Euphorbia с ръбове - функции за грижа

Euphorbia ресни е известен като планински подвид, който расте диво в Северна Америка. У дома растението се отглежда заради красивия си цъфтеж, пъстрата зеленина и непретенциозната грижа.

Как изглежда граничещата с еуфорбия, към кое семейство принадлежи

Euphorbia ресни има много имена, които характеризират външния му вид и местообитание - "ранен сняг", "планина" или "богата булка". Храстът принадлежи към семейство Euphorbia, расте не повече от 80 сантиметра на дължина.

Граничният елен расте по планинските склонове

На бележка! Дължината на растението и стъблото са еднакви, тъй като то има изправени издънки, на които са разположени удължени овални листа. Те са боядисани в красива зелена сянка със сини нюанси, а краищата му са оградени със снежнобяла ивица.

Често срещани сортове

Най-популярни са две разновидности на млечни водорасли Early Snow:

 • Summer Icicle - 40 сантиметра високи, вихрени листа са оцветени в светло зелено и имат бял кант по ръба;
 • Ранен сняг - подобен на предишния сорт, но с по-забележим цъфтеж с бели пъпки.

Лечебни свойства

Тинктурите от млечни водорасли отдавна се използват в народната медицина за лечение на различни заболявания. Растението има лечебни свойства:

 • повишава имунитета;
 • лекува външни възпалителни процеси;
 • намалява сърбежа и други дерматологични проблеми;
 • стартира правилното функциониране на стомашно-чревния тракт;
 • облекчава болката в стомаха при отравяне.

Накратко за историята на появата

Родната земя на произход на растението са планинските склонове на Канада и северните щати на Америка. Отглежда се като градинско декоративно растение сравнително наскоро.

Особености на грижите за цвете у дома

Подобно на други сортове млечни, така и остриетата няма специални изисквания за грижи.

Температура

За нормален растеж се изисква температура между 18-26 ℃ над нулата. Храстът е устойчив на топлина, но може да понесе и кратки студове без негативни последици.

Бушът е засаден на открито място

Осветление

По-добре е да засадите еуфорбия на открито място, в противен случай тя ще отслабне и може да умре. Ако растението е засадено до сгради, тогава е по-добре да изберете южните страни за това.

Забележка! Ако храстът ще се отглежда в южните ширини, подходящ е сайт с малко полусянка.

Поливане

Планинският избой рядко се полива, в противен случай може да има опасност от разпадане на кореновата система. Поливайте растението само когато е необходимо, по време на дъждовния период тази необходимост изчезва напълно.

Пръскане

Няма особена нужда от пръскане. Храстът понася лесно сушата и не страда от високи температури.

Влажност

Индикаторите за влага, като пръскането, не играят специална роля в поддръжката, така че не можете да обърнете внимание на тази точка.

Грундиране

За засаждане изберете място с дълбоки подпочвени води, тъй като растението не обича високата влажност.Поради прекомерното хранене, еуфорбията може да спре да се развива, така че не трябва да провеждате процедурата твърде често.

Подхранване

Торовете играят важна роля в грижите за декоративните растения, но не и в случая с остриеста млечка. Достатъчно е да го подхранвате веднъж месечно с минерални торове.

Забележка! Първото и последно торене се извършва най-добре с помощта на органични вещества: оборски тор, лопен, хумус.

Особености на грижите през зимата, период на покой

До края на лятото те спират всички процедури за грижи и започват санитарно подрязване. За зимата еуфорбията не може да бъде покрита или просто покрита със суха зеленина и пръст. в по-северните райони те могат да бъдат покрити със смърчови клони.

Ограничени цветя от млечни водорасли

Кога и как цъфти

Цъфтежът на планинските млечници е незабележим, тъй като се губи на фона на пъстри листни плочи.

Видове цветя

Събират се много малки бели цветя, разположени в самия връх на стъблата. В много средата жълто-зелените тичинки са много забележими по тях. Поради своята сянка, пъпките практически се сливат с фона на бяло-зелени големи листа.

Цветни форми

Съцветия с форма на чадър имат от 3 до 7 цветя, всеки от които включва 5 венчелистчета. Пъпките приличат на маргаритки с широки полукръгли венчелистчета

Период на цъфтеж

Ранният снежен цъфтеж започва в края на май и продължава до средата на юни. Към края на лятото започва втората вълна, която не е толкова обилна, колкото предишното пъпкуване.

Подрязване

След като млечните водорасли напълно са цъфнали, е време да отрежете излишните коренови смукатели и изсъхналите стъбла.

Важно! В навечерието на подрязването на стъблата не забравяйте да носите защитни тежки ръкавици. Отровният сок от планински млечни водорасли може да причини алергии, сърбеж или изгаряне.

Как се възпроизвежда еуфорбията, граничеща с мухъл

Еуфорбията от този подвид се размножава по два начина: чрез семена и резници.

Семената могат да се отглеждат като разсад

Покълващи семена

Култивирането на млечни водорасли, граничещи със семена, се извършва през първата половина на май. Посадъчният материал веднага се засажда на открито, но разсадът се отглежда в кутия. Първоначално те изкопават почвата и добавят към нея органични вещества, след което не подхранват растението в продължение на 2 месеца. Правят се малки ями с дълбочина 5 сантиметра. Те се засаждат в тях със семена и се поливат. След появата на кълнове се отстраняват слаби и къси екземпляри.

Вкореняване на резници

За да се отглежда еуфорбия от резниците, клон се отрязва от възрастен храст. За един ден се накисва във вода и се засажда в хранителен насипен субстрат. След три седмици резникът пуска корени и може да се засади на открито.

Прехвърляне

Не се изисква планирана трансплантация на планинска млечка, но понякога се появяват непредвидени обстоятелства, поради които храстът трябва да бъде преместен на друго място. Такива обстоятелства включват неправилно избрано място за засаждане или разпадане на кореновата система.

Стъпка по стъпка трансплантацията се извършва, както следва:

 1. Изкопайте храст и изчистете корените на земята.
 2. Мъртвите коренища и стъблата се отрязват.
 3. Секциите се обработват и растението се поставя във физиологичен разтвор, който стимулира образуването на корени.
 4. Изкопайте дупка на друго място.
 5. В него се поставя Spurge.
 6. Заспивайте със субстрат и набивайте.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Всички сортове млечни водорасли се характеризират със специална устойчивост на болести и вредители. Те понасят добре негативните ефекти от неблагоприятните климатични условия, но показват малки проблеми.

Капки пъпки и листа

Линеенето на листа и цветя е следствие от липса на хранене и липса на осветление. Често преди това листата и венчелистчетата на пъпките започват да изсъхват по краищата.

Листата пребледняват

Основната причина за избледняването на плочите е липсата на естествена светлина.Важен елемент в грижите за млечните водорасли е изборът на подходящо място.

Върховете на листата изсъхват

Проблемът рядко притеснява планинския избой, но ако се появи, храстът страда от продължително излагане на парещото слънце със сух въздух и липса на поливане.

Долните листа падат

Падането на долните листа се случва поради рязка промяна на температурата или липса на фосфор в почвата. Проблемът възниква и ако растението е засадено в ниско разположени райони, близо до подпочвените води.

Вредители

Сред насекоми паразити, които заразяват граничеща с еуфорбия, може да има насекоми, листни въшки и паякови акари. Можете да забележите появата им на листни плочи, върху тях се образуват малки тъмни точки.

Допълнителна информация! Паякообразните акари тъкат тънка мрежа, а мащабните насекоми и трипсите снасят ларви на гърба на листата. За борба с тях се използват инсектициди, но акарицидите са най-ефективни срещу паякови акари.

Други проблеми

Понякога върху листните плочи на храста могат да се появят тъмни петна. Те се образуват поради стагнация на влагата в почвата и появата на кореново гниене.

Граничният елен е едногодишен храст с необичаен цвят на листните плочи. Това прави търсенето на храста в домашното цветарство.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина