Декоративни широколистни стайни растения

Декоративните широколистни стайни растения са много популярни сред производителите на цветя. Много от тях са непретенциозни към условията, лесни за грижи. Те не цъфтят или не се различават по привлекателност през този период, те са известни с оригиналните листа, които имат необичайна форма или сянка.

Класификация на стайни растения

В зависимост от външния вид на стайното растение, неговите свойства и характеристики се разграничават следните групи:

 • Цъфтящи декоративни. Участвайте в създаването на цветни композиции, приятни за окото в определени периоди от годината. Цъфтежът зависи от сезона. След това някои умират, оставяйки луковиците, което е характерно за едногодишните, други губят своята привлекателност до следващия сезон;
 • Широколистни декоративни;
 • Плодове. Опитните домакини създават истинска градина на перваза на прозореца. Отглеждани са джудже сортове лимони, портокали, нарове, дори авокадо;
 • Сукуленти. Те са в състояние да задържат влагата дълго време. Забележителни представители са кактуси, които могат да оцелеят в сухите региони.

  Широколистни стайни растения

Появата на декоративни широколистни растения

Цветът на листата се променя в зависимост от светлината в стаята, сезона, има различни нюанси от наситено зелено до лилаво. Има дори хибридни сортове с черни листа. Формата също е разнообразна. Растенията се отглеждат с малки и големи листа, наподобяващи лобове, някои имат назъбени ръбове, други имат вълнообразни ръбове.

Важно! Декоративните широколистни растения не се променят през годината, или не цъфтят, или този период не се отразява на външния им вид. Те привличат вниманието с листа. Има необичаен цвят и форма.

Групи от декоративни широколистни растения

Декоративните широколистни стайни растения са много разнообразни. Сред тях могат да се разграничат групи представители на флората, обединени от общи характеристики.

Папрати

Папратите са съдови растения, появили се в древността. Те служат като индикатори за атмосферата, реагиращи на прах, температура, дим. Папратът живее комфортно при температури от 12 до 22 градуса, така че лятото се понася по-добре навън.

Растенията обичат:

 • мокра почва и пръскане;
 • осветени места, но не на пряка слънчева светлина.

Папрат

палми

Палмите са тропически дървета, за които не е трудно да се грижите. Предпочитат да са в полусянка. Това важи особено за сортовете Neanta и Hovea, популярни представители на тази група сред производителите на цветя. Издържат на температури до 10 градуса, това е долната граница на стойностите за зимата.

Дланите трябва да се източат, за да не се натрупва вода в областта на корена. В противен случай застоялата течност ще се отрази на здравето им. Пролетните и летните месеци изискват обилно поливане, допълнително пръскане.

Ампелни растения

Ampelnye се катерят на широколистни стайни растения. Те включват бръшлян, традесканция, хлорофитум, фикус, дихонда, който прилича на водопад.

За да се създадат комфортни условия е необходимо:

 • Осигурете достъп до слънчева светлина.Трябва да се има предвид, че когато са на сянка през целия ден, листата ще придобият скучна сянка без подчертан модел. Постоянното присъствие на слънцето допринася за изгарянето на листната плоча, тя става лека;
 • Създайте оптимални условия за поливане. Дренажът е подготвен, за да се изключи възможността за застой на течности.

Съвет! По-добре е да подложите растението на тест за суша, отколкото да му осигурите излишна влага.

Сукуленти

Сукулентите се отличават със способността си да натрупват течност в резерв и да съществуват комфортно в условия на суша. Сред тях са кактуси, каланхое, алени и дебели жени.

През пролетта сукулентите се нуждаят от презасаждане, докато почвата трябва да се състои от пясък, пръст и кора. През лятото растението трябва да се полива редовно, но не повече от 2 пъти седмично, през зимата, при липса на слънчева светлина, поливането трябва да се извършва възможно най-рядко. Осигурете светлина за растеж и комфорт. Растенията са в състояние да оцелеят под парещото слънце, така че сянката е неблагоприятно условие за тях.

Класификация на температурата

Широколистните стайни цветя могат да бъдат разделени на групи, като се обръща внимание на тяхната зависимост от определен температурен режим.

Топлолюбиви

Важно! Топлолюбивите широколистни цветя предпочитат температура от 20-22 градуса. Такива растения не понасят течения и изискват редовно поливане.

Coleus принадлежи към термофилната флора. Това е растение със зелени и червени листа, което наподобява коприва. Цветето се чувства добре в горещия сезон, но не понася парещото слънце.

Интерес представлява цифенбахията - растение с големи зелени листа. За да може цветето да расте симетрично, то се премества спрямо слънчевите лъчи. Ziffenbachia изисква редовно поливане, пръскане. По-добре е да внимавате с него - сокът съдържа отровни вещества, които изгарят ларинкса и увреждат очите.

Колеус

Устойчив на замръзване

Малко са растенията, които могат да понасят минусови температури. Сукулентите се считат за най-устойчиви. През зимния сезон те изпадат в своеобразен хибернация и оцеляват в малък минус. Основното условие за това е липсата на поливане.

Зърненият каламус издържа на температури от минус 10 градуса. Това е изключително издръжливо многогодишно растение, което не е популярно сред производителите на цветя поради непривлекателния си вид. Прилича на острица.

Устойчив на студ

Растенията, които са удобни при температури под 15 градуса, се считат за студоустойчиви.

Забележка! Zamioculcas е първият в списъка на най-непретенциозните представители на флората. Той оцелява във всякаква почва, съществува комфортно при температури под средните.

Сансевиерия, по-известна като "щука опашка", понася добре течения и всяко осветление. Основното нещо е да не го държите при минусови температури и да избягвате прекаленото поливане.

Известната драцена, или домашният дракон, прекарва зимата на хладно, при температура 10-12 градуса. През топлия сезон е важно термометърът да не пада под 15 градуса.

Класификация на влажността на въздуха

Някои закрити декоративни листни растения се разбират удобно при липса на редовно поливане, други се нуждаят от постоянна влага в почвата.

Влаголюбив

Влаголюбивите цветя изпаряват повече течност от листата и почвата. За тях е необходимо да се осигури:

 • дренаж;
 • постоянна хидратация;
 • пръскане на листата.

Вътрешният бамбук или potonaterum, като представител на вида, изисква обилно поливане дори през зимата. Предпочита ярка светлина, но може и без нея.

Зърненият каламус, известен със своята непретенциозност, е придирчив към овлажняването на почвата и въздуха. В естествената си среда той живее в блатисти райони, близо до водни тела. Условията, характеризиращи се с висока влажност, трябва да бъдат осигурени и в апартамента.

Устойчив на суша

Сукулентите перфектно понасят сух въздух и са в състояние да се справят без влага за дълго време.Например дебела жена не се нуждае от поливане повече от веднъж месечно. Листата не трябва да се пръскат, избършете с влажна кърпа, ако е необходимо.

Дебела жена

Фикусите носят сух въздух, изискват умерено поливане, но е задължително да изсушите почвата.

Euphorbia живее комфортно в стаи със сух въздух. Растението е непретенциозно към почвената влага, необходимо е да се полива 1-2 пъти седмично, през зимата се изисква лоша влага. Не пръскайте листа и стъбла.

Класификация на осветеността

Някои широколистни стайни растения предпочитат ярка слънчева светлина, докато други обичат да са на сянка.

Фотофилни

Забележка! За светлолюбивите растения по правило не се изискват повишени грижи. Достатъчно е да подготвите място за цвете или храст на перваза на прозореца, максимално осветено от слънцето.

Бегония и каланхое се считат за най-непретенциозните. Те живеят без подходящо внимание под ярки лъчи, тъй като практически няма нужда да се грижите за листата.

Сянка толерантна

Устойчивите на сянка растения ще спасят любителите на цветята с прозорци, обърнати на север. Много широколистна флора са в състояние да се справят без слънцето. Единственото нещо е, че някои губят пъстрия си цвят, пребледняват, когато прекарват дълго време на сянка.

Аспидистра е декоративно-листно цвете, което ще се адаптира към живота при пълно отсъствие на слънце, изкуствената светлина му е достатъчна. На сянка можете да уредите "щука опашка", папрат, замиокулкас.

Растения в интериора

Декоративни зеленина в интериора

В интериора широколистните растения изпълняват различни функции:

 1. Визуално променете пространството на апартамент или къща. Например, палмите визуално намаляват стаите, цветята в саксии под тавана увеличават височината на стаята;
 2. Те създават акцент върху декоративни предмети. Пъстри, необичайни представители на флората привличат вниманието към себе си, вдъхвайки живот на околните предмети, които изглеждат незабележими;
 3. Прикрива грозни подробности. Те ще помогнат за скриване на чипове, изтъркани предмети от декора, мебели;
 4. Разделете пространството. За създаване на зони за озеленяване се използват масивни, високи или къдрави цветя. Те измислят дизайни, където са разположени на различни нива, представляващи жив плет;

Декоративните широколистни стайни растения са много разнообразни. Много представители на тази група са доста непретенциозни, така че начинаещите производители ще се справят с отглеждането им. В допълнение към естетическата функция, растенията играят съществена роля в интериорния дизайн.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина