Бамбук на закрито - домашни грижи

Домашният бамбук е представител на рода Dracen, семейство Аспержи. Произхожда от Централна Африка, може да живее както в почвата, така и във водата. Растението е класифицирано като храст.

Вътрешен бамбук: обща информация

Вътрешният бамбук не изисква сложна поддръжка; ако са изпълнени нарастващите изисквания, той може да нарасне до 25 см дължина.

Ако културата се съдържа в течна среда, тя трябва да се сменя на всеки 12-14 дни. Течността се защитава предварително.

Драцена бамбук

Използвайте за вътрешна декорация

Професионалистите използват култура, за да завършат основния интериор. Той може лесно да се комбинира с керамични фигурки и прибори за маса, което ви позволява да създадете уникален стил в стаята. Растението не изисква определена влажност на въздуха, може да се инсталира във всеки, дори полутъмен ъгъл.

Екземплярите се отглеждат в пръст или течност, подходящи за ефект в азиатски стил. Средно големи индивиди се използват като жива стена - за разделяне на стаята на зони.

За справка! Защо, след закупуване в цветарски магазин, е по-добре да трансплантирате растението в субстрат: това ще увеличи шансовете му за оцеляване.

Бамбук в интериора

Вълшебните свойства на вътрешния бамбук

Според вярванията бамбукът у дома може да повлияе на определени аспекти от живота. Магическите свойства зависят от точното му местоположение в апартамента:

 • в югоизточния ъгъл - привлича финансово благосъстояние;
 • източната част - помага да се получи семейна хармония, да се отървете от кавги и недоверие;
 • югозапад - ще вдъхнови романтично настроение, ще подобри отношенията между съпрузите.

Важно! Инсталирането на саксия с бамбук трябва да бъде строго Фън Шуй.

Накратко за историята на появата

При естествени условия културата се среща в тропическите гори на азиатски, австралийски, африкански и южноамерикански земи. Храстът беше широко използван като строителен материал или лекарство. Някои сортове са използвани за консумация от човека.

Подвидът джудже

Съвременният свят предпочита да използва бамбук в интериорния дизайн. Гъвкавият багажник ви позволява да създавате декоративни елементи от него, да оформяте жива стена - ако е необходимо, разделете пространството на няколко малки ъгъла.

Често срещани сортове

Експертите разделят сортовете по размер на ниски, високи и средни подвидове.

 • Бамбук Лъки

Отнася се за обикновени, ще нарасне на не повече от 1 м височина. Сортът има малка зелена зеленина. Флористите придават на стъблото му разнообразни форми: под формата на сърце или спирала. Няколко индивида правят композиция под формата на решетка.

За справка! Лъки се превежда от английски като „късметлия“, „късметлия“, но в Русия този сорт често се нарича щастие.

Сортове на Лъки

 • Бамбукова златна лилия

Многогодишно вечнозелено растение, принадлежащо към закърнелите видове. Може да цъфти веднъж годишно, расте до 1 м.

 • Бамбуков Цубой

Представителят има вертикална коренова система, продълговати листни плочи, заострени в краищата.На гладката повърхност на листата се виждат ивици с различен зелен нюанс.

 • Бамбукова Широшима

Средно голямо растение расте до 3 м, мощни корени се развиват бързо в течност. Листата има тъмнозелен цвят с надлъжни ивици.

 • Мексикански плачещ бамбук

Сортът е известен със своето гъвкаво главно стъбло, изправена и разклонена коренова система.

За справка! Той има средна височина - до 3,5 м, може да се използва за създаване на причудливи композиции.

Бамбук на закрито - домашни грижи

Бамбукът е стайно растение, което не се нуждае от постоянно внимание. Прекомерната грижа е по-вероятно да причини развитието на болести и бързата смърт на културата. Опитните производители ви напомнят да следвате инструкциите за надзор, дадени в описанието на сорта, за да получите здрав екземпляр.

Температура

За да се получи силен екземпляр от екзотично растение, е необходимо да се поддържа стандартен температурен режим, в диапазона от 15 до 5 градуса. Ако нивото е по-високо или по-ниско от посочените цифри, то трябва да се пренареди в полутъмна стая без прозорци.

Осветление

Постоянното излагане на пряка слънчева светлина може да причини изгаряне на деликатната зеленина. Саксията се поставя на перваза на прозореца, където можете да създадете полусянка - щори или завеси, ролетни щори от плат.

Опитните производители на цветя изпращат контейнера в банята, като не пропускат да го изнасят редовно при разсеяно осветление.

Важно! Попълването на липсата на ултравиолетово лъчение се извършва със специална фитолампа, която може да бъде закупена във всеки цветарски магазин.

Поливане

Най-добрата влага за процедурата е стопената вода; когато се опитвате да използвате течност от чешмата, културата намалява нивото на имунитет поради наличието на алкали в нея.

Ако растението живее в почвата, то се навлажнява, докато горният слой изсъхне.

Важно! Смяната на течността в саксията трябва да се извършва поне веднъж на всеки две седмици.

Пръскане

Не е необходимо да се пръска културата - тя няма да умре от процедурата, но прекомерната влага може да причини нарушение на микроклимата, който е възникнал около нея. Листните плочи и стволът се избърсват с влажна кърпа или памучен тампон, като се отърват от прах и частици мръсотия.

Влажност

Повишената сухота на въздуха влияе неблагоприятно върху състоянието на листата, растението забавя своя растеж и развитие и цветът на листните плочи се променя.

За да се реши проблемът, до него се поставя съд, пълен с течност. Този подход ще помогне да се повиши нивото на влажност в студено време, когато батериите за централно отопление работят.

Отглеждане в почва

Отглеждане на бамбук в земята

Когато се засажда в почвата, кореновата система бързо абсорбира влагата по време на поливане, предотвратявайки гниенето. За драцената можете да намерите специална почвена смес, която включва торф, хумус и копка земя. Ако желаете, можете да го приготвите сами, всички горепосочени компоненти се вземат в равни пропорции.

Важно! На дъното на контейнера трябва да се постави дренаж: малки камъчета, експандирана глина или речен груб пясък.

Отглеждане на бамбук във вода

Когато се опитвате да отглеждате цвете в течност, специално внимание се обръща на контейнера. Трябва да използвате прозрачен съд - чаша, ваза, специална тенджера.

Преди да бъдат изпратени до него, растенията се третират с вряща вода, след което в него се поставя бамбук и корените се изправят внимателно. На дъното се изсипват камъчета, контейнерът се напълва с предварително утаена вода.

Подхранване

Културата е лоша за честото торене на почвата. Ако се отглежда в течна среда, тогава азотсъдържащите съединения се добавят до три пъти годишно, а сложните смеси се добавят към пясъка с пристигането на пролетта и в средата на есента.

Подрязване на бамбук

Как да се грижим за бамбука у дома: процедурата се извършва редовно, в процеса те променят формата, до създаването на плитки от няколко копия.Класическата манипулация изисква отрязване на издънките, разположени отдолу, и изтъняване на храстите.

Важно! След изрязването точките на срязване се обеззаразяват с дървесна пепел или восък. Изрязани парчета могат да бъдат засадени, за да се създадат нови екземпляри от бамбук.

Процедура за подрязване

Как се възпроизвежда бамбукът

Можете да размножавате културата чрез резници или чрез семена. Крайният вариант зависи от наличието на семена или от опита на производителя.

Покълващи семена

Ръководството стъпка по стъпка предлага следния алгоритъм за подпомагане на повишаването на младия растеж:

 1. Семената се накисват в течност за 24 часа.
 2. Трябва да засадите в почва, предназначена за възрастни.
 3. Поставените на повърхността семена се поръсват със субстрат - не повече от 5 мм.
 4. Контейнерът е покрит с найлоново фолио.

Важно! Младите издънки се излюпват след две седмици, като към този период те вече са образували коренова система. Издънките се оставят да станат по-силни и листата се изхвърлят, след което те трябва да бъдат засадени в различни саксии.

Вкореняване на резници

Размножаването чрез резници изисква отрязване на върха с 15 см, след което се извършва стандартно вкореняване.

Стъблото се поставя в течност, обогатена със стимулатор на растежа, и след появата на корените трябва да се засади в субстрат.

Важно! След пресаждането в почвата малките се изнасят в полутъмно помещение за 5 дни.

Прехвърляне

Работите по прехвърлянето се извършват с пристигането на пролетна топлина.

По време на трансплантацията корените, по-дълги от 10 см, се съкращават и се третират със стимулатор на растежа. Културата се поставя в субстрат или хидрогел.

Важно! Когато засаждате в контейнер, кореновата система на храста не трябва да влиза в контакт със стените му.

Съдържание в хидрогела

Потенциални проблеми при отглеждането на бамбук

Културата е известна със своя мощен имунитет, устойчивост на болести. Проблеми с растежа и развитието могат да се наблюдават при нарушаване на изискванията за съдържанието на културата. Жълтеникаво растение или друга промяна на цвета сигнализира за грешки на производителя.

Защо вътрешният бамбук пожълтява в земята

Стайното цвете може да пожълтява, ако са налице следните фактори:

 • с постоянен застой на влага в областта на корена;
 • отсъствие на разсеяно осветление за дълго време;
 • поради прекалено честото хранене.

Ако дървото започне да пожълтява, то трябва да бъде пренесено в добре осветена стая и честотата на поливане трябва да бъде намалена. Отстраняват се жълтите листни плочи, спира се оплождането.

Бамбукът се използва за украса на всяка част от къщата, помага да създадете свой собствен уникален дизайн. Непретенциозната култура е подходяща дори за начинаещи в цветарството. С точното прилагане на правилата за грижа, тя ще цъфти и ще радва с външния си вид в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина