Подрязване на фикус Бенджамин у дома

Много хора познават растението Bicamin Ficus. Използва се като стая в апартаменти и къщи, непретенциозна в поддръжката и се съчетава добре с всеки стил на стаята. Фикус радва със своята зеленина в продължение на много години и с подходящи грижи може да достигне повече от два метра височина.

За какво е резитбата?

За да направи короната на фикуса пухкава, тя периодично се подрязва. Операцията се извършва съгласно определени правила. Подрязването на фикуса на Бенджамин у дома е основната стъпка в грижата за растението и дава възможност да се оформи дърво с желаната конфигурация.

Младо растение

Характеристиките на процеса са свързани с развитието на фикус. Клоните му се развиват от издънки, а тези от своя страна се образуват от пъпки. Самите бъбреци са два вида:

 1. Расте от върха на багажника и позволява на растението да се развива във височина.
 2. Странични издънки, даващи плътност на короната. Те са разположени по протежение на целия багажник.

Бързото развитие на горните пъпки води до факта, че фикусът расте интензивно. Когато бъдат отстранени, страничните издънки започват да растат, което го прави разклонен и буен.

Време за подстригване и подготовка на инструмента

Пролетта е време на активен растеж, докато с настъпването на студено време процесът се забавя. Подрязването е най-добре да се прави през топлите месеци.

Забележка! Подрязването през есента или зимата може да доведе до лошо формиране на короната и деформация на стъблото.

Оформянето и подрязването на короната на фикуса се извършва, когато стволът е все още млад и не е твърд. Впоследствие такава намеса може да стане фатална за растението и ако оцелее, ще отнеме много време, за да възстанови силата.

За правилно подрязване подгответе:

 • секатори;
 • стерилна салфетка;
 • активиран или въглен;
 • дезинфектант като триене на алкохол или слаб разтвор на калиев перманганат.

Преди започване на работа секачът се дезинфекцира, за да не зарази растението при изрязване.

Общи правила за подрязване на фикус Бенджамин

Флористите съветват подрязването на фикуса на Бенджамин за следните цели:

 • За подмладяване на растенията. След процедурата стволът и клоните започват да растат активно, което има положителен ефект върху зреенето на фикуса.
 • Подобрения във външния вид. Можете да създадете дизайн за конкретна стая.
 • Стимулиращо разклоняване. С правилната процедура е възможно да се моделира как и в какво количество ще растат клоните, както и техния размер в бъдеще.
 • Саниране на растението. В процеса на растеж се отстраняват сухите и заразени издънки.

Формирането на буйна корона се постига чрез прищипване на издънката, която расте в самия връх на стъблото. Нарича се точка на растеж. Най-добре е да направите това една или две седмици преди трансплантацията. Активният растеж предполага голяма нужда от хранителни вещества, така че подхранването е наложително.

Важно! Невъзможно е едновременното подрязване и трансплантация на растението, тъй като това ще доведе до смъртта му. Цветето няма да има време да се възстанови.

Как да подрязваме фикуса на Бенджамин? Метод стъпка по стъпка за подрязване на фикус Бенджамин:

 1. Растението се подготвя за процедурата, почиства се и се полива.
 2. Използвайте предварително дезинфекцирани градински инструменти.
 3. Разрезът на тънки клони се прави прав, а дебелите се съкращават косо.
 4. В края на процедурата инструментът се дезинфекцира, за което секциите се обработват с дървесна пепел. Преди това сокът се отстранява със салфетка.
 5. Започвайки да образуват корона, те се ръководят от естествен силует.
 6. Всяко движение на ножицата трябва да бъде проверено, така че накрая фикусът да стане красиво, а не откъснато цвете.
 7. Клоните, които развалят външния вид на растението, се отстраняват.
 8. Горните издънки и клони, растящи успоредно на ствола, се отрязват.

У дома формирането на короната се извършва, докато цветето достигне тригодишна възраст. Ако растението е болно, тогава е по-добре да отложите процедурата за подрязване за известно време.

Подрязване на растенията

Подрязване за подмладяване на растението

Процедурата се провежда, за да направи дървото по-привлекателно и буйно. С подмладяваща резитба се премахват твърде дългите и изкривени издънки, както и клоните, които са започнали да изсъхват и да отделят листата си.

Допълнителна информация! За ранното възстановяване на растението почвата се наторява. Старите клони се премахват напълно, а младите се съкращават. Работата се извършва през периода на почивка, когато фикусът не цъфти.

Санитарна резитба

Правилната грижа за цвете изисква не само поливане и хранене навреме, но и защита от болести чрез санитарна резитба. В този случай можете да придадете на короната желаната форма. Процедурата има следните цели: отстраняване на изсъхнали, пожълтели или заразени клони и листа; да се отървете от багажника от криви и засегнати издънки.

Повредената част на растението се отстранява до основата, това ще намали риска от разпространение на инфекцията. Ако част от корена е засегната, тогава тя се отрязва с парче здрава тъкан и не забравяйте да третирате проблемната зона с дезинфекциращи съединения. Това ще предпази цветето от смърт.

Инспекция за санитарна резитба

Формиране на красива корона и общ външен вид

Създаването на желаната форма на короната започва с моделиране на местоположението и плътността на горните и страничните издънки.

Има няколко опции за короната:

 1. Наситен. Вземете фикус, чиято възраст не надвишава две години, и прищипете горния издънка на височина 10-15 см. Страничните пъпки, които раждат, не засягат. Процедурата се повтаря, докато дървото расте. При многократни манипулации се отстраняват излишните издънки, придавайки ненужна плътност и пречещи на нормалното развитие на други клонове. За да се осигури равномерен растеж, саксията периодично се обръща на перваза на прозореца за еднакъв достъп до слънчева светлина.
 2. Crown Shtamb. Образуването му започва почти веднага след засаждането на фикуса. За моделиране около пет здрави бъбрека са оставени на багажника, а останалите са напълно отстранени. Когато височината на растението надвиши четиридесет сантиметра, прищипете върха. Постепенно започва да се оформя силуетът на палмово дърво от листа върху дълъг и красив ствол. Периодично изтънявайте клоните и обръщайте растението с различни страни към светлината.
 3. Ниво на Крон. Те са създадени от вече оформено стандартно растение, при което върхът не се отрязва веднага, а нараства още десет сантиметра и едва след това се прищипва. Страничните клони от долния слой се отстраняват напълно, както и издънките, които създават прекомерна плътност на короната.

Началото на формирането на храста

Подрязване на корени

Понякога се препоръчва да се премахнат не само клоните, но и корените на растението, които пречат на развитието. Такава работа изисква точност и грижи, тъй като здравето на цветето зависи от това. Обикновено коренът се отстранява, когато е заразен и фикусът се нуждае от трансплантация:

 1. След почистване от земята, корените се поставят в антисептичен разтвор.
 2. След това увредените и пречещи процеси се отстраняват.
 3. Секциите се поръсват с прах от активен въглен.
 4. Ficus се засажда в друг контейнер.

Създаване на необичайни форми

Има много опции за създаване на интересни фикусови форми. Флористите са привлечени от форми под формата на спирала или ограда, някой може да се интересува от плетена косичка. За това кълновете се засаждат в строга последователност.Резултатът от усилена работа ще ви зарадва с необичайна красота, ако използвате правилната схема за подготовка.

Красива пигтейл

Дейности след подрязване

След резитбата експертите препоръчват няколко допълнителни стъпки, които да помогнат на растението да се развие бързо след стрес. С помощта на стерилна салфетка отстранете цялото мляко, което ще се отдели от резените. Това трябва да се прави, докато повърхността изсъхне напълно. Махнете цветето далеч от яркото слънце. Поливайте растението строго по график, като избягвате застоялата вода. Подхранването се извършва, но не по-рано от няколко седмици след резитбата.

Важно! Поливането се извършва с утаена вода със стайна температура. Листата се избърсват с влажна кърпа.

При резитбата следвайте движенията, за да не нанесете рани. Това може да причини инфекция на фикуса, да отслаби силата му и дори да унищожи цветето.

Не е трудно да подрежете фикуса на Бенджамин, но след това трябва да се грижите правилно за него. По-добре е да изберете топлите месеци за процедурата, но ако възникне необходимост, ноември е подходящ за тази цел. С правилната резитба можете да получите интересен вид на цвете, което ще украси къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина