Цвете Монстера - влияние върху човек в апартамент

Цветето Монстера е вечнозелено декоративно широколистно растение с произход от Бразилия, Панама и Мексико. Огромните листа с прорези изплашиха южноафриканските племена, затова предпочетоха да заобиколят растението. Всъщност тези разфасовки са изключително необходими за лозя както в природата, така и в закрити условия. Цветето има многостепенна структура и през дупките в листата водата и слънчевата светлина навлизат в долните нива, което е от съществено значение за техния растеж и хранене.

Цвете Монстера: въздействие върху хората

Това растение е много популярно и често се отглежда не само у дома, но и в работни помещения. Дори фактът, че в плен цвете може да нарасне до четири метра височина, не спира тези, които искат да го купят. Това е така, защото растението има много предимства:

  • Големите листа на монстера в апартамента изобилно произвеждат кислород, увеличавайки влажността на въздуха и създавайки комфортен микроклимат в стаята.
  • Растението активно филтрира въздуха, абсорбирайки формалдехиди и електромагнитна радиация, вредни за хората.
  • Монстера в къщата е в състояние да предскаже времето. Например, ако има цял ден изгарящо слънце пред прозореца, но по листата на растението се появяват малки капчици влага, това означава, че скоро ще вали.
  • Растението укрепва имунната система на човека.
  • Монстера е способна да унищожава и разлага гъбични отлагания, плесени и различни бактерии, така че много често се среща в болничните отделения.

Лист Монстера

Може ли цвете да навреди

Цветето монстера пристигна в Европа преди около триста години и известността го придружава навсякъде. Пътуващите, донесли растението, казаха, че до лианата са открити много човешки останки и че въздушните корени и листа на цветето уж са поникнали през тях. И въпреки факта, че много съвременни хора ясно разбират, че причината за смъртта на местните жители в джунглата очевидно не е монстера, някои все още се опитват да стоят настрана от цветето.

Лошата репутация на цветето се влошава от теорията, че листата на монстерата са толкова активни в абсорбирането на кислород в стаята, че произвеждат много въглероден диоксид. А прекомерното съдържание на това вещество във въздуха може да причини задушаване на хората и животните. Но! Тази теория няма научно и официално потвърждение.

Големи листа от монстера

Хората, които ще купуват цвете, често се притесняват от друг въпрос: отровна ли е монстерата или не? Това растение не принадлежи към класа отровни, но контактът с неговия сок може да причини някаква вреда на човек.

Важно! Капките сок върху лигавиците или раните могат да причинят силно дразнене или остра алергична реакция. Ако сокът попадне в тялото, това може да причини стомашно кървене. Това означава, че саксията за цветя е най-добре да се поставя далеч от малки деца и домашни любимци.

Признаци и митове, свързани с чудовището

Повечето признаци и митове, свързани с чудовището, са отрицателни. Най-често срещаните са:

  • Цветето монстера в къщата въздейства на човек като енергиен вампир, тоест уж изсмуква енергия и сила от хора и животни.Този мит е роден в Русия, защото суеверните дами превеждат името на цветето като „чудовище“, но в превод от латински това означава „любопитство“.
  • Стайно растение, което седи до леглото, може да причини кошмари, пристъпи на задушаване и дори смърт. Това твърдение също е мит. Лиана не само не изобилства от емисии на въглероден диоксид, но, напротив, абсорбира отрицателната енергия и енергията на електромагнитните вълни. Поради това цветето често се поставя близо до компютри и телевизори.
  • Монстера може да отрови живота на съпрузите, да повлияе на репродукцията. Според древните народни вярвания, дълъг престой на цвете в къща може да доведе до развод дори за силни семейства.
  • Цветята на Монстера в къщата на неомъжено момиче могат да имат отрицателно въздействие върху нейното лично щастие, тъй като растението плаши всички мъже и им влияе негативно.
  • Растенията с големи листа могат да донесат богатство и просперитет във вашия дом. Така винаги са вярвали народните мъдреци, а монстерата е просто едролистна култура.

Цвете Монстера

Възможно ли е да задържите чудовище у дома

След като разгледахме всички плюсове и минуси на растението, е време окончателно да решим дали е възможно да задържим и отгледаме чудовище в къщата. Всъщност, от една страна, за лианата има ужасни слухове, които са напълно неподкрепени с аргументи, а от друга, само листата на растението могат да донесат голяма полза на къщата, в която расте цветето.

Интересно! В Китай това цвете, въпреки че в Поднебесната империя го наричат ​​по различен начин, се поднася на младоженците след размяна на пръстена и след това те могат да го поставят в стаята, където ще се проведе брачната нощ. Британците вярват, че ако едно семейство иска да демонстрира враждебността си към друго семейство, то със сигурност ще даде на врага чудовище.

Много положителни свойства на цвете не подлежат на съмнение и спекулациите, митовете и вярванията нямат доказателства. Ето защо, мислейки за закупуване на растение монстера, възможно ли е да се държи тази лоза у дома, всеки човек трябва да реши въпроса сам.

Какво се случва, ако поставите чудовище в спалнята

Функциите на лиана, като цвете, не зависят по никакъв начин от стаята, в която се намира. Ако спалнята е едновременно и работно място, където има много джаджи и телевизор, тогава монстерата с удоволствие ще поеме част от електромагнитното излъчване и ще йонизира въздуха за комфортен живот.

Освен това, ако болният прекарва по-голямата част от времето в леглото в спалнята, растението отново ще се притече на помощ. Това ще увеличи влажността на въздуха и в същото време ще се бори срещу патогенните микроби, при условие че лекарите поставят саксията с цветя на правилното място.

Забележка! Ако деца или домашни любимци често гледат в спалнята, по-добре е да премахнете цветето на горните рафтове. Така че можете да ги предпазите от случайно поглъщане на растителни части в тялото.

Къде е най-доброто място за отглеждане на цвете

Ако изхождате от особеностите на цветето, неговия размер и естеството на цъфтежа, тогава най-доброто място за монстерата е коридор или зала. Растението е много податливо на грижи, не се страхувайте, че бързо ще се замърси или запраши в стаята. Достатъчно е веднъж седмично да избърсвате листата с леко влажна кърпа и тя отново ще може да диша свободно, да се грижи за домакинството и да „работи“ за добро. Монстера в коридора или залата ще внесе допълнителен комфорт в тези стаи, ще ги направи визуално по-големи и по-свежи.

Монстера в интериора

Ако опасенията, че чудовището е някак опасно и може да навреди на домакинството, все още са в нечия глава, можете просто да изберете друго цвете. Но намирането на друго растение, което може да донесе толкова много ползи за къщата, е изключително трудно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина