Кралски здравец - домашна грижа за начинаещи

Кралският здравец е плод на дългогодишна усърдна работа на животновъдите. Той се различава от останалите подобни сортове с деликатния си деликатен аромат и големи размери на цветята, които образуват капачка над зелените листа. Известна е още като Грандифлора. Такова растение изглежда просто разкошно, всеки цветар мечтае да има такава разкошна красота. Струва си обаче да си припомним, че едроцветният здравец с големи цветя е много капризен, не е лесно да се грижите за него.

Този тип пеларгония има не само интересна история, но и редица отличителни черти, по които може лесно да бъде разпознат.

Кралските мушкато са много капризни в отглеждането, но шикозният външен вид и деликатният деликатен аромат компенсират всички неудобства и разходи.

Името си е получил благодарение на шикозния си вид през периода на цъфтеж. За да постигнете желания резултат обаче, трябва да положите много усилия.

Как изглежда

Височината на растение за възрастни не надвишава 0,5 м. Цветята са разположени на едно ниво с листата. Диаметърът на съцветието достига 15 см. Цветовата гама е много богата: от снежнобяла до почти черна. Най-често срещаната червена палитра. Горният ред съцветия се характеризира с по-наситен цвят, понякога дори с петнист модел. На външен вид цветето много прилича на теменужки. Особено внимание трябва да се обърне на сорта Elegance, който се счита за елитен. Неравномерният цвят на цветната капачка веднага привлича вниманието и привлича вниманието.

Цветята са големи по размер

Листата на кралския здравец са кадифени, краищата им са вълнообразни. Цветът им е зелен. Стъблото е изправено. Кореновата система се състои от адвентивни корени.

За историята на появата

Кралските мушкато произхождат от района на Кейп (Югозападна Африка). Тя е дошла в Европа през 18 век. По време на този далечен период учените непрекъснато извършват работа по кръстосване на различни сортове, получавайки нови сортове от тях, чийто брой вече е надхвърлил хиляда. Сега селекцията на това растение се извършва главно в Германия.

Royal Care здравец за начинаещи

Много капризно растение е царският здравец. Правилната домашна грижа за начинаещи е голямо предизвикателство. Растението се нуждае от специални грижи, следователно трябва предварително да се запознаете с всички правила и нюанси.

Цар Пеларгоний е капризен при напускането

Температура

Pelargonium royal принадлежи към термофилните растителни видове. През лятото, в климата на средната зона, е напълно възможно да се държи на открито при + 22-27 ° С. Когато този показател се увеличи, цветето трябва да се полива два пъти на ден. Първият път се прави преди 10 часа сутринта, вторият - след 18 часа.

През зимата температурата на въздуха в помещението, където расте царският здравец, трябва да се поддържа до 10-15 ° C. Можете да занесете саксията в отопляема лоджия или в оранжерия, но количеството светлина не трябва да става по-малко. Подходящ за растения и хладен перваз на прозореца с дървена рамка.

Осветление

Мушкатото много обича доброто осветление, но в същото време изисква защита от пряка слънчева светлина. При липса на светлина стъблата на цветето се простират, листата придобиват бледо оцветяване. Най-добре е да поставите царската пеларгония на перваза на изтока или запада. Ако го отглеждате на южния прозорец, тогава трябва да се погрижите за малко засенчване.

Добре осветените места са подходящи за отглеждане на здравец

Поливане

Нормите за поливане се регулират в зависимост от температурата и сезона. През лятото, когато времето е сухо, горещо, здравецът се полива 2 пъти на ден. Ако цветето се държи в стаята, тогава е достатъчно да го напоявате 1-2 пъти седмично. През зимата растението трябва да се полива веднъж седмично. Преди да извършат процедурата, те изследват земната бучка и се уверяват, че тя е изсъхнала.

Внимание! В случай на преовлажняване кралският здравец започва да боли с брашнеста мана и гниене на корените.

Пръскане

Пръскането на здравец се извършва само ако въздухът в помещението е сух или батериите за централно отопление работят. С тази процедура не можете да бъдете ревностни, в противен случай могат да се развият гъбични заболявания.

Влажност

Кралският здравец предпочита условия за висока влажност за отглеждане, но този показател директно зависи от температурата на въздуха в стаята.

Грундиране

Почвата за отглеждане на кралски здравец може да бъде закупена в магазин за цветя или приготвена от вас сами. Киселинността му трябва да бъде неутрална, в състава са включени компоненти, задържащи влагата (например сфагнум).

Кралският здравец предпочита слабо алкална почва с неутрална киселинност

Внимание! Ако почвата е плътна, тогава преди засаждане на цвете, тя се обогатява с перлит.

Почвата за пеларгония трябва да е рохкава и да съдържа достатъчно количество хранителни вещества. Можете да го приготвите, като смесите следните компоненти:

 • листен хумус;
 • торф;
 • пясък;
 • малко количество дървесна пепел.

Подхранване

Royal Pelargonium се отглежда в тесни саксии, така че в продължение на няколко години растението може да прави без презасаждане. С течение на времето почвата се изчерпва и трябва да я наторите. В началото на пролетта си струва да се направи превръзка с високо съдържание на азот. С настъпването на цъфтежа се предпочита фосфорът. За да получат буен цъфтеж, те започват да хранят здравец през март и спират през септември.

Внимание! Прекомерната употреба на подхранване през зимата влияе негативно на цъфтежа на кралската пеларгония.

Прекомерният ентусиазъм за торове може да навреди на здравец

Грижа през зимата, по време на покой

Зимата е период на покой за здравец. Веднага след като растението има време да цъфти, трябва да се изнесе на хладно място с температура 10-14 ° C, количеството поливане се намалява до минимум. Подхранване по това време изобщо не е необходимо.

Внимание! За да бъде цветът по-пищен през следващия сезон, здравецът трябва да се подрязва преди периода на покой.

В процеса на резитбата основното стъбло се съкращава с една трета и всички сухи или повредени издънки и листа се отстраняват. Появяващите се през зимата издънки се прищипват.

Кога и как цъфти

Цъфтежът на кралски здравец е истинска наслада за производителите на цветя. Тя е в състояние не само да изглежда страхотно, но и да излъчва удивителен фин аромат.

Видове цветя

Цветята на кралския здравец могат да бъдат не само класически, но и двойни. Има дори екземпляри с гофрирани съцветия. Разнообразието от цветове е просто невероятно. Могат да бъдат представени следните нюанси:

 • жълто;
 • розово;
 • червен;
 • лилаво;
 • Портокал;
 • бял.

Кралските мушкато имат богата цветова гама

Цветни форми

Кралското цвете в по-голямата си част има плоски и вдлъбнати венчелистчета по съцветията, но при някои сортове те са вълнообразни. Това прави растенията още по-привлекателни и изящни.

Период на цъфтеж

За разлика от други сортове, кралските мушкато имат по-кратък период на цъфтеж. Продължителността му не надвишава шест месеца. Началото на цъфтежа съвпада с настъпването на пролетта.

Как да накарате да цъфти у дома

За да може кралският здравец да цъфти у дома, саксията му трябва да е малко тясна. Растението също се нуждае от период на покой. В противен случай тя ще отслабне и няма да се удави в цветя през следващия сезон. Навременното торене, подходящото поливане и подходящото осветление също са предпоставки за цъфтежа.

Подрязване за буйни цветове

Преди настъпването на периода на покой основното стъбло на царския здравец се съкращава с една трета от дължината. Това помага да се запази декоративният вид на цветето, а също така подобрява циркулацията на въздуха, което предотвратява разпространението на гъбички и вредители.

За буйния цъфтеж се изисква задължителна резитба.

През пролетта се отрязват само тънки и нежизнеспособни издънки, така че цветето да не губи енергия върху тях. Това се прави по такъв начин, че на издънката да останат поне 4 междувъзлия. Можете също да оформите стъбло от растението, но в този случай крехкото стъбло ще трябва да бъде прикрепено към опората.

Как се възпроизвежда кралският здравец

Има няколко доказани начина за размножаване на кралски здравец, които активно се използват от опитни производители на цветя и животновъди.

Покълващи семена

Покълването на семената отнема повече време, отколкото просто вкореняване на резката. Но отглежданите растения ще бъдат здрави и силни, периодът им на цъфтеж е по-дълъг.

Внимание! Невъзможно е да приготвите семена на кралски здравец самостоятелно, тъй като всеки сорт е хибрид и след поникването не запазва характеристиките на майчиното растение.

Семенен материал може да бъде закупен в надежден и надежден магазин за цветя. Семената се разпределят внимателно върху влажна почва (която задължително включва пясък и перлит), поръсват се с пясък отгоре и се заравят малко. Съдът се покрива с целофан или стъкло и се поставя на топло, добре осветено място. Директната слънчева светлина върху посевите е неприемлива. Когато върху младия здравец се появят истински листа, той се настанява в отделни саксии. След като се образува петият истински лист, растението се прищипва.

Вкореняване на резници

За размножаване чрез резници използвайте горните кълнове, чиято дължина е около 8 см. Всеки от тях трябва да има поне 2 междувъзлия. В рамките на няколко часа след резитбата те се оставят да изсъхнат и се засаждат в подготвена почва, след като преди това са обработени с стимулант за образуване на корени. Стъблото е заровено на 2 см и се поставя в стая с температура около + 18 ° C и не особено ярко осветление.

Внимание! За да предотвратите гниене на резниците, изсипете ги през палета.

Най-добре е да се размножава здравец чрез резници

Мушкатото се вкоренява за една седмица, след което можете да го засадите в отделни саксии.

Въздушно наслояване

Този метод на размножаване много прилича на вкореняване на резници. Друг съд с хранителна смес се поставя до саксията с кралски здравец. Изберете подходяща здрава клонка и я огънете към монтирания контейнер, след това я фиксирайте с метална скоба и я поръсете с пръст. Почвата се трамбова и напоява малко. След една седмица корените трябва да се образуват. Когато ново растение започне да се развива самостоятелно, то се отрязва от майчиния храст и се засажда в собствената му саксия.

Внимание! Не се препоръчва използването на евтина китайска саксия за отглеждане на кралски здравец, тъй като растението е по-често изложено на болести в него.

Прехвърляне

В продължение на няколко години царски здравец може безопасно да расте в една саксия. Освен това тя болезнено толерира трансплантация на открито за летния период, за разлика от други сортове. Процедурата се извършва само когато кореновата система е напълнила напълно контейнера за засаждане. Новата саксия трябва да е с 1,5 см по-голяма от предишната. Твърде големият съд забавя растежа на цветето и удължава липсата на цъфтеж.

Внимание! Поради честите трансплантации и смяната на мястото, кралската пеларгония може да умре.

Кралският здравец не понася чести трансплантации

По-добре е да планирате работа по трансплантация на здравец за периода от февруари до април. Излязлото от периода на покой растение се вкоренява добре и навлиза във фаза на активен растеж. През лятото и зимата не трябва да безпокоите цветето без спешна нужда.

Възможни нарастващи проблеми

Дори и най-опитните производители не са на сто процента защитени от проблемите, които възникват при отглеждането на кралски здравец. За начинаещи е още по-трудно.

Капки пъпки и листа

Ако листата и пъпките на кралския здравец започнат да падат, тогава с голяма вероятност можем да кажем, че стаята е твърде гореща и въздухът е много сух. Също така, тези симптоми понякога показват недостатъчно осветление. Ще трябва да включите фитолампата, да поставите овлажнител и да вземете мерки за намаляване на температурата в стаята. Ако къщата е хладна, тогава е достатъчно да се ограничите до допълнително осветление и да следите влажността.

Поради горещината царският здравец хвърля листа и пъпки

Листата пребледняват

Промяната в цвета на листната плоча се провокира не само от недостиг на микроелементи (по-специално азот), но и от липса на светлина, както и прекомерна влага. Спешно е да се анализират тези фактори и да се отстрани причината.

Върховете на листата изсъхват

Такъв проблем в кралските здравец най-често се появява поради липса на влага. Трябва да увеличите броя на поливанията и да прибягвате до овлажняване на въздуха, но не трябва да бъдете твърде ревностни.

Долните листа падат

Фактът, че долните листа започват да пожълтяват и падат, е причинен от липса на влага или хранителни вещества в почвата, както и от липса на светлина, лоша вентилация на храста. Също така този симптом сигнализира за разпадането на кореновата система, което може да доведе до смъртта на цветето.

Вредители

От вредителите за кралски здравец те представляват най-голяма опасност:

 • акари;
 • чадъри;
 • белокрилка;
 • листна въшка.

Кралският здравец е податлив на вредители

За да се отървете от паразитите, трябва да избършете вътрешността на листната плоча с инфузия на лайка и да оставите растението за няколко часа, след което да изплакнете всичко. Ако подобни действия не носят положителен резултат, се използва инсектицид. Инструкции стъпка по стъпка за неговото използване се съдържат в приложената документация.

Други проблеми

Понякога стволът на кралски здравец започва да гние. Това показва, че растението е засегнато от черен крак. Прекомерното поливане или ниските температури водят до развитието на това заболяване. Болните растения трябва да се изхвърлят и саксията да се дезинфекцира.

Понякога производителите на цветя се чудят защо здравецът е зелен, но муден? На първо място, трябва незабавно да намалите поливането. В противен случай цветето ще се избели със сива плесен. Аленият нюанс на листата показва ниски температури или наличие на течение.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина