Вътрешна нощница: примери за грижи и основните сортове растения

Не най-известното, но в същото време много интересно и красиво растение е къщата нощница. Тя може да бъде прекрасна декорация за всеки апартамент или офис, тъй като е доста лесна за грижи и отглеждане. Разбира се, за да му осигурите подходящи условия, е необходимо да научите повече за него.

Основни видове

Изглежда луксозно

По принцип Solanaceae са доста голямо семейство, което включва около 1200 от най-разнообразните растения. Между другото, този списък включва и домати, картофи, патладжани и много други, които са добре познати на всички. Вярно е, че само няколко вида са подходящи за отглеждане в домашни условия.

Бодлива нощница

Друго име, което това растение е получило, е роговата нощница. В дивата природа може да нарасне до един и половина метра. Разбира се, когато се отглежда в саксия, тя е много по-малка. Понася добре сушата благодарение на мощната си коренова система, която стига дълбоко до 3 метра.

Цъфти с жълти цветя с диаметър около 2-3 см. Трябва да внимавате, когато го отглеждате - листата съдържат токсични вещества, които са опасни, ако нарушите правилата за боравене.

За справка!Черният нощник има лечебен ефект - плодовете и издънките се използват като диуретик и отхрачващо средство.

Жасминова нощница

Къдрав вечнозелен храст, който расте до 4 метра! Клоните са тънки, голи, с няколко листа само в самия връх.

  • Листата са удължени, тесни, наситено зелени.
  • Цветовете не са твърде големи - не повече от 2 см, бели със синкав оттенък.
  • Плодовете са ярко алени или оранжеви плодове.

Може би тази декоративна нощница е най-красивата. Освен това цъфти много дълго - около 8 месеца в годината.

Къдрава нощница

Вечнозелена лиана, характеризираща се с бърз растеж. Различава се с лекота на грижи и непретенциозност. Цветята много приличат на картофените. Периодът на цъфтеж продължава от началото на лятото до средата на есента, след което плодовете се появяват.

Плодовете на нощника са жълти, не твърде големи. Но именно този вид е най-устойчив на студ в цялото семейство, което го прави подходящ за отглеждане на цветна леха или балкон.

Може да се отглежда като бонсай

Условия за домашни грижи

Разбира се, за да расте нормално, трябва да се осигурят грижи за стаята за нощника. За щастие това е доста лесно да се направи.

Температура

За бързото развитие на домашния нощник е много важно да се спазва температурният режим.

  • През топлия сезон растението се чувства най-добре при +20 .. + 25 градуса.
  • Но в студено време е по-добре температурата да се понижи до +15 градуса.

При подходящи условия растението дава плодове много по-дълго.

Също така си струва да запомните, че той се нуждае от чист въздух, но в същото време е препоръчително да го предпазите от течения - цветето им нощница просто не може да го понесе.

Подхранване

По време на цъфтежа, както и активен растеж, нощникът се нуждае от подходящи торове. Най-лесният начин е да се използва сложен минерал. Можете да намерите специална превръзка за домати в почти всеки градинарски магазин. Тук те се използват най-добре за оплождане на пасхар, така че да расте активно и да цъфти дълго време.

Разбира се, трябва внимателно да следвате инструкциите, за да не навредите на растението.

За справка! При пресаждането, по време на формирането на кореновата система, могат да се прилагат фосфорни торове - това ще ускори процеса на вкореняване.

Почвата

Опитните производители казват, че оптималната почвена смес за отглеждане на нощник е съставена от торф, хумус от листа и копка земя. Трябва да ги смесите в равни пропорции.

Получената почва, от една страна, е богата на хранителни вещества, а от друга, е много лека, благодарение на което въздухът лесно преминава към корените, осигурявайки бърз растеж на растението.

Плодовете са основната украса на храста

Поливане

Разбира се, ако говорим за декоративна нощница, домашните грижи ще бъдат непълни без описание на този важен фактор.

През всички топли сезони, от около края на март до края на септември, растението трябва да се полива обилно. Не забравяйте обаче за висококачествен дренаж - излишната влага може да доведе до гниене на кореновата система.

За периода на покой (от октомври до февруари) практически няма нужда от поливане. Ако листата увяхнат, тогава те трябва да се напръскат с пулверизатор. Поливането се възобновява около средата на февруари, когато се появяват първите нови издънки.

Трансплантация на растения

Оптималното време за разсаждане е от средата до края на февруари, преди растението да порасне. Важно е да изберете дишащ и рохкав субстрат като описания по-горе.

Важно! Тревистата нощница е доста краткотрайно растение. Той се разтяга бързо и губи своя декоративен ефект. Ето защо много експерти предпочитат да не я трансплантират, а просто отрязват няколко издънки и ги изкореняват в стара саксия, като се отърват от старото растение.

Дренажният материал (експандирана глина, големи камъчета или малък трошен камък) се изсипва на дъното на саксията, позволявайки излишната вода да тече свободно. След това растението трябва да се отреже и трансплантира в нов контейнер.

Подрязване на нощник

Плодовете могат да бъдат такива

Разбира се, ако производителят се интересува от пасхар, закрито цвете, тогава този важен етап от грижите не може да бъде пренебрегнат.

Желателно е да се извършва резитба веднага след завършване на плододаването. Това ви позволява да поддържате привлекателността на храста - в противен случай той расте силно и става не особено привлекателен. Освен това резитбата има положителен ефект върху благосъстоянието на растението.

Първо трябва да отрежете основното стъбло - това стимулира растежа на страничните процеси. След това трябва да прищипите краищата им - тогава растението ще стане по-компактно и красиво.

Плододаване

Всеки човек, който реши да отгледа нощница, мечтае да види красиво стайно растение с червени плодове в саксия. Но проблемът е - доста често на храста се появяват многобройни цветя, но яйчникът никога не се формира.

Това се дължи на факта, че цветята просто не се опрашват. А за появата на плодове те се нуждаят от кръстосано опрашване. Затова се препоръчва саксията да се постави на балкона или в градината при хубаво време - вятърът често пренася полени лесно. Ако това не е възможно, тогава процедурата ще трябва да се извърши ръчно с помощта на мека четка или памучен тампон.

Методи за размножаване

Всеки цветар, който харесва растение от пасхар, вероятно би искал да знае не само как правилно да се грижи за него, но и как да го размножава. Има два начина да направите това - резници и семена. Всяка опция има определени достойнства, които я правят най-добрият избор в конкретна ситуация.

Резници

Този метод е привлекателен с това, че ви позволява да спестите поне няколко месеца - младо растение ще расте доста активно от резниците, които скоро ще се превърнат в красив храст. Вярно е, че е подходящ само за онези, които вече са пораснали нощник или приятели, от които можете да направите снимка.

Самата процедура за разплод е доста проста.

За справка!Размножаването на нощник с резници е най-добре в края на пролетта или началото на лятото.

От растение за възрастни трябва да отрежете клон - силен, здрав, с 2-4 листа. Потапя се във вода, така че да се появят млади корени.След това можете да засадите резника в саксия, като използвате смес от пясък и торфена почва като субстрат. За да предотвратите изсъхване, покрийте саксията отгоре с фолио или стъкло. Понякога растението и околната почва трябва да се навлажняват - за предпочитане с пулверизатор.

След вкореняване филмът се отстранява и през лятото се подрязва два или три пъти, така че растението да храсти по-добре и да изглежда по-привлекателно.

Перфектно допълнение към интериора

Семена

Основното предимство на тази опция е, че семената винаги могат да бъдат закупени, поне в магазин, поне чрез Интернет. Вярно е, че ще отнеме няколко месеца повече, за да отгледате храст от нощница, отколкото от резници.

Процедурата е доста ясна. Първо накиснете семената за половин час в топла вода, след което ги поръсете на земята в подходяща тенджера. Не е нужно да ги погребвате - просто ги поръсете с фин пясък отгоре, навлажнете ги с пулверизатор и ги затворете със стъкло отгоре, създавайки малка оранжерия.

На бележка! Ако при накисване вместо вода използвате разтвор на калиев перманганат, можете да намалите риска от заразяване на растения с инфекциозни заболявания.

Обикновено първите издънки се излюпват седмица или две след засаждането. Когато се появят две листа, можете да берете и засаждате нощника в отделни саксии, където те ще растат през следващите години.

Както читателят вижда, грижата за домашния ви нощник е доста проста. И растението е достатъчно привлекателно, за да украси всеки апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина