Голям тръстиков подземен сок Senecio macroglossus

Наземното растение macroglossus принадлежи към растителния род Senecio, което означава "старец", "стареене". Това се дължи на факта, че на всяко растение, принадлежащо към този вид, след прелитане около семената се появява сребристо окосмяване и кошниците стават празни, голи. Но има някои видове земна трева, при които това не се наблюдава.

Голям езиков пъстър земя, как изглежда, към кое семейство принадлежи

Macroglossus принадлежи към семейство Asteraceae или, както го наричат ​​още, Astrovaceae. Тя може да бъде както под формата на лиана, така и под формата на полухраст или храст, дърво. Поради високата си устойчивост на метеорологични промени, той може да расте навсякъде по света.

Голям тръстиков корен

В зависимост от вида и местния климат, формата на растението може да варира значително. Когато семенните шушулки са празни, стъблата не винаги са космат - те, подобно на листата, могат да останат голи. Листата са цели или разчленени, с овална или сърцевидна форма, елипсовидни, лопатовидни или перални.

Интересно е! Кръстът дойде в Европа от Африка, Намибия. Под положителното влияние на климата той достигна дължина от 50 см и беше доста метене, поради което привлече биолози от онова време. Вземайки го за изследване, те разпространяват семената по целия свят.

Голямата тръстика на земята е вечнозелена лоза. Листата на цветето са с триъгълна или петоъгълна форма, единият от краищата изпъква повече от останалите. Това е „езикът“, от който растението е получило името си. Дължината на листата може да достигне 8 см. Цветът им е пъстър, зелен с жълтеникаво-бели петна и ивици.

Забележка! Сокът на растението е отровен, така че е по-добре да се отглежда далеч от животни и деца.

Популярни сортове розмарин

Най-висшият представител на вида Senezio е многогодишният подземен суров Haworth. Дължината му може да достигне 30 см, издънките са еднократни и разклонени. Листата придобиват сребрист пух по време на излюпването, при възрастните растения те са с дължина до 6 см. Цветята в Senecio Haworthii са неясни, жълти или оранжеви, имат сферична форма.

Други сортове розмарин:

  • Вечнозелената пълзяща земя е многогодишно растение, не покрито със сребрист пух. От описанието на културата става ясно, че тя достига височина само 20 см и има груби стъбла (6 мм). Листата с форма на ланцет могат да бъдат дълги до 4 см. Всички цветя са бели и имат формата на кошници. Листата се отличават със зеленикаво-син оттенък.
  • Сорт Herreianus Senecio. Второто му име е Gvozdelistny. Листата на културата външно приличат на цариградско грозде и имат леко заострени краища. Този сорт трябва да се отглежда на достатъчно осветено място, но в същото време слънчевите лъчи не трябва да го достигат - листата могат да изгорят.
  • Фулгенс сорт. Различава се с ярки, почти огнени, цветя на тънки стъбла, кръгли сплескани синкави листа. Много градинари го наричат ​​и Kleinia Fulgens.
  • Цветето на синята роза е не само различно на цвят.Това растение има листа с форма на стрела, под които се избиват цветни стъбла под формата на кошници. Листата могат да бъдат или сплескани, или доста обемисти.
  • Големият Толстови е открит в Мадагаскар и е донесен от изследователи. Отличаваше се с големите си размери и можеше да достигне височина от половин метър. В същото време самите листа бяха не повече от 5 см, всичко останало бяха стъблата. Големият Сенесио Crassissimus може да бъде зелен със син или сив оттенък.
  • Ficus-образец на земята. Той има полегнали слабо разклонени стъбла и тесни продълговати сиво-зелени листа. През април-май по него се появяват малки зеленикаво-бели цветчета.

Цъфтящи микании

Мнозина, особено начинаещи, бъркат земната трева с бръшлян заради формата на листата на някои от нейните разновидности. Това сравнение е неправилно, тъй като това са представители на различни семейства.

Грижа за розово цвете у дома

Кореновият червей с голяма тръстика е неизискващ за грижи, но все пак има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид.

Осветеност и температурни условия

Наземното растение расте най-добре в осветена зона, поради което при засаждане в градината е нежелателно по-високите растения да се издигат над него. В същото време трябва да го предпазите от силни северни ветрове, така че тънките пръчки да не замръзват. Когато отглеждате в саксии, най-добре е да поставите цветето на перваза на прозореца, обърнат на запад или изток.

Важно! Подземната трева е много трудна за понасяне на тежки студове и всякакви застудявания, така че не е нужно да я поставяте в стая, където температурата е под +7 градуса. Струва си да се уверите, че през зимата тя не се издига над +15 градуса. През лятото обаче домашната роза може да бъде изложена на слънце през деня, ако температурата на въздуха не надвишава +23 градуса.

Сорт от растения Роули

Правила за поливане и влажност

Наземното растение е растение, което се чувства чудесно, когато въздухът на закрито или на открито има ниска влажност, независимо от температурния режим. Забележително е, че не се изисква овлажняване на листата или цялото растение и ако се натрупа прах, просто трябва да го изтриете със суха салфетка или парцал.

Честотата на поливане на земното растение варира в зависимост от сезона. През лятото почвата се навлажнява 2 дни след покриването на горния й слой със суха кора. През есента поливането трябва да се намали, а през зимата да се спре изобщо. Те правят това постепенно, като постепенно намаляват количеството вода или увеличават интервала от време между поливанията.

Подхранване и качество на почвата

Препоръчително е да започнете да подхранвате почвата през март и постепенно да спрете торенето през август. Храненето трябва да се извършва не повече от веднъж на 2 седмици. Можете да използвате обикновен сочен тор или специален тор за астри.

Почвата се купува в специализирани магазини или се приготвя самостоятелно. Тя трябва да се състои от пясък и листна пръст. При закупуване на почва е важно да се консултирате с продавача дали в почвата има хранителни вещества за почвената трева. Почвата трябва да е рохкава с неутрална киселинност.

Размер на контейнера за цветя

Ако цветето е малко или прясно отгледано, изберете саксия с диаметър не повече от 6 см. За по-зрели растения диаметърът ще бъде по-голям.

Особености на трансплантацията на растения

Възрастен подземен мъж не се нуждае от чести трансплантации. Градинарите не препоръчват това да се прави по-често от веднъж на 2 или 3 години.

Важно! Само засадени стайни цветя от розмарин трябва да се пресаждат всяка година, като постоянно се обновява почвата и се попълва с хранителни вещества.

Млади растения

Цъфтеж и период на покой на растението

По време на периода на цъфтеж дивата роза се нуждае най-вече от хранителни вещества и подходящи грижи. Наложително е да се следи влажността и температурата на въздуха.Последните трябва да са в рамките на +24 градуса през вегетационния период и +15 градуса през периода на покой.

Вид и форма на цветята

Когато настъпи цъфтеж, могат да се забележат разлики в съцветието на отделните видове. Те могат да бъдат сглобени в щитове или да останат единични, малки и големи. Самите цветя могат да бъдат във формата на кошница.

Размножаване на Senecio macroglossus

Размножаването на земята може да се извърши с помощта на резници, наслояване, семена и листа.

Листни и стъблени резници

Под резници имаме предвид малки части от стъблото, дълги около 9 см. Няколко долни листа се отстраняват от тях и се оставят за една нощ на открито. През това време стъблото е леко изсушено и се засажда в специално приготвена пясъчна почвена смес. Желателно е в него да няма плевели. Можете да контролирате климата, в който ще бъдат разположени резниците, и да ги премествате при необходимост. В една саксия се засаждат няколко стъбла. Трансплантацията се извършва след вкореняване.

Слоеве

За да получите наслояване, трябва да поставите няколко малки саксии с подготвена почва с хранителни вещества в близост до вече зряла роза. След това листът или дори стъблото трябва да се сгънат назад, така че да докосне почвата в допълнителната саксия. След вкореняване издънките трябва да се подстригват възможно най-внимателно.

Семена

Градинарите не препоръчват размножаването на земната трева със семена, тъй като те рядко са пресни в магазините. Ако те все пак са успели да бъдат закупени, тогава няколко семена, предварително навлажнени с вода, се засяват в една саксия. Това се прави, за да се появят кълнове върху тях. Поливането трябва да се извършва само с пулверизатор, за да не наводни разсад.

Отглеждане и размножаване

Забележка! Отглеждането се извършва, докато настъпи фазата на котиледоните. След това всяко кълнове се трансплантира в отделна саксия, не повече от 6 см в диаметър.

Възможни проблеми при отглеждането на земна трева

Растението е доста устойчиво на климатични промени и различни вредители, но трябва постоянно да се грижите за него, за да не се появят листни въшки, кърлежи или червеи.

Болести и вредители

Най-често срещаният вредител е листната въшка, която се заселва върху млади стъбла или слоеве. Това е придружено от рязко спиране на развитието на цялото растение, както и пожълтяване на листата и червеникава цветя. За да се отървете от листни въшки, трябва постоянно да пръскате листата с инсектициди.

Ако се появи паяк, от едната страна на листата трябва да се появи паяжина. Също така, листата потъмняват забележимо, те могат да се набръчкат. За да се отървете от вредителя, трябва да увеличите влажността и да напръскате цялото растение с топла вода.

Голямото тръстиково землище се отглежда както в градината, така и в саксии. Може да се култивира и за по-нататъшно нарязване на цветя на букети. Растението външно се различава в зависимост от видовете и климатичните условия на района, където расте.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина