Мирта е пресъхнала - как да се реанимира у дома

Флористите често се сблъскват с проблеми, когато растението изсъхне и умре. Ако вътрешната мирта е пресъхнала, не всеки знае как да я реанимира. Трябва да се потрудите, но това ще ви помогне да възкресите любимото си цвете.

Защо миртата изсъхва

Стайно дърво може да умре по различни причини, но усилията на грижовен производител ще го върнат към живот. На първо място, разберете причината за увяхване. Необходимо е да се наблюдава как домашните грижи влияят на мирта: листата изсъхват, клоните падат, корените гният. Всичко това предполага, че растението не се гледа правилно.

Пожълтели листа

Важно! Миртата изсъхва поради лоши грижи или поради вредители и болести.

Липса или излишък на влага

Мирта много обича влагата, така че поливането трябва да бъде редовно и обилно. Дори краткосрочната суша е трудна за едно дърво. Съдържанието на влага в почвата в саксията се проверява с пръст чрез докосване.

Ако на мирта липсва вода, листата й започват да пожълтяват, да се извиват и след това да падат. Това бързо ще унищожи екзотичното дърво. За щастие тя може да бъде реанимирана. Ако листата на мирта са изсъхнали, какво да правите в такава ситуация, винаги трябва да помните - собственикът трябва да нормализира поливането.

Ако поради лош дренаж или прекомерно поливане водата застоява в саксията, тогава корените на растението изгниват. Това неизбежно се отразява на състоянието на листата: тя пожълтява и пада. Мирт се нуждае от спешна трансплантация в прясна, суха почва.

Как да спасим растение

Реанимирането на растението ще помогне за спасяването на миртата. Има ефективни лечения за всеки случай.

Инструкции стъпка по стъпка за липса на течност:

 1. Налейте вана или дълбок леген с вода.
 2. Поставете саксията с растението там за 10-15 минути.
 3. След това го прехвърлете в палета.

Водата се просмуква през дренажния отвор на дъното на саксията, влива се директно към корените на мирта и ги овлажнява. Същата дупка не позволява водата да остане в почвата за дълго време.

Изсъхнало дърво

Неправилни температурни условия

Мирта е роден в тропиците и субтропиците, така че е много топлолюбив и чувствителен към температурни промени. През пролетните и летните месеци растението се чувства чудесно при температура от +17 .. + 24 ° С. През зимата стаята, където расте миртата, трябва да бъде около +10 .. + 12 ° C - нито повече, нито по-малко.

Поради студ или топлина листата на дървото пожълтяват и изсъхват. Ако миртата е изсъхнала, какво да направите за собственика, трябва да разберете възможно най-скоро - дървото се пренарежда в стая, където се спазва подходящият температурен режим.

Внимание! Можете да поставите натрошен лед в тава (ако миртата е гореща) или да я поставите по-близо до радиатора (ако страда от студ).

Неправилно поливане

Ако напоявате миртата твърде обилно и често, тя започва да изсъхва и да изсъхва. Причината е гниене на корените. За профилактика е необходимо дървото да се засажда само в саксия с широка дренажна дупка.

Какво да направите, за да спасите мирта

Ако миртата изсъхне поради неправилно поливане, малцина знаят какво да правят и как да решат този проблем. Преливането често е по-вредно от сушата.

Как да съживим мирта с излишна влага:

 1. Дървото се отстранява от земята.
 2. Корените се измиват под душа и изгнилите участъци се отрязват.
 3. Дървото се трансплантира в суха земя.
 4. Поливането може да стане само след няколко дни.

Опасни симптоми

Неподходящо хранене

Листата могат да изсъхнат поради неправилно оплождане. Подхранването трябва да е достатъчно, но не прекомерно. Прекомерното торене може да унищожи дървото. Азотното торене е особено опасно, тъй като в големи количества азотът изгаря корените на всички растения.

Какви мерки да предприемете

Ако мирта страда от липса на хранителни вещества, проблемът е много лесен за решаване: просто трябва да нанесете тор върху почвата. Ако е бил прехранван и поради тази причина изсъхва, тогава само пресаждането в нов субстрат ще помогне.

Дървото се изважда от саксията, корените се измиват с чиста вода. След това цялата коренова система се изследва внимателно и повредените корени се отрязват. В нова саксия почвата се подготвя и спасеното дърво се трансплантира в нея.

Листни въшки

Лоша светлина

При липса на светлина процесът на фотосинтеза се нарушава, поради което растението не произвежда достатъчно хлорофил и изсъхва поради това. Необходимо е да се пренареди миртата в добре осветена стая.

Друга опасност крие слънчевото изгаряне. Това се случва, когато дървото е оставено на жаркото слънце или до южен прозорец. Директната слънчева светлина изгаря листата и венчелистчетата на мирта, което ги кара да изсъхнат. И тогава дървото изхвърля изсъхналата зеленина, покрита с изгаряния.

Ако миртовото дърво изсъхне поради неподходящ светлинен режим, какво да се прави и как да се помогне на растението, всеки трябва да знае. Спешна нужда от пренареждане на миртата на сенчесто място или завеса на прозорец. Мирта обича дифузното осветление.

Период на адаптация

Начинаещите лозари, закупили саксия с растение в магазин, често не разбират защо миртата се руши. Понякога това се случва, след като дървото е трансплантирано в нов субстрат. Това явление говори не за болест, а за стрес.

Внимание! Миртата може да хвърли листата си по време на адаптационния период в нова стая или в нова земя.

За да съживите дърво, трябва да го поставите в тъмна част на стаята, да напоите почвата и да поставите чаша вода до него. Необходимо е да се осигурят на растението благоприятни условия. Той е наблюдаван от няколко дни. През това време тя ще може да се адаптира.

Бяла муха

Вредители и как да се справим с тях

Случва се така, че въпреки отличните грижи за мирта у дома, листата изсъхват, цветята и клоните се ронят. Това често се свързва с появата на насекоми вредители.

 • Листни въшки

Малко насекомо се придържа към задната част на листа и пие сокове от растението. Този вредител може да се види и на дръжки и големи клони. Листните въшки са в състояние да имитират и да придобият цвета на растението, на което живеят. Най-често листните въшки са зелени, сиви или черни. Той се умножава с невероятна скорост и бързо унищожава дървото.

 • Паяк

Листата, покрити с малки лепкави паяжини, са засегнати от вредителя. Паякът е твърде малък, за да се види с невъоръжено око, но последиците от неговата дейност са много забележими. Той се размножава бързо и може да зарази близките растения.

 • Щит

Най-голямата заплаха за здравето на мирта е скалното насекомо. Този паразит е опасен, защото е трудно да се отървем от него. Той бързо ще отнеме всички хранителни сокове от мирта. Ако върху листата се появи бяло или безцветно лепкаво покритие, това е знак за повреда от ножницата.

Щит

 • Mealybug

Белезникав цъфтеж на листа, дръжки, издънки е характерен признак за появата на брашнеста гъба. Растението избледнява, пребледнява и изсъхва. Първо, тя хвърля зеленина и след това умира изцяло.

 • Бяла муха

Такъв вредител като белокрилка активно пие дървесни сокове. Прилича на много малък бял молец и може да се размножава бързо. Да се ​​отървете от вредителя не е лесно, трябва да направите 4 обработки с инсектициди.

Защо вредителите и паразитите са опасни

Всички вредители изсмукват соковете от растението. Поради това миртата изсъхва и изсъхва.

Внимание! Паразитите са склонни да се размножават много бързо и да образуват огромни колонии, които могат да се разпространят в близките цветя и дървета.

Как да се справим с тях

Доста е трудно да се спаси растение от вредители. Първо, трябва да изплакнете миртата под душа, така че струята вода да изплакне насекомите. Най-големите могат да бъдат премахнати на ръка. След това миртата се третира с инсектициди. Препаратът "Aktara" помага срещу листни въшки и брашнести червеи.

Повечето инсектициди не действат върху люспите и белокрилките, така че вредителите трябва да бъдат премахнати ръчно. След това миртата се измива със сапунена вода и след това се третира с Actellik.

Mealybug

Спазването на добрите условия на живот ще предпази дървото от вредители. Паякът не понася влажен въздух, така че миртата се пръска редовно с вода и до нея се поставя чаша течност. Необходимо е да се полива дървото само с утаена вода.

Ако миртата изсъхне и хвърля листа, какво да се прави в този случай, всеки производител трябва да знае. Ако няма достатъчно информация, винаги можете да прочетете специална литература по тази тема или да попитате по-опитни експерти. Дори миртата да е пресъхнала, тя може да бъде реанимирана и след това ще зарадва собственика дълго време с цъфтежа и полезните си свойства.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина