Бял смърч - описание и грижа за къщата

Бялата жила е жител на субтропиците. Мадагаскар се счита за естественото му местообитание. Всеки обаче може да развъжда собствена джунгла - цветето се вкоренява добре у дома. В този случай си струва да проучите предварително как правилно да се грижите за него.

Как изглежда еуфорбията, към кое семейство принадлежи?

Euphorbia принадлежи към семейство Euphorbia. Има и други имена на това растение - маймунска палма и еуфорбия.

В допълнение към този сорт в семейството има още около 2000 сорта, които се различават по размер и външен вид. Обща характеристика е наличието на млечен сок, който може да се види на мястото на фрактурата на листата и ствола. Тази млечнобяла течност съдържа отровни вещества, които причиняват изгаряния.

Бяла жила

Стъблото на младата млечка е меко и месесто, но с течение на времето започва да се втвърдява. Струва си да се подчертае още една характеристика: в основата дебелината на багажника е по-малка, отколкото в горната част. Освен това всичко е покрито с ребра. Листата се появяват по целия ствол, но постепенно долните падат. Това придава на цветето визуална прилика с палмите.

Допълнителна информация! Заоблените и гладки листа са прикрепени към багажника с дълъг дръжка. На яркозелената повърхност на листната плоча се вижда шарка от бели жилки. Това беше причината за появата на името.

Често срещани сортове

Много сортове от семейство Euphorbia са много търсени сред производителите на цветя. В този списък: Лисича опашка (или еуфорбия Акалифа), глава на медуза, еуфорбия Мила, многоцветна, а също и тирукали.

Лечебни свойства

Въпреки наличието на токсични вещества, бялата вена често се използва като народно лекарство за подуване, парализа, различни патологии на стомаха и червата. Категорично не се препоръчва самолечението с това растение. Първо трябва да се консултирате с Вашия лекар. Той ще даде препоръки, като вземе предвид баланса на вредата и ползата.

За историята на появата

Според легендата Euphorbia получи името си (euphorbia) от името на д-р Euphorba. Този човек служи като лекар за нумедийския владетел Юбу II. За лечение на много заболявания той използва еуфорбия.

Особености на грижите за цвете у дома

Като цяло такова разнообразие от Euphorbia не изисква специални грижи, но си струва да се проучи предварително схемата за напояване и хранене. В този случай цветето винаги ще радва с обилна зеленина.

Температура

Euphorbia е топлолюбиво растение. Расте най-добре при температури между 18-25 ℃ над нулата. Краткосрочните температурни спадове до +15 обаче няма да навредят много на цветето. При липса на топлина (при 12-14 ℃) растението започва период на покой.

Важно! Проектите влияят негативно на състоянието на закритата длан.

Осветление

Този сорт млечни растения обича светлината, поради което опитните производители на цветя се препоръчват да изнесат саксията на балкона или верандата през летните месеци. Следобед слънчевите бани трябва да се избягват, тъй като това може да причини изгаряния на листата.

На перваза на прозореца може да се постави саксия с дърво, но ако прозорците са обърнати към северната страна, ще е необходима допълнителна светлина от изкуствен източник.

Осветление за млечни водорасли

Поливане

Euphorbia white-veined се нуждае от обилно редовно поливане. Особено важно е да се следи влажността през горещите летни месеци. В същото време се спазват редица условия:

 • Земната топка не трябва да изсъхва напълно, тъй като това ще се отрази негативно на състоянието на кореновата система.
 • Честотата на поливане се определя, като се вземат предвид температурата и влажността на въздуха. Показателите ще бъдат индивидуални. Основното е, че преди следващото поливане, горният слой на почвата има време да изсъхне малко.
 • Използва се мека вода при стайна температура.
 • След поливане цялата влага от тигана трябва да се отстрани. Ако това не бъде направено, корените ще започнат да гният.

Пръскане

Бялата жилка не трябва да се пръска, тъй като това влияе на влажността. Можете да отстраните праха от листовите плочи с мека четка или суха гъба.

Влажност

Това растение понася добре сухия въздух в помещенията - оптималната влажност е 40-50%. Не се препоръчва силно да се надвишават тези показатели.

Грундиране

Киселинността на почвата трябва да бъде близка до неутрална. За засаждане можете да закупите специална почва, подходяща за сукуленти.

Можете също така да подготвите терена сами. Това ще изисква няколко компонента в равни части: калциниран пясък, малки камъчета за дренаж, торф и тревна почва.

Подхранване

По време на периода на активен растеж (от началото или средата на март), мутрата се нуждае от редовно хранене. За тази цел са подходящи хранителни състави, формулирани за кактуси и сукуленти.

Забележка! Трябва да торите почвата веднъж на 2-3 седмици. В същото време торовете се прилагат по-често през пролетта. През лятото може да се намали до веднъж на 3-4 седмици.

Особености на грижите през зимата през период на покой

През есенно-зимното време (от октомври до април) цветето има период на покой. През тези месеци не се изискват специални грижи за домашната палма - достатъчно е да се намали поливането и да се откаже храненето.

Кога и как цъфти

При добри грижи растението цъфти редовно. Цветовете от млечни растения от този сорт нямат голяма декоративна стойност. По-късно на мястото на цветята се оформят кутии със семена, които се използват за размножаване на домашна палма.

Видове цветя

Цветовете на растението са разположени на дебел ствол по-близо до върха. Съвсем близо до тях са листните дръжки. Цветята са малки, броят им винаги е ограничен.

На бележка! Миризмата, излъчвана от цъфтящата бяла жилка, е изключително слаба, така че е трудно човек да я почувства.

Цъфтяща еуфорбия

Цветни форми

Цветовете на тази млечка се различават по форма от тези на повечето декоративни растения. Така че, багажникът е прикрепен към твърд кантар. В центъра има малки бели цветя, наподобяващи нишки от разстояние.

Период на цъфтеж

Растението цъфти най-често през лятото, но цветята могат да се появят и през есента.

Подрязване

Опитните цветари посочват няколко случая, когато бяло набраздено цвете еуфорбия се нуждае от резитба:

 1. Ако храстът от млечни водорасли е твърде висок и трябва да забавите растежа.
 2. Ако издънката (или няколко издънки) е деформирана и е необходимо да се коригира формата им.
 3. Ако цветето се състои от един ствол и разклоняването трябва да бъде активирано.

Пролетта или лятото са най-подходящи за резитба. Важно е да използвате остър нож, който е бил предварително обработен с алкохол. Млечният сок, който се появява на прясно изрязване, се отстранява с вода. За да се предотврати гниенето, това място се обработва с въглища.

Как се умножава еуфорбията

Има два начина за засаждане на ново растение:

 • чрез резници - в този случай трябва да отрежете кълновете от възрастно цвете;
 • засаждане на семена.

Покълващи семена

Семената могат да бъдат закупени в специализирани магазини за цветя. Друг начин за събиране на семена от млечни водорасли вместо цветя. Преди засаждането те трябва да бъдат поставени за известно време във влажна среда.

Следващата стъпка е засаждането във влажна, предварително подготвена почва. За да направите това, направете малка вдлъбнатина в земята на няколко сантиметра и поставете семе в нея.

Важна информация! Не е необходимо да се задълбочава твърде много посадъчния материал, тъй като в този случай времето на кълване ще се увеличи.

Веднага след засаждането земята се покрива с фолио, докато се появят зелени издънки. Периодично филмът се повдига, пръска и излъчва на земята. След 10-12 дни разсадът ще започне да пониква.

Вкореняване на резници

Ако е решено да се размножава личинката чрез резници, тази работа трябва да се извърши в началото на лятото:

 1. Избира се подходящ потомък. Трябва да е силно издънка с дължина най-малко 12-15 см.
 2. Целият сок, който се появява на разреза, се измива с вода.
 3. Секциите се обработват с въглен. Отделеният летораст се оставя за 1-2 дни.
 4. Подготвената дръжка се поставя в земята и почвата леко се набива. По-добре е да инсталирате пластмасова капачка отгоре и да поставите саксията на добре осветено, топло място.

Прехвърляне

Ако е необходимо, растението може да се пресажда всяка година. В този случай е наложително да се провери състоянието на корените. Ако са пораснали много, тогава новата саксия трябва да е малко по-голяма от предишната.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Еуфорбията с бели вени расте и се размножава добре, когато се грижи у дома. Има обаче някои болести и вредители, които влошават състоянието на растението и могат да доведат до смъртта му.

Капки пъпки и листа

Някои производители се чудят защо листата са започнали да падат. Този факт може да показва недостатъчно осветление. Има два начина за отстраняване на ситуацията. Саксията се премества по-близо до прозореца. Ако това не е възможно, струва си да използвате лампа.

Листата пребледняват

Слаб нюанс на листата и появата на бледи петна върху листната плоча могат да показват нарушение на режима на поливане или неподходящо осветление.

Върховете на листата изсъхват

Когато се появят сухи краища, трябва да обърнете внимание на температурния режим. Може би цветето е изложено на хипотермия или стои в течение.

Долните листа падат

Често долните листа на млечните водорасли започват да пожълтяват и отпадат, ако корените изгният. За да се провери това, цветето се изважда от саксията и се изследват корените. Ако е необходимо, кореновата система се измива и повредените части се отстраняват.

Листни въшки върху млечни водорасли

Вредители

Сред най-често срещаните вредители на млечни водорасли са:

 • белокрилка;
 • паяк;
 • брашнест;
 • листни въшки.

Можете да се отървете от тях с помощта на инсектициди.

Когато избирате място за инсталиране на саксия с млечни растения, вземете предвид препоръките на опитни цветари. Не се препоръчва да държите това цвете в спалнята. Смята се, че той образува отрицателна енергия. Най-добре е да поставите домашна палма в залата, кухнята. В този случай той ще внесе просперитет и стабилност в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина