Кога да трансплантирате иглика - пролет, лято или есен

Игликата е ярко декоративно растение, което има необичаен външен вид и голямо разнообразие от нюанси. Грижата за иглика е лесна. Освен това, за кратък период от време, той може да расте доста силно. В резултат на това розетите започват да се потискат взаимно, което се отразява негативно на цъфтежа и декоративните свойства на храста. Ето защо много градинари се интересуват от въпроса кога да трансплантират иглика и как да го направят правилно.

Защо трансплантирайте иглика на ново място или в друга саксия

Културата се нуждае от презасаждане на всеки 3-4 години. По-често процедурата не се изисква. Обикновено се извършва в такива ситуации:

 • храстите растат силно и розетките стават тесни на мястото;
 • великолепието и продължителността на цъфтежа са намалели;
 • корените са изложени и съществува риск от смърт на културата от студа.

Игликата трябва да се трансплантира периодично.

Важно!За да се възстанови цъфтежа и да се избегне силен свръхрастеж на културата, майчиното растение трябва да бъде трансплантирано. Пресаждането често се комбинира с размножаване на храсти.

Кога да се пресажда след цъфтежа: Пролет или есен

Много хора се интересуват кога иглика може да бъде трансплантирана на ново място. Всичко зависи от сорта и разнообразието на културата.

Кога да трансплантирате градинска иглика? Растителните видове, които имат 2 активни фази на растеж и 2 периода на цъфтеж, трябва да бъдат презасадени след цъфтежа. Това може да се направи през пролетта или есента.

Игликите, които цъфтят веднъж - през април или май, трябва да бъдат преместени на ново място през първия месец на есента, когато културата се пробуди. Това ще помогне на цветето да придобие сила и да се адаптира към новите условия.

Възможно ли е да се засаждат иглики през лятото

Кога иначе можете да засадите иглика? Опитните градинари могат да трансплантират иглика през лятото. В същото време е важно да се осигури достатъчно растение за поливане и засенчване.

Също така е възможно трансплантация на иглика след цъфтежа. В този случай е допустимо да се извърши процедурата в края на лятото, когато е станало малко по-хладно, но е доста далеч от зимата. Важно е растението да има достатъчно време за вкореняване.

Колко често може да се трансплантира цвете

Честотата на процедурата зависи от условията на отглеждане.

 • Ако реколтата расте в градината, храстът може да бъде презасаден и разделен на интервали от 5 години. Растението има тенденция към свръхрастеж и се нуждае от периодично подмладяване.
 • При отглеждане на култура в стайни условия трансплантацията се извършва на интервали от 2-3 години.

Градинското растение се трансплантира на интервали от 5 години.

Подготовка на място за градина и закрито растение

За да засадите домашна иглика, трябва да използвате по-голяма саксия. Важно е тя да е достатъчно широка, но плитка.

Най-добрият вариант би бил глинен съд. Този материал е дишащ и дишащ. В резултат на това растението има способността да се развива в най-удобните условия. Важно е да се гарантира, че саксията има дренажни отвори.

Важно!Препоръчва се трансплантация на иглика чрез претоварване. Предварително почвата трябва да се полива, за да стане по-мека.

За да засадите растение в нов контейнер, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Поставете внимателно саксията от едната страна и задръжте стъблата.
 2. Вземете шпатула и внимателно издърпайте корените от самия ръб на контейнера. Това трябва да се направи заедно със земята. След това отстранете растението с бучка пръст.
 3. Покрийте дъното на новия контейнер с дренажен слой. Тя трябва да се състои от малка експандирана глина. Дебелината на слоя трябва да бъде 2 cm.
 4. Изсипете слой нова почва с дебелина 2 см. Важно е експандираната глина да бъде изцяло покрита. Кореновата система на цветето не трябва да докосва дренажния слой.
 5. Растение с бучка пръст трябва внимателно да се постави в нов контейнер. Важно е да се уверите, че храстът е поставен точно в центъра.
 6. Кухините отстрани трябва да се поръсят с нова почва. Игликата не трябва да се заравя с розетка в земята. Той трябва да бъде разположен на повърхността.

В онези години, когато не се планира трансплантация, се извършва обновяване на почвата. В този случай трябва да премахнете 1,5 см пръст и да я замените с нова.

Пресаждането на градински иглики има определени характеристики. Малките растения трябва да се засаждат на интервали от 10-15 см, а големите растения на интервали от 20-30 см.

Иглика се нуждае от затворено и защитено място. Следователно цветната градина се оформя по такъв начин, че да се постигне затваряне на растението след трансплантация.

Засаждането на иглика се препоръчва при облачно време. За да направите това, препоръчително е да направите следното:

 1. Изкопайте дупка на желаната дълбочина на желаното място.
 2. Добавете пясък, пепел и оборски тор към получената депресия.
 3. Изкопайте иглика с бучка пръст.
 4. Преместете растението и го поставете в центъра на новата дупка.
 5. Поръсете внимателно стените на растението.
 6. Навлажнете почвата. При горещо време храстите се нуждаят от допълнително засенчване.

Много хора се интересуват кога да засаждат иглика, като разделят храст. В този случай манипулацията се извършва след края на периода на цъфтеж. Освен това, след трансплантацията, цветето трябва да има време за вкореняване преди пристигането на студено време. Ето защо е важно да се съсредоточите върху метеорологичните условия в определен регион.

Когато пресаждате цвете, можете да разделите храста.

Поетапен процес на трансплантация на иглика по различни начини

Можете да трансплантирате култура по различни начини. В повечето случаи тази процедура се комбинира с размножаването на храсти.

Чрез разделяне на храста

В продължение на 4-5 години обраслите храсти на иглика трябва да се поливат и изкопават. Това трябва да стане през август или началото на септември. При пресаждането корените трябва да се отърсят от земята, да се изплакнат в кофа с вода и растението да се раздели с остър нож. Всеки парче трябва да има поне 1 точка за възобновяване.

Резените трябва да бъдат поръсени с пепел. Препоръчва се незабавно да се преместят сформираните дивизии на ново място. След засаждането игликата трябва да се полива.

Важно! Разделянето на храста има отлични функции против стареене. Освен това осигурява на производителя безплатен и висококачествен посадъчен материал.

Вкореняване на издънки

Тази процедура за размножаване на иглика може да се използва със слаба коренова система или с единична коренова розетка. За да се развъжда култура, храст с част от дръжка, пъпка и фрагмент от издънка трябва да бъде отрязан и вкоренен.

Преди това листът трябва да бъде разрязан наполовина. Когато се появят издънки с 4 листа, те трябва да бъдат засадени в отделни контейнери. С настъпването на пролетта растенията се преместват на открита почва.

За вкореняване културата изисква спазване на оптимални условия. В този случай температурният режим трябва да се поддържа на +16 .. + 18 градуса. Систематичното овлажняване на почвата и поддържането на оптимална осветеност са от не малко значение. В този случай си струва да се уверите, че пряката слънчева светлина не попада върху храстите.

Иглика може да се отглежда чрез вкореняване на издънки

Грижа за трансплантирана иглика в градината и у дома

За да може растението да расте и да се развива нормално, то се нуждае от висококачествени грижи.Навременното поливане, торене, светлина и влажност спомагат за ускоряване на адаптацията на културата към нови условия.

Поливане

Вътрешните и градинските сортове иглика не понасят неконтролирано поливане. Прекомерната влага в почвата често провокира развитието на опасни гъбични инфекции. За да се избегне това, растението трябва да се полива, докато горният слой на почвата изсъхне. За това се препоръчва използването на утаена вода.

Важно!Когато поливате култура, не позволявайте на влагата да попадне в листата. В противен случай съществува риск от гниене на цветя.

Подхранване

За да може игликата бързо да се адаптира към новите условия и да пренесе по-лесно трансплантацията, тя не трябва да се опложда. Трябва да направите хранене, когато се появи яйчникът. Трябва да използвате такива средства на всеки 2 седмици. Те помагат за постигане на отлична култура на цъфтеж.

Игликата трябва да се подхранва с течни торове, съдържащи желязо. Най-добрият вариант би бил използването на пилешки тор. Трябва да се смесва с вода в съотношение 1:15. Ако това не бъде направено, почвата ще прелее от соли.

За да може игликата бързо да се адаптира към новите условия, тя трябва да бъде правилно хранена.

Външни фактори

За да може такова цвете като иглика да расте бързо и да се развива правилно, трябва да осигури оптимални условия:

 • Температурни условия. Игликата трудно понася високи температури. За да може храстът да се вкорени по-бързо и да се адаптира към новите условия, той се нуждае от температура от +12 .. + 15 градуса. Единственото изключение е обратният коничен сорт. Тя се нуждае от температурен режим от +15 .. + 18 градуса.
 • Влажност. За да расте и цъфти иглика след трансплантация, тя се нуждае от влажен въздух. В горещо време цветето трябва да се пръска. Можете също да поставите близо до него съд, пълен с мокри камъчета. В този случай не трябва да поливате цветето твърде много. Това ще доведе до загниване на кореновата система.

Културата се нуждае от подходящи грижи за буйния цъфтеж.

 • Състав на почвата. Смес от пясък, торф и пръст е идеална за иглики. Понякога те използват готова почва за здравец. Към него обаче е необходимо да добавите 20% пясъчник. Тази опция е подходяща за отглеждане на култури у дома. Трябва да трансплантирате храста в широка и плитка саксия. Преди това в него трябва да се направят дренажни отвори.
 • Осветление. Иглика се нуждае от достатъчно осветено място. В същото време преките слънчеви лъчи не трябва да падат върху цветето. Растението се нуждае от разсеяна светлина. Може да се засажда на изток или запад. Не се препоръчва културата да се поставя на север.

Трансплантацията на иглика има редица характеристики. За да се осигури адаптация на културата към нови условия, тя трябва да се напоява и да се подхранва своевременно. Спазването на оптималните параметри на температурата и влажността е не малко важно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина