Arrowroot tricolor - домашни грижи

Трицветно или молитвено цвете Arrowroot е вечнозелено многогодишно растение, което може да създаде ефектна атмосфера в къщата. Не изисква специални грижи, поради което всеки може да го отглежда на прозореца си.

Описание на външния вид на растението

Arrowroot е растение, което принадлежи към семейство Arrow. Коренището е представено от грудки. На стъблото в 2 реда има зелени листни плочи с дължина до 14 см. Обикновено те имат овална форма и шарки от различни нюанси. През нощта листата се изправят и след това растението се простира на 35 см височина.

В центъра на листа има надлъжна жилка с лъчи от червено-виолетов цвят

Съцветията са с форма на шип, която завършва в асиметрично цвете. Цветът на малки пъпки има нюанси на бяло или светло лилаво. Плодът маранта е едносеменна капсула.

Често срещани сортове

Родът Maranta включва около 40 вида. Най-популярните сортове включват:

  • Трицветна;
  • Двуцветен;
  • Massange;
  • Керховеана.

Лечебни свойства

Коренищата на Maranta arundinacea имат практическо значение и се използват в кулинарията и медицината. Те се смилат на брашно и се използват за отслабване, добавят се към печени изделия и други ястия. Полезните свойства на растението ви позволяват да премахнете токсините и токсините от тялото.

Лекарите съветват хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, да включат в диетата си брашно от коренището на растението. Има затоплящ ефект, богат е на въглехидрати и микрокомпоненти.

Забележка! Преди употреба е необходима консултация със специалист.

Накратко за историята на появата

Родината на многогодишното растение е тропическата част на Америка. Веднъж У. Хюстън донесе семена в Европа от Бразилия. Името на билката е дадено в чест на ботаника и лекаря, живял през Средновековието - Бартоломео Маранта.

Второто име за трицветна маранта - "очаровател" или "молитвено цвете" се появи поради особеностите на външния вид на растението. По време на лошо време маранта сгъва листата по такъв начин, че да приличат на ръцете на молещия се.

Характеристики на грижите за растение у дома

Arrowroot fascinator tricolor не е взискателен в грижите. Ако следвате прости и ясни правила, можете да наблюдавате здраво растение с красиви листа на перваза на прозореца си. През пролетта и лятото саксиите с цветя се изнасят на улицата или балкона.

За контейнер се избира окачена или плот от керамика или пластмаса.

Важно е да се погрижите за местоположението на молитвената саксия. Най-неблагоприятната стая е кухнята. Arrowroot е вредно за продуктите от изгарянето на природен газ.

Забележка! В никакъв случай растението не трябва да бъде изложено на течение.

Използвайте влажна кърпа, за да отстраните праха от листовите плочи. С негова помощ те избърсват внимателно повърхността, без да натискат листа.

Температура

Оптималната лятна температура за маранта е около 19-24 ℃ над нулата. През зимата показанията на термометъра не трябва да падат под +15 ℃. Внезапните температурни промени са нежелани за стайни трайни насаждения.

Забележка! Избягвайте да поставяте саксия с молитви близо до отворен прозорец.

Осветление

Растението не се нуждае от много светлина. Осветлението за него трябва да е умерено. Препоръчително е да поставите маранта на рафт близо до западния или източния прозорец на апартамента.

Поливане

Трябва да поливате молитвеното цвете около 2-3 пъти седмично. Изобилието от влага може да повлияе отрицателно на кореновата система на многогодишно растение.

Пръскане

Тъй като естественото местообитание на растението е район в близост до блата и водни басейни, е важно да се поддържа баланс на влагата. За да направите това, всеки ден е необходимо да пръскате цветето от бутилка с мека вода.

Влажност

При нормални условия влажността трябва да бъде 60%. При особено горещи метеорологични условия влажността трябва да се повиши до 80%.

Грундиране

Почвата за молитвеното цвете трябва да съдържа торф и пясък. Можете сами да приготвите такава почва или да закупите готова в магазин за цветя. Земята не трябва да е тежка, важно е въздухът да проникне вътре.

Подхранване

По време на вегетацията се изискват минерални добавки. Два пъти седмично се препоръчва да се прилага превръзка под формата на течни смеси.

В магазините за цветя можете лесно да си купите тор за маранта.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Грижата за трицветна маранта у дома през зимата практически не се различава от грижите през други сезони. Периодът на покой на цветето продължава от октомври до февруари. По това време броят на поливките се намалява до 1 път седмично. Освен това гърнето се прехвърля на по-хладно място.

Важно! Не позволявайте пряка слънчева светлина да удря повърхността на листата. В противен случай листата ще бъдат покрити с изгаряния под формата на петна.

Кога и как цъфти

Растението цъфти в малки цветя, които могат да бъдат оцветени в светли нюанси на лилаво и бяло.

Видове и форми на цветя

Пъпката на маранта има удължена форма. Цветовете на растението са малки, достигайки 2-3 см дължина.

Период на цъфтеж

Не винаги е възможно да видите цъфтежа у дома. Периодът попада в средата на летния сезон.

Средното време за цъфтеж е 2 месеца

Подрязване

Изсушените листа и издънки трябва внимателно да се режат с остър инструмент. Когато изследвате кореновата система за гниене, трябва да използвате същия метод, премахвайки дефекти.

Как се размножава трикольорът на маранта

Arrowroot се размножава чрез разделяне на храста или чрез резници. Вторият метод включва използването на къси издънки.

Покълващи семена

В началото на пролетта производителите на цветя сеят семена от маранта. Семената се разпределят в кутия с пръст, поръсена с торф. Най-добре е след това да покриете контейнера с фолио и да го оставите за 10 дни, като понякога го проветрявате. След това време ще се появят първите издънки, които могат да бъдат разпределени между саксиите.

Вкореняване на резници

Най-добрият начин за размножаване на молитвено цвете е чрез резници. Удължените издънки се изрязват с нож, спускат се във вода и се изчакват образуването на корени. Водата трябва да се утаи и да е със стайна температура. Веднага щом се появи кореновата система, изрезката се трансплантира в земята и се покрива с полиетилен, за да се създаде парников ефект.

Забележка! Външният дръжка се формира в рамките на 90 дни. Не отстранявайте филма от растението преди време.

Разделяне на храста

При засаждане на растение през пролетта част от храста се трансплантира. Цветето се изважда от контейнера и се разделя наполовина, разделяйки корените с остър инструмент. Всеки от двата фрагмента се засажда отделно в различни саксии, полива се и се покрива с фолио.

Кореновата система е много крехка и малка, така че е важно да не я повредите.

Прехвърляне

Младите растения на възраст от 1 до 3 години трябва да се трансплантират ежегодно. Оптималното време е пролетта. Новият пот трябва да е малко по-голям от предишния. Най-добре е да вземете контейнер с диаметър 4 см. Цветът трябва да бъде изваден заедно със земята, да се изследва кореновата му система за признаци на гниене и да се отрежат всички съществуващи дефекти. В дъното на новата тенджера е монтиран дренаж, който да устои на застояла вода. Растението се прехвърля в контейнер, покрит с пръст и се полива обилно с вода.

На бележка! Укрепените растения се трансплантират около веднъж на 2-3 години.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Основният признак при наблюдението на правилната грижа за растението е появата на листата. Ако те са симетрични, дори плочи без петна и дефекти, тогава цветето се чувства комфортно.

Капки пъпки и листа

Падащите листа и пъпки са причинени от понижаване на температурата или повишено съдържание на влага във въздуха.

Листата пребледняват

Бледността на листата се причинява от слънчевите лъчи. Ако растението е изложено на директни ултравиолетови лъчи, тогава плочите са покрити с бледи изгаряния. Тригодишното многогодишно растение не трябва да се оставя да расте на слънце дълго време.

Върховете на листата изсъхват

Краищата на листата могат да изсъхнат и да променят цвета си. Обикновено растението реагира по този начин на ниска влажност, горещ въздух или поява на вредители. Необходимо е да се променят условията и да се изследва цветето за наличие на паразити.

Вредители

Паразити, които пречат на активния растеж и развитие на растението, са листни въшки, мащабни насекоми и паякови акари. В магазините за цветя се правят препарати за обработка.

Други проблеми

Издънките на растението могат да започнат да се разтягат силно и листата да стават по-малки. Обикновено проблемът е в липсата на светлина. Растението трябва да се пренареди по-близо до източника, за да се нормализира състоянието му.

Листата могат да се свият в тръба поради липса на влага.

Знаци и суеверия

Някои хора вярват, че растението носи положителна енергия, така че поставянето на саксии на места с много хора ще се отърве от отрицателната енергия и ще подреди атмосферата в ред. Според знаците марантата привлича късмет и предпазва хората от злото око.

Интересна информация! Според популярното мнение инсталирането на саксия до леглото позволява на спящия човек да се успокои, да заспи достатъчно и да стане по-ефективен.

Arrowroot tricolor е грациозен вечнозелен растение, който може да живее у дома до няколко години. Ако се грижите своевременно за цветето и му обръщате внимание, то то винаги ще радва със своя привлекателен външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина