу трябва да се постави дренаж.

 • Подхранване

Обогатяването на почвата се извършва с разтвори за епифити. По време на вегетационния период количеството азот се намалява - под негово влияние растението ще стане воднисто и меко.

 • Подрязване

Подрязването на основните издънки се извършва редовно - стимулира растежа на страничните клони.За първи път резитбата се извършва след образуването на 4 листа на основния издънка.

Особености на отглеждането на открито

Лиана не е в състояние да пусне корени в руския климат. През лятото контейнерите се изнасят на чист въздух, подсилени с подпори и скрити от слънцето и вятъра.

Важно! През този период поливането се извършва ежедневно.

Кога и как цъфти

Цъфтящата култура има свои собствени характеристики.

Цъфтяща Хоя Лакуноса

 • Видове цветя

В зонтичното съцветие има до 20 пъпки, всяка от тях живее не повече от 5 дни. Венчелистчетата са боядисани в снежнобял, кремав или розов тон, сърцевината е жълта. Първите цветя се образуват през май.

 • Цветни форми

Пъпката има бял, рунест венче и същия цвят на короната с лимонено тонизиран център. Цветето се отваря до 6 мм в диаметър.

Важно! При отваряне се получава характерен завой на венчелистчетата.

 • Период на цъфтеж

Растението цъфти през май, всяко съцветие живее около 5 дни.

Промени в грижите по време на цъфтежа

От майските дни до септември лианата се нуждае от разсеяно осветление и място за издънки (те са прикрепени към опорите).

Важно! Носещите елементи трябва да се свалят, за лесно отстраняване при къпане и измиване от натрупания прах.

Как хоя се размножава

Възпроизвеждането по всякакъв начин протича без усложнения.

 • Покълващи семена

Размножаването със семена практически не се използва поради сложността на закупуването на материал.

 • Вкореняване на резници

Издънките се нарязват на резници от 5 см, покълнали в субстрат или вода. Първите корени ще се образуват след седмица. За да се създаде желаната култура на влага, резниците са покрити с прозрачна капачка.

Размножаване чрез резници

 • Лист

Листата се избират с най-дълги дръжки, след което те се поставят в почвата под лек ъгъл. Покрийте отгоре със стъклен съд или найлоново фолио.

Важно! Размножаването на листата трае 3-4 пъти по-дълго от размножаването чрез резници.

 • Други възможности

Лиана се размножава добре чрез наслояване - издънките са покрити с рудиментарни коренови форми. След потапяне в почвата те ще започнат да се развиват.

За да станат млади, е достатъчно да фиксирате издънката в контейнер, който се поставя до майката. След кратък период от време се получава вкоренено растение, което се отрязва от основното.

Прехвърляне

Работата по прехвърлянето се извършва по всяко време на годината. Няколко седмици преди процедурата растението се изважда от саксията, прехвърля се на суха почва и не се полива, докато се появят признаци на увяхване. След това хоята може да бъде засадена в нов контейнер.

Важно! Трансплантацията се извършва на всеки 24 месеца.

Възможни нарастващи проблеми

В сравнение с роднините, културата има добър имунитет и рядко се разболява.

Вредители

Представени са основните насекоми паразити, атакуващи лозата:

 • паяк;
 • листни въшки;
 • брашнест;
 • ножница.

Ако се открият вредители, листата се почистват механично със сапунена вода и се напръскват с инсектициден състав. Обработката се извършва няколко пъти - до пълното унищожаване на паразита.

Mealybug

Други проблеми

Лиана не понася прекомерната сухота на земна кома. След като пъпките се появят, контейнерите не могат да бъдат пренаредени. За да събудите растението след хибернация, ще трябва да се къпете с потапяне във вода за един час (30 градуса). Укрепването на имунната система се извършва с отвара от картофи.

Често срещаните културни заболявания включват:

 • бактериални щети - причинява омекотяване, лепкавост на листата и издънките, изисква обработка с складови продукти с мед;
 • вирусен - определя се от удебелявания и петна по листата, практически не се поддава на терапия, растението бавно умира и изисква карантина;
 • гъбичен - провокира гниене на кореновата система и спиране на растежа, изисква подмяна на почвата и третиране на корените с активен въглен на прах.

Важно! Жълтината на листата информира за нарушение на правилата за поддръжка: прекомерно преовлажняване или изсъхване на почвата, слънчеви изгаряния на листни плочи, престой за дълго време в хладно помещение под течения.

Видове цветя

Разсадниците предлагат следните сортове култури:

 • Hoya lacunosa aff. (подобно) - има малка разлика в размера и цвета на листата;
 • Hoya lacunosa v. снежни шапки - с тъмнозелена зеленина и сребристи петна, нарастващи до 12 см дължина и 2 см ширина, със снежнобяли съцветия;
 • Hoya lacunosa v. палидифлора Кука f. - определя се от малки листа, по-често се среща в районите на Тайланд и Малайзия.

Hoya Lacunosa Eskimo е интересна не само за професионалисти, но и за неопитни производители. Непретенциозната лиана цъфти бързо и рядко се разболява, не изисква сложен надзор или специални умения. При спазване на правилата за отглеждане, растението ще радва със своя необичаен аромат през летния период.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина