Ktenanta - домашни грижи и размножаване

Много хора, избирайки вътрешно цвете за дома си, обръщат особено внимание на екземпляри, които имат оригинални цветя или цвят на листата. Те включват ktenant.

От историята на появата

Цветето е родом от Южна Америка. По-конкретно, от тропическите гори на Коста Рика и Бразилия. Растението принадлежи към семейство Марантови. Започва да се отглежда като стая през миналия век. Първоначално не повече от дузина сортове бяха подходящи за домашно отглеждане, но на тяхна основа бяха създадени доста голям брой хибриди от специалисти животновъди. Днес има много разнообразна мозайка от видове ктенанти. Освен това най-ярките представители са хибриди от оригиналните сортове.

Ktenanta е в състояние да украси всеки интериор

Описание

Повечето видове ктенанти имат интересен контрастен лист. Родината на това растение е Южна Америка, където този вечнозелен широколистен храст може лесно да бъде намерен в обичайното си местообитание - в джунглата.

В дивата природа ктенантът може да расте много силно

За такова цвете като ктенант грижите у дома не са твърде трудни за организиране. Този родом от тропиците не е прекалено причудлив. Поради много компактните си размери, цветето на ктенанта ще се впише идеално дори в най-малката стая.

Цъфтящите ктенанти, когато се грижат за нея у дома, са доста рядко явление. Дори ако растението е снабдено с възможно най-близки до естествените условия, изобщо не е факт, че някога ще се появят пъпки. Повечето производители на цветя обаче изобщо не са разстроени от този факт - цветето като цяло изглежда доста просто. Това е малка колоска от червен или бял цвят.

Важно! Фактът, че ктенанта от всякакъв вид практически не цъфти в среда на апартамент, я прави най-добрият вариант за хора, които са алергични към цветен прашец.

Популярни сортове

Има голям брой тропически сортове цветя, затова си струва да разгледаме по-подробно онези сортове, които са най-подходящи за засаждане в апартамент на перваза на прозореца.

Ктенант Опенхайм

Ktenant Oppenheim създава минимум проблеми в домашните грижи. Често се избира от тези, които не обичат да прекарват много време в грижи за цветя. Ktenanta Oppenheim е доста висок вид, който расте в саксия до 120 см, в природата - до почти 2 метра. Листата на този сорт се характеризират с копиевидна форма. Те растат на дължина до 20 или 30 см. Цветът на листата на калатеята на Опенхайм е редуване на сиво-зелени и сиви ивици.

Ktenant Lubbers

Ktenanta Lubbers е друг оптимален сорт за перваза на прозореца. Много е лесно да се грижиш за него.Описанието на сорта е следното: височина на растението - от 80 до 100 см, продълговати листа, отгоре тъмнозелено, бледо зелено с пъстри жилки в долната част.

Ктентанта Амагрис

Много хора познават Ktenant Amagris. Това тревисто многогодишно растение има овални продълговати листа с дължина от 15 до 25 сантиметра. Цветът им е сребристо зелен, много светъл, по вените има тънки ивици с тъмно зелен оттенък. Друга особеност на листата Amagris е бургундският нюанс на долната му част. Всички заедно изглежда много впечатляващо и оригинално.

Ктентанта космат

Сред цветята, ктенантите от различни видове ктенант, космат се счита за най-капризен. Растението е особено придирчиво към влажността на въздуха, температурата и течението. Цветето изглежда много интересно. Има тъмнозелени яйцевидни листа със светлозелени ивици. Последните изглеждат така, сякаш са боядисани с боя с четка. Сортът расте на космат до 80 сантиметра височина.

Ktenanta компресиран

Друг интересен сорт, който често има място на первазите, е компресираната калатея. Този вид нараства средно до 90 см. Сред характеристиките на компресираните връзки включват лъскави листа с овална форма, чиято дължина може да достигне 30 см. Те обикновено са разположени на високи базални колички. В същото време листните пластинки са с цели ръбове, с тъмнозелен наситен нюанс.

Ктентанта Бърле Макси

Много хора познават Ktenanta Burle Maxi като най-малкото растение в семейството (до 20 см), което се характеризира с много оригинални цветни листа. Самата зеленина е дебела, почти правоъгълна с широки тъмни ивици и тъмнолилава шевна страна. В природата Burle Maxi образува почти непрекъснат килим, състоящ се от ярки листа, дължината на които е 10 см, ширината е 5 см.

Ктентанта Сетоса

Ctenants Setoses имат продълговати, тъмнозелени яйцевидни листа. Надлъжните ивици, разположени върху тях, най-често са оцветени в сив или светлозелен нюанс. Височината на растението може да достигне 80-90 сантиметра. Многогодишното растение се чувства доста комфортно като стайно растение и не изисква специални условия за успешно отглеждане.

Ktenanta Tricolor

Основната характеристика на трицветните стълбове е (както подсказва името) трицветни листа. Това е хибрид от сорта Опенхайм, с райета жълто-зелени листа и ярко лилава долна страна. Външно цветето прилича на един от сортовете Stromant.

Важно! Ktenanta е отровно цвете. Не се препоръчва да го отглеждате в домове, където живеят домашни любимци.

Домашни грижи

Всяко стайно растение се нуждае от подходящи грижи за нормален растеж. В случая на ктенанта говорим за следните важни моменти.

Температурен режим

Цветето е силно чувствително към всякакви температурни крайности. Теченията и хипотермията на кореновата система могат да провокират заболяване или дори смърт. Почвата трябва непременно, независимо от сезона, да се затопли над + 18 ° С. През лятото оптималната температура е +22 градуса.

Осветление

Осветлението се изисква достатъчно ярко, но разсеяно. Ако светлината е твърде ярка, листата могат да започнат да избледняват, размерът на плочите ще намалее. През зимата вътрешните храсти в повечето случаи ще изискват допълнително осветление поради късите светлинни часове. Можете да разрешите проблема с флуоресцентни лампи.

Поливане

Засаждането изисква умерено поливане. При топло време почвата трябва да се навлажнява по-често, отколкото през зимата. Нито пресушаване, нито преовлажняване не трябва да се допуска при никакви обстоятелства. За процедурата е най-подходяща добре утаената мека топла вода. Разрешено е използването на вода, преминала през филтър.

Пръскане

Пръскането ще е необходимо, за да се поддържа подходящо ниво на влажност.

Важно! Има една малка тайна, как да пръскате растението по такъв начин, че листата да не оставят петна и ивици. Става въпрос за използване на фин пулверизатор.

Процедурата през лятото трябва да се извършва два пъти на ден. Няма да е излишно от време на време да поставяте саксията в тава с влажен мъх.

Влажност

За да поддържате високо ниво на влажност, заедно с пръскането, се препоръчва да си вземете овлажнител. С редовната си употреба ktenant ще се чувства особено комфортно.

Грундиране

Когато засаждате растение, е задължително да организирате дренаж в дъното на саксията. Самата почва трябва да е леко кисела, рохкава и питателна. Позволено е да се използват готови субстрати за маранта или азалии.

Подхранване

През пролетта и есента е необходимо да се внасят минерални торове в почвата с честота 1 път за две седмици. През студения сезон е достатъчно да използвате подхранване веднъж на месец и половина.

Развъдни характеристики

Много цветари се интересуват от това как се възпроизвеждат ктенантите.

Покълващи семена

Много е проблематично да се размножава култура чрез покълване на семена, тъй като тя практически не цъфти в стайни условия. Съответно възниква проблем при търсенето на посадъчен материал.

Вкореняване на резници

Често цветето се размножава чрез апикални резници. За целта те се изрязват през летния период, като внимателно се уверяват, че на всеки резник присъстват поне три листа. Резниците се поставят в съд с вода, внимателно покрит с найлоново фолио. Когато се появят млади корени, разсадът може да бъде преместен в земята.

Въздушно наслояване

Въздушните слоеве са част от растението, която е специално стимулирана да образува корени, като е заобиколена от почва. Този метод практически не се използва при медицинска сестра.

Разделяне на храста

Най-често описаното закрито цвете се размножава чрез разделяне на храста. Като правило методът се прилага върху образец за възрастни. Растението се изважда от земята, корените се изтръскват от почвата, разделят се на няколко части, като се опитват да не повредят кореновата система и се трансплантират в различни контейнери.

Функции за трансплантация

Младите екземпляри обикновено се пресаждат ежегодно в края на пролетта. По-старите растения са напълно способни да растат на едно място за около 3-5 години.

Необходимо е много внимателно да трансплантирате ктенанта

При пресаждането трябва да се обърне особено голямо внимание на размера на саксията. Избира се право пропорционално на размера на коренището. В никакъв случай не трябва да избирате твърде голям контейнер. Растението ще бъде неудобно в него. Излишната почва може да се вкисне и да стане място за натрупване на гъби комари. Най-добрият вариант биха били керамичните саксии, в които влагата се изпарява, включително през страничните стени.

Нарастващи проблеми

В процеса на отглеждане на ктенанти можете да се сблъскате с редица проблеми. Най-често говорим за следните точки.

Неправилната грижа води до болести по растенията

Пожълтяване и падане на листа

В някои случаи листата могат да се извиват, да пожълтяват и да започнат да изсъхват. Отговорът на въпроса защо това се случва най-често се крие на повърхността. Обикновено падането на листа е свързано с липса на поливане или със застой на влага. Достатъчно е да преразгледате организацията на почвената влага и да започнете да правите всичко правилно, за да може растението да оживее.

Бланширане на листа

Най-честата причина за бланширане на листата е твърде ниската температура на въздуха. Чернова също може да причини подобен проблем. Преместването на саксията с култури на по-удобно място бързо ще възстанови здравословния вид на растението.

Изсушаване на върховете на листата

Неправилният режим на поливане също може да доведе до изсъхване на върховете на листата.Факт е, че водата за напояване измества въздуха от порите на субстрата, което води до кислороден глад на културата. Ако не запълните почвата, проблемът ще бъде решен от само себе си.

Падане на долните листа

Като правило падането на долните листа показва началото на процеса на гниене на кореновата система. Броят и обемът на напояване трябва да бъдат намалени.

Вредители

Най-голяма вреда на ктенанте причиняват скалните насекоми и паяковите акари. По вина на първата, на повърхността на стъблата и листата се появяват кафяви плаки, които изсмукват клетъчния сок. В резултат на това листата започват да изсъхват и да падат. Изтриването на листата със сапунена вода и пръскането с 0,15% разтвор на Actellik ще помогне за решаването на проблема.

Що се отнася до червения паяк, заразените листа стават по-бледи, върху тях се появяват бели петна и те започват да падат. Можете ефективно да се борите с вредителя с помощта на препарати Derris, Fitoverm, Fufan или Actellik.

Ктентанта е растение, което изисква внимание и грижи

Знаци и суеверия

Редица суеверия са свързани с цветето. Освен това всички те се оценяват главно положително:

  1. Ако поставите ктенант в спалнята, семейните отношения ще станат по-хармонични и нежни.
  2. Растението помага за възстановяване на силата, определено трябва да се започне от хора, изпитващи стресова ситуация или страдащи от продължителна депресия.
  3. Поставянето на цвете в детската стая ще помогне на детето да разгърне творчеството си и да го направи по-целенасочено.

Ktenanta ще се впише идеално както в интериора на дома, така и в офиса

Да вярваш или да не вярваш в поличби е лична работа на всеки. Цветето наистина си заслужава да украси всяка стая.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина