Цвете Кордилина: домашни грижи и методи за размножаване

Прието е цветето кордилина да украсява административни сгради, офиси, а по черноморското крайбрежие на Кавказ е декоративно растение, което прави елегантни булевардите, алеите на парковете и площадите. Бунтът и необичайните нюанси на интересни листа спират очите, карат ви да се замислите: защо да не внесете такава красота във вашия апартамент. Освен това, грижата за кордилина у дома, за която не създава много проблеми, ще отговори на вниманието към нея с ярък тоалет на листата си.

Основни видове

Кордилин е род растения, принадлежащи към семейство Asparagaceae. Името на рода идва от гръцката дума cordylle - конус, възел поради подути, месести корени под формата на конуси.

Кордилина - декорация на паркове

В дивата природа расте в тропиците и субтропиците в Австралия, Азия и Южна Америка. Среща се под формата на дървета, храсти и полу храсти, които образуват издънки.
Растението се отличава с ефектен външен вид на листа, които често се намират в горната част на багажника. При някои видове от основния ствол се отделят нови, които могат да се използват за размножаване.

Твърди, сочни листа, както с дръжки, така и без тях, ланцетни, мечовидни. Жиленето на листа е сводесто и линейно. Цветът на листата включва тъмнозелени, розови, алени, жълти и лилави нюанси. Заради тази особеност се появи и друго име - „царско дърво“.

Цъфтяща кордилина в природата

С подходящи грижи дори стайното растение Кордилина може да зарадва с цъфтежа. Съцветията й са под формата на метлица. Цветята са малки, бели, светло лилави, червени.

С течение на времето долните листа отмират, излагайки багажника, дал второто име на растението - "фалшива палма". Всъщност, подобно на палмовото дърво кордилина, права линия с гол ствол, тя също се нарича теснолистна или тънка. Съцветията са розови, плодовете са черни. Може да се намери в оранжерии като декоративно дърво.

Драцената също се счита за фалшива длан. Понякога драцената се бърка с кордилина. За да ги различите един от друг, трябва да сравните корените на две растения:

  • При драцените те са прави, на среза - жълти или оранжеви.
  • Корените на кордилина са извити, с възли и подутини, бели на среза.

Най-важната разлика е броят на семената. Плодът на кордилина съдържа 4-20 парчета, драцената има един.

Забележително е средно големият кордилина киви с удължени тесни плътни сочни листа, оградени с ръб от розови или жълти тонове. От центъра се появява лилаво съцветие. Този тип се използва широко при създаването на пейзажни композиции поради специалната си устойчивост на замръзване.

За сместа Cordilina особеност са съседните листа с комбинация от много нюанси и цветове.

Най-неизискващите от отглежданите в домашни условия се считат за неделима кордилина; в южната част на Русия тя се засажда на открито.

Cordilina Fruicose

Кордилина фрутикоза (Cordyline fruticosa) е един от често срещаните видове кордилина, който се отглежда като стайно цвете. Растение с един ствол, но понякога се разделя на няколко отделни ствола.

Широколанцетни зелени листа със заострена горна част са прикрепени към дълги дръжки.Някои сортове имат граница, цветът на която може да бъде от светлорозов до кестеняв.

Блестящи листа от кордилина

Южна кордилина

Кордилина южна - родом от Нова Зеландия, у дома достига 15 м. Местните хора ядат млади листа като зеленчук, наричайки растението "зелево дърво".

Цевта има удебеляване отдолу. Зелените мечовидни листа са разположени отгоре, дължината им достига 90 см, ширината - до 7 см. Има сортове с надлъжни ивици от жълти и червени цветове.

През лятото възрастните растения имат големи висящи съцветия под формата на метличка с дължина до 1 м от малки цветя с бели и кремави нюанси, излъчващи сладникав аромат. На мястото на цветята узряват малки бели плодове.

У дома, той расте до 3 м, цъфтеж обикновено не се случва.

Апикална кордилина

Апикалната кордилина е най-популярната сред производителите на цветя. Това красиво дърво има широки листа, често зелени, разположени по протежение на целия ствол и върха, в природата расте до 4 м.

Дължината на листата е до 80 см, ширината достига 10 см. При някои сортове листата са жълти или червени. Съцветията се състоят от малки цветя от бели и лилави нюанси.

Ярките листа на апикалната кордилина са приятни за окото

Кордилина Румба

Родината на растението е Северна Австралия, Хавай, Югоизточна Азия. В природата расте до 3 м. У дома - до 1,5 м. Отличава се със своя необичаен цвят на листата: от ярко зелено до алено, ярко червено и лилаво нюанси.

Домашни грижи

Основното предимство на цветето е простотата на засаждане и грижи; няма особени трудности при отглеждането. Както всички представители на тропиците, той обича светлина, топъл и влажен въздух. Не понася течения, резки температурни промени.

Влажност

На цветето трябва да се осигури висока влажност на околния въздух, той ще реагира добре на редовното пръскане.

Температура

През топлия сезон температурите от 20-25ᵒС ще бъдат удобни за всички видове. През зимата хората от тропиците предпочитат 18-20ᵒС, субтропичните видове ще се задоволят с температури, понижени до 5-10ᵒС. Цвете с пъстър цвят на листата изисква нормална стайна температура през периода на почивка.

Допълнителна информация. Дори през лятото не трябва да изнасяте цвете на балкон или тераса - нощните спадове на температурата са разрушителни за него.

Поливане

Поливането се извършва по обичайния начин, поливане отгоре или в тава. Вторият начин е за предпочитане. Използвайте само утаена вода със стайна температура.

Когато най-горният слой изсъхне, почвата се навлажнява, през лятото са достатъчни 1-2 поливки седмично, в студения период - веднъж седмично и половина. Когато температурата спадне през зимата, броят на напояванията и обемът на водата се свеждат до минимум.

Колко често се пръска кордилина зависи от произхода на растението:

  • Хората от тропиците се пръскат всеки ден от май до август, но вместо това могат да бъдат поставени в поднос с навлажнена експандирана глина. През останалото време - според нуждите. Полезно е да избършете листата с влажна гъба.
  • За субтропичните видове процедурата рядко се провежда.

Грундиране

Субстратът за засаждане се купува в магазина, подходяща е универсална почва с леко кисела реакция или се приготвя самостоятелно, като се смесва в равни части:

  • Листна земя;
  • Торф;
  • Хумус;
  • Пясък.

Допълнителна информация. Полезно е да добавите тухлени стърготини или парчета въглен, които ще помогнат за елиминиране на подкисляването на почвата и ще създадат разхлабеност.

Торове

Комплексните торове се използват за стайни декоративни широколистни растения, като се използва малко по-малко от дозата, посочена в инструкциите. От началото на пролетта до септември подхранването се извършва на всеки две седмици.

Методи за размножаване

За да възпроизведете цвете, използвайте разделянето на коренището, резници и сеитба на семена.

Семена

Методът със семена у дома обикновено не се използва. Отнема много време, а отгледаните екземпляри не наследяват сортови характеристики, за разлика от драцената, от семената на която често се получават нови растения у дома.

Семената се засяват в почвата от копка земя и пясък, предварително навлажнени, равномерно разпределени по повърхността. Можете да използвате касети, като поставите по 1 семе във всяка клетка. Покрийте с фолио, периодично поливайте и проветрявайте. Разсадът ще се появи необичайно: първият - в рамките на един месец, последният - след 3.

Разсад от общ контейнер се гмурка, когато се издигне 5-7 см. Те се засаждат в отделни контейнери, като се запазва земна бучка.

Резници

За размножаване се използват резници от горната или средната част на багажника с дължина до 10 см с наличието на 1-4 възли. Поставя се във влажен субстрат или вода, съхранявана при температура 25-30ᵒС. Можете да направите мини оранжерия, като покриете контейнера със стъкло или филм.

Корените се появяват след месец. Вкоренените резници се трансплантират в саксии със субстрат за възрастни растения: това е смес от хумус, торф, пясък с добавка на перлит.

Джолан с корени

Разделящи коренища

За да се раздели коренището, растението се отстранява от саксията, корените се освобождават от земята, това се прави по време на трансплантацията. Корените се измиват, нарязват се на парчета с дезинфекциран инструмент, срезовете се обработват с разтвор на фитоспорин. Вкореняването се извършва в рохкава лека почва, покрита с филм. Проветрявайте и поливайте редовно.

След месец, когато се образуват корените, те се трансплантират в отделни саксии.

Растителни болести

Висококачествените грижи и създаването на благоприятни условия изключват появата на вредители и болести. Ако е имало някакви нарушения, цветето може да се разболее. Това се доказва от външния му вид: по листата се появяват кафяви петна, те пожълтяват, започват да падат, кордилина спира да расте.

Кафяви петна

Появата на кафяви петна по ръба на листа показва, че цветето се издухва от потоци студен въздух. Трябва да се премести на друго място, където няма течения.

Листата са сухи

Когато долните листа изсъхнат и паднат, излагайки багажника, това е естествен процес, който не предизвиква страх.

Ако върховете на листата изсъхнат по цялата височина на багажника, тогава въздухът е твърде сух и се изисква овлажняване.

Гниене

Кореновото гниене се появява доста често, което показва преовлажняване на почвата и ниска температура на съдържанието. Цветът изсъхва, спира да расте, листата изсъхват.

Падаща зеленина

Падането на долните листа е причинено от естествен процес. За да се поднови цветето, върхът се отрязва, вкоренява и засажда.

За да се създаде многостепенна композиция, до високата се засаждат няколко растения с различна височина.

Методи за реанимация

Изсушаването на почвата ще се справи с гниенето на корените или пресаждането в прясна почва и ще помогне нова саксия.

Важно! Ако голяма част от корените са засегнати от гниене, цветето не може да бъде спасено. Необходимо е да отрежете върха, да го вкорените, за да получите ново растение.

Ако кафяви петна са разпръснати по цялата повърхност на листната плоча, тогава растението няма достатъчно влага.

Листовите плочи губят яркост, избледняват, това е причинено от липса на светлина, пренареждането по-близо до светлината ще върне цветовете. Появяващите се листа са малки, деформирани - растението сигнализира за липса на хранене.

Забележка! Кордилина изисква подхранване през цялата година, през лятото се прави по-често, отколкото през зимата.

Изгарянето от пряка слънчева светлина оставя светли петна по листата. Необходимо е да засенчите кордилина със завеса или да го поставите там, където няма пряка слънчева светлина. Потъмняването и навиването на листата се причинява от рязък спад на температурата, растението трябва да се постави в помещение, където се поддържа постоянна температура.

Премахването на всички причини ще върне здравия празничен вид на кордилина.

Жител на тропиците спечели титлата на идеално закрито растение, заселвайки се в къщите на руснаците. Тя ще се сниши към допуснатите грешки, но коригирана навреме в грижите, ще отговори на вниманието и грижите с буйната яркост на листата.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина