Еуфорбия цвете - видове и популярни сортове

Euphorbia е растение, което принадлежи към декоративни култури. Неговите предимства включват нестандартен външен вид и непретенциозност. В алтернативната медицина растението се използва за лечение на много заболявания. Еуфорбията често се нарича еуфорбия.

Биологично описание

Как изглежда цветето Euphorbia: културата се отнася до едногодишни или многогодишни тревисти храсти, е представител на семейство Euphorbia. Сукулентът има сочна зеленина и издънки, които имат способността да натрупват влага. В случай на случайно увреждане на листната платина, от раните се отделя млечен сок, който предпазва растението от атаката на паразитни насекоми.

Цъфтящ смърч

Сокът включва:

 • аминокиселини;
 • стерол;
 • каучук;
 • етерично масло;
 • смола;
 • захар.

Важно! Ако сокът попадне върху кожата, възпалението може да възникне в резултат на повърхностно изгаряне. Трябва да се носят плътни ръкавици, когато се грижите за градинарски култури.

Многогодишната еуфорбия се развива като дърво или храст, външно наподобява кактус. Сукулентните растения предпочитат тропически или субтропичен климат. Широколистните растителни плочи се предлагат в различни форми:

 • назъбени;
 • овал;
 • тесен;
 • изцяло ръб;
 • яйцевидна.

Еуфорбия с бели жилки

В млечния кактус листата са разположени противоположно, в съцветието има по един плодник и тичинките на мъжкия подвид. Пъпките са разделени на групи с помощта на прицветници, боядисани в най-различни нюанси. Културата цъфти през юни - юли.

Важно! Някои подвидове жълта млечка отварят пъпките си едва с пристигането на есенната прохлада.

Често срещани видове и сортове

Растението има много разновидности. Видовете млечни растения се различават по различен цвят на венчелистчетата, форма на стъбла и зеленина, размер.

Еуфорбия многоцветна

Смята се за непретенциозен храст, който расте до 70 см. Видът е известен със своята устойчивост на замръзване и необичайна красота. Съцветията в краищата на леторастите имат жълто-златист тон. Сянката може да се променя през сезона, превръщайки се в светло зелен цвят.

Пъпките се извършват от май до юли, храстите запазват декоративния си ефект до октомврийските дни. Листни плочи на културата с необичаен лимонов цвят.

Еуфорбия многоцветна

Euphorbia е най-красивата

Второто име на най-красивата млечка е коледната звезда. Формирането на пъпки започва на 2-3 седмици от декември, съцветията имат яркочервени, розови и бели тонове, но изглеждат незабележими в сравнение с яркозелената зеленина.

Храстът предпочита добре осветени места. През горещия сезон той трябва да бъде засенчен от пряка слънчева светлина. В противен случай трябва да очаквате изгаряния.

Важно! Когато се държи на закрито, растението изисква стабилен температурен режим от 8-9 градуса по Целзий. С подходящи грижи културата радва с обилното образуване на пъпки.

Разбъркайте бадем

В противен случай този вид млечни водорасли се нарича пурпурия. Културата се отнася до двусемеделни растения, растящи във всички европейски територии. Може да се намери на поляни в широколистни гори, в гъсти храсти и в близост до огради. Височината на храста не надвишава 0,7 м. Той има изправени издънки и разклонени корени, а кората по стъблата бързо се втвърдява.Зелена гъста зеленина не повече от 1 см, продълговато-овална, без прорези по краищата.

Съцветията на растението нямат венчелистчета, те са подобни по форма на камбани. Вътре в пъпките има малки нектарници с дълги крака. Подвидът има необичайни ярки светлозелени венчелистчета, събрани в 5 парчета в съцветия. Дръжките растат до 0,5 м, гъсто покрити с листа. Пъпките започват през април и приключват след 3 месеца.

Euphorbia ресни

Това е едногодишна билка, нарастваща до 80 см. Второто име е булката, възникнала поради нестандартния си цъфтеж. Когато засаждате няколко храста наблизо, изглежда, че цялото цветно легло е покрито със сняг.

Листните плочи на културата са украсени с белезникава граница; малки пъпки са разположени в горната част на леторастите. През един сезон цветът на листата може да се промени. Храстите изискват защита от течения и поривисти ветрове. Снегът на планината от млечни растения е избуял от юни до октомври.

Spurge мирта

В противен случай това излъчване се нарича затлъстяване. Издънките от този екзотичен подвид се разпространяват по земята. Листата е известен със синкавия си оттенък, гъсто осеял стъблата. На височина растението, подобно на тристранната еуфорбия, расте до 25 см. Листата са оформени като геометрични фигури. По време на вегетационния период пъпките сменят цвета си, имат приятна миризма. Дизайнерите съветват засаждането на този вид на места с достатъчно осветление и варовикова почва.

Spurge мирта

Кипарисово мляко

Екзотично многогодишно растение, разпространено в западноевропейски територии. Листата са игловидни, при правилно подрязване храстите приличат на пухкави топчета. От първите седмици на юни по тях се образуват малки пъпки с жълтеникав или бледорозов цвят. Със стандартните грижи за храстите можете да получите допълнителен цъфтеж в началото на есента.

Кипарисовата еуфорбия не се страхува от суша и измръзване; по време на вегетацията зеленината променя основния нюанс до синкав тон. Външните характеристики позволяват използването на култура в ландшафтния дизайн за създаване на миксбордове, алпийски пързалки и алпинеуми. Градинарите обичат да го комбинират с ириси.

Важно! Ботаническото описание на растението показва, че млечният му сок съдържа отрова, която може да бъде отровена от домашни любимци и деца. Опитите за самолечение на зелената част на културата често носят повече вреда, отколкото полза. Отравянията и изгарянията са чести спътници на любителите на такава алтернативна медицина.

Кипарисово мляко

Други сортове и видове

Има много други културни възможности:

 • Euphorbia Akalifa или лисича опашка е вечнозелен силно разклоняващ се храст с големина до 0,6 м. Яйцевидните листни плочи имат малки зъбчета по краищата, яркочервени цветя, събрани в съцветия от тип колос. Пъпките се формират от март до октомври. Храстите изискват засаждане на места с достатъчно осветление, те могат да се размножават, подобно на гребенеста еуфорбия, чрез резници.
 • Bupleurumolistny - е рядък подвид, характеризиращ се със слабо разклоняване и растеж до 18-22 см. Спиралните туберкули са разположени по цялата дължина на леторастите. Пъпките са поставени на високи дръжки. Размножаването на растението се извършва само по метода на семената.
 • Канарите са дърво, което расте до 12 м височина. Клоновете достигат 5 см в диаметър; в областта на ребрата са локализирани туберкули и двойни бодли с кафеникав оттенък. Канарският тип често се отглежда в къщи или апартаменти. Палмата на еуфорбия трябва да се полива обилно само в горещо и знойно време, през останалото време това се прави само докато субстратът изсъхне. Можете да размножите дърво, като използвате резници или семена.
 • Euphorbia Sinadenium е екзотичен храст, отглеждан в условия на апартамент. Това е високо растение, от което животновъдите са отгледали около 20 подвида. Някои от тях могат да растат до 3 м височина.
 • Зъбната мутра - отнася се до плевели, включени в списъка на карантинните обекти на ЕАЕС. Едногодишен с растеж 20-50 см, зеленина, украсен с зъбци по ръба. Съцветия с жълтеникав или кремав цвят.

Кактуси Euphorbia

 • Оребрена ела - нейните стъбла с тъмнозелен тон от петограден тип без странични клони са украсени с големи, удължени овални листа. Листата са разположени на червеникави дръжки, шевната му страна е по-лека и служи като рефлектор за допълнително осветяване на зелената част на храста. Розови или белезникави пъпки с две венчелистчета.
 • Euphorbia смолист е метър дълъг сочен храст с диаметър до 2 м. Той има вертикално стъбло с четири страни, наподобяващ кактус по структура, покрит с двойни шипове по ребрата, с малки кафеникави листа. Използва се в медицината за производството на мазилки и мехлеми.
 • Euphorbia Tirucalli расте на изтощени почви, неподходящи за земеделие. Когато се отглежда на закрито, може да нарасне до 6 м. Младите растения имат яркозелени стъбла, старите - тъмно сиви. Листата са тъмнозелени, с дължина до 12 см, опада извън сезона (липсва при възрастни култури).

Важно! Euphorbia, чийто вид има повече от 2 хиляди разновидности, изисква определено съдържание. Често срещана грешка е мнението, че културата не може да живее без парещото слънце и топлина. Някои сортове предпочитат частична сянка и повечето на пряка слънчева светлина изгарят и се разболяват дълго време.

Особености на грижите за растенията

Ако културата се грижи правилно, тогава може да се постигне обилно образуване на пъпки от повечето подвидове. Списъкът на задължителните процедури включва:

 • Подхранване. По време на обилното образуване на пъпки се използват специални разтвори за оплождане на кактуси и сукуленти. Сместа се прилага на всеки две седмици. Азотното торене е забранено за видове със сферични и дебели стъбла - те могат да причинят напукване на повърхността на леторастите.
 • Осветление. Храстите се нуждаят от постоянна дифузна светлина както през лятото, така и през зимата (поне 10 часа). При горещо време и парещо слънце те са засенчени със специални градински мрежи, за да ги предпазят от изгаряния. През студения сезон у дома се използва фитолампа. Подвидовете, оформени като кактуси, се нуждаят от пряка слънчева светлина.
 • Подрязване. Те започват да го извършват веднага след изсъхването на последната пъпка. Силно израсналите издънки се отрязват - горната им част. Този подход помага да се оформи желаната форма на короната. Сухите стъбла се изрязват, а регенерационните издънки се намаляват. След процедурата пъпките ще се появят за един сезон, но храстът ще започне да цъфти по-обилно.
 • Слизане и прехвърляне. Храстите изискват ежегодно презасаждане. Те се извършват през пролетта, в самото начало на вегетационния период. Те използват специална почвена смес за сукуленти и кактуси. Всяка нова саксия трябва да е с 2 см по-голяма от предишната (по височина).
 • Влажност. Културата толерира спокойно сушата, пръскането е необходимо за хигиенни цели.
 • Температура. Оптималният температурен режим за домашни подвидове е + 20 ... +25 градуса. През зимата растението се оттегля. За полагане на цветни пъпки се изпраща в хладна стая (+14 градуса). Сукулентът е толерантен към промените, но не оцелява добре в течение.
 • Поливане. Необходимо е обилно овлажняване на субстрата, след като той изсъхне до една четвърт от общото съдържание на саксията. Водата не трябва да застоява, почвата не трябва да се подкислява (така че подвидовете с дебели стъбла бързо ще изгният).

Триъгълно излъчване

Болести на млечни водорасли

Euphorbia е силно устойчив на болести и паразитни насекоми. Болестите на декоративната култура са свързани с неспазване на правилата за отглеждане. Основните симптоми на заболявания:

 • Повечето листа пожълтяват през лятото.Това се дължи на преовлажняване на основата или постоянно излагане на течение.
 • Пожълтяване на някои от листните плочи от долния ред. Това е естествен процес.
 • Жълти листа през есента. Така растението се подготвя за зимна почивка.
 • Кафяви петна по листата и храсталака. Това е признак на изгаряне от пряка слънчева светлина.
 • Много кафеникави петънца. Така се развива гниенето, свързано със застоя на влагата в субстрата.

Euphorbia е най-красивата

Euphorbia е едно от най-разпространените растения в света. Те включват около две хиляди подвида. Много сортове се използват за озеленяване при декориране на лични парцели.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина