Croton цвете - листата падат. Причините

Croton, или codiaum, е многогодишно стайно растение, което се отличава с декоративни листа с различни форми, цветове и размери. Появата им е толкова необичайна, че привлича погледите. Ето защо много производители отглеждат това растение у дома. Но често можете да чуете въпроси от производители на цветя: Листата на Кротон падат, какво да направя? Различни причини могат да провокират процеса. Трябва да разберете с какво това може да е свързано и какво да правите.

Кротон - домашни грижи, листата падат

Ако разберете защо кротон листата изсъхват и какво да правите, лесно е да разрешите проблема. Кротон принадлежи към категорията на вечнозелени растения. В дивата природа тази култура расте в тропическата джунгла в южната и източната част на Азия. В природата височината на растенията достига 2,5-4 м, което се улеснява от благоприятните условия.

Кротон е ценен от производителите на цветя за красотата на листата му.

За пълното развитие на цвете ви е необходима топлина, добро осветление и редовно умерено поливане. Но у дома не винаги е възможно да се поддържа оптималният режим за растението. Ако върховете на листата започнат да изсъхват в кротон, това сигнализира за несъответствие в условията на отглеждане.

Неправилно поливане

Причината, поради която листата на кротон изсъхват, може да е липсата на влага. Това се случва в резултат на изсъхването на кореновата система при продължително отсъствие на поливане. За да спасите растението, е необходимо да контролирате, че почвата в саксията винаги е леко влажна.

Прекомерната влага в почвата през есента и зимата също може да провокира проблем с листата. Това води до загниване на корените, което нарушава метаболитните процеси в тъканите. Възможно е да се спаси кротон в тази ситуация, ако причината е била установена своевременно. Препоръчително е да се извърши цялостна трансплантация на цветето с премахване на изгнили коренови области. Също така трябва да излеете Croton с Maxim или Previkur Energy.

Редовното преливане и течения могат да доведат до рязко падане на листата на цветето.

Болести

Болестите също могат да провокират изсушаване и по-нататъшно падане на листата. Най-често те се развиват, когато се нарушават правилата за грижа за цвете.

Най-често срещаните са:

 • Антракноза. Това гъбично заболяване се развива при висока влажност от около 90% в комбинация с висока температура от + 27 ... +29 градуса. Повишеното ниво на киселинност в почвата и липсата на калий и фосфор също могат да провокират развитието на антракноза. Болестта се проявява като кафяви петна с тъмнокафява граница по ръба. Впоследствие те растат и се сливат в едно цяло, което предотвратява движението на хранителни вещества. На фона на болестта листата на кротон започват да изсъхват, губят тургор и в резултат на това могат да отпаднат. За лечение се препоръчва растението да се третира с Fundazol, Antracol, Euparen.
 • Кореново гниене. Това заболяване може да бъде и причината, поради която Кротон рязко хвърля листата си. Развива се при прекомерно поливане и студено съдържание. Ниската киселинност на почвата може да бъде провокиращ фактор. Болестта може да бъде разпозната в началния етап по рязкото пожълтяване на листата, след което те се спускат и стават летаргични. За лечение е необходимо Кротон да се излее с Fitosporin-M или Previkur.

С кореново гниене растението може да бъде спасено само в началния етап на лезията.

Важно! За лечение на гъбични заболявания е необходимо да се обработва кротон 2-3 пъти, като се редуват с фунгициди.

Вредители

В някои случаи вредителите причиняват изсъхване на върховете на листата на Croton. Лезията може да се разпознае по депресирания тип растение, бавния растеж или пълното му отсъствие, пожълтяването на краищата и падането на листата.

Възможни проблеми:

 • Паяк акари. Това е малко насекомо, което е трудно да се види с просто око. Кърлежът се храни със сока на растението. Лезията може да се разпознае по тъпата сянка на листата, появата на жълти точки в горната страна на листа по ръба му, както и малка паяжина в върховете на леторастите. Провокиращият фактор е сух въздух и повишена температура на съдържанието. За унищожаване на вредителя е необходимо растението да се обработи два пъти с честота 7 дни. За паякови акари се препоръчва да се използват лекарства като Fitoverm, Actellik.
 • Щит. Размерът на насекомото не надвишава 5 мм. Тялото на вредителя е покрито с щит, който го предпазва от външни влияния. Насекомото може да се намери от долната страна на листата и по протежение на леторастите. В резултат на поражението растението спира да се развива, тъй като изразходва цялата си сила в борбата. Листата на растението пожълтяват, потъват и след това падат. За да унищожите насекомото, е необходимо да напоите кротона два пъти с работния разтвор на Aktara с почивка от 5 дни и също така да напръскате надземната част на цветето с Fitoverm допълнително.
 • Mealybug. Вредителят е малко бяло насекомо, което се храни с растителен сок. С масово натрупване прилича на остатъци от памучна вата. Насекомото се размножава в горния слой на почвата и след това се придвижва до листата и издънките на кротон. Ако е повредено, цветето спира да се развива напълно и може да спусне листата си. За унищожаване е необходимо растението и горният слой на почвата да се напръскат поне 3 пъти. За това са подходящи лекарства като Inta-Vir, Actellik.

Важно! При масивната поява на вредители е наложително растението да се третира с химически агенти. Възможно е да се отървете от проблема с народни методи само с малък брой насекоми.

Температурен режим

Често увисването на листата в кротон е свързано с неспазване на режима на поддръжка. Благоприятна температура за отглеждане - + 20 ... +22 градуса. Всяко отклонение нагоре или надолу се отразява негативно на растението.

При повишени температури влажността на въздуха намалява, което причинява дискомфорт на цветето. Върховете на листата започват да изсъхват и декоративният им ефект намалява.

Важно! При температура от +14 градуса започват необратими процеси в тъканите на растението.

Пониженият температурен режим забавя биологичните процеси в тъканите. Това води до факта, че листата не получават хранене, така че те пожълтяват, стават меки и потъват.

Кротон не понася както студено, така и горещо съдържание.

Как да се предотврати

За да предотвратите падането на листата от кротона, трябва да се грижите правилно за него. Това ще избегне много проблеми.

Основни препоръки:

 • За кротон не е нужно да взимате твърде голям контейнер, тъй като почвата, която не е усвоена от корените, започва да вкисва.
 • Пресаждането на младите растения трябва да се извършва ежегодно през пролетта, а на отглежданите - веднъж на 2-3 години.
 • Важно е да се създаде благоприятна температура за цветето; неговите капки и течения не трябва да се допускат.
 • Необходимо е да се осигури пълно осветление, тъй като кротонът принадлежи към светлолюбивите растения.
 • Поливането трябва да се извършва редовно, така че почвата в саксията винаги да е леко влажна.
 • На растението трябва да се осигури своевременно хранене.
 • Важно е редовно да инспектирате растението за болести и вредители, за да установите проблема в началния етап.

Цветът е отпуснал листата си след пресаждането

Какво да правя, ако кротонът е изпуснал листата след пресаждането? В този случай се препоръчва да пренаредите растението в лека полусянка, да контролирате влажността на почвата и редовно да пръскате листата. При пресаждането растението е под стрес, така че отнема време за възстановяване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина